Kurczak w kremowym sosie z cukinią i marchewką Fileciki z kurczaka duszone w śmietankowym sosie z cukinią, marchewką i cebulką, to pyszny pomysł na prosty i szybki obiad. Takie danie świetnie pasuje z ryżem, ziemniaczkami lub makaronem. Polecam! Składniki: 2 filety z kurczaka 1 młoda cukinia 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1 marchewka 200 ml bulionu(...)podsmażamy na nim mięso, z każdej strony na złoty kolor *** *** Zrumienione mięso przekładamy na talerz, a na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty czosnek oraz cukinię startą na tarce o dużych oczkach *** *** Dodajemy startą marchewkę i wszystko razem podsmażamy przez około 2 minuty *** *** Całość zalewamy bulionem lub rosołem i zagotowujemy *** *** Dokładamy mięso, doprawiamy kurkumą (około 1 łyżeczka
Blog z ApetytemSiekane kotleciki drobiowe Bardzo smaczne i soczyste kotleciki z piersi kurczaka i cukinii. Łatwe i szybkie w wykonaniu. Możemy je podać z frytkami albo ziemniaczkami i ulubioną surówką lub w bułce w formie burgerów. Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka 1/2 młodej cukinii 2 łyżki majonezu 2 jajka ok 5 dkg żółtego sera 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki szczypta chilli olej lub smalec do smażenia *** Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę *** *** Ser żółty ścieramy na tarce lub kroimy w małą kosteczkę *** *** Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy startą cukinię, pokrojone mięso
Blog z ApetytemPieczony dorsz podany na risotto z cukinią Proporcje na 3 osoby: Składniki: 3 polędwiczki z dorsza 1 łyżka parmezanu 1 łyżka bułki tartej sól morska i pieprz biały do smaku Składniki na risotto: 2 szalotki 2 ząbki czosnku 200 g ryżu Arborio 2 młode cukinie 1 lampka białego wytrawnego wina (Riesling) około 1 litr wywaru warzywnego(...)albo drobiowego 50 g masła 2 łyżki oliwy sól morska do smaku oraz świeżo zmielony pieprz 3 garści startego parmezanu Risotto z cukinią: W przygotowanym garnku czy patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć (około 5 minut) pokrojoną w kostkę cukinię. Przełożyć do innego naczynia. Dodać do patelni 1 łyżkę oliwy oraz masła, następnie dorzucić posiekaną szalotkę oraz czosnek, zrumienić, dodać
Wino Francja KuchniaProsta i bardzo smaczna zapiekanka, w Maju robiłam ją trzy razy, tak nam smakowała :) Składniki na 2 osoby: 6-7 średnich ziemniaków 250 g pieczarek 1/2 cukinii 1 mała cebulka 2 małe ząbki czosnku 100 ml śmietanki 30 % 1/3 kostki fety pokrojonej w kostkę 1/2 kulki mozzarelli garść startego sera żółtego (zamiast sera żółtego można użyć samej mozzarelli) sól, pieprz(...)foremki naczynie do zapiekania 1. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurka na pół miękko, około 15-20 min. Po ugotowaniu lekko studzimy, obieramy i kroimy na plasterki. 2. Cukinie myjemy i obieramy ze skórki (jeśli jest młoda nie trzeba jej obierać), kroimy na 3-4 mm plasterki, obsypujemy ją solą, pieprzem oraz papryką. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy
Gotowanie...to proste !Odkąd pamiętam zawsze twierdził, że nie lubi cukinii. Kiedy jednak spróbował tej z poniższego przepisu, w tym momencie zmienił zdanie. Jeśli chcesz odkryć cukinię w najlepszym wydaniu, wypróbuj i przekonaj się, jak może być smaczna. – Nie cierpię cukinii! – krzyknął ostrzegawczo mój syn na widok zapiekanych warzyw, które właśnie stawiałam na stole. Uśmiechnęłam się […] Artykuł Dzięki temu przepisowi(...)polubił cukinię! Cukinia faszerowana pod beszamelem pochodzi z serwisu Wiszniówka
