Dzisiaj proponuje danie jarskie tarta z pomidorami i cukinią. Tarta z pomidorami i cukinią Składniki: 1 ½ szklanki mąki 100 g masła cukinia pomidorki koktajlowe kulka sera mozzarella 6 plastrów sera żółtego bazylia szczypta soli Do przygotowania sosu potrzebne będzie: łyżka octu balsamicznego 2 łyżki oliwy po szczypcie soli, cukru i czosnku granulowanego wykonanie: Do mąki z sola dodać masło(...)lodówki na ok 45 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto i przełożyć je do natłuszczonej formy. Podpiec przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Mozzarelle pokroić w cienkie plasterki. Cukinie umyć i pokroić w cienkie plastry, a pomidorki przekroić na pól. Na podpieczonym cieście układamy plastry sera żółtego, na serze układamy plasterki cukinii oraz mozzarrelle i pomidorki. Całość zapiekamy jeszcze
Pomysłowa kuchnianajlepszy czas na grochówkę na wędzonce, więc tworzymy zupełnie w innym klimacie :) W czasie lata lubię kiedy w zupie jest dużo warzyw, ziół, a bazą jest bulion. Zupa z cukinii jest punktem obowiązkowym każdego sezonu! Letnia zupa z cukinii Składniki: woda ziele angielskie, liść laurowy korpus drobiowy - wywar drobiowy lub 3 litry bulionu warzywnego 4 cukinie 2 średnie(...)ziemniaki 3 średnie marchewki 1 korzeń pietruszki 1/2 selera korzeniowego mała cebula pęczek kopru natka pietruszki sól morska, pieprz do smaku Lekka zupa z cukinii - sposób przygotowania: W dużym uproszczeniu :) - na bulionie ugotuj pokrojone warzywa. Najpierw dodawaj ziemniaki i warzywa korzeniowe pokrojone w nieduże cząstki, później cebulę - w drobniutką kostkę, a pod koniec gotowania cukinię w cienkich plasterkach. Po wyłączeniu
Gary Bez dnakilka gałązek natki pietruszki – 1 ząbek czosnku – 1/2 łyżeczki soli – szczypta świeżo mielonego pieprzu Składniki na sos pomidorowy: – 500g przecieru pomidorowego – 1 mała cukinia (opcjonalnie) – 1 mała cebula – 1 łyżka oliwy – 1 ząbek czosnku – sól, pieprz PULPECIKI: Chleb kroimy na kawałki i namaczamy w mleku. Mięso mieszamy z jajkami, solą(...)poziomu +/- 2 cm i wkładamy nakładkę do gotowania na parze z pulpetami. Kotlety gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu około 20 min, w zależności od ich wielkości. SOS POMIDOROWY: Cukinię obieramy, kroimy na pół i wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. W rondelku na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną cukinię, gniazda nasienne
Be Fit Be Strongzawsze idealna opcja na szybki obiad, a jeśli jeszcze mamy do niego pyszne pesto, jakieś warzywko to powstanie nam smakowite danie, nie tylko dla wegetarian. W lodówce miałam cukinię, pocięłam ja w cienkie plasterki przy pomocy obieraczki do warzyw, do tego czerwone pesto, dobra oliwa z oliwek i parmezan. Żyć nie umierać! Makaron penne z pesto i cukinią jest(...)asortymencie posiada między innymi kiszoną kapustę, marynowane grzyby, ogórki, chrzany, marynaty i pesto. Ich produkty znajdziecie na półkach wiodących sieci handlowych w całej Polsce. Makaron penne z pesto i cukinią Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1/2 opakowania makaronu penne 1 cebula 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki czerwonego pesto Provitus 1 cukinia oliwa z oliwek do smażenia sól pieprz
Kulinarne przygody GatityProste do zrobienia, przepyszne i wilgotne ciasto czekoladowe z cukinii z orzechami włoskimi . Jedząc to ciasto aż trudno uwierzyć, że głównym składnikiem jest cukinia. Idealnie sprawdzi się w towarzystwie kawy lub herbaty. Zdecydowanie polecam! A jeśli jesteście ciekawi innych przepisów na ciasta z wykorzystaniem warzyw, zapraszam tutaj Składniki: Ciasto: 2 szklanki startej na małych oczkach cukinii 1 i 3/4 szklanki(...)sody oczyszczonej szczypta soli Polewa czekoladowa: 50 g mlecznej czekolady 50 g gorzkiej czekolady 80 g śmietany kremówki 30 % Dodatkowo: 2 łyżki orzechów włoskich (uprażonych i posiekanych) Przygotowanie: Ciasto: Cukinię zetrzeć na tarce o małych oczkach. Odcisnąć sok i odlać. Odmierzyć 2 szklanki. Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i bardzo drobno posiekać lub zmielić. Jajka ubić z cukrem
Oryginalny smakCukinia to bardzo uniwersalne warzywo i tylko od inwencji kucharza zależy, co uda się z niego wyczarować. Nam ostatnio wpadł w ręce przepis na bigos. I wiecie co? Jest zaskakująco pyszny! Przepis na bigos z cukinii Składniki: 3 średnie cukinie, 2 duże cebule, 200 gramów pieczarek, 300 gramów dobrej kiełbasy, 2 średnie marchewki, świeży koperek, sól, pieprz, olej. Zrób(...)głębokiej patelni lub w garnku przesmaż na oleju posiekaną cebulę razem z pokrojonymi w plasterki pieczarkami oraz kiełbasą pokrojoną również w plasterki. W międzyczasie zetrzyj na grubych oczkach cukinię oraz marchewkę i dodaj do reszty. Smaż jeszcze 2-3 minuty, dopraw solą i pieprzem, podlej połową szklanki wody i duś około 10 minut. Na koniec dorzuć posiekany koperek i wszystko
Kulinarna Polskasezon, po drugie jest to danie lekkie a takie latem się jada najchętniej. I poza tym zawsze, cokolwiek nie dasz do środka smakuje dobrze:) Latem najczęściej robię frittatę z cukinią bo zawsze jest jej nadmiar w ogródku. Moja dzisiejsza wersja to frittata z cukinią, ziemniakami ( to idealny sposób na wykorzystanie resztek) i szpinakiem -ale możecie tu poszaleć(...)zawsze robię też do niej sałatkę z pomidora. Lato już powoli się kończy... ale frittata może mieć swoje jesienne wydania - np z dynią i serem kozim:) Frittata z cukinią i szpinakiem SAŁATKA 3-4 pomidory pół pęczka natki pietruszki mały ząbek czosnku trzy łyżki oliwy łyżeczka octu balsamicznego sól , pieprz FRITTATA 2 średnie cukinie 3 ząbki
Smaczny zeszytLetnia sałatka z grillowanej cukinii i papryki z pomidorkami i halloumi w sosie balsamicznym. Cukinię i paprykę można zgrillować na patelni grillowej lub jeszcze lepiej na grillu, gdzie z dodatkiem słonego sera halloumi będzie świetną propozycją na grilla dla wegetarian. Latem mogłabym jeść tylko takie dania:) Sałatka z grillowanej cukinii i papryki z halloumi Składniki: 2 cukinie 2 papryki(...)pomidorków koktajlowych opakowanie sera halloumi (250 g) 1/2 czerwonej cebuli 4 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki oregano 2 łyżki kremu balsamicznego sól Cukinie pokroić w plasterki, papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w grube paski - przełożyć warzywa do miski, zalać oliwą, posypać oregano i wymieszać. Rozgrzać patelnię grillową (albo układać na grillu), ułożyć warzywa i podsmażyć z obu stron. Odłożyć
Smaczny zeszytZapiekana cukinia to zdrowa i pyszna przekąska, a do tego gotowa w 20 minut. Można powiedzieć, że taka cukinia ma wszystkie zalety jakie powinno posiadać danie we współczesnym zabieganym świecie. Składniki: 2 średnie cukinie 1 jajko 5 łyżek tartego parmezanu 5 łyżek tartej mozzarelli przyprawy: sól, pieprz, opcjonalnie dowolne zioła np. tymianek, oregano, bazylia Przepis: Piekarnik nagrzać do 180 stopni(...)blachę wyłożyć papierem do pieczenia, Cukinie umyć i pokroić wzdłuż na grube pasy, Jajko roztrzepać, przyprawić solą, pieprzem i ziołami, W osobnej misce wymieszać mozzarellę i parmezan, Każdy kawałek cukinia zamoczyć w jajku, następnie obtoczyć w serach i przełożyć na blachę, Piec przez około 15-20 minut do zarumienienia, Podawać na ciepło najlepiej z sosem czosnkowym. Artykuł Cukinia zapiekana
tyfranboxCukinia cały czas u mnie na topie bo sezon zaraz się skończy. Wykorzystałam żółtą cukinię do przygotowania zupy krem. Żółta cukinia w połączeniu z wędzoną papryką świetnie razem się skomponowały smakowo i stworzyły ładny kolor zupy. składniki: 1,2 kg żółtej młodej cukinii 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka czubrycy czerwonej 1 czubata łyżka wędzonej(...)słodkiej papryki 50 ml śmietanki 30 % sól do smaku 1 l bulionu, u mnie drobiowy Cukinię dokładnie umyć i razem ze skórką pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę a czosnek drobno posiekać. W garnku rozpuścić masło i wrzucić cebulę oraz czosnek. Chwilę smażyć aby cebula się zeszkliła. Natępnie dodać cukinię. Całość jeszcze razem smażyć a potem zalać bulionem
Monia miesza i gotujesolidnej porcji papryki w proszku. To dzięki tym składnikom potrawa jest bardzo sycąca i konkretna i ma tak głęboki smak. Co ciekawe, na Węgrzech nie dodaje się do leczo cukinii. Ten składnik prawdopodobnie my, Polacy zaczęliśmy dodawać. Podobnie z tłuszczem, w Polsce często leczo przygotowujemy na oleju. Dzięki temu potrawa jest nieco lżejsza i bliżej jej do francuskiego ratatoullie(...)właśnie na taką lżejszą i polską wersję leczo dzisiaj wrzucam przepis, bo też takie najbardziej lubię. Może i Wam posmakuje? Składniki 2 większe papryki (czerwona i żółta) 2 cukinie (lub kabaczki) 6-7 mięsistych pomidorów odrobina pikantnej papryki, ok. łyżeczka drobno posiekanej, bez pestek biała cebula duży ząbek czosnku 5 łyżek oleju lub smalcu świeży tymianek (4-5 gałązek) płaska
Analiza SmakuCukinii w tym roku mam dość sporo i trzeba coś z nią zrobić.Placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii są smaczne i łatwe do zrobienia. 500 g ziemniaków 250 g cukinii 2 jajka 20 g cebuli 1 ząbek czosnku 80 g mąki sól, pieprz, majeranek Cukinię obrać [ młodej nie trzeba obierać] i usunąć miąższ, ziemniaki również obrać.Cukinię(...)ziemniaki zetrzeć na tarce.Delikatnie można odcisnąć .Wymieszać z jajkiem i mąką.Dodać przyprawy i wymieszać. [Do naczynia Thermomiksa włożyć ziemniaki, cebulę,czosnek i cukinię.Lekko rozdrobnić 7 s/obr.6 .Dodać wszystkie pozostałe składniki, wymieszać około 25 s/ / obr.4 ] .Smażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu
Moje domowe kucharzenieSierpień to kopalnia ciepłych i delikatnych smaków. Soczyste pomidory, jędrne cukinie i kabaczki, delikatne patisony, smukła fasolka szparagowa, słodkie brzoskwinie i śliwki, winne jeżyny, chrupiące papryki, pierwsze dynie i grzyby. Tyle dobroci i tak pysznych samych w sobie, że czasami nie wiadomo co spałaszować w pierwszej kolejności i czy na surowo, czy może jakoś ugotować, podsmażyć, a może coś(...)słoików? U mnie dziś sierpniowe trio z niewielką ilością przypraw, żeby smaki naturalne, najwspanialsze o tej porze roku, były wyczuwalne najbardziej. W rolach głównych występują: złociste kurki, zielona cukinia, najsłodszy pomidor malinowy i jego mniejsi krewni o kwaskowatym posmaku - pomidorki koktajlowe! Brawa, brawa! Całość podsmażona z aromatycznym czosnkiem i gałązką rozmarynu, która nieco podbija smak warzyw. Tak przygotowane nadzienie owinęłam
Kuchnia w Słońcu Skąpanaprzekładamy na płaskie talerze/deski celem szybkiego ostudzenia (warstwy max. 2 cm). Dodatkowo: – 1 opakowanie alg nori – 1 tubka pasty wasabi – 1 ogórek szklarniowy – 1 mała cukinia – 1 awokado – 100g łososia wędzonego – 125g serka śmietankowego Ogórek i cukinię myjemy, obieramy jeśli tego wymagają. Ogórka kroimy na pół i przy pomocy łyżeczki usuwamy gniazda nasienne(...)Ogórka i cukinię kroimy w paski o grubości 1,5 x 1,5 cm. Długość ogórka i cukinii nie powinna być dłuższa niż szerokość nori, jeśli jest – kroimy je na pół. Łososia kroimy w 1-centymetrowe paski. Awokado obieramy i kroimy w plastry. Na desce do krojenia rozkładamy matę bambusową (równolegle do nas), na macie układamy listek nori błyszczącą
Be Fit Be Strong