oknem częściej jest szaro, buro i ponuro, zima do nas przychodzi i mocno nas chłodzi, więc dania rozgrzewające gotujemy, przy których powiew kolorowej jesieni czujemy. Kiełbasę w cukinii i pomidorach suszonych mocno podgrzałam, i z kaszą pęczak zmieszałam, mix ziaren prażonych dołożyłam, a przyprawami i szczypiorkiem wyostrzyłam. Taka porcja z pewnością znajdzie swoich zwolenników smakowych, na nowe rozgrzewające dania(...)kiełbasy morlińskie z szynki Morliny https://morliny.pl , 150 kaszy pęczak, 150 g suszonych pomidorów z pestkami dyni w oleju z ziołami, 2 cebule dymki ze szczypiorkiem, 1 niewielka cukinia, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, suszona chili świeżo mielona do smaku, garść mieszanki ziaren: pestki dyni, siemię lniane, sezam, słonecznik, 1 łyżeczka czarnuszki. Przygotowanie: Kiełbasę kroimy
Moniki Smakołykizwolennikami szybkich do przygotowania i nieskomplikowanych obiadów to poniższy przepis powinien przypaść Wam do gustu - kaszotto z zielonymi warzywami, czyli kasza gryczana smażona wraz z dodatkiem wędzonego boczku, pora, cukinii i zielonego groszku. Całość posypana natką pietruszki. Danie błyskawiczne do przygotowanie. Idealnie sprawdzi się jako drugie śniadanie do pracy. Składniki na 2 porcje: 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej(...)wędzonego boczku (pokrojonego na mniejsze kawałki) 1 średniej wielkości cukinia 1 por (jasna część) 1/2 szklanki mrożonego groszku 1 ząbek czosnku 2 łyżki sosu sojowego pieprz ostra papryka ewentualnie odrobina oleju do podania posiekana natka pietruszki Rozgrzać wok. Ewentualnie wlać do niego odrobinę oleju. Dodać pokrojony boczek. Smażyć, aż do wytopienia tłuszczu i zarumienienia się boczku. Por pokroić w półplasterki
UgotowaćZapiekane krążki z cukinii to rodzaj przekąski, które możemy przygotować na kolację z przyjaciółmi lub przyjęcie rodzinne. Możemy je zrobić wcześniej, a przed przyjściem gości zapiec w piekarniku. Jest to przekąska tania, smaczna, a przede wszystkim łatwa do przygotowania. Wasza rodzina będzie nią zachwycona! Składniki: 1 nieduża cukinia (u mnie 1/2 żółtej i 1/2 zielonej) 2 cebule 300 g pieczarek(...)kilka plasterków szynki 1/2 szklanki startego parmezanu lub innego sera garść oregano sól, pieprz, ostra papryka lub chili olej Przygotowanie: 1. Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w plastry o grubości 1,5 cm. 2. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju do odparowania płynu. Doprawić solą, pieprzem. 3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki
Danka PichciProste, wbrew pozorom, bardzo szybkie w przygotowaniu i takie, które nie wymagają dużego nakładu pracy, a jednocześnie smakują fantastycznie. Dzisiaj pasztet w wersji wege, czyli zrobiony na bazie startej cukinii i marchewki, z dodatkiem kaszy jaglanej i świeżych ziół. Uwielbiam go jeść zamiast kanapek na śniadanie lub kolację. Smakuje świetnie z jogurtem greckim i może być świetnym posiłkiem do pracy(...)Takie danie nie sprawi, że będziemy ociężali, wręcz przeciwnie – najemy się, ale nie przejemy. Składniki 350 g cukinii (nieobranej, pozbawionej końcówek) jedna średnia marchew średnia cebula ząbek czosnku łyżka oleju 100 g suchej kaszy jaglanej 2 jajka 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej 1/2 łyżeczki kurkumy 5-6 gałązek świeżego tymianku 1/3 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
Analiza SmakuMinestrone to włoska zupa pełna warzyw... głównie cukinii, fasolki szparagowej, marchwi, szpinaku oraz pomidorów. Jest podawana na różne sposoby: z drobnym makaronem, ryżem, grzankami lub jako przecierka warzywna. Jej skład nie jest stały i zmienia się w zależności od pory roku. W mojej zupie oprócz marchewki, cukinii, fasolki szparagowej i szpinaku można znaleźć fasolę czerwoną oraz drobną fasolkę(...)odporność i częściej łapiemy infekcje. Talerz takiej zupy doda energii i postawi na nogi! Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 4 łodygi selera naciowego 1 średnia cukinia 1 puszka pomidorów krojonych 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka fasolki białej 200 g zielonej fasolki szparagowej ciętej (mrożonej) 2 garście szpinaku świeżego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 litry bulionu warzywnego
