cukinia - 18701 przepisów (strona:174/1247)

Kotleciki z kalafiora i cukinii – wegańskie i bezglutenowe – przepis krok po kroku 184

tego wychodzenia z postu dr Dąbrowskiej, postanowiłam podzielić się z Wami jednym z moich przepisów na proste i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe. Są to kotleciki z kalafiora i cukinii – wegańskie i oczywiście bezglutenowe. Polecam je nie tylko tym, którzy wychodzą z postu, ale również tym, którzy dbają o linię, bo kotleciki są jak najbardziej fit Z podanych przeze mnie(...)porcji wychodzi ok. 14-18 sztuk kotlecików, w zależności od ich rozmiaru Kotleciki z kalafiora i cukinii – przepis krok po kroku Do przygotowania kotlecików będziecie potrzebować: 1 średniej wielkości kalafiora 2 średnie lub 3 małe cukinie 1 cebulę (ja używam fioletowej, ale może być również zwykła) 1 cebulę dymkę 1 łyżkę oliwy z oliwek (może być również olej) przypraw

Okiem Blondynki by McBlondi
SZASZŁYKI Z ROLADKAMI INDYCZYMI 107

grillowym menu. Można je tak naprawdę zrobić prawie ze wszystkiego, co nam się nawinie pod rękę.  Podczas ostatniego mojego grilla postanowiłam troszkę zaszaleć i przygotowałam niebanalne szaszłyki z cukinii oraz roladek indyczych nadziewanych szynką parmeńską oraz suszonymi pomidorami. I to był strzał w dziesiątkę! Goście byli zachwyceni i nie mogli się nimi najeść, a ja tylko żałowałam(...)sami się przekonajcie 😉 Składniki: (na 10 szaszłyków) ok. 800 g medalionów z indyka (10 szt.) 10 plastrów szynki parmeńskiej 10 szt. pomidorów suszonych z oleju 2 duże cukinie sól, pieprz papryka ostra mielona 10 szt. patyczków do szaszłyków Wykonanie: Cukinie dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy w plasterki o grubości około 1 cm. Medaliony z indyka myjemy, osuszamy

Kuchnia MagdaLeny
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i warzywami 160

temperatury, będące zapowiedzią zbliżającego się lata. Wiosnę bardzo trudno zauważyć. W każdym razie mi jakoś umknęła. Danie, na które dzisiaj Was zapraszam, jest daniem kojarzącym się ze słonecznym dniem: cukinie faszerowane kaszą jaglaną i warzywami. Można je podawać z cięższymi sosami, na przykład mięsnym, który pozostał z poprzedniego dnia. Doskonale smakuje z klasycznym sosem pomidorowym, czy też koperkowym lub grzybowym(...)Sosy na zimno, te na bazie jogurtów czy śmietany, także smacznie harmonizują. Sami spróbujcie 😊 Składniki: 4 cukinie - moje miały wagę około 1,5 kg 100 g pora (około 20-25 cm średniej grubości) 4 większe ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 200 g kaszy jaglanej 200 g marchwi 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki musztardy francuskiej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Cukinia i papryka po włosku 138

Cukinia i papryka po włosku to świetny przepis na przystawkę do wędlin, mięsa czy ryby. Cukinia jest zgrilowana a papryka duszona. Tak przygotowane warzywa można  przygotować szybciej i podać jako zimną przystawkę. Cukinia i papryka po włosku SKŁADNIKI 2 cukinie duża papryka bazylia 3 łyżki oleju z oliwek ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny sól do smaku SPOSÓB(...)PRZYGOTOWANIA cukinie pokroić w podłużne plastry o grubości pół centymetra i opiec na patelni bez tłuszczu lub na grilu. cukinię polać sosem przygotowanym z oleju, czosnku i cytryny jak w przepisie  klik paprykę pokroić w paski o grubosci pół centymetra i udusić razem z czosnkiem i olejem z oliwek jak w tym przepisie  klik ułożyć tak przygotowane warzywa

zielonacukinka
Brownie z cukinii. 125

Tego roku cukinia znów obrodziła. Jemy ją na miliony sposobów i czasami wychodzi nam już uszami, bo ile można wcinać placków, makaronu z cukinii, lecza, surówek i pieczonych paluszków warzywnych.  Chociaż sama mogłabym tak cały rok, jednak mając na względzie dobre samopoczucie moich dzieci i ich asertywne usposobienie do warzyw postanowiłam upchnąć cukinię w czymś co będzie przypominało(...)słodycze. Przepisów na ciasto z cukinią w internecie mnogo, ale ja nie byłabym sobą gdybym sama czegoś nie wymyśliła i nie pokombinowała. Ciasto bez jajek i bez cukru, wyszło na tyle przyjemne, że młoda (totalny niejadek) wciągnęłaby za jednym razem całe. Łapcie  łatwy przepis: 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki startej na grubych oczkach cukinii  3 łyżeczki mielonego

Farmażony
Grillowane warzywa – jakie warzywa grillujemy? 189

grillowane warzywa będą świetnym dodatkiem do steka z grilla, czy pieczonej karkówki. Pewnie wielu z Was zastanawia się jakie warzywa możemy grillować, już odpowiadam… Jakie warzywa możemy grillować? cukinię paprykę pomidory ziemniaki kapustę cebulę Grillowane warzywa – jak przygotować Przed przystąpieniem do grillowania, najpierw należy dokładnie umyć wszystkie składniki. Możemy grillować zarówno na aluminiowej tacce albo bezpośrednio na ruszcie(...)Osobiście polecam tą drugą opcję, używajcie do grillowania warzyw węgla drzewnego to uzyskacie wspaniały smak potraw. Warzywa kroimy w mniejsze kawałki, na przykład cukinię kroimy na pół wzdłuż. Paprykę możecie grillować w całości. Cebulę przekrojoną na połówkę. Warzywa smarujemy oliwą i jeśli lubicie możecie je delikatnie posypać ulubionymi przyprawami na przykład ziołami prowansalskimi albo majerankiem… Grillujemy je do momentu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z kurczakiem – cała grillowana! 223

jabłkowego.   Sałatę rzymską pozbawiamy zniszczonych wierzchnich liści, kroimy główki na ćwiartki lub na 6 kawałków – każdy kawałek powinien mieć głąb, żeby sałata nie rozpadła się podczas grillowania. Odkładamy. Cukinię tylko myjemy – nie obieramy jej. Odcinamy szczyt z łodygą i kroimy cukinię pod lekkim skosem, na półcentymetrowe, równe plasterki. Odkładamy. Piersi kurczaka oczyszczamy kolejno z błonek i – dociskając mięso dłonią(...)minut – pilnujcie, bagietka powinna się zrobić chrupiąca i lekko złota, nie może się przypalić. Gotowe grzanki wyjmujemy z pieca. Ruszty elektrycznego grilla delikatnie smarujemy oliwą lub olejem, rozkładamy plastry cukinii i grillujemy je przez 4-6 minut, aż cukinia nabierze klasycznego wyglądu grillowanych warzyw i wypalą się na niej paski grilla. Zdejmujemy na talerz, lekko solimy i pieprzymy, grill osuszamy

Karo in the Kitchen
Wiosenny gulasz z cukinii – przepis krok po kroku 171

przed wiosną dbają o linię Z podanych przeze mnie proporcji przygotujecie ok. 4 porcji gulaszu. U mnie spokojnie wystarcza to na dwa obiady dla 2 osób Wiosenny gulasz z cukinii Do przygotowania gulaszu będziecie potrzebować: 3 średnie cukinie 2 marchewki 2 pietruszki 1 paprykę czerwoną 1 małą cebulę 3 – 4 ząbki czosnku 600 ml szklanki wody (3 szklanki(...)ryżowej przyprawy: sól, pieprz, imbir, kurkuma, majeranek, kminek mielony (u mnie sól himalajska i pieprz ziołowy) Oczywiście przyprawy możecie dostosować do własnych preferencji smakowych Wykonanie krok po kroku: 1. Cukinię, marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na jarzynowych oczkach tarki. 2. Paprykę kroimy w kostkę. Ją również możemy obrać ze skórki. 3. Cebulę kroimy w kosteczkę, a czosnek przeciskamy przez

Okiem Blondynki by McBlondi
Spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym (dieta dr Dąbrowskiej) 117

Według mnie jest to hit kuchni wegańskiej! Spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym dopiero od niedawna gości na naszym stole, a ja żałuję, że dopiero teraz je odkryłam, ale jak to się mówi: lepiej późno niż wcale 😃. Do jego przygotowania potrzebna jest tak zwana temperówka do warzyw lub spiralizer. Kupicie go w każdym  większym markecie, ja używam elektrycznego(...)spiralizera, który w dosłownie chwilę tnie i ściera wszystko na przeróżne kształty i rozmiary. Do spaghetti przygotowałam gęsty pomidorowy sos z odrobina chili, idealnie się komponuje z lekko mdławą cukinią. Przepis został przygotowany zgodnie z zasadami diety dr. Dąbrowskiej, czyli nie zawiera ani grama tłuszczu. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę

Kulinarne przygody Gatity
Zupa migdałowa 223

gramów płatków migdałowych 1/2 kostki masła 82% 1 łyżka stołowa mąki 100 ml białego wina wytrawnego śmietana kremówka 30% sól do smaku Składniki do podania: 1 mała cukinia ricotta świeża bazylia kolorowy pieprz olej z pestek dyni Wykonanie: Wszystkie warzywa (por, seler i pietruszkę) pokrój drobno i wrzuć na patelnię. Dodaj masło wraz z płatkami migdałowymi, posól całość i podsmaż(...)wino. Uchyl pokrywkę (aby alkohol wyparował) i gotuj zupę jeszcze przez około 1/2 godziny (warzywa muszą być bardzo miękkie). Jeśli chcesz podać zupę zgodnie z moją propozycją umyj dokładnie cukinię, następnie obieraczką do warzyw zetnij podłużne pasy. Zblanszuj cukinię na sitku zalewając ją wrzątkiem. Osusz paski cukinii na ręczniku kuchennym, następnie posól i oprósz ją delikatnie kolorowym pieprzem. Paski cukinii

Garniec Magalie
Spaghetti pełnoziarniste z cukinią (wychodzenie z diety dr Dąbrowskiej) 139

szczegółach wychodzenia poczytacie pod tym linkiem -  klik tutaj . W moich wpisach będę się dzieliła z Wami przepisami na dania, które przygotowywałam podczas wychodzenia z diety. Spaghetti pełnoziarniste z cukinią (wychodzenie z duety dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1/2 opakowania pełnoziarnistego makaronu 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 1 średnia cukinia 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól morska(...)himlajska świeżo zmielony pieprz szczypior malutka garstka nasion słonecznika Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w kostkę, szklimy na patelni na oliwie. Cukinię myjemy i kroimy na cienkie plasterki, a następnie te plasterki na 3 paski. Ja używam do tego spiralizera. Cukinię dorzucamy do cebuli, chwilę przesmażamy, zmniejszamy ogień, solimy i pieprzymy. Patelnię przykrywamy i dusimy przez 2-3 minuty. Kuchenkę

Kulinarne przygody Gatity
Frytki z cukinii & pieczony camembert 224

Frytki z cukinii to doskonała alternatywa dla ziemniaków. Smaczne, kruche, w chrupiącej panierce idealnie sprawdzą się jako samodzielna przekąska jak i część sytego obiadu. Polecam wszystkim, którzy mają chęć spróbować dodatkowych prostych opcji dla klasycznych przepisów. Składniki: Frytki z cukinii - 1 duża cukinia - 1/2 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki bułki tartej - 1 jajko - 50 gr sera żółtego - olej do smażenia(...)słonecznik do dekoracji. Pieczony camembert - serek camembert  - 1/4 szklanki oleju - 1/2 łyżeczki cukru - 1/4 wyciśniętej cytryny - szczypta soli i pieprzu - 1 ząbek czosnku - 2 cm pora  Cukinię kroimy w cienkie paseczki, przyprawiamy solą i pieprzem. Jajko roztrzepujemy. Obtaczamy cukinię w mące, jajku i w bułce tartej wymieszanej z tartym serem żółtym. Smażymy na jasno złoty kolor w głębokim

upichcona
Sałatka z cukinią, serem feta i pomidorkami 149

Szybka, smaczna i lekka sałatka z cukinią jest doskonała na kolację, śniadanie do pracy czy szkoły Wszędzie smakuje tak samo dobrze ! Czas przygotowania to zaledwie kilka minut Składniki/ 2 porcje: – 200 g ser feta – 8 pomidorków truskawkowych – 1/2 czerwonej cebuli – 1 cukinia – kilka listków świeżego szpinaku – 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine(...)ząbka czosnku – zioła prowansalskie, bazylia – sól i pieprz Przygotowanie: Oliwę mieszamy z ziołami. Cukinię myjemy i kroimy ze skórką na małe kawałki ,wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i podpiekamy, aż cukinia zmięknie. Odstawiamy do ostygnięcia.Szpinak, pomidorki i cebulę myjemy. Pomidorki kroimy na połówki. Cebulę kroimy na cienkie plasterki. Wszystkie warzywa łącznie z ostudzoną

I LOVE LIFE
DUSZONA WOŁOWINA W SOSIE Z PLACKIEM Z CUKINII 224

SKŁADNIKI NA PLACEK Z CUKINII 1 duża cukinia 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 jajka 1 łyżka stopionego masła sól pieprz tymianek cząber Cukinię ścieramy na grubej tarce dodajemy przyprawy, masło, przeciśnięty czosnek. Cebulę przesmażamy i dodajemy do cukinii. Jajka roztrzepujemy i dodajemy do cukinii. Mieszamy wszystkie składniki. Ciasto z cukinii musi być dość wyraźne, więc nie żałujcie pieprzu

harrisa
Leczo z cukinią i kiełbasą 100

Leczo z cukinią i kiełbasą to danie jednogarnkowe i zdecydowanie kojarzące się ze zbliżającą się jesienią. To danie pełne kolorowych, dojrzałych warzyw, które o tej porze roku smakują najlepiej. Cukinia, papryka, pieczarki, pomidory i aromatyczna kiełbasa to podstawowy skład mojego lecza. Nie ukrywam, że najwięcej czasu zajmuje przygotowanie i pokrojenie wszystkich potrzebnych do tego dania warzyw. Porządne noże to podstawowe(...)się wszystko sprawnie przygotować. Zazwyczaj staram się ugotować spory garnek lecza i część potrawy wekuję na zimę. Dzięki temu mogę cieszyć się wspaniałym smakiem warzyw zimową porą. Leczo z cukinią i kiełbasą cukinia kiełbasa kolorowa papryka pieczarki cebula czosnek pomidory olej sól, pieprz, papryka ostra, pieprz ziołowy, ulubione zioła, opcjonalnie koncentrat pomidorowy Wszystkie warzywa pokroić w kostkę. Na dużej patelni

Pieguskowa Kuchnia