cukinia - 18701 przepisów (strona:215/1247)

Klopsy z cukinią, kuskusem i parmezanem 138

sosie pomidorowym 4 porcje: 100 g drobnego kuskusu 500 g mielonego mięsa z piersi indyka 1/2 żółtej cukinii (lub 1 mała) 1/4 zielonej cukinii (lub 2 mini) 50 g parmezanu 40 g passaty lub 200 g passaty i 200 g ajvaru ser mozzarella do posypania Cukinię żółtą, jeśli ma grubą skórę obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Cukinię ścieramy na tarce(...)dużych oczkach. Parmezan trzemy drobno. Mięso doprawiamy solą, mieloną kolendrą i ziołami prowansalskimi. Dodajemy cukinię, ser i kaszę. Z masy formujemy kule. Układamy je w naczyniu do zapiekania. Podlewamy sosem pomidorowym, posypujemy ziołami prowansalskimi i mozzrellą. Zapiekamy w 180 st.C przez ok. 40-45 minut. Porcja ma ok. 330 kcal

Kucharzyca
Sos słodko-kwaśny z cukinią 156

słodko-kwaśny z cukinią i papryką to świetna baza na zimowe (i nie tylko) obiady. W każdej chwili możecie sięgnąć po gotowy sos, dogotować do niego dodatek w postaci ryżu lub makaronu, a nawet dodać jakieś mięso. Warto przygotować go teraz, gdy cukinia i papryka jest najsmaczniejsza. Inne przepisy na przetwory znajdziecie TUTAJ . Składniki: 1,2 kg młodej cukinii(...)cebuli ½ szkl. octu spirytusowego 10% ¼ szkl. wody ½ szkl. cukru 200 g koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku ¾ łyżki soli Przyprawy: zioła prowansalskie, bazylia, oregano, słodka i ostra papryka   Wykonanie: Cukinię pokroić na ćwiartki, a następnie na 1 centymetrowe plasterki. Paprykę pokroić na paski, a następnie mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Warzywa przełożyć do garnka i zasypać solą, a następnie

Pasja Smaku
Kotleciki z cukinii z oscypkiem i świeżymi ziołami 111

młode cukinie 2 całe jajka 1 – 2 kopiatych łyżek bułki tartej Pół filiżanki oscypka startego na tarce Po pół łyżeczki posiekanych świeżych ziół: tymianku, majeranku i estragonu Pół łyżeczki startej skórki cytrynowej 2 ząbki czosnku (zmiażdżyć lub drobno posiekać) Pół łyżeczki soli Pieprz do smaku. Olej + łyżeczka masła do smażenia Cukinie utrzeć na grubej tarce, posolić. Wszystko wymieszać i pozostawić(...)cukinie puściły sok. Starte warzywa dokładnie odcisnąć. W misce rozmącić całe jajka, ale ich nie ubijać. Dodać zioła, czosnek, skórkę cytrynową oraz oscypka i wszystko wymieszać. Dołożyć starte cukinie i ponownie wymieszać. Na końcu stopniowo dodawać bułkę tartą, tak żeby masa miała zwartą konsystencję. Na patelni rozgrzać olej z dodatkiem masła. Porcje masy wykładać na dobrze rozgrzaną patelnię i smażyć

Gotujemy i jemy
Bigos z cukinii 174

znów bigosik z cukinii, tym razem dodałam pora i paprykę. 4 średnie cukinie 2 średnie marchewki 1 cebula por -zielona część 1 papryka [ u mnie po kawałku czerwonej, żółtej i zielonej] 0,5 kg kiełbasy cienkiej 7 łyżek koncentratu pomidorowego 4-5 łyżek słodkiej papryki szczypta ostrej papryki sól,pieprz listek, ziele Cukinię umyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki(...)tarki.Paprykę pokroić w kostkę lub cienkie paseczki.Cebulę  i pora pokroić,  zeszklić na rozgrzanym oleju.Dodać marchewkę, paprykę i smażyć około 2-3 minuty, następnie dodać cukinię.Podlać całość 1 szklanką wody, dodać koncentrat i paprykę i dusić pod przykryciem aż do miękkości warzyw.W tym czasie kiełbaskę pokroić i podsmażyć i następnie dodać do cukinii. Przyprawić

Moje domowe kucharzenie
Pikantna zupa z kurczakiem i cukinią 142

Naszły mnie smaki na ostre więc powstała pikantna zupa z tego co było pod ręką. A pod ręką była cukinia i ćwiartki z kurczaka więc trafiły do gara. składniki: 2 duże ćwiartki z kurczaka 700 g młodej cukinii, dałam po kawałku zielonej i żółtej 1 cebula 3 ząbki czosnku świeża papryczka chili 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól,pieprz(...)ziele i listki laurowe oraz włoszczyznę. Ugotować wywar ( gotoważ aż mięsko będzie miękkie) , na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku. Czosnek drobno posiekać, cebulę pokroić w drobną kostkę. Cukinię razem ze skórką pokroić w nieduża kostkę. Ugotowany wywar przecedzić. Mięso obrać z kości i podzielić na małe kawałki. W garnku rozgrzać olej kokosowy i wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek

Monia miesza i gotuje
Zapiekane naleśniki nadziane piersią kurczaka, cukinią, marchewką i porem 194

Danie, które powstało z powodu "czyszczenia lodówki" 😉 Zapiekane naleśniki nadziane piersią kurczaka, cukinią, marchewką i porem. Prosto i pysznie. Dodatkowo, aby naleśniki po upieczeniu nie były suche - wierzch polałam domowym sosem pomidorowym i posypałam startym serem. Takie naleśniki są szybkie do przyrządzenia i świetnie smakują na drugi dzień po przygotowaniu. Składniki na 2 porcje: 4 usmażone naleśniki (można przygotować(...)TEGO przepisu) farsz 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka 1 średniej wielkości cukinia 1 marchewka 1 por (jasna część) 2 łyżki oliwy z oliwek przyprawa do kurczaka sól, pieprz sos pomidorowy 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 1 ząbek czosnku sól, pieprz oregano szczypta cukru 1 łyżka oliwy z oliwek do posypania starty ser, np. żółty, mozzarella (ilość według uznania) Pierś

Ugotować
Buraczki z cukinią na zimę w słoiki 150

Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić przepisem na buraczki tarte z cukinią w słoiki na zimę. Uwielbiam buraczki i nie wyobrażam sobie, żeby w naszym domu na zimę nie było buraczków, ponieważ są bogate w żelazo i kwas foliowy oraz oczyszczają organizm i wzmacniają naszą odporność. Polecam!!! Zróbcie i jedzcie je jak najczęściej. Naprawdę są pyszn e. Z tego przepisu(...)otrzymamy ok. 13 słoików po 0,66 litra Składniki: 3 kg buraczków 2,5 kg cukinii bez ziaren i skórki ½ kg cebuli 6 dużych ząbków czosnku Składniki na zalewę: 2 l wody 1 ½ szklanki octu winnego czerwonego lub jabłkowego z naturalnej fermentacji 1 szklanka cukru 2 łyżki soli Dodatkowo: Pieprz w ziarenkach, ziele angielskie Wykonanie: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki zalewy

Przepisy Babci
Słoneczne placuszki kukurydziane z cukinią 154

Tyle słońca w całym mieście...i tyle słońca na talerzach! Kukurydziane placuszki z cukinią promienieją i złocą się sierpniowym blaskiem z każdej strony. Chrupiące zewnątrz, pełne strzelających między zębami ziaren kukurydzy, delikatnych niteczek cukinii i orzeźwiającej limonki, a jako zwieńczenie wyrazisty dip jogurtowy z fetą, słodką kukurydzą i masą szczypiorku. Zajadać się tymi placuszkami w słonecznej poświacie to nie lada(...)kolorze letniego słońca! :P W sierpniowym sezonie na kukurydzę możecie wykorzystać świeże, ugotowane ziarna ale równie dobrze sprawdzą się te z puszki. To naprawdę pyszna rzecz! ;) Placuszki kukurydziane z cukinią i dipem z fetą Potrzebujesz: 280g ziaren kukurydzy z puszki, lub świeżo ugotowanych 300g cukinii 2 ząbki czosnku 1 jajko 4 kopiaste łyżki mąki 1 łyżeczka soli 1 łyżka posiekanego

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Sałatka z cukinii – przetwory na zimę 111