Kuchnia MagdaLenyMinestrone to włoska zupa pełna warzyw... głównie cukinii, fasolki szparagowej, marchwi, szpinaku oraz pomidorów. Jest podawana na różne sposoby: z drobnym makaronem, ryżem, grzankami lub jako przecierka warzywna. Jej skład nie jest stały i zmienia się w zależności od pory roku. W mojej zupie oprócz marchewki, cukinii, fasolki szparagowej i szpinaku można znaleźć fasolę czerwoną oraz drobną fasolkę(...)odporność i częściej łapiemy infekcje. Talerz takiej zupy doda energii i postawi na nogi! Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 4 łodygi selera naciowego 1 średnia cukinia 1 puszka pomidorów krojonych 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka fasolki białej 200 g zielonej fasolki szparagowej ciętej (mrożonej) 2 garście szpinaku świeżego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 litry bulionu warzywnego
Kuchnia MagdaLenyPyszne i pożywne zapiekanki z kawałkami pieczonej dyni i cukinii, kurczakiem i makaronem. Zapiekanki przygotowałam w małych naczyniach żaroodpornych aby każdy miał swoją porcję ale można zrobić jedną w dużym naczyniu. składniki: 300 g makaronu, u mnie pióra Lubella 500 g dyni bez pestek i skóry 450 g cukinii bez pestek 500 g piersi z kurczaka sól,pieprz tymianek słodka(...)rzepakowy masło do posmarowania formy sos serowy 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2 szklanki mleka sól,pieprz gałka muszkatołowa 1 solidna garść startego żółtego sera Dynię i cukinię pokoroić w dużą kostkę. Cukinia miała miękką skórkę więc dałam ze skórką, jeśli jest twarda lepiej cukinię obrać. Pokrojone warzywa skropić olejem rzepakowym i solidnie oprószyć tymiankiem, słodką papryką, czosnkiem
Monia miesza i gotujemiłośników kuchni wegetariańskiej mam dzisiaj przepis na zapiekankę-flan z cukini z miękkim tofu (zwanym również jedwabistym) i bazylią. Korzystajmy z sezonu na cukinię, który powoli się kończy. Czas przygotowania: 15 min. Czas pieczenia: 35 min. Porcja dla 4 osób Składniki: ● 4 średnie cukinie bio ● 400 g miękkiego (jedwabistego) tofu ● 1 żółta cebula ● 1 łyżka skrobi ziemniaczanej ● ½ pęczka bazylii(...)parmezanu ● 2 łyżki oliwy z oliwek ● sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę obierz i pokrój w piórka. Cukinię umyj, osusz, nie obieraj, pokrój w talarki grubości ok. 2-3 cm. Oliwę podgrzej na patelni i podsmaż cukinię przez około 10 min, od czasu do czasu mieszając. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190°C. Zmiksuj lub dokładnie wymieszaj trzepaczką tofu ze skrobią, solą
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaprzedstawiam przepis na prawdziwie letnią, przepyszną zupę. Świeże, sezonowe warzywa, które właśnie teraz są najsmaczniejsze przygotowane w ten sposób z pewnością uszczęśliwią niejedno podniebienie. Przedstawiam więc pyszną zupę z cukinią, fasolką, porami i ziemniakami, zagęszczoną śmietanką z żółtkiem (moje ostatnie kulinarne odkrycie) z dodatkiem szpinaku i ziół. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a co najważniejsze, jest to bardzo zdrowy posiłek(...)Zapraszam! Scroll down for recipe in English Zupa z cukinią i fasolką (4 porcje) Składniki: 250 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i pokrojonej na 2 cm kawałki 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 1 średnia cukinia, pokrojona w cienkie kostkę/półksiężyce 2 pory,pokrojone w plasterki 3 łyżki masła 1 żółtko 200 ml śmietanki 36% duża garść
karmelowyPlacki z kaszy gryczanej, twarogu i cukinii to jedno z prostszych dań. Błyskawiczne w przygotowaniu mogą stanowić smaczny obiad lub ciepłą kolację. Takie placuszki to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów w panierce. składniki na około 12-15 sztuk 100 g ugotowanej kaszy gryczanej 150 g twarogu półtłustego 100 g jogurtu naturalnego 1 mała cukinia 1 cebula 2 ząbki(...)czosnku 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej olej do smażenia czarny pieprz sól przepis Umytą cukinie razem ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach. Obraną cebulę drobno siekamy. Do miski przekładamy startą cukinię oraz cebulę. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę twaróg i czosnek, ugotowaną i wystudzoną kaszę, jajka, jogurt oraz mąkę. Wszystko doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem
Smakowite DaniaMuszę powiedzieć, że bardzo lubię tego typu dania. Zapiekanego kurczaka z cukinią podałam razem z prezentowanym wczoraj ryżem z marchewką i bardzo Wam takie zestawienie polecam. Sos z zapiekanki świetnie się z tym ryżem komponował, tworząc bardzo udaną, spójną całość. Generalnie danie bardzo w moim guście. Mogłabym powiedzieć, że to zapiekana, lekko chrupiąca cukinia podana z ryżem i marchewką(...)niej jest mięso. Właśnie w tej kolejności, czyli troszkę odwrotnie niż w nazwie dania;) Większość bowiem stanowią tutaj warzywa. 500-600 g piersi kurczaka 1 duża cebula 2 cukinie 2 jajka 1 szkl. śmietanki 30% 200 g tartej mozzarelli kilka pomidorków koktajlowych olej zioła prowansalskie sól, pieprz Piersi kurczaka kroimy na mniejsze porcje. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Cebulę drobno siekamy
Smaki Na Talerzusosie pomidorowym 4 porcje: 100 g drobnego kuskusu 500 g mielonego mięsa z piersi indyka 1/2 żółtej cukinii (lub 1 mała) 1/4 zielonej cukinii (lub 2 mini) 50 g parmezanu 40 g passaty lub 200 g passaty i 200 g ajvaru ser mozzarella do posypania Cukinię żółtą, jeśli ma grubą skórę obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Cukinię ścieramy na tarce(...)dużych oczkach. Parmezan trzemy drobno. Mięso doprawiamy solą, mieloną kolendrą i ziołami prowansalskimi. Dodajemy cukinię, ser i kaszę. Z masy formujemy kule. Układamy je w naczyniu do zapiekania. Podlewamy sosem pomidorowym, posypujemy ziołami prowansalskimi i mozzrellą. Zapiekamy w 180 st.C przez ok. 40-45 minut. Porcja ma ok. 330 kcal
Kucharzycasłodko-kwaśny z cukinią i papryką to świetna baza na zimowe (i nie tylko) obiady. W każdej chwili możecie sięgnąć po gotowy sos, dogotować do niego dodatek w postaci ryżu lub makaronu, a nawet dodać jakieś mięso. Warto przygotować go teraz, gdy cukinia i papryka jest najsmaczniejsza. Inne przepisy na przetwory znajdziecie TUTAJ . Składniki: 1,2 kg młodej cukinii(...)cebuli ½ szkl. octu spirytusowego 10% ¼ szkl. wody ½ szkl. cukru 200 g koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku ¾ łyżki soli Przyprawy: zioła prowansalskie, bazylia, oregano, słodka i ostra papryka Wykonanie: Cukinię pokroić na ćwiartki, a następnie na 1 centymetrowe plasterki. Paprykę pokroić na paski, a następnie mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Warzywa przełożyć do garnka i zasypać solą, a następnie
Pasja Smakumłode cukinie 2 całe jajka 1 – 2 kopiatych łyżek bułki tartej Pół filiżanki oscypka startego na tarce Po pół łyżeczki posiekanych świeżych ziół: tymianku, majeranku i estragonu Pół łyżeczki startej skórki cytrynowej 2 ząbki czosnku (zmiażdżyć lub drobno posiekać) Pół łyżeczki soli Pieprz do smaku. Olej + łyżeczka masła do smażenia Cukinie utrzeć na grubej tarce, posolić. Wszystko wymieszać i pozostawić(...)cukinie puściły sok. Starte warzywa dokładnie odcisnąć. W misce rozmącić całe jajka, ale ich nie ubijać. Dodać zioła, czosnek, skórkę cytrynową oraz oscypka i wszystko wymieszać. Dołożyć starte cukinie i ponownie wymieszać. Na końcu stopniowo dodawać bułkę tartą, tak żeby masa miała zwartą konsystencję. Na patelni rozgrzać olej z dodatkiem masła. Porcje masy wykładać na dobrze rozgrzaną patelnię i smażyć
Gotujemy i jemy