cukinia - 18701 przepisów (strona:190/1247)

Bezglutenowa tarta z kwiatami cukinii 91

Bezglutenowa tarta na spodzie migdałowo kukurydzianym. Wykorzystałam chrupki kukurydziane o smaku cebuli. Do farszu dodałam ser ricotta, cukinię i kwiaty. Tarta jest krucha i bardzo delikatna. Kwiaty cukinii i dyni można wykorzystać na wiele sposobów do czego zachęcam. spód migdałowy: 160 g migdałów 70 g chrupek kukurydzianych cebulowych 40 g masła sól, pieprz 2 żółtka farsz: 2 białka 1 jajko(...)sera ricotta 3 łyżki jogurtu greckiego 3 łyżki sera żółtego startego sól, pieprz 1 mała cukinia 7 kwiatów cukinii 1/2 papryczki chili 1 gałązka pomidorków koktajlowych natka pietruszki 2 ząbki czosnku Spód migdałowy: Migdały, chrupki przekładam do wysokiego pojemnika i rozdrabniam na pył używając blendera. Przesypuję do miski, dodaję żółtka, sól, pieprz, masło roztopione. Masę przekładam do formy o średnicy

wesoła kuchnia
Curry z tofu, cukinią i brokułem 73

Ostatnio szczególnie upodobałam sobie wędzone tofu i chciałabym się podzielić z Wami fajnym przepisem. Co powiecie na curry z tofu, cukinią i brokułem? Brzmi smakowicie, prawda? Składniki (2 porcje) 1 opakowanie wędzonego tofu 1 brokuł 1 średnia cukinia 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia 1-2 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 2-3 ząbki(...)osusz i pokrój w kostkę. Czosnek drobno posiekaj, cebulę pokrój w małą kostkę. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Brokuła umyj i podziel na różyczki, ugotuj al dente. Cukinie pokrój na mniejsze kawałki. Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, podsmaż cebulę. Gdy zmięknie – dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 minuty. Dodaj pastę curry i smaż przez

Moja pasja smaku
Suszone plastry cukinii w oliwie do słoików 162

Suszoną cukinie w plastrach robię co roku z przyprawami i oliwą jaką akurat mam, nie trzymam się sztywno przepisu tylko wciąż odkrywam nowe smaki. W tym roku dodałam domowy ajvar i już się cieszę na tą nową marynatę. Jest trochę zabawy z opiekaniem plastrów cukinii ale kto raz spróbował ten z pewnością chętnie wróci do tego przepisu. Żaby suszenie szło(...)sprawnie i w miarę szybko zawsze suszę plastry równocześnie na trzech patelniach co i Wam radzę. Składniki na trzy słoiki po ok. 180 ml. - 3 dość duże cukinie Zalewa: - 250 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, u mnie dodatkowo aromatyzowana rozmarynem - 2 łyżeczki pikantnego lub łagodnego ajvaru - 1/4 łyżeczki soli  - sok z 1/4 cytryny - 5 ząbków dobrego krajowego

Apetyczna babeczka
Pasztet z cukinii 83

Pasztet z cukinii to obowiązkowa pozycja w moim menu domowym w sezonie na cukinię. Jest pyszny i lekki, mimo dodatku kaszy czy sera. Zamiast wędliny czy tradycyjnego pasztetu mięsnego taki warzywny pasztet zjeść to sama przyjemność. Piekliście już może pasztet z cukinii? Jeśli tak, to podzielcie się swoimi pomysłami na jego wykonanie, z pewnością każdy … Czytaj dalej Pasztet(...)cukinii Artykuł Pasztet z cukinii pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Spaghetti z cukinii z pieczoną cieciorką i batatem 68

Spaghetti z cukinii i podpiekanych warzyw to doskonała sałatka, połączenie świeżych i pieczonych składników. Chrupiąca eksplozja pyszności! Czas : 15 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 Jeśli nie masz czasu, a chcesz zjeść coś pysznego, to spaghetti z cukinii będzie doskonałym rozwiązaniem. Danie jest chrupiące, bardzo świeże i soczyste. Wyraziste pesto z suszonych pomidorów daje mdłej ze swej natury cukinii(...)bloga we frisco.pl – z dostawą do domu! To super proste! Po prostu dodaj je do koszyka klikając przycisk poniżej. Nie doliczamy do tego żadnej marży! Składniki: 2 średnie cukinie 400 ml cieciorki 1 batat 1 łyżka wędzonej lub słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego czosnku ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie) 2-3 łyżki siekanej pietruszki 2 łyżki oleju Sól Pieprz Pesto

Niedzielny kucharz
Bigos z cukinii 70

Moje pomysły na obiady zazwyczaj biorą się z tego, co akurat mam w lodówce albo na ogrodzie. Sezon goni sezon a teraz wypadło na cukinię 🙂 Bigos z cukinii Jeśli ktoś będzie kręcił nosem to ok. zrozumiem, ale najpierw niech skosztuje. Nie każdy lubi cukinię i tu nie będę przekonywać, co do jej smaku. Tak … Czytaj dalej Bigos z cukinii(...)Artykuł Bigos z cukinii pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Tarta z łososiem i cukinią – genialna 81

Tarta z łososiem i cukinią oraz mnóstwem pora to moja propozycja na wspaniałe w smaku danie. Wiem, że wy tez lubicie tarty, bo często właśnie tych przepisów u mnie szukacie, dopytujecie w komentarzach o szczegóły a nawet sami podrzucacie mi swoje pomysły na połączenia smakowe. Jeśli chcecie się zainspirować zajrzyjcie do poniższych przepisów: Kryzysowa tarta z dżemem Tarta z tuńczykiem(...)szpinakiem Tarta z grzybami suszonymi Tarta z galaretkami Tarta z pokrzywą Tarta z pomidorami Tarta z krewetkami Tarta z sałatka jarzynową Tarta z kurkami PRZEPIS TARTA Z ŁOSOSIEM I CUKINIĄ Składniki: ciasto: 200g maki pszennej jasnej 50g mąki pszennej razowej 120g zimnego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 5 łyżek zimnej wody nadzienie: 1 por 2 łyżki

Dorota Smakuje
Sprawdzone pomysły na letnie dania 106

lodówce. Gotowe danie można podawać z jajkami ugotowanymi na twardo, młodymi ziemniakami lub obranym ogórkiem. Najbardziej tradycyjnym i wyrafinowanym sposobem spożywania chłodnika jest podawanie go z szyjkami rakowymi. Cukinia faszerowana mięsem i warzywami Przepisy kulinarne idealne na gorące dni często wykorzystują cukinię, bo jest ona idealnym warzywem na szybki i smaczny obiad. Do wykonania tego przepisu potrzebne będą: 4 średnie(...)cukinie 1 słodka papryka ½ szklanki kukurydzy lub groszku z puszki 2 pomidory malinowe pokrojone w kostkę lub puszka pomidorów 10 dekagramów sera żółtego 1 średnia cebula przyprawy: papryka słodka i ostra, bazylia, cukier, sól i pieprz do smaku olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: 1. Na dobrze rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, kiedy się zeszkli, należy dodać mięso, całość podsmażyć

sierotka maRysia w kuchni
Płaski chlebek z cukinią i serem 70

Płaski chlebek z cukinią i serem pieczony na kamieniu lub w piekarniku – po włosku możemy o nim powiedzieć pizza, po polsku podpłomyk. Ideą jest wytrawne ciasto drożdżowe, posmarowane sosem pomidorowym lub po prostu oliwą czy olejem. Na wierzch rzucamy cieniutko pokrojone dodatki: wędlinę, sezonowe warzywa, zioła i posypujemy serem, który rozpuści się pod wpływem ciepła. Zapiekamy. Proste danie, tanie(...)podstaw, ale warto. Potem już idzie sprawnie. W przygotowania możemy zaangażować rodzinę. Wspólnie spędzony czas będzie dodatkowym walorem przedsięwzięcia. PRZEPIS NA PŁASKI CHLEBEK Składniki na płaski chlebek z cukinia i serem: ciasto: 500g mąki 5 dag drożdży świeżych 4 łyżki oliwy lub oleju 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru ok 250ml ciepłej wody 1 łyżeczka ulubionych ziół

Dorota Smakuje
Makaron z cukinią w kremowym sosie curry 88

Makaron z cukinią, marchewką i suszonymi pomidorami podany w aromatycznym sosie przygotowanym na bazie jogurtu, sera i przyprawy curry. To wspaniały przepis na obiad dla całej rodziny, który przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Danie warzywne, do którego dodasz także inne warzywa, jak np. paprykę, pieczarki, kukurydzę. Możesz je podać z dowolnym makaronem, ryżem, a nawet kaszą(...)kuskus lub kaszą gryczaną niepaloną (jest delikatniejsza od palonej). Makaron z cukinią w kremowym sosie curry SKŁADNIKI: 1 cukinia – 360 g 1 marchew – 85 g 1 cebula – 130 g 2 ząbki czosnku – 6-7 g 4 suszone pomidory z zalewy w oleju + 1 łyżeczka tego oleju słodka i ostra papryka, sól, pieprz 2 łyżki oliwy

Zasmakuj Kuchni
PLACKI Z WARZYW 93

sosem pomidorowym udekorowane rukolą lub słodką śmietaną – w tym celu wystarczy wymieszać dużą śmietanę, np. 18% z 2 sporymi łyżkami cukru pudru. Placki z warzyw SKŁADNIKI: 2 cukinie 3 nieduże marchewki 4 spore pieczarki 1 duża cebula 1 średnie jajko 1 szklanka mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz, mielona słodka i ostra papryka olej do smażenia Uwagi(...)pojemność 250 ml. Jeśli chcecie możecie pominąć dodanie proszku do pieczenia. Do placków można dodać duży ząbek czosnku oraz posiekaną natkę pietruszki. Usmażone placki odsączam na papierowym ręczniku. PRZYGOTOWANIE: Cukinię myję, odkrawam końce i ścieram na tarce o dużych oczkach. Zostawiam w misce i obficie solę. Odstawiam na bok, by cukinia puściła sok. Można ustawić startą cukinię na sicie postawionym

Zasmakuj Kuchni
Roślinny jadłospis na cały tydzień #4 130

powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej. Kolacja: Zupa krem z wiosennych warzyw [487 kcal / W: 82 g / B:13 g/ T: 12 g] 200 g ziemniaków, 1 duża cukinia, marchewka, 1 duża cebula, 1 duży ząbek czosnku, pęczek natki pietruszki, ulubione zioła i przyprawy 10 g oliwy z oliwek 60 g chleba żytniego Cebulę obierz, pokrój, zeszklij(...)oliwie. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę warzywa: ziemniaki, cukinię i marchew. Zalej 500 ml wody i gotuj do czasu aż warzywa będą miękkie. Następnie dodaj ulubione przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Gdy warzywa będą miękkie, zmiksuj zupę na krem. Podawaj z chlebem żytnim. RAZEM: ok. 1938 kcal

365 dni dookoła kuchni
Placki z cukinii 83

Powoli zaczynamy sezon na świeże warzywa, nie mogło więc zabraknąć cukinii,  a jeśli cukinia to koniecznie muszą byc placki!!! Składniki: 1 średnia młoda cukinia lub 2 małe 4-5 łyżek mąki 2 jajka 0,5 szklanki mleka szczypta soli opcjonalnie cukier puder do posypania Przygotowanie:  Cukinie umyć, odciąć końce i bez obierania zetrzeć na tarce o grubych oczkach(...)jeżeli mamy cukinię z twardą skórką to polecam dodatkowo obrać), lekko posolic i odstawić na kilka minut - w tym czasie przgotujmy ciasto. W misce wymieszać jajka z mlekiem, następnie dodać mąkę i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Nastepnie pora na dodanie odciśniętej z nadmiaru soku cukinii i wymieszanie. Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać ciasto, formując zgrabne płaskie placuszki. Smażyć

Malinowo w kuchni
Bretońska zapiekanka z cukinii – przepis 79

Bretońska zapiekanka z cukinii to alternatywa dla popularnej zapiekanki ziemniaczanej. Potrawa wywodzi się z Francji, a dokładniej z jednej z jej krain, najbardziej wysuniętych na zachód – Bretanii. W kuchni bretońskiej królują warzywa, to właśnie ten region jest największym ich producentem we Francji. Najpopularniejsza jest biała fasola, ale poniżej znajdziesz przepis na pyszną zapiekankę z cukinii Składniki 1kg cukinii (najlepiej młodej(...)potrzeba będzie ok 2kg) 4 jajka 2 średnie cebule pęczek natki pietruszki 2 łyżki masła 1 łyżka oleju 2 łyżki tartego parmezanu sól i pieprz do smaku Przepis Obierz cukinie w kostkę, jeśli jest przerośnięta usuń środki z pestkami, a następnie posól ją i przykryj talerzykiem przyciśniętym czymś ciężkim. Gdy zobaczysz, że puściła sok, oznaczać będzie, że jest gotowa

Przesmacznie
Pomidorowe gołąbki w cukinii 85

pomidorowy. Mogłabym je jeść na okrągło! Jednak ich przygotowanie zajmuje bardzo dużo czasu. Aby go zaoszczędzić i nie męczyć się z gotowaniem kapusty, postanowiłam zawinąć mięso w plastry cukinii. Farsz mięsny też doprawiłam nieco inaczej, aby podkręcić smak gołąbków. Wyszło przepysznie! Z podanych składników przygotowałam 11 gołąbków. Składniki: 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 duża cukinia(...)misce łączymy ze sobą: mięso, odsączony ryż, cebulę, 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego, przyprawę do mięsa, 1 szczyptę chili i czosnek przeciśnięty przez praskę. 5.   Cukinię myjemy i obieraczką do warzyw ścinamy długie plastry (jeśli cukinia jest zbyt szeroka i obieraczka nie daje rady ściąć plastra w całości, możemy ścinać je po bokach warzywa - będą wtedy nieco węższe

Prosto z Kotła