Share Pinterest Print Wegańska pasta z cukinii, suszonych pomidorów i słonecznika to bardzo smaczne smarowidło do pieczywa. Dzięki suszonym pomidorom jest wyrazista w smaku, po prostu pyszna… Składniki: 1 mała cukinia (około 2 szklanek pokrojonej w małą kostkę) 1/2 szklanki ziaren słonecznika 8 suszonych pomidorów z zalewy oliwnej (około 1/2 słoiczka) 1 cebula 1 mały ząbek czosnku 2 łyżki(...)oliwy z oliwek 1 łyżka płatków drożdżowych sól pieprz Przygotowanie: Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać pokrojoną w małą kosteczkę cukinię i drobno pokrojony czosnek. Smażyć na małym ogniu, aż cukinia zmięknie i będzie szklista. Następnie przełożyć do kielicha blendera i dodać słonecznik, odsączone suszone pomidory oraz płatki drożdżowe. Dokładnie zmiksować. Doprawić solą
Oryginalny smakBigos z cukinii Zaskakująco pyszne danie! I to jednogarnkowe. Szybki i prosty w przygotowaniu obiad dla całej rodzinki. Najlepiej smakuje podany ze świeżym pieczywem. Polecam! Składniki: 2 surowe, wędzone kiełbasy (u mnie kiełbasa polska) 1 cebula ok 20dkg pieczarek 2-3 cukinie – w zależności od wielkości 2 marchwie 1/4 szklanki bulionu lub wody Przyprawy: sól, pieprz, majeranek(...)papryka słodka, liść laurowy, ziele angielskie 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka posiekanego koperku *** Kiełbasę kroimy w plasterki *** *** Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki, a cukinię i marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Na suchej patelni podsmażamy kiełbasę na niewielkim ogniu, żeby tłuszcz się wytopił *** *** Do kiełbasy dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy ciągle
Blog z ApetytemDzisiaj mam dla Was przepyszne danie, LCHF hamburgery z panierowanymi frytkami z cukinii, kozim serem i karmelizowaną cebulką. Tak podane hamburgery są nie tylko pyszne ale też bardzo sycące. Domowe hamburgery są bez porównania lepsze i zdrowsze. LCHF hamburgery zawierają jedynie przyprawy i zmiksowaną cebulę do smaku. Pamiętacie, że mięso to ogromne źródło witamin głównie z grupy B. Poza(...)ludzki nie syntetyzuje sam i trzeba mu je dostarczyć z pożywieniem. Hamburgery można jeść w pysznej, niskowęglowodanowej bułce hamburgerowej z przystawką w postaci frytek. Czym zastąpić tradycyjne frytki ziemniaczane? Cukinią! Nie są to zwykłe frytki lecz panierowane w mące migdałowej i parmezanie podłużne cukiniowe frytki . Oczywiście smażyłam frytki na kokosowym oleju. Pamiętajcie, aby smażyć tylko na tłuszczach nasyconych , a nienasycone
codojedzeniakuchnia. Wbrew powszechnemu przekonaniu w Rumuni to nie tylko czosnek i różne rodzaje mięs nadziewane na kijek :) Idealne danie na ten rok, który jest wyjątkowo obfity jeśli chodzi o cukinię, nawet biorąc pod uwagę, że z zasady cukinia nie jest jakoś wymagająca w hodowli. Do zrobienia tego dania wybieramy cukinie takie nie za duże i nie za małe. Zdając sobie(...)wyjaśnieniami. Jak największe zanim pojawią się w środku pestki, czyli największe jakie da się pokroić w plasterki, a nie obręcze. Postanowiłem zrobić je w czosnkowej chrupiącej skórce. Składniki: - cukinie - płatki owsiane - płatki kukurydziane - czosnek granulowany Wykonanie: Płatki owsiane mielimy, dodajemy trochę wody, aby zrobić lejące się ciasto i doprawiamy czosnkiem. Płatki kukurydziane miksujemy. Cukinie kroimy w plastry, moczymy w cieście
