Bardzo lubię cukinię i postanowiłam ją dziś nafaszerować. Ale tak abym mogła zjeść ją nawet na zimno. I tu wpadłam na pomysł taki jak tutaj, czyli wydrążyłam środek, zrobiłam nadzienie i ugotowałam w folii spożywczej. Taką cukinię można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno do pieczywa. A nazwa jest nietypowa ale pewnie do zapamiętania, prawda ? składniki na jedną(...)cukinię 1 cukinia ( o długości około 25 cm ) 150 g mięsa wieprzowego 1 mała cebula 2 łyżki pokrojonej w kostkę papryki ( kolor dowolny, u mnie zielona ) 2 łyżki pokrojonego w kostkę pomidora sól do smaku pieprz kolorowy do smaku chili do smaku czosnek granulowany do smaku Cukinię umyć, ściąć końcówki i za pomocą kulkownicy delikatnie wydrążyć gniazdo nasienne. Mięso umyć
Ewa w kuchnisery pleśniowe... Zobaczcie z czym warto łączyć ulubione sery, jestem przekonana, że każdy znajdzie coś dla siebie! Chrupiąca ciabatta z pesto rosso, serem Capri i pomidorkami z dodatkiem Cukinia zapiekana z pomidorową passatą i mozzarellą Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Dynia zapiekana z cukinią i serowymi grzankami Frittata z cukinią i oregano z dodatkiem żółtego sera Grillowane kanapki(...)razowy w natce pietruszki z białą fasolą Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Ravioli z semoliny z ricottą, cukinią i suszonymi ziołami skropione oliwą z oliwek z białych trufli Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Ser pleśniowy le Coutances podany z bukietem sałat i pomidorkami cherry
Moja smaczna kuchniaNajprostszy chyba przepis na faszerowane warzywa - można wykorzystać cukinię i paprykę , ale też np. patisona Zarówno faszerowana cukinia, jak i faszerowana papryka jest pyszna i zdrowa :) SKŁADNIKI 1 duża cukinia (ok.700g) lub 2 małe 2 papryki czerwone 1 cebula 300g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe) 1 woreczek ryżu sól(...)pieprz czerwona słodka papryka olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Cukinię obieramy ze skórki (jeśli są 2 młode to nie ma takiej potrzeby) i wydrążamy łyżką. Odcinamy wierzchy papryk i usuwamy gniazda nasienne. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę podsmażamy na oleju i dodajemy mięso. Rozdrabniamy je, przyprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką. Do usmażonego mięsa dodajemy
Moje Kuchenne Rewelacjekulinarnym, a także osobistym i zawodowym oraz wiele satysfakcji, w tym również, mam nadzieję, z wypróbowywania zamieszczanych przeze mnie przepisów. Dzisiejsze danie to wytrawne ciastka z ciasta francuskiego, nadziane cukinią, boczkiem i pastą z suszonych pomidorów, które świetnie sprawdzą się jako przekąska na zabawę sylwestrową. Do przygotowania ciastek użyłem: 2 płatów ciasta francuskiego, 20 plasterków parzonego boczku, 2 małych cukinii(...)słoiczka (300 gram) pomidorów suszonych w oliwie, 2 ząbków czosnku, 30 gram parmezanu, 1 jajka. Przygotowanie ciastek zacząłem od pokrojenia cukinii na podłużne, cienkie plastry. Najlepiej użyć w tym celu obieraczki do warzyw i za jej pomocą kroić cienkie plastry cukinii, tak jakby obierając ją cały czas z tej samej strony. Plasterki boczku lekko podsmażyłem na patelni, bez użycia tłuszczu
Wyprawy kulinarneCukinia wydaje się nudnym warzywem, mdłym i trochę bałam się z niej zrobić zupę. Postanowiłam jednak podkręcić trochę jej smak czosnkiem i wyszło... cudo! Pyszna aromatyczna zupa, zakochałam się w niej i z pewnością zagości na moim stole już na zawsze. I tak oto obaliłam mit, że cukinia jest nudna. Nie w tej zupie bo jej smak jest wspaniały(...)gorąco ją polecam! Postanowiłam podać ją z grzankami czosnkowo- serowymi z plasterkami cukinii. Niesamowity smak. Składniki: dwie średnie cukinie cztery ząbki czosnku mała czerwona cebula litr bulionu sól pieprz dwie łyżki śmietany 18% jedna łyżka śmietany 30% ( można pominąć, natomiast dla mnie daje ona pewność, że zupa się nie zważy) zioła prowansalskie łyżka oliwy Na oliwie
Mango PapajaDługo zachowujący świeżość, pełen aromatu ziół, z ciekawym posmakiem cukinii - zielone zdrowie na talerzu! Zainspirowałam się ciekawym przepisem konhambos ze Smakera na chleb z cukinią , wprowadzając jednak pewne modyfikacje. Składniki na 1 okrągły bochenek: 300g maki pszennej 2 łyżeczki suchych drożdży (7g) 180 ml ciepłej wody 2 łyżeczki płynnego miodu - u mnie ciemny, gryczany - jeśli lubi się posmak(...)miodu w pieczywie można zaszaleć z 3 łyżeczkami 1 łyżka oliwy z oliwek + oliwa do posmarowania chleba przed pieczeniem 1/2 łyżeczki soli do ciasta + 1 łyżeczka soli do zasypania cukinii 1 cukinia (250g) świeże zioła - u mnie po łyżce drobno posiekanego estragonu, bazylii i oregano Do dużej miski przesiać mąkę - wpuszcza się w ten sposób bąbelki powietrza i ciasto lepiej
Grunt to przepis!będą kotleciki, które często pojawią się na moim stole. Nieco pozmieniałam, nieznacznie, naprawdę. Z całego serca polecam! WEGETARIAŃSKIE KOTLECIKI. /źródło: na 10 kotlecików 2 zielone małe cukinie 1 ząbek czosnku 150 g ciecierzycy z puszki 100 g sera żółtego długo dojrzewającego (Bursztyn) 1 jajko 1/4 szklanki bułki tartej 1/4 mielonego lnu łyżka świeżo posiekanej bazylii sól i pieprz(...)smaku olej z pestek winogron do smażenia Cukinię ścieram na tarce z dużymi oczkami. Posypuję solą, przekładam na durszlak i odstawiam na 15 minut, by cukinia puściła sok. Następnie odciskam w dłoniach cukinię partiami, by pozbyć się jak najwięcej wilgoci. Przekładam do miski. Ciecierzycę odcedzoną miksuję w blenderze tak, by konsystencją przypominała grudki piasku. Dodaję
W kuchni Karmel-itkiLeczo czyli wakacyjni klasyk, jedno z najpopularniejszych dań do których Polacy wykorzystują cukinię. A że jesteśmy w pełni sezonu na to warzywo to chciałam zaproponować wegańską wersję tego dania, gdzie mięsna wkładka ( najczęściej kiełbasa chociaż widziałam też wersje z parówkami;)) została zastąpiona przez wędzone tofu. Chociaż zmiana ta może się wydawać kontrowersyjna to uwierzcie mi, dzięki wędzonemu tofu i wędzonej(...)zmiany w smaku. W ten sposób powstaje leczo w wersji wegańskiej, nadal pyszne i pełne smaku, najlepsze danie na wakacje. A tu duuużo więcej przepisów na DANIA Z CUKINIĄ bo aż grzech nie wykorzystać sezonu na to warzywo. Leczo z wędzonym tofu Składniki: 2 cebule 4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 2 papryki 2 cukinie 3 pomidory
Smaczny zeszytCukinia zapiekana w śmietanie Wyśmienite danie bezmięsne, choć może też stanowić dodatek do dania głównego. Delikatna i soczysta cukinia zapiekana w pysznym sosie. Palce lizać! Składniki: 2 małe cukinie 1 jajko pół szklanki słodkiej śmietanki 30 lub 36% 10 dkg żółtego sera 1 łyżka siekanego koperku sól, pieprz *** Cukinie myjemy i kroimy w około(...)plasterki *** *** Do miski wbijamy jajko, wlewamy śmietankę, dodajemy koperek oraz łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu. Dodajemy też połowę startego na tarce sera żóltego *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Cukinię przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy masą śmietanową *** *** Z wierzchu posypujemy całość pozostałym serem *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i zapiekamy przez około 20 minut – do zrumienienia
Blog z ApetytemKotleciki drobiowe z cukinią Lubię łączyć w jednym daniu mięso z warzywami, wychodzi takie delikatne i soczyste. Siekane kotleciki robię często, bo to prawdziwy hit w moim domu, wszyscy się nimi zajadają. Tym razem połączyłam filet drobiowy z cukinią, naprawdę polecam Wam tę kombinacje, bo jest mega smaczna. Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka pół małej cukinii(...)jajko 1 łyżka majonezu 1 łyżka siekanego koperku 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki tartego sera żółtego sól, pieprz olej do smażenia *** Cukinię (u mnie żółta i zielona) kroimy w kosteczkę *** *** Filet z kurczaka również kroimy w kostkę *** *** Do miski przekładamy cukinię oraz mięso. Dodajemy majonez, posiekany koperek i wbijamy jajko *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Dodajemy mąkę oraz
