Sezon na cukinię w pełni z czego bardzo się cieszymy, bo lubimy akurat to warzywo. Ja mam dziś dla Was przepis na placuszki z cukinii. Są pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu. Przepis, to idealny pomysł na obiad. Możemy podać je też z ulubionym sosem np. czosnkowym. Składniki na około 20 placuszków: 1 cukinia około 500 g 1 czerwona cebula(...)naturalnego 10 łyżek mąki pszennej 3-4 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz do smaku olej do smażenia 1. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do większej miski. Cukinię myjemy i ścieramy razem ze skórką na tarce o grubych oczkach. Przekładamy na sitko, solimy i odstawiamy na około 15 minut. 2. Po tym czasie cukinię mocno i dość
kruche babeczkiNigdy nie jadłam kwiatów cukinii. Słyszałam, że są smaczne. Wiem, że podawane są czasami w restauracjach jako dodatek do dania, lub danie główne. Nigdy ich nie jadłam chyba ze względu na ekonomiczność kwiaty bowiem są małe. Cukinia to jednak nieco więcej jedzenia i możliwości. W tym roku natomiast moje uprawy są dość obfite i cukinia obrodziła konkretnie. Zerwałem więc kilka(...)kwiatów i uczyniłam Kwiaty cukinii w cieście piwnym. Składniki na ciasto: 1 jajko 4 łyżki mąki 1/3 szkl piwa jasnego sól pieprz Dodatkowo potrzebujemy kwiatów cukinii z łodyżkami i opcjonalnie ser ricotta. Olej do smażenia. Ciasto mieszamy. Kwiaty płuczemy i osuszamy. Ricottę przekładamy do miseczki, lekko solimy. Rozkładamy ostrożnie płatki kwiatów i do środka wkładamy łyżeczką serek. Zamykamy płatki
MojaQchnia.plCiąg dalszy korzystania z dobrodziejstw czarnocińskiej mamy, tym razem cukinia. Pomyślałam, że można skubaną (cukinię) zawekować w słoiki i zostawić na pozasezonowe mniej smaczne czasy. I tak powstał pomysł ugotowania leczo z fasolką szparagową, którym będzie się można cieszyć zimą. Jeżeli mięsożerca postawi na swoim, też nie ma problemu. Takie gotowe leczo można z powodzeniem połączyć z kiełbą albo(...)drobiem. Składniki: 500 g żółtej fasolki szparagowej 5 średnich papryk (ja użyłam białych) 2 cukinie 2 łodygi selera naciowego 2 cebule 3 ząbki czosnku 700 ml passaty pomidorowej 500 ml wody 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano pół łyżeczki wędzonej słodkiej papryki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 5 słoików
KardamonovyPrawdziwe leczo koło cukinii nie stało. Mieszkamy jednak w Polsce, więc możemy to trochę nagiąć. Bo tak w sumie… nie znam nikogo, kto leczo ZAWSZE robi bez cukinii. Zrobiłam i ja. I pewnie Ty także. Przepis jest prosty, nie ma w nim żadnych kombinacji i zbędnych składników. Składniki: 500 g ulubionej kiełbasy 2 duże czerwone papryki 2 cukinie(...)Kiełbasę kroimy w plasterki lub półplasterki i obsmażamy na złoty kolor. Pod koniec smażenia wsypujemy mieloną paprykę, mieszamy i smażymy minutę. Następnie dodajemy do nich pokrojone w dużą kostkę cukinie i papryki, a także pokrojone w drobna kostkę cebulę, rozdrobnione ząbki czosnku i liść laurowy. Mieszamy i smażymy na wolnym ogniu 10 minut. Zalewamy wszystko wodą i passatą, dodajemy oregano/tymianek
Kardamonovysmakiem. Z Tolką trochę gorzej, ale to pewnie przez kumin. Dorośnie, poczekam. Tytułowe kotlety jedliśmy z sałatką z kiszonych ogórków . Składniki: 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy 1 marchewka 1 cukinia 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko pół szklanki bułki tartej 2 łyżki mielonego siemienia lnianego (opcjonalnie) ćwierć łyżeczki mielonego kuminu pół łyżeczki mielonej kolendry pół łyżeczki wędzonej papryki sól(...)pieprz olej rzepakowy (przepis na około 15 kotletów) Soczewicę przepłukujemy, wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy al dente, przecedzamy i odstawiamy. Cukinię myjemy i ścieramy na tarce na największych oczkach, solimy i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią pokrojoną drobno cebulę i startą na największych oczkach obraną marchewkę, smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Pod koniec dodajemy
KardamonovyPlacki z cukinii to nic odkrywczego. Robiłam je wielokrotnie, parę razy jadłam u kogoś. Są smaczne, proste w obsłudze. Polecam podać je z jakimś sosem, u mnie najczęściej są to tzatziki . Do tego konkretnego przepisu zrobiłam jednak inny sos – sos zielonej bogini , pasuje równie dobrze jak ten pierwszy. Jeżeli chodzi o dobór dodatków, sypcie co lubicie. Ja tym razem(...)użyłam jedynie koperku. Składniki: 3 średnie cukinie (około 800 g) 1 marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 5 łyżek mąki pszennej (lub więcej) pęczek koperku sól pieprz olej rzepakowy (przepis na około 15 placków) Marchewkę myjemy i obieramy. Cukinie myjemy (ja ich nie obierałam) i ścieramy na tarce na największych oczkach (to samo robimy z marchewką). Dodajemy
KardamonovyZupa z rzodkiewek Rosół z bluszczykiem kurdybankiem Zupa z cukinii i kapusty pekińskiej Zupa botwinka w 15 minut Zupa meksykańska z chipsami Zupa z zielonych warzyw w 15 minut Indyk w sosie kokosowym z ryżem Burgery z bobem Ziemniaki z ogniska Sałatka z bobem i kaszą pęczak Omlet z pomidorami i cukinią Tagliatelle z sosem serowym i bobem Kaszotto(...)bobem Risotto z kurkami i bobem Placki ziemniaczane z czosnaczkiem Placki ziemniaczane z cukinią i papryczkami padron Sałatka z jarmużem i młodymi ziemniakami Serca drobiowe i młoda kapusta Leczo z rzodkiewkami Szparagi z młodymi ziemniakami Młoda kapusta zasmażana Kasza pęczak z truskawkami Paella z cukinią Zapiekanka chlebowa z pieczarkami Boczniaki jak schabowe Pieczona rzodkiewka – post dr Dąbrowskiej Zapiekanka chlebowa
Dorota SmakujeCukinia w ogrodzie już pięknie rośnie, więc lada moment będzie można zrobić z niej coś pysznego. W sklepach już także jej ceny są przyzwoite więc zanim rozpocznie się co roczny wysyp zapytań podsuwam Wam kolejny pomysł na wykorzystanie tego warzywa. Prosty, pyszny, kremowy sos idealny do makaronu lub kaszy. A jeśli potrzebujecie więcej pomysłów na cukinię kliknijcie tutaj . Składniki(...)podwójny filet z kurczaka 2 małe, młode cukinie (lub jedna większa) 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 2 marchewki 200 ml bulionu warzywnego 100ml śmietanki 30% sól, pieprz, zioła prowansalskie olej do smażenia Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem i ziołami. Ja zawsze odstawiam na pół godzinki żeby nasiąknęła przyprawami
Cynamonowe szczęścieRecipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/10\/wiosenna-zupa-cukiniowa-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/10\/wiosenna-zupa-cukiniowa-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/10\/wiosenna-zupa-cukiniowa-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["1,5-2 ma\u0142e cukinie,\r","2 ziemniaki,\r","2 cebule,\r","3 z\u0105bki czosnku,\r","2 kostki roso\u0142owe warzywna ,\r","1l wody,\r","250 ml \u015bmietanki 30%,\r","1 ma\u0142y(...)u0107 cukini\u0119, wymiesza\u0107. Gotowa\u0107 razem ok 10 minut.\r","Wla\u0107 \u015bmietank\u0119 i doda\u0107 posiekany koperek.\r","Podawa\u0107 z kosteczkami sera feta."],"keywords":"cukinia,feta,koperek,ziemniaki,zupa"} Drukuj Wiosenna zupa cukiniowa z koperkiem Składniki: 1,5-2 małe cukinie, 2 ziemniaki, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 2 kostki rosołowe warzywna , 1l wody
Bardzo Gruby SmokKremowe risotto z kawałkami kurczaka marynowanego w ziołach prowansalskich oraz warzywami. Do risotto użyłam mojego ulubionego połączenia warzyw – papryka, cukinia i słodka kukurydza. Risotto najlepiej przygotować ze specjalnej odmiany ryżu do risotto, najlepiej odmiany arborio lub carnaroli. Zdarzyło mi się kiedyś przygotować risotto ze zwykłego białego ryżu i też wyszło, ale nie było z pewnością tak smaczne. Tradycyjny biały(...)push({}); Składniki: 3/4 szklanki 3/4 ryżu do risotto 750 ml 750 gorącego bulionu drobiowo – jarzynowego 1 1 pierś kurczaka 1 1 cebula 1 1 czerwona papryka 1 1 cukinia 1/2 szklanki 1/2 kukurydzy z puszki pieprz i sól* 3 łyżki 3 oleju 1 łyżeczka 1 ziół prowansalskich (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Pierś kurczaka pokrój w drobną kostkę. Polej
ProstePesto.plproszku. Na Węgrzech jest tym, czym w Polsce bigos. Warzywne jest dodatkiem do mięsa, natomiast z kiełbasą to samodzielna potrawa. U nas leczo przyrządza się na oleju z dodatkiem cukinii, przez co zbliża się raczej do prowansalskiego ratatouille. Jest odtłuszczone, kolorowe, pachnące i smaczne, prawie dietetyczne. Ugotowałam cały gar, jak dla wojska i moje wojsko sobie z nim poradziło. Składniki(...)średnie cukinie ? 2 papryki czerwone ? 2 cebule ? 4 pomidory dojrzałe ? 1 pęto chudej kiełbasy ? sól, pieprz, papryka ostra i słodka, majeranek ? natka pietruszki ? 3 łyżki oleju Wykonanie: ? Rozgrzać olej i podsmażyć pokrojoną niezbyt drobno cebulę, dodać kiełbasę w półkrążkach i przyprawy. ? Wrzucić do garnka paprykę pokrojoną w kostkę, podlać 1/2 szklanki wody i poddusić ok. 5 minut. ? Dodać cukinię
To co kochamSzybka obiadowa surówka z kalarepki i cukinii. Ja miałam cukinię wyrośniętą, więc obrałam ją ze skórki, ale młodą cukinię można zetrzeć ze skórką. Surówka jest orzeźwiająca i chrupiaca, pachnie miętą i koperkiem. Składniki: ? 1 mała cukinia ? 1 kalarepka ? 1 łyżka posiekanego koperku ? 1 łyżka posiekanej mięty ? sól, pieprz do smaku ? 2 łyżki śmietany Wykonanie: ? Cukinię i kalarepkę obrać ze skórki
To co kochambarwie ciała. Sprzedawane są w całych tuszkach bez głów i mają dość dużo łusek, które należy zeskrobać, ale walory smakowe nototenii wynagrodzą ten trud. Ja upiekłam rybę na tartej cukinii, bo miałam ją dość wyrośniętą, ale małą cukinię można pokroić w plastry. Składniki: ? 4 sztuki nototenii ? 2 szklanki cukinii startej ? kilka pomidorków koktajlowych ? kilka gałazek kopru ? sól, pieprz do smaku(...)łyżeczki majonezu ? sok z 1/2 cytryny Wykonanie: ? Rybę obrać z łusek, skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem. ? W naczyniu do zapiekania położyć startą cukinię, również posypać pieprzem i solą. ? Na cukinii ułożyć rybę i pomidorki koktajlowe, na każdej rybie położyć po łyżeczce majonezu i gałązce koperku. ? Piec w 200 st.C przez 30 minut
To co kochamwarzywami na maśle – Magia idealnie skomponowanego smaku – Bardzo aromatyczny farsz – Z nutą palonego masła – Z odrobiną szaleństwa – Przepyszne połączenie ILOŚĆ PORCJI: 10 naleśników CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 minut CO POTRZEBUJESZ: – Cukinia – Czerwona papryka – Groszek mrożony – duża garść – Kukurydza – puszka – Cebula biała – 1 sztuka – Marchewka – 2 sztuki – Tarty ser cheddar – 200g – Sól do smaku – Pieprz do smaku – Kurkuma do smaku – Papryka słodka(...)Postępuj dokładnie jak w punkcie 2 do usmażenia pozostałych naleśników. 4. Cebulę pokrój w kostkę wrzuć na głęboką patelnię z rozgrzaną niewielką ilością oliwy. 5. Marchewkę, paprykę i cukinię pokrój w drobną kostkę dodaj do cebuli. Podsmażaj od czasu do czasu mieszając. 6. Dodaj kukurydzę, zmniejsz ogień, patelnię przykryj pokrywką i duś warzywa około 5 minut. Po tym czasie dodaj
globuskulinarnyKochani, wczoraj musiałam jakoś pozbyć się zalegającej cukinii i odrobiny zielonego groszku. No to wymyśliłam sobie kolejne, pyszne danie, które pochwalił także mój mąż, zatem serdecznie polecam Wam spróbować! Zielona szakszuka – pomysł na coś pysznego! Danie proste, aromatyczne, u nas zagościło na kolację, ale świetnie sprawdzi się także jako sycące śniadanko. Serdecznie zapraszam do przepisu! Zielona szakszuka – pomysł(...)coś pysznego! Składniki (2 porcje): 1 cukinia, 1/2 cebulki, 4 łyżki zielonego groszku konserwowego, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, łyżka oliwy z oliwek, 2 łyżki tartego sera parmezan, 4 jajka , szczypta soli , pieprzy, suszonej bazylii i oregano. Sposób przygotowania Najpierw siekamy cebulkę i przesmażany ją na rozgrzanej oliwie. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, odsączony zielony groszek i również przesmażamy. Całość
Natka Pietruszki