Kryzysowa Książka Kucharskaparmezanu i pomyślałam, że może oprócz zwykłego podkradania z lodówki, mogłabym coś pysznego i szybkiego wymyślić. I tak oto powstały chipsy z cukini. Zaskakujące chipsy z cukini Składniki: cukinia 1 jajko bułka tarta 2 łyżki mleka pieprz ziołowy 4 łyżki parmezanu 1/2 łyżeczki suszonego oregano sól (do smaku - parmezan to słony ser więc należy uważać z solą) Cukinię kroimy(...)pieprzem ziołowym. W osobnej miseczce mieszamy starty na drobnej tarce parmezan, suszone oregano oraz bułkę tartą. Po przygotowaniu powyższych składników, możemy zająć się panierowaniem cukini. Najpierw moczymy cukinię w jajku, a następnie obtaczamy dokładnie w bułce wymieszanej z parmezanem. Tak przygotowaną cukinię układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Cukinię pieczemy przez 30 min w piekarniku
Kuchnia moimi oczamiSkładniki : – 1 duża cukinia – 70 g mąki pełnoziarnistej – 1 łyżka mąki ziemniaczanej – 170 ml mleka bez laktozy lub roślinnego – 30 ml wody – 1 łyżka oliwy – 1/2 łyżeczki soli – 1/2 łyżeczki suszonego czosnku – 1 łyżeczka tymianku dip – 200 g jogurtu naturalnego – 1 łyżeczka oliwy z oliwek – 12 łyżki posiekanego(...)szczypiorku – sól i pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki (oprócz cukinii ) łączymy do uzyskania masy o konsystencji jak na naleśniki. Cukinię kroimy w plastry o grubości 5-7 milimetrów i zanurzamy w cieście naleśnikowym. Smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju z każdej strony na złoty kolor. W miedzyczasie przygotowujemy dip – mieszamy wszystkie składniki . Gotowe krążki cukinii podajemy z przygotowanym
I LOVE LIFEzwiązku z tym, że w tym roku mamy wyraźny urodzaj na cukinię, co zaowocowało tym, że otrzymałem całkiem spory jej zapas postanowiłem przygotować wakacyjne włoskie danie w postaci cienkiego placka (a to zaskoczenie), które w wolnym tłumaczeniu oznacza starego buta, co podobno ma oznaczać, że tak samo jak stare buty jest ona używana (w tym wypadku jedzona) przez całą rodzinę(...)tego, że jest cienka jak podeszwa. Legenda mówi, że pewien XIV-wieczny rycerz jechał podczas kampanii ze swoją i skończyło mu się jedzenie. Poprosił chłopów, a oni dali mu cukinię, mąkę i jajka. Z tego co otrzymał zrobił pierwszą scarpaccię. Jak to zwykle z legendami bywa, ta nie ma nic wspólnego z prawdą, bo wojsko podczas działań wojennych
Kryzysowa Książka KucharskaCukinia po węgiersku Szybkie w przygotowaniu danie jednogarnkowe, które obfituje w sezonowe warzywa oraz zawiera mięsny dodatek w postaci podsmażanej wędzonej kiełbasy i boczku. Potrawę podajemy ze świeżym pieczywem. Danie palce lizać! Składniki: 2-3 ulubione kiełbasy (u mnie kiełbasa polska – surowa wędzona) 10 dkg boczku wędzonego 1 cebula 2 małe lub 1 duża cukinia(...)łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżka posiekanej zieleniny (pietruszka, koperek lub bazylia) *** Boczek wędzony kroimy w kostkę *** *** Kiełbasę kroimy w plasterki *** *** Cebulę kroimy w kosteczkę *** *** Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Paprykę kroimy w kostkę, a papryczkę chilli w cienkie krążki (jeżeli nie lubimy bardzo ostrych dań możemy użyć tylko pół lub kawałek papryczki) *** *** Pomidory kroimy
Blog z Apetytemzeszłym roku przygotowałam sos pomidorowo-paprykowy do słoików, na zimę. Tym razem postawiłam na sos z cukinii z dodatkiem papryki , który idealnie pasuje do pizzy, ale również sprawdzi się jako sos do spaghetti. Jasne, że takie sosy możemy kupić w sklepie, ale po co kupować skoro sami możemy zrobić i to bez dodatku konserwantu! Pyszny słodko-kwaśny(...)poleca się jako dodatek do zimowych obiadów! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na sos z cukinii i papryki: 2 kg cukinii 3 papryki czerwone 3-4 cebule 2 łyżki soli 3/4 szklanki cukru 1 szklanka octu 1 łyżka papryki słodkiej 1 słoiczek przecieru pomidorowego pieprz, chili (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Podane składniki wystarczą na 5 słoików o pojemności
Gotuj z PrezesemRobiąc jedzenie, nie zawsze uda się zrobić ładne zdjęcia, zwłaszcza jak domownicy czekają z widelcami w dłoni. Dziś na szybko wskakuje cukinia. Faszerowana, ale lekko inaczej. Co nam trzeba? 4 młode cukinie 600g mięsa mielonego- u mnie z szynki 5 kabanosów – ja użyłam takich około 15cm długości, tradycyjnej grubości, nie cienkie 2 cebule 5 pieczarek olej sól, pieprz czarny(...)żółty w wiórkach do posypania (typu mozzarella, morski, gołda też będzie ok) Robimy! Cukinie myjemy, nie ma konieczności obierania. Rozcinamy na 2 podłużne połowy, wydrążamy środek, lekko solimy, odstawiamy na 15 min W tym czasie na oleju podsmażamy posiekaną cebulę w wiórka, posiekane obrane pieczarki, po kilku minutach dodajemy pokrojone w plasterki kabanosy, przesmażamy chwilę i dodajemy mięso mielone. Przesmażamy
LatosiowydomPlacki z cukinii to chyba jedno z najbardziej znanych i lubianych dań w sezonie na to warzywo. Wracając zatem do cukiniowego maratonu, zapraszam na chrupiące placuszki z cukinii z dodatkiem parmezanu, który wraz z przyprawami z bliskiego wschodu wspaniale podbija smaki i wynosi tę znaną potrawę na jeszcze wyższy poziom. Chrupiące brzegi i pysznie aksamitny środek z charakterystycznym, serowym akcentem(...)idealne na biesiadowanie pod chmurką ♥ Nie ma co tu więcej pisać, gdy na patelni już skwierczą złociste placuszki, zatem siadajcie do stołu i napełnijcie brzuchu zielonym latem! Placuszki z cukinii z parmezanem Potrzebujesz: ok. 300g cukinii startej na grubych oczkach 1 mała cebula 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki tartego parmezanu (lub innego twardego sera
Kuchnia w Słońcu SkąpanaLetnie gotowanie jakie lubię najbardziej - warzywnie i sezonowo, lekko i bez zbędnego wysiłku. Przykładem takiego dania jest ta potrawka z ziemniaków, bobu i cukinii w pomidorowym sosie. Bób i ziemniaki są uprzednio lekko podgotowane, żeby całość dania szybko się udusiła na patelni i swobodnie możecie tu wykorzystać resztki ziemniaków z obiadu (lub innych warzyw). Danie jest wegetariańskie ale dla mięsożerców(...)wystarczy dodać trochę kiełbaski na pierwszym etapie. Potrawka z ziemniaków, bobu i cukinii w pomidorach Składniki: 5-6 średnich ziemniaków ok 300 g bobu 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 cukinia 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 litra passaty pomidorowej sól, pieprz do smaku 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Ziemniaki ugotować
Smaczny zeszytSzperając w sieci niemal nieustannie natykam się na pytania co zrobić z cukinii - przyznam się szczerze, że osobiście najbardziej lubię leczo, placki, a ostatnio pokochałam także frytki z cukinii. Na blogu znajdziecie jeszcze kilka pysznych pomysłów na to warzywo, a dziś zapraszam na moją wersję Briam czyli pysznej zapiekanki pełnej warzyw. Briam to proste danie kuchni greckiej oparte na świeżych(...)pominęłam bakłażana, którego akurat nie miałam. Grecy najczęściej podają ją z fetą. Proponuję zrobić podwójną porcję, bo ta zapiekanka wybornie smakuje także kolejnego dnia. Po więcej pomysłów na cukinię kliknijcie tutaj , a teraz zapraszam na przepis: Składniki: 2 cukinie (ok 400 g każda) 2 cebule 1 papryka żółta lub czerwona 6 średniej wielkości ziemniaków 4 pomidory 2 marchewki rozmaryn, tymianek
Cynamonowe szczęście