Blog z ApetytemNaleśniczki z grillowanym kurczakiem i cukinią Danie to łączy w sobie wszystko co lubię najbardziej: rumiane naleśniczki, soczyste mięso drobiowe i pyszną grillowaną cukinię. Wszystko to zapiekane z serem na patelni i polane pysznym sosem. Świetny pomysł na bardzo szybki i prosty obiadek dla całej rodziny. Polecam! Składniki: 5-6 naleśników Przepis na ciasto (KLIK) Farsz: 1 filet(...)kurczaka przyprawa do kurczaka 1 mała młoda cukinia 5-6 plasterków żółtego sera olej do smażenia Dodatkowo: 1 łyżeczka masła około 3-4 łyżki tartego sera żółtego 1 łyżka posiekanego szczypiorku ketchup pikantny sos czosnkowy – do polania PRZEPIS TUTAJ *** Przygotowujemy farsz:mięso kurczaka kroimy w plasterki *** *** Przykrywamy folią i delikatnie rozbijamy *** *** Oprószamy z dwóch stron przyprawą do kurczaka
Blog z ApetytemPierś z kurczaka lub indyka z cukinią w sosie śmietanowym to bardzo szybki, lekki i niezwykle pyszny obiad dla całej rodziny! Delikatne oraz soczyste mięso doskonale komponuje się z cukinią oraz aromatycznym i kremowym sosem na bazie śmietany. Jeśli wolicie przyoszczędzić na kaloriach, to nic nie stoi na przeszkodzie, abyście użyli jogurtu naturalnego. Naprawdę całość wyszła znakomita i zniknęła(...)lecz możecie je również podać z makaronem lub nawet ziemniakami. Kto co lubi. Polecam i życzę smacznego! Ilość porcji: 3-4 Czas przygotowania: 30 minut Pierś z kurczaka z cukinią w sosie śmietanowym - składniki: 400g piersi z kurczaka/indyka 200g cukinii (1 mała sztuka) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/4 łyżeczki curry 1 szczypta kurkumy (solidna) przyprawa do kurczaka sól pieprz
Di gotujekultur, które przez wieki przewijały się przez tę słoneczną wyspę. Jednym z dań, które uosabiają esencję sycylijskiej kuchni, jest Pasta Sugo di Zucchine e Zafferano — makaron z sosem z cukinii i szafranu. Historia i Pochodzenie: Chociaż dokładne pochodzenie tego dania jest trudne do ustalenia, wiadomo, że szafran był używany w kuchni śródziemnomorskiej od czasów antycznych. Cukinia, znana w Italii jako(...)szafranem tworzy danie o wyjątkowym, delikatnym smaku i pięknym, złocistym kolorze. Mój przepis na Pasta Sugo di Zucchine e Zafferano: Składniki: – Makaron — spaghetti lub penne 300 gramów – Cukinia 3-5 sztuk – Szafran 1 łyżeczka – Czosnek 3-5 ząbki – Oliwa z oliwek 5-7 łyżek – Sól do smaku – Pieprz do smaku – Parmezan
RafalCookprzewagę, że są bardzo sycącym daniem, przez co sałatka taka idealnie nadaje się nawet na obiad. Tym razem postawiłam na doskonałe połączenie smaków, czyli zieloną ugotowaną soczewicę, grillowaną cukinię i ser halloumi. Ta sałatka to tak naprawdę dosłownie kilka składników a efekt wychodzi znakomity. Cukinię możesz pokroić tradycyjnie, ale jeśli zrobisz cieniutkie długie paski, to po zgrillowaniu zrobisz z nich(...)bakłażanem i pomidorem SAŁATKA Z SOCZEWICĄ I HALLOUMI PRZYGOTOWANIE: 20 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI: – 1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy – 200 g sera halloumi – 1 średnia cukinia – kilka pomidorków koktajlowych – kilka rzodkiewek – listki świeżej bazylii – odrobina oliwy do nasmarowania patelni – sos do sałatki: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka musztardy miodowej
nietylkopasta.plAutentyczne Curry tajskie w 15 minut z kurczakiem, cukinią i pieczarkami! Zielona pasta Curry to wyjątkowe połączenie lekko pikantnego zielonego chilli i aromatycznych ziół. Pastę zieloną, żółtą lub czerwoną dodaję przygotowując oryginalne tajskie danie typu curry lub tajską zupę z dodatkiem kurczaka , z warzywami lub z owocami morza. To curry tajskie jest proste w przygotowaniu. Polecam je wszystkim wielbicielom klimatów(...)kuchni wschodniej. Wraz z mleczkiem kokosowym stanowi bazę do przygotowania gęstego curry lub zupy tajskiej. Dodaję jeszcze warzywa (np. marchewkę, paprykę, pieczarki, cukinię) oraz mięso, najczęściej wieprzowinę lub drób. Dania curry mają swoje korzenie w Azji, ale są znane i cenione na całym świecie. To synonim egzotyki i doskonałej kuchni. Są bardzo łatwe w przygotowaniu. Curry tajskie w 15 minut
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię