cukinia - 18701 przepisów (strona:213/1247)

Pieczone kotlety mielone z cukinią i marchewką - drobiowe / z fileta / detetyczne / fit / zdrowe 101

Najlepsza fit wersja kotletów mielonych! Dodatek warzyw sprawia, że są wilgotne i delikatne. Pieczemy je a nie smażymy, przez co są bardzo zdrowe. Cukinia jest dostępna przez cały rok, ale to właśnie teraz mamy na nią sezon - korzystajmy:). 400g mielonego mięsa z fileta z kurczaka 1 średnia cukinia (ok. 400g) 2 marchewki 1 cebula 2 jajka 2 czubate łyżki bułki(...)tartej sól, pieprz, czosnek granulowany 1. Marchew i cukinię ścieramy na tarce, posypujemy delikatnie solą, mieszamy, odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie warzywa odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy mięso, posiekaną drobno cebulę, jajka, bułkę tartą i przyprawy. Masę wyrabiamy do dokładnego połączenia składników. 2. Z masy formujemy nieduże kule. Kładziemy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczamy

Szefowa kuchni
CARPACCIO Z CUKINII Z PARMEZANEM I ORZESZKAMI PINIOWYMI 71

Dzisiaj mam dla Was fajny przepis na prostą sałatkę na lato, do jej przygotowania możecie użyć zielonej (najlepiej młodej niewyrośniętej), a także żółtej cukinii, będzie bardziej kolorowo na talerzu. Może być to podłużna, jak również okrągła cukinia, pokrojona w cienkie talarki lub/i starta na wstążki na mandolinie. Przygotowanie : 25 min. Proporcja dla 4 osób ● 2 zielone cukinie(...)orzeszków piniowych ● 40 g startego parmezanu ● 1 cytryna ● oliwa z oliwek ● ½ pęczek bazylii ● sól, pieprz   Przygotowanie : Orzeszki piniowe upraż na suchej patelni, odstaw. Wyciśnij sok z cytryny. Cukinię pokrój na cienkie talarki lub zetrzyj na mandolinie (lub na tarce) na długie, cienkie paski. Pokrojoną lub startą cukinię ułóż na talerzach i dopraw oliwą z oliwek, sokiem z cytryny

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Placki z cukinii i soczewicy 111

Przepisów na różne rodzaje placki z cukinii opublikowałam tu już kilka. Dziś zapraszam na połączenie tego uniwersalnego warzywa z pomarańczową soczewicą. Użyłam moich ulubionych aromatycznych przypraw. Placki nadają się też do burgerów. Składniki (na 8 placków): 200 ml czerwonej soczewicy mała cukinia jajko pół cebuli 2 ząbki czosnku łyżeczka posiekanego świeżego estragonu pół łyżeczki mielonego kminku szczypta mielonej kozieradki pół(...)Soczewicę wypłukać w kilku wodach, przecierając ziarna między palcami. Soczewicę zalać 350 ml wody i gotować do zniknięcia płynu. Zdjąć z palnika, przykryć pokrywką i odstawić, by nieco ostygła. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posypać połową łyżeczki soli, wymieszać i przełożyć na sito. Odstawić na ok. kwadrans. Do soczewicy dodać odciśniętą cukinię, jajko, bułkę tartą, cebulę pokrojoną

Weekendy w domu i ogrodzie
Makaron z fetą i warzywami 54

Wcześniej pokazywałam Wam już na blogu ten MEGA pyszny i BARDZO szybki przepis na makaron z TikToka ! Tym razem wzbogaciłam ten genialny przepis o szparagi i cukinię i efekt jest znakomity! Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś(...)makaron ze szpinakiem –  makaron z boczkiem –  makaron z kurkami –  makaron z krewetkami z białym winem –  makaron z polędwicą –  makaron z tuńczykiem –  makaron z cukinią –  makaron z kurczakiem –  makaron z szynką MAKARON Z FETĄ I WARZYWAMI Przygotowanie : 25 minut Porcje : 2 porcje Składniki: – 250-300 g makaronu tagliatelle lub innego – pół szklanki oliwy

nietylkopasta.pl
Jajka sadzone na cukinii 101

Cukinia i jajka to świetne połączenie. Takie danie świetnie sprawdzi się na śniadanie lub drugie śniadanie, a nawet na kolację.  Składniki: 1/2 niedużej cukinii 2 jajka 1 ząbek czosnku olej sól, pieprz zioła prowansalskie tarty parmezan Sposób przygotowania: 1. Cukinię umyć, cienko pokroić cienko w plasterki, najlepiej na tarce.  2. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać niewielką(...)ilość oleju, dodać zmiażdżony ząbek czosnku, chwilę smażyć po czym dodać pokrojoną cukinię. Chwilkę poddusić.  3. Wbić dwa jajka, oprószyć solą i pieprzem, patelnię przykryć pokrywką i smażyć na niewielkim ogniu, aż jajka się zetną. 4. Cukinię z jajkiem przełożyć na talerz, posypać tartym parmezanem oraz ziołami prowansalskimi. Podać od razu. Smacznego! Źródło: Instagram

Kuchnia domowa Ani
Włoska sałatka z makaronem 46

Włoska sałatka z makaronem to wegetariańska sałatka z suszonymi pomidorami, cukinią i oliwkami. Pysznie smakuje na ciepło, jak i na zimno. Czas wykonania: 25 min Ilość porcji: 2 Składniki: 150 g makaronu 10 sztuk oliwek 8 sztuk suszonych pomidorów 1 duża cukinia 1 łyżka oliwy ziołowej ½ łyżeczki ziół prowansalskich ½ łyżeczki suszonego oregano ½ łyżeczki bazylii suszonej lub kilka listków świeżej(...)łyżeczki Pesto pomidorowego 2 łyżeczki octu balsamicznego szczypta suszonego czosnku Przygotowanie: Cukinie pokroić na cienkie plasterki grubości 2-3 cm i podsmażyć na patelni na łyżce oliwy. W lekko osolonej wodzie ugotować makaron. Sos: Wymieszać wszystkie składniki na sos. Pokroić oliwki oraz suszone pomidory na mniejsze kawałki. Gdy cukinia zmięknie i zarumieni się dodać do niej sos, pomidory, oliwki

KuchniaWeDwoje.pl
PULPETY DROBIOWE Z WARZYWAMI I SEZAMEM 49

ząbki do mięsa, 1 żabek do sosu – Cebula – Jajko – Sos teriyaki – 1 łyżka do mięsa, 2 łyżki do sosu – Bułka tarta – 2 łyżki – Marchewka – duża lub 2 mniejsze – Cukinia – Por – Sól do smaku – Pieprz do smaku – Płatki chili do smaku – Syrop agawy – 1 łyżka – Sezam biały prażony – 1 łyżka – Bazylia – świeże listki do podania – Olej PRZEPIS: 1. Mięso wymieszaj(...)oraz zeszkloną na odrobinie oleju posiekaną w drobną kostkę cebulą. Mokrymi dłońmi uformuj pulpeciki. Smaż na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju. 2. Marchewkę obierz i wraz z cukinią przy pomocy obieraczki do warzywne przygotuj warzywne paski. Od pora odetnij brzydką część a resztę pora przekrój wzdłuż na pół. Tak przygotowane warzywa, przesmaż na drugiej rozgrzanej patelni Przypraw solą

globuskulinarny
Czekoladowe ciasto z cukinią 49

można jeść cukinię na słodko, ależ tak! Pyszne czekoladowe ciasto z cukinią jest na to dowodem, cukinii w nim nic nie czuć, więc spokojnie można zrobić dla osób, które za tym warzywem nie przepadają, lub w ogóle warzyw „nie trawią”. Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe, proste w wykonaniu, mało słodkie. Ciasto robiłam w silikonowej formie w kształcie serca(...)śmietany 18% ewentualnie jogurtu greckiego czy naturalnego 75 gr mąki pszennej razowej typ 2000 lub 1850 75 gr mąki pszennej tortowej lub innej 1 szklanka startej na grubej tarce cukinii, (około 170 gr) (wcześniej trzeba ją obrać i najlepiej usunąć ziarenka, jeżeli są duże) Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Masło utrzeć na jasny krem, dodać olej, nadal ubijać

moj przepis na
Kasza owsiana z boczniakami w tempurze 64

Dziś przychodzę z pomysłem na bezmięsy obiad. Kaszę owsianą z cukinią zestawiłam z pysznymi chrupiącymi boczniakami w tempurze. Dodatkowo słodko-kwaśny sos oraz sezam nadają daniu azjatyckiego charakteru. Składniki: (2 porcje) Kasza z cukinią: 100 g. kaszy owsianej Sonko 1 łyżka oliwy z oliwek 1 cebula 1/2 cukinii 1 łyżeczka masła sól, pieprz Boczniaki w tempurze: 120 g. boczniaków(...)konsystencję. Jeśli zredukujesz zbyt mocno dolej troszkę wody i ponownie zagotuj. Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na oliwie. Dodaj pokrojoną w kosteczkę cukinię. Smaż kilka minut aż cukinią zmięknie. Dodaj ugotowaną kaszę i podgrzej całość. Dopraw solą i pieprzem a na koniec wmieszaj masło. Możesz dodać ulubione zioła. Jajka ugotuj na miękko. Sezam

Delicious Place
Czekoladowe ciasto z cukinią 53

można jeść cukinię na słodko, ależ tak! Pyszne czekoladowe ciasto z cukinią jest na to dowodem, cukinii w nim nic nie czuć, więc spokojnie można zrobić dla osób, które za tym warzywem nie przepadają, lub w ogóle warzyw „nie trawią”. Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe, proste w wykonaniu, mało słodkie. Ciasto robiłam w silikonowej formie w kształcie serca(...)śmietany 18% ewentualnie jogurtu greckiego czy naturalnego 75 gr mąki pszennej razowej typ 2000 lub 1850 75 gr mąki pszennej tortowej lub innej 1 szklanka startej na grubej tarce cukinii, (około 170 gr) (wcześniej trzeba ją obrać i najlepiej usunąć ziarenka, jeżeli są duże) Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Masło utrzeć na jasny krem, dodać olej, nadal ubijać

moj przepis na
Fit desery – Przepisy na zdrowe słodycze z grupy Fit Przepisy 65

rozpuścić budynie z cukrem, następnie mleko zagotować. Później ugotować budyń, gdy zgęstnieje dodać masło i wymieszać. Na sam koniec wylać na przestudzone ciasto i ułożyć owoce. 4. Brownie z cukinii SKŁADNIKI – 580g cukinii obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Delikatnie posolić. Odstawić na 15 minut. – 3 jajka – 6 łyżek słodzidła u mnie erytrytol – kilka(...)mąki orkiszowej razowej ( lub po prostu 150g ulubionej) – 4 łyżki oleju kokosowego – 4 łyżki kakao – 1 łyżeczka sody – 30 g gorzkiej czekolady . PRZYGOTOWANIE Cukinię obrać i następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Delikatnie posolić. Odstawić na 15 minut. Następnie jajka ubić z słodzidłem, aromatem waniliowym (lub przyprawa do piernika), maką ryżową, orkiszową, olejem kokoswym, kakao

