cukinia - 18701 przepisów (strona:160/1247)

Klopsocukinia 155

Bardzo lubię cukinię i postanowiłam ją dziś nafaszerować. Ale tak abym mogła zjeść ją nawet na zimno. I tu wpadłam na pomysł taki jak tutaj, czyli wydrążyłam środek, zrobiłam nadzienie i ugotowałam w folii spożywczej. Taką cukinię można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno do pieczywa. A nazwa jest nietypowa ale pewnie do zapamiętania, prawda ? składniki na jedną(...)cukinię 1 cukinia ( o długości około 25 cm ) 150 g mięsa wieprzowego 1 mała cebula 2 łyżki pokrojonej w kostkę papryki ( kolor dowolny, u mnie zielona ) 2 łyżki pokrojonego w kostkę pomidora sól do smaku pieprz kolorowy do smaku chili do smaku czosnek granulowany do smaku Cukinię umyć, ściąć końcówki i za pomocą kulkownicy delikatnie wydrążyć gniazdo nasienne. Mięso umyć

Ewa w kuchni
20 najlepszych przepisów z serami! 558

sery pleśniowe... Zobaczcie z czym warto łączyć ulubione sery, jestem przekonana, że każdy znajdzie coś dla siebie! Chrupiąca ciabatta z pesto rosso, serem Capri i pomidorkami z dodatkiem  Cukinia zapiekana z pomidorową passatą i mozzarellą Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Dynia zapiekana z cukinią i serowymi grzankami Frittata z cukinią i oregano z dodatkiem żółtego sera Grillowane kanapki(...)razowy w natce pietruszki z białą fasolą Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Ravioli z semoliny z ricottą, cukinią i suszonymi ziołami skropione oliwą z oliwek z białych trufli Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Ser pleśniowy le Coutances podany z bukietem sałat i pomidorkami cherry

Moja smaczna kuchnia
Faszerowane warzywa 257

Najprostszy chyba przepis na faszerowane warzywa - można wykorzystać cukinię i paprykę , ale też np. patisona Zarówno faszerowana cukinia, jak i faszerowana papryka jest pyszna i zdrowa :) SKŁADNIKI  1 duża cukinia (ok.700g)           lub 2 małe 2 papryki czerwone 1 cebula 300g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe) 1 woreczek ryżu sól(...)pieprz czerwona słodka papryka olej do smażenia PRZYGOTOWANIE   Cukinię obieramy ze skórki (jeśli są 2 młode to nie ma takiej potrzeby) i wydrążamy łyżką. Odcinamy wierzchy papryk i usuwamy gniazda nasienne.   Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę podsmażamy na oleju i dodajemy mięso. Rozdrabniamy je, przyprawiamy solą, pieprzem  i mieloną papryką. Do usmażonego mięsa dodajemy

Moje Kuchenne Rewelacje
Wytrawne ciastka alpejskie 212

kulinarnym, a także osobistym i zawodowym oraz wiele satysfakcji, w tym również, mam nadzieję, z wypróbowywania zamieszczanych przeze mnie przepisów. Dzisiejsze danie to wytrawne ciastka z ciasta francuskiego, nadziane cukinią, boczkiem i pastą z suszonych pomidorów, które świetnie sprawdzą się jako przekąska na zabawę sylwestrową. Do przygotowania ciastek użyłem: 2 płatów ciasta francuskiego, 20 plasterków parzonego boczku, 2 małych cukinii(...)słoiczka (300 gram) pomidorów suszonych w oliwie, 2 ząbków czosnku, 30 gram parmezanu, 1 jajka. Przygotowanie ciastek zacząłem od pokrojenia cukinii na podłużne, cienkie plastry. Najlepiej użyć w tym celu obieraczki do warzyw i za jej pomocą kroić cienkie plastry cukinii, tak jakby obierając ją cały czas z tej samej strony. Plasterki boczku lekko podsmażyłem na patelni, bez użycia tłuszczu

Wyprawy kulinarne
Krem cukiniowo- czosnkowy 166

Cukinia wydaje się nudnym warzywem, mdłym i trochę bałam się z niej zrobić zupę. Postanowiłam jednak podkręcić trochę jej smak czosnkiem i wyszło... cudo! Pyszna aromatyczna zupa, zakochałam się w niej i z pewnością zagości na moim stole już na zawsze. I tak oto obaliłam mit, że cukinia jest nudna. Nie w tej zupie bo jej smak jest wspaniały(...)gorąco ją polecam! Postanowiłam podać ją z grzankami czosnkowo- serowymi z plasterkami cukinii. Niesamowity smak.  Składniki:  dwie średnie cukinie  cztery ząbki czosnku mała czerwona cebula litr bulionu sól pieprz dwie łyżki śmietany 18% jedna łyżka śmietany 30% ( można pominąć, natomiast dla mnie daje ona pewność, że zupa się nie zważy)  zioła prowansalskie łyżka oliwy Na oliwie

Mango Papaja
Zielony chleb cukiniowy 235

Długo zachowujący świeżość, pełen aromatu ziół, z ciekawym posmakiem cukinii - zielone zdrowie na talerzu! Zainspirowałam się ciekawym przepisem konhambos ze Smakera na chleb z cukinią , wprowadzając jednak pewne modyfikacje. Składniki na 1 okrągły bochenek: 300g maki pszennej 2 łyżeczki suchych drożdży (7g)   180 ml ciepłej wody   2 łyżeczki płynnego miodu - u mnie ciemny, gryczany - jeśli lubi się posmak(...)miodu w pieczywie można zaszaleć z 3 łyżeczkami 1 łyżka oliwy z oliwek + oliwa do posmarowania chleba przed pieczeniem 1/2 łyżeczki soli do ciasta + 1 łyżeczka soli do zasypania cukinii 1 cukinia (250g) świeże zioła - u mnie po łyżce drobno posiekanego estragonu, bazylii i oregano Do dużej miski przesiać mąkę - wpuszcza się w ten sposób bąbelki powietrza i ciasto lepiej

Grunt to przepis!
WEGETARIAŃSKIE KOTLECIKI. 185

będą kotleciki, które często pojawią się na moim stole. Nieco pozmieniałam, nieznacznie, naprawdę. Z całego serca polecam!   WEGETARIAŃSKIE KOTLECIKI. /źródło: na 10 kotlecików 2 zielone małe cukinie 1 ząbek czosnku 150 g ciecierzycy z puszki 100 g sera żółtego długo dojrzewającego (Bursztyn) 1 jajko 1/4 szklanki bułki tartej 1/4 mielonego lnu łyżka świeżo posiekanej bazylii sól i pieprz(...)smaku olej z pestek winogron do smażenia Cukinię ścieram na tarce z dużymi oczkami. Posypuję solą, przekładam   na durszlak i odstawiam na 15 minut, by cukinia puściła sok. Następnie  odciskam w dłoniach cukinię partiami, by pozbyć się jak najwięcej wilgoci.  Przekładam do miski. Ciecierzycę odcedzoną miksuję w blenderze tak, by konsystencją przypominała grudki piasku. Dodaję

W kuchni Karmel-itki
Leczo z wędzonym tofu 52

Leczo czyli wakacyjni klasyk, jedno z najpopularniejszych dań do których Polacy wykorzystują cukinię. A że jesteśmy w pełni sezonu na to warzywo to chciałam zaproponować wegańską wersję tego dania, gdzie mięsna wkładka ( najczęściej kiełbasa chociaż widziałam też wersje z parówkami;)) została zastąpiona przez wędzone tofu. Chociaż zmiana ta może się wydawać kontrowersyjna to uwierzcie mi, dzięki wędzonemu tofu i wędzonej(...)zmiany w smaku. W ten sposób powstaje leczo w wersji wegańskiej, nadal pyszne i pełne smaku, najlepsze danie na wakacje. A tu duuużo więcej przepisów na   DANIA Z CUKINIĄ   bo aż grzech nie wykorzystać sezonu na to warzywo. Leczo z wędzonym tofu Składniki:  2 cebule 4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 2 papryki 2 cukinie 3 pomidory

Smaczny zeszyt
Cukinia zapiekana w śmietanie 529

Cukinia zapiekana w śmietanie Wyśmienite danie bezmięsne, choć może też stanowić dodatek do dania głównego. Delikatna i soczysta cukinia zapiekana w pysznym sosie. Palce lizać!     Składniki: 2 małe cukinie 1 jajko pół szklanki słodkiej śmietanki 30 lub 36% 10 dkg żółtego sera 1 łyżka siekanego koperku sól, pieprz     *** Cukinie myjemy i kroimy w około(...)plasterki *** *** Do miski wbijamy jajko, wlewamy śmietankę, dodajemy koperek oraz łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu. Dodajemy też połowę startego na tarce sera żóltego *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Cukinię przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy masą śmietanową *** *** Z wierzchu posypujemy całość pozostałym serem *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i zapiekamy przez około 20 minut – do zrumienienia

Blog z Apetytem
Kotleciki drobiowe z cukinią 50

Kotleciki drobiowe z cukinią Lubię łączyć w jednym daniu mięso z warzywami, wychodzi takie delikatne i soczyste. Siekane kotleciki robię często, bo to prawdziwy hit w moim domu, wszyscy się nimi zajadają. Tym razem połączyłam filet drobiowy z cukinią, naprawdę polecam Wam tę kombinacje, bo jest mega smaczna.     Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka pół małej cukinii(...)jajko 1 łyżka majonezu 1 łyżka siekanego koperku 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki tartego sera żółtego sól, pieprz olej do smażenia     *** Cukinię (u mnie żółta i zielona) kroimy w kosteczkę *** *** Filet z kurczaka również kroimy w kostkę *** *** Do miski przekładamy cukinię oraz mięso. Dodajemy majonez, posiekany koperek i wbijamy jajko *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Dodajemy mąkę oraz

Blog z Apetytem
Naleśniczki z grillowanym kurczakiem i cukinią 54

Naleśniczki z grillowanym kurczakiem i cukinią Danie to łączy w sobie wszystko co lubię najbardziej: rumiane naleśniczki, soczyste mięso drobiowe i pyszną grillowaną cukinię. Wszystko to zapiekane z serem na patelni i polane pysznym sosem. Świetny pomysł na bardzo szybki i prosty obiadek dla całej rodziny. Polecam!   Składniki: 5-6 naleśników Przepis na ciasto (KLIK) Farsz: 1 filet(...)kurczaka przyprawa do kurczaka 1 mała młoda cukinia 5-6 plasterków żółtego sera olej do smażenia Dodatkowo: 1 łyżeczka masła około 3-4 łyżki tartego sera żółtego 1 łyżka posiekanego szczypiorku ketchup pikantny sos czosnkowy – do polania PRZEPIS TUTAJ     *** Przygotowujemy farsz:mięso kurczaka kroimy w plasterki *** *** Przykrywamy folią i delikatnie rozbijamy *** *** Oprószamy z dwóch stron przyprawą do kurczaka

Blog z Apetytem
Pierś z kurczaka lub indyka z cukinią w sosie śmietanowym 61

Pierś z kurczaka lub indyka z cukinią w sosie śmietanowym to bardzo szybki, lekki i niezwykle pyszny obiad dla całej rodziny! Delikatne oraz soczyste mięso doskonale komponuje się z cukinią oraz aromatycznym i kremowym sosem na bazie śmietany. Jeśli wolicie przyoszczędzić na kaloriach, to nic nie stoi na przeszkodzie, abyście użyli jogurtu naturalnego. Naprawdę całość wyszła znakomita i zniknęła(...)lecz możecie je również podać z makaronem lub nawet ziemniakami. Kto co lubi. Polecam i życzę smacznego! Ilość porcji: 3-4 Czas przygotowania: 30 minut Pierś z kurczaka z cukinią w sosie śmietanowym - składniki: 400g piersi z kurczaka/indyka 200g cukinii (1 mała sztuka) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/4 łyżeczki curry 1 szczypta kurkumy (solidna) przyprawa do kurczaka sól pieprz

Di gotuje
Pasta Sugo di Zucchine e Zafferano – Penne z cukinią i szafran em 68

kultur, które przez wieki przewijały się przez tę słoneczną wyspę. Jednym z dań, które uosabiają esencję sycylijskiej kuchni, jest Pasta Sugo di Zucchine e Zafferano — makaron z sosem z cukinii i szafranu. Historia i Pochodzenie: Chociaż dokładne pochodzenie tego dania jest trudne do ustalenia, wiadomo, że szafran był używany w kuchni śródziemnomorskiej od czasów antycznych. Cukinia, znana w Italii jako(...)szafranem tworzy danie o wyjątkowym, delikatnym smaku i pięknym, złocistym kolorze. Mój przepis na Pasta Sugo di Zucchine e Zafferano: Składniki: – Makaron — spaghetti lub penne 300 gramów – Cukinia 3-5 sztuk – Szafran 1 łyżeczka – Czosnek 3-5 ząbki – Oliwa z oliwek 5-7 łyżek – Sól do smaku – Pieprz do smaku – Parmezan

RafalCook
Sałatka z soczewicą i halloumi 68

przewagę, że są bardzo sycącym daniem, przez co sałatka taka idealnie nadaje się nawet na obiad. Tym razem postawiłam na doskonałe połączenie smaków, czyli zieloną ugotowaną soczewicę, grillowaną cukinię i ser halloumi. Ta sałatka to tak naprawdę dosłownie kilka składników a efekt wychodzi znakomity. Cukinię możesz pokroić tradycyjnie, ale jeśli zrobisz cieniutkie długie paski, to po zgrillowaniu zrobisz z nich(...)bakłażanem i pomidorem SAŁATKA Z SOCZEWICĄ I HALLOUMI PRZYGOTOWANIE: 20 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI: – 1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy – 200 g sera halloumi – 1 średnia cukinia – kilka pomidorków koktajlowych – kilka rzodkiewek – listki świeżej bazylii – odrobina oliwy do nasmarowania patelni – sos do sałatki: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka musztardy miodowej

nietylkopasta.pl
Curry tajskie w 15 minut z kurczakiem, cukinią i pieczarkami 66

Autentyczne Curry tajskie w 15 minut z kurczakiem, cukinią i pieczarkami! Zielona pasta Curry to wyjątkowe połączenie lekko pikantnego zielonego chilli i aromatycznych ziół. Pastę zieloną, żółtą lub czerwoną dodaję przygotowując oryginalne tajskie danie typu curry lub tajską zupę z dodatkiem kurczaka , z warzywami lub z owocami morza. To curry tajskie jest proste w przygotowaniu. Polecam je wszystkim wielbicielom klimatów(...)kuchni wschodniej. Wraz z mleczkiem kokosowym stanowi bazę do przygotowania gęstego curry lub zupy tajskiej. Dodaję jeszcze warzywa (np. marchewkę, paprykę, pieczarki, cukinię) oraz mięso, najczęściej wieprzowinę lub drób. Dania curry mają swoje korzenie w Azji, ale są znane i cenione na całym świecie. To synonim egzotyki i doskonałej kuchni. Są bardzo łatwe w przygotowaniu. Curry tajskie w 15 minut

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię