zawsze obfituje w wiele pysznych produktów, których nie uświadczymy w reszcie roku. Dla me wyznacznikiem jesieni w kuchni jest przede wszystkim dynia. I to właśnie z połączenia dyni i cukinii powstał przepyszny, gęsty i aromatyczny sos do makaronu. Idealny na prawdziwy, jesienny obiad. Składniki: 200g makaronu, ugotowanego al dente 200g dyni, obranej ze skórki 200g cukinii 1 duża cebulka, drobno(...)posiekana 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 200 ml słodkiej śmietanki pieprz, sól, gałka muszkatołowa 1 łyżka masła 100 ml bulionu warzywnego Przygotowanie: Dynię oraz cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cukinię lekko solimy i odstawiamy na około 20 minut by puściła wodę, następnie odsączamy ją. Cebulkę rumienimy na maśle. Do drugiego garnka przekładamy cukinię oraz
Życie ze smakiemmakaronem. Sałatka jest bardzo sycąca i idealnie nadaje się do podania na obiad lub kolację. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali: 400 g makaronu (świderki, rurki itp..) około 700 g cukinii 1 kostka sera feta (około 270 g) - użyłam Favita około 300 g pomidorków koktajlowych 3 duże ząbki czosnku na sos: 2 garście listków bazylii około 5 łyżek oliwy lub oleju(...)sałatek przyprawy: około 1 ½ łyżeczki oregano pieprz ziołowy papryka ostra sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Sałatka makaronowa z cukinią Przygotowanie: Najpierw przygotuję wszystkie składniki na sałatkę: Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam i odstawiam do wystudzenia. Dokładnie umytą cukinię możemy pokroić w kostkę, paseczki za pomocą na przykład obieraczki do warzyw
Uwaga Babcia GotujeZupa krem z cukinii podawana z ciepłymi grzankami, na których topi się ser, czyż nie brzmi to pysznie? Dokładnie o to chodzi w naszym dzisiejszym przepisie, który zachwyci niejedno podniebienie. Zupa krem z cukinii SKŁADNIKI: - 1 litr bulionu drobiowego - duża cukinia - 2 średnie ziemniaki - 3 cebule - pół czerwonej papryki - 4 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - przyprawy (kminek, pieprz ziarnisty, gałka(...)muszkatołowa, ostra papryka) Cukinię obieramy, wykrawamy miąższ, i kroimy w kostkę. Do garnka wrzucamy masło i delikatnie podsmażamy cukinię. W tym samym czasie kroimy cebulę, paprykę, czosnek i ziemniaki i dorzucamy do cukinii. Trzeba uważać, żeby warzywa się nie przypaliły. Kiedy wszystko jest już podsmażone, wlewamy bulion, dodajemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu, aż do momentu kiedy wszystko będzie
Związek na patelninaszych domu. Na blogu znajdziesz przepis na rewelacyjną galette z jagodami , którą bardzo polecam! Jednak ja zdecydowanie wolę słoną odsłonę tego ciasta. Ale wróćmy do przepisu na galette z cukinią i serem cheddar. Do przygotowania galette użyłam sera cheddar, ale ser kozi, lub inny ulubiony ser również się sprawdzi. Uważam, że to doskonała propozycja na szybką kolację, ciasto robi się(...)zachęciłam Cię do przygotowania tej przepysznej przekąski, która skradła moje podniebienie Składniki: 250 g mąki pszennej 120 g zimnego masła 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki zimnej wody 1 średnia cukinia 100 g sera cheddar kilka gałązek tymianku ( 4-5 gałązek) 4 łyżki masła 2 łyżki płynnego miodu Przygotowanie: Piekarnik nastawiam na 200 stopni C. Mąkę, masło, sól, wsypuję do robota
KukuleczkiSurówka z białej kapusty i cukinii Prawdziwa skarbnica witamin i kolorów. Soczysta i chrupiąca surówka wielowarzywna, to świetny dodatek do obiadu lub kolacji, którego przygotowanie nie zajmuje wcale wiele czasu. Składniki: 1/3 główki kapusty 1 młoda cukinia 1 mała cebula 1 marchew 1 jabłko 1 czerwona papryka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól i pieprz Sos: 3 łyżki(...)oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu *** Kapustę drobno szatkujemy i przekładamy do dużej miski *** *** Cukinie ścieramy na dużych oczkach tarki jarzynowej *** *** Cebulę kroimy w drobną kosteczkę *** *** Marchew obieramy i ścieramy na tarce. Cukinie, cebule i marchew dokładamy do kapusty, delikatnie solimy i mieszamy *** *** Paprykę myjemy i kroimy w drobną kostkę *** *** Jabłko ścieramy na dużych oczkach
Blog z ApetytemJesień zbliża się wielkimi krokami, w związku z czym warto zadbać o naszą spiżarnię . Mam dla Was przepis na przepyszny dżem z cukinii. Jest mocno cytrynowy i lekko słodki . Jeśli lubicie bardzo słodkie dżemy, to polecam dodać więcej cukru lub erytrytolu. Dżem można wykorzystać do pieczywa, a także do wypieków i przekładania ciast . Dżem z cukinii 1,5 kg cukinii(...)średnich sztuk)) 1 galaretka cytrynowa 1 cytryna 70 g erytrytolu lub cukru ((1/3 szklanki)) Cukinie obierz ze skórki i pokrój w małą kostkę. Przełóż do garnka i gotuj na małym ogniu 40 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie przełóż garnek z kuchenki i zblenduj cukinie na jednolitą masę. Następnie dodaj proszek galaretki, erytrtytol oraz sok z cytryny. Wszystko
Przepisy na widelcuKolejny przepis na wykorzystanie gotowanego mięsa z rosołu. Cukinia, sos pomidorowy, ser i gotowane mięso z mozzarellą. A do tego szczypta cynamonu do mięsa i sosu, o którym nie możecie zapomnieć :) Inspirowałam się przepisem z Kuchni Lidla , gdzie w roli głównej były bakłażany i mięso mielone. Swoje zapiekanki zrobiłam w dwóch malutkich naczynkach ceramicznych, ale śmiało można w jednej dużej(...)Bardzo polecam! Składniki: 2 cukinie 450 g gotowanego mięsa z rosołu 1 kulka mozzarelli 2 cebule olej/oliwa pieprz, sól 400 g pomidorów (świeżych lub z puszki) 10 g oregano 2 szczypty cynamonu łyżeczka cukru 1 ząbek czosnku 100 g sera żółtego bazylia lub natka pietruszki do posypania Przygotowanie: Cukinię umyć, odciąć końcówki i pokroić wzdłuż na plastry grubości
Kocham..lubię..gotuję..Placki z cukinii są już banalne i oklepane? Te jak dla mnie nie, bo to pyszne placuszki z żółtą cukinią, z dodatkiem mozzarelli i startego sera. Z wierzchu chrupiące, a w środku mięciutkie. Doprawione mieszanką przypraw, która nadała im pięknego koloru i niebywałego smaku. Przepis Michel Moran, ze zmienionymi lekko proporcjami. Szczerze polecam! Składniki (20 szt): 350 g cukinii (zielonej(...)łyżeczki) oliwa lub olej do smażenia 1/4 łyżeczki papryki mielonej 1/4 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki curry sól i pieprz Do podania: jogurt naturalny/grecki lub ulubiony sos Przygotowanie: Cukinię umyć, osuszyć, odciąć końcówki i razem ze skórką zetrzeć na tarce na grubszych oczkach. Stratą cukinię przełożyć do miski, posolić i zostawić na około 10 min aż zmięknie i puści
Kocham..lubię..gotuję..naszych domu. Na blogu znajdziesz przepis na rewelacyjną galette z jagodami , którą bardzo polecam! Jednak ja zdecydowanie wolę słoną odsłonę tego ciasta. Ale wróćmy do przepisu na galette z cukinią i serem cheddar. Do przygotowania galette użyłam sera cheddar, ale ser kozi, lub inny ulubiony ser również się sprawdzi. Uważam, że to doskonała propozycja na szybką kolację, ciasto robi się(...)zachęciłam Cię do przygotowania tej przepysznej przekąski, która skradła moje podniebienie Składniki: 250 g mąki pszennej 120 g zimnego masła 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki zimnej wody 1 średnia cukinia 100 g sera cheddar kilka gałązek tymianku ( 4-5 gałązek) 4 łyżki masła 2 łyżki płynnego miodu Przygotowanie: Piekarnik nastawiam na 200 stopni C. Mąkę, masło, sól, wsypuję do robota
Kukuleczkizdecydowanie moje ulubione danie. Łatwo się je robi i można zabrać ze sobą do lunch boxa do pracy lub szkoły. Nadzienie można zrobić dosłownie ze wszystkiego, dzisiaj wersja z cukinią i z boczkiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Quiche z cukinią i boczkiem składniki 1 duża czerwona cebula 1 średnia cukinia 200 g boczku w plastrach (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)śmietany 30% 4 jajka Ciasto: jajko łyżka mleka 150 g masła 250 g mąki łyżeczka soli Quiche z cukinią i boczkiem wykonanie: Cukinię trzemy na tarce o grubych oczkach, przenosimy do miski, solimy około 1 łyżką soli, aby puściła wodę. Pozostawiamy na minimum 3 godziny. W międzyczasie możemy przygotować ciasto. Masło posiekać razem z mąką w misce
Delusional Trineniezmiernie cieszy fakt, że zdążyliśmy zamknąć w słoikach trochę kolorowego lata. Nie ma to jak w zimowy wieczór delektować się smakiem własnoręcznie zrobionych zapraw na przykład z ogórków czy cukinii. W dzisiejszym wpisie przedstawiam Wam top 5 najlepszych przepisów na przetwory, które są najchętniej odwiedzane na blogu. W celu przejścia do przepisu na wybrane przetwory należy kliknąć napis „PRZEPIS(...)TUTAJ” lub w zdjęcie. Zapraszam 1. SAŁATKA Z CUKINII DO SŁOIKÓW PRZEPIS TUTAJ Jest to ostatnio najczęściej odwiedzany przepis na blogu. Bardzo sobie chwalicie tą sałatkę i wcale się Wam nie dziwię bo jest naprawdę pyszna! 2. OGÓRKI W ZALEWIE GYROS PRZEPIS TUTAJ (klik) Rewelacyjna sałatka ogórkowa w zalewie z przyprawą gyros. Piszecie
Blog z ApetytemJeśli nie macie jeszcze dość cukinii to mam dla Was coś absolutnie genialnego - pyszne czekoladowe, wilgotne ciasto, które przygotowuje się bardzo prosto. Myślę, że niewtajemniczeni nie zgadną jaki składnik w sobie kryje. Składniki (na blaszkę 23x33 cm) : ok 500 g cukinii 5 jajek 1 szklanka cukru 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka(...)proszku do pieczenia 1 szklanka oleju Polewa: 100 g czekolady (u mnie pół na pół mleczna i gorzka) 5 łyżek mleka Cukinię myjemy (jeśli macie młodziutką cukinię można jej nie obierać) i ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odstawiamy na ok 15 minut. Po tym czasie lekko odciskamy i wylewamy powstały sok. Jaja ubijamy z cukrem do białości
Cynamonowe szczęścieCzekolada + cukinia – czy takie połączenie może się sprawdzić? Okazuje się, że tak. W dzisiejszym przepisie połączyłam własnie te dwa składniki, a efekt jaki otrzymałam jest po prostu mega pyszny. Nigdy nie miałam przekonania do ciast z dodatkiem warzyw, obawiałam się też zawsze, że to co wyjdzie z piekarnika okaże się najprawdziwszym w świecie… zakalcem. Okazuje się jednak(...)moje wyobrażenie było bardzo mylne, dlatego zachęcam Was dziś do małego eksperymentu w kuchni. Ciasto jest puszyste, wilgotne, smakiem i intensywne w smaku. Od razu uprzedzę wszelkie pytania – CUKINIA NIE JEST WYCZUWALNA W CIEŚCIE. Składniki: 350 g cukinii 3 jajka 120 ml oleju 240 g mąki pszennej – polecam mąkę Kurpiowską z Młynów Jelonki 60 g kakao 1 łyżeczka
Fascynacje AniSezon cukiniowy jest u mnie w tym roku dość intensywny – no cóż, cukinia obrodziła nadzwyczaj dorodnie. Były już placki cukiniowe, leczo, ciasto czekoladowe (przepis znajdziecie tutaj ), cukinia z curry – przyszła kolej na ciasto cytrynowe. Kolejny rarytas, który znika w mgnieniu oka. Ciasto ma lekki cytrynowy aromat, cukinia sprawia, że jest bardziej wilgotne i na dłużej zachowuje świeżość. Składniki(...)sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z 1 cytryny 2 łyżki soku z cytryny 3 jajka 1 i 1/3 szklanki cukru 1 szklanka oleju 2 szklanki cukinii startej na grubych oczkach Lukier: 1 szklanka cukru pudru sok wyciśnięty z cytryny Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo olej oraz sok z cytryny. Do oddzielnej miski
Fascynacje Anidomu moja mama przygotowywała, do którego dużą ilość świeżej papryki dodawała. Ja po swojemu je zrobiłam, gdzie papryki nie użyłam. Cebulę, czosnek na boczku podsmażyłam, pomidorków koktajlowych i cukinii dołożyłam. Całość pod przykryciem dusiłam, sosem sojowym, przyprawami i ziołami doprawiłam, z chlebem podałam, a na drugi dzień z makaronem zmieszałam. Składniki: 300 g surowego, chudego boczku(...)młodej cukinii, 3 białe cebule średniej wielkości, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki oleju rzepakowego, 500 g pomidorków koktajlowych (żółte, czerwone), pieprz czarny świeżo mielony, 2 łyżki sosu sojowego ciemnego, liść selera, 1 łyżeczka curry, 1 płaska łyżka mielonej słodkiej papryki, 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej, pęczek zielonej pietruszki, sól do smaku. Przygotowanie: Czosnek kroimy w drobną kostkę, pomidorki na połówki
Moniki Smakołyki