Sałatka z cukinii, z dodatkiem marchewki, cebuli i świeżych ziół w octowo-olejowej zalewie, według sprawdzonej receptury mojej Mamy, to dla mnie smak dzieciństwa Po latach wracam do niego z sentymentem i dużym apetytem. Sałatka świetnie nadaje się jako dodatek do obiadu albo szybka przekąska. Polecam! Do tej sałatki z cukinii można też dodać kilka świeżych ogórków – proporcje(...)zalewy pozostają bez zmian, bo z ogórków dużo wody się wydzieli i ilość będzie wystarczająca. Składniki: 3-4 niewielkie cukinie (około 1.5 kg) 6 marchewek (około 600 g) 4 cebule (około 450-500 g) świeże zioła np. natka pietruszki, szczypiorek, koperek (według uznania) 5 niewielkich ogórków (opcjonalnie) Zalewa: 1 litr wody 1 szklanka (240 ml) octu 1 1/2 łyżki soli

Lamarida.pl
Fitburger z frytkami z cukinii 167

jednak wersję ze szpinakiem i wyszły naprawdę przepyszne, więc bardzo polecam. Oczywiście można też użyć kupionej bułki, najlepiej jeśli byłaby ona pełnoziarnista. Burgera podałam w towarzystwie frytek z cukinii, doprawionych solą i wędzoną papryką. Wyszło bardzo pysznie i bardzo pożywnie. Składniki (2 hamburgery): Bułeczki: Przepis na bułeczki znajduje się tutaj: Bułeczki do hamburgerów (ja zrobiłam je w wersji bez szpinaku(...)Dodatki: kilka liści sałaty plasterki pomidora czerwona cebula kilka plasterków awokado kilka plasterków ogórka konserwowego  kilka plasterków papryki łyżeczka musztardy plasterek mozarelli light lub sera żółtego Frytki z cukinii: 1 duża cukinia 1 łyżka oliwy lub oleju 1/2 łyżeczki wędzonej papryki szczypta soli Wykonanie: Mięso mielone doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i słodką papryką. Białą cebulę drobno posiekać

Healthy food explorer
Zupa krem z pomidorów i cukinii 164

Sezon pomidorowy więc pomidorowa ze świeżych pomidorów musi być. Polecam pyszny krem z dodatkiem cukinii. Gęsty, kremowy i przepyszny, że nie potrzeba już żadnych dodatków. składniki: 2 kg mięsistych pomidorów 600 g obranej cukinii  3 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka masła ok 750 ml bulionu, u mnie drobiowy sól,pieprz bazylia kilka łyżek śmietanki 30 % Pomidory sparzyć(...)obrać ze skórki, wyciąć zgrubienia po ogonkach i pokroić na mniejsze kawałki. Cukinię pokroić w średnią kostkę. Czosnek pokroić w plasterki a cebulę w drobną kostkę. W garnku rozpuścić masło. Wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek i smażyć chwilę aż czosnek zacznie pięknie pachnieć. Następnie dodać pomidory i całość jeszcze smażyć kilka minut. Potem dodać cukinię i wlać bulion. Gotować

Monia miesza i gotuje
Omlet z szynką i cukinią 122

Jajka, szynka i cukinia – część pokrojona na cienkie plasterki, część starta na tarce. Lubię takie śniadania z patelni. A Wy? 1 średniej wielkości młoda cukinia 4 jajka 4 łyżki mleka 100 g szynki zioła prowansalskie 1 łyżka klarowanego masła sól, pieprz Cukinię dzielimy na połowę – jedną część kroimy na cienkie plasterki, drugą trzemy na drobnych oczkach tarki. Szynkę(...)kroimy w kostkę. Jajka wybijamy do garnuszka. Wlewamy mleko. Mieszamy rózgą kuchenną do połączenia. Dodajemy zioła, sól, pieprz oraz startą cukinię. Na dużej patelni (28cm) rozgrzewamy masło klarowane, wlewamy połowę masy jajecznej. Na całej powierzchni rozkładamy plastrów cukinii, posypujemy szynką. Całość zalewamy pozostałymi jajkami. Smażymy na małym ogniu, pod przykryciem, przez około 15 minut

Smaki Na Talerzu
Fit placki z cukinii wg Ewy Chodakowskiej 127

placki z cukinii wg Ewy Chodakowskiej – to prosty przepis na placuszki z cukinii podawane z sosem jogurtowo-ogórkowym. Przepis pochodzi z książki Ewy pt. “Zmień Swoje życie z Ewą Chodakowską”. Fit placki z cukinii wg Ewy Chodak The post Fit placki z cukinii wg Ewy Chodakowskiej appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje