cukinia - 18701 przepisów (strona:182/1247)

Cukinia w zalewie musztardowej 107

ramach cukiniowego sierpnia pojawił się bardzo ciekawy przepis na cukinię w sosie musztardowym - od razu przypadł mi do gustu z dwóch powodów - uwielbiam cukinię i musztardę :-). Połączenie tych smaków na początku nie wydawało mi się interesujące jednak po za-pasteryzowaniu powstał naprawdę świetny dodatek do zimowych obiadów. Cukinia w zalewie musztardowej łatwe ok 20 słoiczków ok 40 minut + studzenie zalewy(...)Składniki: * 5 kg cukinii * 3 szklanki octu * 200 g musztardy miodowej (dałam delikatesową) * 1 szklanka cukru * 2 łyżki miodu * 1,5 l wody * 1 łyżka soli * gorczyca * ziele angielskie * pieprz kolorowy w ziarnach (dałam zwykły) Do dzieła!!! Wodę z cukrem, solą i octem gotujemy, dodajemy musztardę i miód. Zalewa powinna być słodko kwaśna z wyraźnym smakiem musztardy. Wystudzić.Cukinię kroimy

sierotka maRysia w kuchni
Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg - WERSJA Thermomix 520

bardzo dużym zainteresowaniem na blogu. Wchodzicie na niego najchętniej :)  Spróbowałam zatem zrobić, wersję na Thermomixa.  Wyszedł wspaniały! Tu macie link do wersji standardowej:  Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg Składniki: 800-900g cukinii -1 duża cukinia lub 2 mniejsze                        (ze skórką ale bez pestek(...)pietruszki posiekany duży pęczek świeżych ziół: lubczyk, cząber, oregano, tymianek, bazylia, koperek itd. sól i pieprz do smaku  Wykonanie: Piekarnik nagrzej do 200C. Opcja góra - dół. Cukinię i marchewkę rozdrobnij -   8sek/obr4. Pomóż sobie kopystką. Dokładnie odciśnij sok i przełóż do dużej miski. Zioła i chili rozdrobnij - 5sek/obr6. Zgarnij kopystką na dno. Dodaj

Apetyt na Zielone
Jadło gospodarskie z piekarnika 133

Taki sposób na podanie warzyw podpatrzyłam w programie Karola Okrasy do czego się przyznaję i chwalę jednocześnie :)  1-2 cukinie 2 patisony 5-6 kwiatów cukinii podwójna pierś z kurczaka sól pieprz ziołowy szczypta oregano 50 g żółtego sera oliwa Cukinię pociąć na kawałki 5-6 cm Wydrążyć środki przyrządem do wydrążania jabłek. Wydrążone środki od razy włożyć(...)brytfanki. Wyciąć tyle kawałków mięsa by włożyć je do środka cukinii. Posypać solą i pieprzem, skropić oliwą i włożyć do wnętrza cukinii. Patisony również wydrążyć wnętrza wydrążone posiekać, resztę mięsa drobno pokroić wymieszać z wnętrzami patisonów dodać odrobinę sera żółtego sól i pieprz. Nadzienie włożyć do patisonów, przykryć odkrojonym wcześniej wieczkiem. Kwiaty cukinii nadziać resztką nadzienia i również ułożyć

Gotowanie jest łatwe
Tarta z fenkułem i cukinią 185

żeby ułatwić sobie pracę, ciasto rozwałkowałam zaraz po zagnieceniu i wyłożyłam nim formę. Tak przygotowane wstawiłam do lodówki. Dzięki temu nie trzeba męczyć się z wałkowaniem schłodzonego ciasta. Moja cukinia była mocno wyrośnięta, obrałam ją i pozbawiłam pestek. Jeżeli używacie drobnych cukinii, nie ma potrzeby ich obierać ani usuwać pestek. P iekłam w formie o średnicy(...)mąki pełnoziarnistej 3 zboża 150 g masła, schłodzonego 1 płaska łyżeczka soli morskiej 1 jajko  nadzienie: 3 jajka 1 duży fenkuł , + koperek z fenkuła jeżeli jest 300 g cukinii startej  1 mała cebula biała 1 mała cebula czerwona ok 120 g śmietanki 30 % 50 g startej  mozzarelli nasiona kopru włoskiego 1 - 2 łyżki zielonego, posiekanego koperku sól

Stare Gary
Cukinia faszerowana aromatycznym ryżem i rodzynkami 97

dodatki stanowią wprost idealną kombinację również do słonych dań. Dzisiejszy przepis to wariacja na temat smaków, pochodzących z tamtych regionów: mocno aromatyczny ryż, przełamany słodkimi rodzynkami i umieszczony w cukinii prosto z własnego ogródka! Jest pysznie! * SKŁADNIKI na 4 porcje Farsz: 1 szklanka ryżu ½ szklanki rodzynek 2 szklanki bulionu warzywnego ½ szklanki cydru chlust oliwy z oliwek 2 białe cebule(...)ząbki czosnku 1 papryczka pepperoni 2 pomidory 1 laska cynamonu ½ łyżeczki kuminu ½ łyżeczki garam masala ½ łyżeczki kurkumy Dodatkowo: 2 duże cukinie garść lisków świeżej bazylii * PRZYGOTOWANIE Cukinia Cukinię przekrój na pół, skrop oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C . Piecz aż stanie się miękka. W tym czasie przygotuj farsz. Farsz Cebulę i czosnek drobno posiekaj i wrzuć

Food Square
Cukinia faszerowana mięsem 94

Cukinia to wspaniałe, letnie warzywo, które można przygotować na wiele sposobów. Dziś postanowiłam nafaszerować ją dobrze doprawionym, ostrym mięsem z dodatkiem marchewki, co sprawiło że było także lekko słodkie. Tak przyrządzona cukinia okazała się bardzo smacznym i sycącym daniem. Polecam!  4 średnie cukinie 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 średnie marchewki 1 papryczka chili 300g mięsa mielonego(...)użyłam wieprzowego)  bazylia, oregano, zioła prowansalskie słodka papryka w proszku odrobina pieprzy kajeńskiego 150 ml przecieru pomidorowego zółty ser sól, pieprz oliwa do smażenia Cukinie dokładnie umyć, przekroić wzdłuż na pół i podpiec w piekarniku aż lekko zmiękną.  W międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej drobniutko pokrojoną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, startą na tarce

Codzienne Gotowanie
Cukinia faszerowana grzybami i pomidorami 205

Pieczona, okrągła cukinia faszerowana mięsem, pomidorami i leśnymi grzybami. Podana z pomidorowym sosem. Coś, czym można się dobrze najeść i wspaniale smakuje :) 4 okrągłe cukinie 100g ryżu 1 cebula 250g mięsa mielonego ok 300g podgrzybków 3 pomidory sól pieprz papryka słodka mielona oliwa z oliwek SOS: 2 szklanki przecieru pomidorowego bazylia suszona sól pieprz czarny Cukinii ściąć wierzch i wydrążyć(...)Dodać do ugotowanego na sypko ryżu. Cebulę pokroić w kostkę i razem z mielonym mięsem krótko podsmażyć. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić. Wszystko dokładnie wymieszać i przyprawić. Cukinię osuszyć i napełniać farszem. Przykryć odciętymi „czapeczkami” Wstawić do naczynia do zapiekania. Posmarować cukinię pędzelkiem oliwą z oliwek. Na dno naczynia wlać wymieszany domowy przecier pomidorowy z przyprawami

https:KKuchniaMniam
Kuskus z warzywami 148

zawierają cenne witaminy, minerały  jak i błonnik. Jeżeli macie ochotę na słodkie danie z użyciem kaszy to zachęcam do przygotowania kukurydzianego musu truskawkowego . Składniki: 1,5 sztuki młodej cukinii garść mini marchewek (lub 1 duża) ½ czerwonej cebuli ¾ szklanki kaszy kuskus ¾ szklanki wrzącej wody 1 łyżka masła pieprz do smaku sól do smaku olej do dekoracji pomidorki koktajlowe posiekana zielona(...)pietruszka półplasterki świeżej cukinii Wrzącą wodę osolić i dodać 1 łyżkę oleju. Całość przemieszać. Wsypać suchą kaszę kuskus. Delikatnie wymieszać i odstawić na co najmniej 5 minut (najlepiej naczynie czymś przykryć). W międzyczasie cukinię umyć i pokroić w półplasterki. Cebulę drobno posiekać. Marchewki pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulę i marchewkę. Gdy warzywa zmiękną to dodać

Ugotować
Tagiatelle z cukinią w sosie mascarpone 234

Makaron tagliatelle z miękką, a jednocześnie chrupiącą cukinią oraz prażonymi orzechami włoskimi. Całość otulona w delikatnym, aksamitnym sosie na bazie serka mascarpone. Danie jest szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. SKŁADNIKI: 150g makaronu tagliatelle 1 cukinia 250g serka mascarpone 50g orzechów włoskich sól pieprz czarny oliwa z oliwek 1/2 łyżeczki tymianku Makaron ugotować al’dente w lekko osolonej wodzie(...)Orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni. Cukinię pociąć na paski za pomocą obieraczki do warzyw, pomijając część z nasionami. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić cukinię. Kiedy znacząco zmniejszy objętość, rozetrzeć w dłoniach tymianek i dodać do cukinii. Smażyć, aż zmięknie, ale jednocześnie będzie chrupiąca. Zmniejszyć płomień, dodać mascarpone, wymieszać i przyprawić. Kiedy serek się rozpuści dodać uprażone orzechy

https:KKuchniaMniam
Cukinia faszerowana mięsem mielonym 110

doprawiony kuminem, bazylią i wędzoną papryką sprawi, że na pewno pokochacie moją wersję tego prostego dania. Samo przybranie z kolorowych pomidorów, mozzarelli i bazylii zaś sprawia, że zwykła faszerowana cukinia nabiera niepowtarzalnego uroku i z dumą prezentuje się na stole. * SKŁADNIKI na 4 porcje Farsz: 500 g mięsa mielonego z indyka chlust oliwy z oliwek 2 białe cebule 2 ząbki(...)czosnku 2 papryczka pepperoni 4 pomidory ½ łyżeczki kuminu 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka suszonej bazylii sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 2 duże cukinie 2-3 pomidory 2 kulki mozzarelli garść lisków świeżej bazylii * PRZYGOTOWANIE Cukinia: Cukinię przekrój na pół, skrop oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do  180°C . Piecz, aż stanie się miękka. W tym czasie przygotuj

Food Square
Naleśnikowa lasagne ze szpinakiem i cukinią 163

Lasagne jest naprawdę pyszna i ciężko odmówić sobie wzięcia dokładki. Chociaż nie należy do najlżejszych dań, może stanowić ciekawe urozmaicenie menu. Polecam! Delikatne naleśnikowe płaty przełożone szpinakowym farszem z cukinią i serem mozzarella, zapieczone pod sosem beszamelowym. Pyszne wegetariańskie danie, nie tylko od święta. Zapraszam! Składniki: naleśniki (wychodzi ok. 6-8 dużych placków) 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej szklanka mleka(...)naleśnik przypada jedna chochla ciasta). farsz szpinakowy 450 g mrożonego szpinaku 125 g sera mozzarella, startego na tarce cebula ząbek czosnku łyżka masła łyżka oleju sól i pieprz + duża cukinia  + 3 plastry żółtego sera Cebulę drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozmrozić szpinak : rozgrzać odrobinę oleju i masła, podsmażyć czosnek i cebulę, a następnie wrzucić szpinak. Podlać

Kuchnia Ellie
Cukinia faszerowana po grecku 146

Przepadam za cukinią w każdej postaci, ale zapiekana jest moim faworytem. Staje się wtedy miękka, rozpada się w ustach i przede wszystkim wyraźnie czuć jej smak, który ginie kiedy cukinia jest tylko dodatkiem do potrawy. Dziś nafaszerowałam ją tak, by miała w sobie nutę Grecji. Ser feta, oliwki i charakterystyczne dla tego kraju przyprawy. Jestem na tak. ;-) 4 cukinie(...)potrawy). Dodajemy pokruszony ser feta, smażymy do momentu aż ser się rozpuści i woda z niego odparuje. Do farszu dodajemy ugotowany ryż i 50g startego żółtego sera. Mieszamy. 3. Cukinie przekrawamy na pół. Z pomocą łyżeczki wydrążamy gniazda nasienne. Każdą część cukinii napełniamy farszem, posypujemy pozostałym żółtym serem, na wierzch układamy przekrojone na pół oliwki. 4. Cukinie zapiekamy przez

Szefowa kuchni
Pomidory faszerowane 105

Farszem mięsnym lub wegeteriańskim chętnie nadziewamy paprykę, cukinię, bakłażany, pomidory już rzadziej. A naprawdę warto, bo każdy farsz w słodko-kwaśnej pomidorowej otoczce  nie tylko świetnie wygląda, ale i smakuje nadzwyczajnie.Właśnie pieczenie pomidorów uwalnia z nich aromatyczną słodycz. Pomidory wypełniłam mieloną wołowiną wymieszaną z tartą cukinią, resztę cukinii pokroiłam w kostke i upiekłam z pomidorami. Pomidory podałam(...)który wymieszałam z resztą farszu mięsno-pomidorowego. Lekkie danie i bardzo łatwe do przygotowania. Było pysznie, polecam! Składniki na 4-6 średnich pomidorów: 4 duże pomidory 1 cebula 1 cukinia - 250g 250 g mięsa mielonego 3 łyżki oleju 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz 1 łyżeczka cukru oregano lub mieszanka ziół prowansalskich 100 ml bulionu warzywnego Wykonanie: z pomidorów ściąć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Placki z cukinii z wędzonym łososiem 176

niedzielę byłam w odwiedzinach na wsi i przywiozłam z niej same pyszności. Między innymi swojskie jeżynki, własnoręcznie zrywane (z których własnie robi się soczek) i cukinię.  W pierwszych planach cukinia miała iść do słoików ale jakoś tak naszło mnie na placuszki. Ponieważ nigdy ich nie jadłam a słyszałam że są bardzo dobre to postanowiłam je zrobić.  Szczerze powiedziawszy(...)spodziewałam się, że placki z cukinii mogą być tak dobre. Jak to określił mój narzeczony były "zajebis*e".  Są bardzo proste w wykonaniu, podobne do placków ziemniaczanych. Placuszki są bardzo mięciutkie, wręcz rozpływające się w ustach, z wędzonym łososiem smakują wybornie;)  Polecam bardzo;)    Składniki: 1 duża cukinia 2 marchewki  1 duża młoda cebula 2 ząbki

Krakowskie smaki Ani