Czynniki pierwsze
Pieczone talarki z ziemniaków i cukinii 46

Jeśli zastanawiacie się nad fajnym dodatkiem do obiadu, to mam dziś dla Was rozwiązanie. Pieczone talarki z ziemniaków i cukinii to bardzo smaczny, zdrowy dodatek, który nada Waszym daniom fajnego akcentu. Nie wymagają wielkich przygotowań, a na stole wyglądają bardzo efektownie. Polecam Wam serdecznie pieczone talarki z ziemniaków i cukinii. Idealnie komponują się z posiłkami zawierającymi mięso. To także fajne(...)rozwiązanie dla najmłodszych zamiast tradycyjnych frytek. Składniki (2 porcje): 4 ziemniaczki, 1 cukinia, 1,5 łyżki oliwy z oliwek, szczypta ziół prowansalskich. Sposób przygotowania Najpierw ziemniaki obierz i pokrój w cienkie talarki. Następnie cukinię umyj, osusz i również pokrój w talarki. Później ułóż w naczyniu do zapiekania warzywne talarki, skrop je oliwą z oliwek i dopraw do smaku. Talarki zapiekaj

Natka Pietruszki
Pieczona panzanella z burratą / Baked panzanella with burrata 68

down for recipe in English. Dziś proponuję przygotować włoską panzanellę, ale w zimowej odsłonie. Zamiast na zimno jest zapiekana, a oprócz oczywistych w tym daniu pomidorów, urozmaiciłam je o cukinię i brukselkę. Ukoronowaniem mojej panzanelli jest zapieczenie jej z cudownym zjawiskiem, jakim jest burrata :) Taką panzanellę podać można na obiad lub jako przekąskę na imprezie :) Składniki: (2-3 porcje(...)duże czerwone pomidory 1 duży żółty pomidor kilkanaście pomidorków koktajlowych kilkanaście brukselek 1/2 średniej cukinii 1 duża kulka burraty sól, pieprz Grzanki 3 grube pajdy czerstwego pieczywa pszenno-żytniego 4 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki wody 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonej bazylii sól, pieprz Oraz oliwa z oliwek do polania listki bazylii do posypania

Delicious Place
Kaszotto z kaszy gryczanej z suszonymi pomidorami, cukinią i orzechami 103

sobie zadania gotujemy różne kasze, najczęściej gryczaną, bo i smaczna i zdrowa i Niejadek lubi 😁 Tym razem kasza gryczana w roli głównej, czyli kaszotto z suszonymi pomidorami, chrupiącymi orzechami, cukinią i aromatyczną bazylią. Pysznie, smacznie, w kilka chwil i w dodatku z jednej patelni ;)  Kaszotto z kaszy gryczanej z suszonymi pomidorami, cukinią i orzechami Składniki(...)bulionu warzywnego (albo rosołu) 3)       pęczek bazylii 4)       pół małej cukinii 5)       ok. 70 ml whisky 6)       8 suszonych pomidorów w oleju (+ 2-3 łyżki oleju z suszonych pomidorów) 7)       100 g orzechów laskowych

Na kulinarnym poligonie
Czarna soczewica z cukinią, fetą i miętą 40

nią zmierzyć w swojej kuchni. Zmierzyć to trochę za duże słowo, bo tak naprawdę jest prosta w obsłudze. Ważne jak zwykle są dodatki, u mnie mięta, feta i cukinia. Parę osób miało okazję spróbować trochę tej sałatki i nie widziałam, żeby ktoś się skrzywił. Chyba, że znowu nikt nie chciał mi zrobić przykrości, sama już nie wiem. Jeżeli lubicie rośliny(...)strączkowe, będziecie zadowoleni. Składniki: 1 szklanka suchej czarnej soczewicy 1 duża cukinia 1 czerwona cebula 100 g fety parę liści świeżej mięty sok z 1 cytryny 2 łyżki oliwy extra virgin sól pieprz olej rzepakowy   Soczewicę płuczemy i gotujemy 15-20 min. Nie gotujcie jej za długo, powinna być al dente. Cukinię kroimy w cienkie plasterki i smażymy

Kardamonovy