cukinia - 18701 przepisów (strona:200/1247)

LECZO Z PATELNI W ZDROWSZEJ WERSJI 166

jedno z dań, które najbardziej kojarzy mi się z jesienią i moją kochaną babcią, która zawsze w chłodne dni robiła w dużym garze leczo, z dużą ilością papryki i cukinii. Jako małe dziecko nie lubiłam papryki, ale potem z czasem ją polubiłam. Często teraz do dań dodaję mnóstwo papryki, a zwłaszcza teraz kiedy dni są coraz zimniejsze.  Jest kilka(...)skończyło. :D  Składniki: papryka czerwona 1 szt. papryka żółta 1 szt. papryka zielona 1 szt. czosnek 2 ząbki por ok. 8 cm.  pieczarki 4 duże szt. cukinia 400 gram  filety z kurczaka 3 szt.  papryka ostra mielona 1 łyżeczka sól, pieprz do smaku bulion warzywny 300 ml.  przecier pomidorowy 1 łyżka pomidory w puszce

Kuchnia Paulettes
Warsztaty kulinarne z Inką i szefem kuchni Sebastianem Olma 136

pieczoną dynią, imbirem, kawą Inką i grzankami -  Smażony kalafior z morelami, kawą Inką i orzechem laskowym -  Łosoś z białą kaszą gryczaną w emulsji kawowej, cukinią i pesto ziołowym -  Ciasto marchewkowe z kawą Inką i sosem waniliowo -kardamonowym   Ponadto z grupą barmanów Rabarbary, przygotowaliśmy bardzo ciekawe napoje z dodatkiem kawy Inki, wiele z nich było(...)kalafiora, smażonego kalafiora, kawałki moreli, po czym wszystko posyp startym orzechem laskowym. 7.       GOTOWE! Łosoś z białą kaszą gryczaną w emulsji kawowej, cukinią i pesto ziołowym   Składniki na 5 porcji: ·          filet łososia, 700 g ·          biała kasza gryczana

SMYKWKUCHNI
Fit lasagne z cukinią 177

Robiłam je naprawdę ekspresowo, bo wykańczał mnie głód, a pachniało tak niemiłosiernie pięknie, że aż ręka z aparatem nie raz zadrżała :) zaręczam, że smakuje lepiej niż wygląda, bo jak cukinia, sos pomidorowy, indyk i cała masa najbardziej aromatycznych przypraw może źle smakować? :) Dlatego smacznego! :) Składniki: - 3 spore cukinie - pół kilograma mięsa mielonego z indyka - puszka pomidorów - duża cebula - 6 ząbków(...)przypraw i ziół, dajcie tyle, aby Wam smakowało, ale nie ich nie żałujcie. Zioła są szczególnie ważne) Oliwę z oliwek mieszam z dwoma posiekanymi ząbkami czosnku, solą i oregano. Cukinię kroję na centymetrowe plastry, układam na blaszce wyłożonej papierem i smaruję z obu stron mieszanką przypraw i oliwy. wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem na 7 minut

Cook&Love
Zapiekanka z cukinii i mozzarelli 130

Szybka zapiekanka z jednym z moich ulubionych warzyw, czyli cukinią. Z dodatkiem mozzarelli, parmezanu i chrupiącej panierki przyrządza się bardzo łatwo i świetnie smakuje. Przepis z moimi zmianami pochodzi z książki „Moja kuchnia wege” Audrey Cosson—>KLIK. 2 średnie cukinie 150 g tartej mozzarelli 40 g tartego parmezanu łyżka oliwy sól i pieprz kruszonka: pół bułki(...)orzeszków piniowych 10 g startego parmezanu poł łyżeczki skórki startej z cytryny łyżeczka oliwy Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Cukinię myjemy i kroimy w plastry o grubości około 0,5 cm. Podsmażamy ją na oliwie aż zmięknie. W naczyniu żarodopornym układamy warstwę cukinii, mozzarelli i parmezanu. Posypujemy je solą i pieprzem i przygotowujemy w ten sposób kolejne warstwy. Bułkę wraz

Mienta blog
Ketchup z cukinii 227

się czy warto to z całą odpowiedzialnością mówię, że "warto bardzo".  Polecam ;) Przepis pochodzi od znajomej.  Zdjęcie kiepskiej jakości bo z telefonu.  Składniki: 1,5 kg cukinii 0,5 kg cebuli garść soli 400 g koncentratu 2 szklanki cukru 1 szklanka octu 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1 łyżeczka czarnego pieprzu Wykonanie: Cukinię należy wymyć, obrać ze skórki(...)wydrążyć nasiona, następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cukinię przełożyć do dużego garnka i zasypać garścią soli. Cebulę należy obrać i pokroić w pióra, dodać do cukinii, wymieszać, przykryć i pozostawić na całą noc.  Następnego dnia garnek z zawartością ustawiamy na kuchence i całość gotujemy przez około 30 minut bądź do czasu, aż cukinia i cebula się rozpadną

Krakowskie smaki Ani
#32. Jesienny kurczak 120

razu wiedziałam, co przygotuję. W ogrodzie znalazłam jeszcze kilka papryk, na strychu suszył się czosnek, od znajomej dostałam wielką paczkę suszonego na słońcu oregano z jej ogrodu, a cukinię skubnęłam babci. Przecier pomidorowy też własny, osobiście przecierany ;). Samo zdrowie! Ale w tej potrawie to jest tylko część "dbałości" ;). Uwielbiam połączenie kolorów, które tworzy się na talerzu - kojarzy się ze słoneczną(...)przeciśniętego przez praskę lub drobno posiekanego 2 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 6 małych lub 3 duże papryki - po 2 zielone, czerwone i białe lub żółte 1 średnia cukinia 200 g przecieru pomidorowego 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki suszonego oregano Przygotowanie: Filety kroję w cienkie, długie paski i marynuję w oleju wymieszanym z sosem sojowym i czosnkiem oraz imbirem

Kuchnia w szuwarach
Lekki bigosik z cukinii 134

całym dniu spędzony na jesiennym przeglądzie szaf, czas na trochę do królestwa smaku :) W lodówce wszystkie zawekowane słoiczki bigosu z cukinii się skończyły, więc tym samy postanowiłam przygotować go na świeżo. Ja osobiście lubię bigosik z cukinii w najprostszej postaci, choć można oczywiście go wzbogacić dokładając do składników czerwoną paprykę, sos sojowy, bazylię ... według własnego uznania. Warto eksperymentować! Jak przygotowuję(...)tyle, że mogłabym obdzielić pół bloku, zwielokrotniając składniki, by zawekować do słoików . Warto zostawić jednak na następny dzień, bo jak się składniki przegryzą jest jeszcze smaczniejszy. Składniki: 1 duża cukinia 2 laki dobrej kiełbasy 4 duże cebule 5 dużych pomidorów łyżka oleju mały pęczek świeżej pietruszki 2 ząbki czosnku sól pieprz Przygotowanie: Cebule pokroić w półksiężyce

Z notatnika
Muffiny z cukinią, migdałami i rodzynkami 230

Proste, szybkie w przygotowaniu muffiny z cukinią, z dodatkiem rodzynek i płatków migdałowych. Pożywne, aromatyczne dzięki przyprawom korzennym, ładnie wyrośnięte. W środku gęste i wilgotne, wspaniałe na drugie śniadanie. Do ich przygotowania możemy użyć dowolnych bakalii i jeśli nie mamy cukru z prawdziwą wanilią lub pasty waniliowej, to możemy dodać cukier wanilinowy (lub po prostu zapach waniliowy pominąć). Bardzo polecam(...)Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Muffiny z cukinią, migdałami i rodzynkami Składniki na 9-12 muffinek: 300g cukinii startej na tarce z grubymi oczkami 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki sody 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 100ml oleju 170g jasnego brązowego cukru (nierafinowanego) 2 jajka 1 łyżeczka

Mała Cukierenka
Dżem z cukini z galaretką cytrynową 461

Słyszałam już kiedyś o tym dżemie, a że otrzymałam cukinię od sąsiadki to postanowiłam go wypróbować. Jeśli chodzi o dżemy w towarzystwie galaretki to zdecydowanym hitem jest dżem z dyni z galaretką pomarańczową . Jednak jeśli cierpicie na nadmiar cukinii to zdecydowanie musicie go wypróbować. Ja lubię cytrusowe klimaty i bardzo mi zasmakował!   Dla kogo: dla lubiących kulinarne eksperymenty(...)kochających domowe dżemiki dla próbujących przemycić warzywa wszędzie gdzie się da Składniki: 1200g cukinii (waga po obraniu i wydrążeniu środków) 1 galaretka cytrynowa (jeśli lubicie bardziej ścięty to można dać dwie) skórka i sok z 1 cytryny 250g cukru (szklanka) Wykonanie tradycyjne: Cukinie myjemy, obieramy i wydrążamy środki. Kroimy na kawałki. Wrzucamy do garnka i podlewamy delikatnie wodą

Mania Wypiekania
Cukinia pod migdałowym beszamelem 172

Cukinia pod migdałowym beszamelem to idealny pomysł na obiad lub ciepłą kolację. Migdałowy sos beszamelowy wymyśliłam oczywiście przez tzw. przypadek. I zdecydowanie przypadł mi do gustu. :) Można wzbogacić go dodatkowo o płatki drożdżowe. Ja akurat nie miałam ich pod ręką, ale i bez nich sos świetnie zastępuje tradycyjny beszamel.  Przepis przygotowałam dla Magazynu Aromat. Składniki (na 6 sztuk): Cukinia(...)cukinie - 25 dag mielonego mięsa z indyka - 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej - 1 cebula - 2 marchewki - 2 łyżki masła klarowanego - 2 łyżeczki soli himalajskiej - 2 łyżeczki przyprawy naturalnej Sos beszamelowy: - 5 łyżek mielonych migdałów - 10 łyżek wody - 2 łyżki soku z cytryny - 1 łyżka masła klarowanego - ½ łyżeczki soli himalajskiej Mięso wrzucamy na patelnię i dusimy pod przykryciem przez 30 minut

Smakuje zdrowo
Faszerowana cukinia z indykiem 121

Pyszne i zdrowe danie na letni obiad, czyli faszerowana cukinia z indykiem. Taki oto pomysł przygotowałam dziś dla Was. Na niedzielny obiad będzie w sam raz. Jest sycące, więc w sumie nie wymaga już innych dodatków. Zapraszam :). Faszerowana cukinia z indykiem Czas przygotowania: 7 0 minut Składniki: 500 g mielonego mięsa z indyka 4 okrągłe zielone cukinie 1 czerwona cebula(...)ząbki czosnku 1/2 szklanki bulguru 50 g mozzarelli olej do smażenia sól pieprz świeże zioła Wykonanie: Z cukinii odkrawamy kapelusik, a środek warzywa wydrążamy uważając,  aby nie uszkodzić skórki. Środek cukinii delikatnie solimy i ustawiamy do góry nogami. Bulgur zalewamy wrzątkiem, tak, aby przykrywał on kaszę z 1 centymetrowym zapasem. Przykrywamy i odstawiamy. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy

Kulinarne przygody Gatity
Cukinia a la ananas na zimę do słoików 102

sposób na cukinię stał się hitem w naszej rodzinie! Cukinia po przygotowaniu ma super smak i rzeczywiście smakuje jak ananas.  Świetnie komponuje się z ciastami czy muffinkami. Nam najbardziej smakuje w tym przepisie na muffinki i wkładamy ją zamiast ananasa z puszki. Dla kogo: dla posiadających nadmiar cukinii dla chcących spróbować warzywa na słodko dla lubiących mieć spiżarkę wypełnioną(...)brzegi   Składniki: 700g cukinii (waga po obraniu) 200g cukru torebka cukru waniliowego (16g)  płaska łyżeczka kwasku cytrynowego lub sok wyciśnięty z cytryny Wykonanie: Cukinię obrać, wydrążyć środek i pokroić w małą kostkę (ok. 1,5cm x1,5cm). Zasypać cukrem i odstawić na 2 godziny ( w tym czasie cukinia puści sok). Po dwóch godzinach dosypać cukier waniliowy i kwasek

Mania Wypiekania
Zapiekana Cukinia 96

Bardzo lubię cukinie , w różnej formie mi smakuje .  Przepis który prezentuje poniżej jest cukinia z różnego rodzaju serów , można dodawać sery jakie się bardzo lubi , smakuje bardzo fajnie i pasuje do dań głównych , bądź także jako przystawka . Składniki 1 duża cukinia  4 plasterki sera marmurkowego  4 plastry sera według uznania  Wykonanie Cukinie myjemy i kroimy(...)solą i odstawiamy na 10 minut następnie wycieramy sok który pościł dzięki soli i przyprawiamy jeszcze raz solą i tym razem pieprzem i układamy na zmianę w formie silikonowej ,cukinia ser cukinia aż do wyczerpania produktów i wstawiamy do piekarnika na 20,30 minut i podawać z mięsem na ciepło  SMACZNEGO

Mój Smak
BABKA Z CUKINII I TUŃCZYKA 155

tygodnie temu będąc w domu na wsi znalazłam w grządkach piękną młodą cukinie, grzech było ją zostawić na pastwę losu nadchodzącej jesieni. Cała rodzina po lecie już miała dość czegokolwiek z cukinii i nie miała zamiaru jej ruszać. Mnie serce nie pozwoliło, żeby tam została. Wzięłam, umyłam, starłam i zrobiłam przepyszną babkę  z tuńczykiem.  Składniki: niecała szklanka mąki(...)jaja od szczęśliwej kury  1 łyżka proszku do pieczenia 1 cukinia nie za duża cukinia( wraz ze skórką)   1 cebula garść świeżego kopru i szczypiorku, umytego i posiekanego  1/3 szklanki mleka sól, pieprz czarny,  1 łyżka oleju  100 g twardego sera startego na tartce o małych oczkach  1 puszka tuńczyka w sosie własnym

pieprzny smaczek
Muffiny z cukinią, migdałami i rodzynkami 218

Proste, szybkie w przygotowaniu muffiny z cukinią, z dodatkiem rodzynek i płatków migdałowych. Pożywne, aromatyczne dzięki przyprawom korzennym, ładnie wyrośnięte. W środku gęste i wilgotne, wspaniałe na drugie śniadanie. Do ich przygotowania możemy użyć dowolnych bakalii i jeśli nie mamy cukru z prawdziwą wanilią lub pasty waniliowej, to możemy dodać cukier wanilinowy (lub po prostu zapach waniliowy pominąć). Bardzo polecam(...)Zapraszam na FILM .   Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});     Muffiny z cukinią, migdałami i rodzynkami Składniki na 9-12 muffinek: 300g cukinii startej na tarce z grubymi oczkami 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki sody 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 100ml oleju 170g jasnego brązowego cukru (nierafinowanego

Mała Cukierenka