WiszniówkaNęci na straganach swą bordową nacią. A do tego kozi ser - połączenie idealne :) SKŁADNIKI: Porcja dla 4 osób. 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki oleju do smażenia 1 średnia cukinia 1 pęczek botwinki 1 łyżeczka miodu 150 g koziego sera 100 ml śmietanki 30 % 2 jajka sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Cukinię kroimy na cienkie plasterki. Smażymy(...)patelni na odrobinie oleju z obu stron na złoty kolor. Zarumienioną cukinię odkładamy na bok. 2. Następnie na tej samej patelni smażymy pokrojone liście botwinki. Pod koniec smażenia dodajemy miód, chwilkę karmelizujemy. 3. Formę do pieczenia smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy ciasto francuskie. Wkładamy formę do piekarnika nagrzanego do temperatury 200-220°C i podpiekamy ciasto
W kuchni KatieCIASTO 150 g mąki przennej, pełnoziarnistej 80 ml gorącej wody 2 łyżki oleju szczypta soli FARSZ 200 g mięsa z piersi kurczaka 1/2 cukinii 100 g sera żółtego, najlepiej wędzonego 3 papryczki chili + jalapeños 2 ząbki czosnku 3 łyżki jogurtu naturalnego garść koktajlowych pomidorków garść szpinaku opcjonalnie(...)opcjonalne. FARSZ 4 Kurczaka pokrój w paski i dopraw solą, pieprzem, chili oraz słodką papryką. Podsmaż najlepiej na grillowanej patelni. 5 Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 6 Cukinię, pomidorki i papryczki pokrój w drobną kostkę, czosnek w plasterki. Dodaj pokrojone warzywa do kurczaka i smaż aż zmiękną. Na koniec dodaj szpinak, niewielką ilość masła do smaku, opcjonalnie oliwki
A to pestkaotoczone jedynie w mące krupczatce są jednym z ulubionych dań mojego Malucha. Woli je nawet od tradycyjnie panierowanych kotletów. Zresztą, nie tylko on. Do mięska świetnie pasuje marchewka z cukinią i cebulą. Dodatek sezamu uatrakcyjnia danie i nadaje mu nieco orientalnego charakteru. Lubimy to połączenie. Zachęcam do wypróbowania, bo to prosty i smakowity pomysł na obiad. 2-3 pojedyncze piersi(...)kurczaka kilka łyżek mąki krupczatki 4-5 marchewek (ok. 600g) 2 małe cukinie 3-4 małe cebule sezam do posypania warzyw 2 łyżki sosu sojowego szczypta ziół prowansalskich sól, pieprz masło/olej Obraną marchewkę kroimy na około 5 cm słupki. Cukinię wraz ze skórką kroimy na paseczki. Cebulę kroimy w piórka. Marchewkę wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy chwilę
Smaki Na Talerzuodwiedzałam to śniegu nie było ale był kominek i książka i dobre jedzenie. Mama przywitała mnie faworkami, zrobiłą pączki a ja upiekłam te migdałowe muffinki z bananami i cukinią – bezglutenowe, pełne przypraw (cynamon i imbir) wilgotne i długo zachowujące świeżość ( co generalnie nie jest łatwe w przypadku muffinek, które następnego dnia są już twarde i niesmaczne). Świetny przepis(...)feriach, do szkolnej lunchówki. Print Recipe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } 5 from 2 votes Migdałowe muffinki z bananem i cukinią Bezglutenowe muffinki na bazie migdałów i mąki ryżowej z dodatkiem banana i cukini, pachnące cynamonem Prep Time 10 mins Cook Time 25 mins Total Time 35 mins Servings: 12 Ingredients 2 dojrzałe banany
Cooking for Emilykotlety i placki, nie tylko w wersji mięsnej ale rybnej czy warzywnej. Poniżej wrzucam Ci kilka pysznych linków w które warto kliknąć, jeśli będą smakowały Ci te kotlety z cukinii. Zrobiłam je z dodatkiem kasy bulgur, choć tą możesz zamienić na kuskus lub quinoa. Polecam Wam także: – kotlety rybne – kotlet quinoa – kotlety mielone z kurczaka – kotlety(...)ziemniaczane – wege burger z kalafiora – kotlet schabowy – schabowy inaczej KOTLETY Z CUKINII PRZYGOTOWANIE: 35 minut Ilość porcji: 6-7 niewielkich kotletów SKŁADNIKI: – 100 g kaszy bulgur – 1 średnia cukinia – pół małej cebuli – 1 ząbek czosnku – 2 jajka M – 3 łyżki bułki tartej + bułka do obtoczenia kotletów – 1 łyżka posiekanej natki
nietylkopasta.plporze roku przyda się trochę gorącego słońca. Na zewnątrz trochę o nie ciężko, dlatego polecam sprawić je sobie na talerzu! :) Potrzebujemy: Warstwa cukiniowa: 1 średnia cukinia (600 ml zblendowanej cukinii) 5 łyżek cukru 2 galaretki cytrynowe sok z 1 cytryny Warstwa jogurtowa: 400 g jogurtu greckiego 5 łyżek cukru 3 łyżeczki żelatyny + odrobina wody Spód: paluszki francuskie Brześć Cukinię obieramy(...)wydrążamy gniazdo nasienne, kroimy w kostkę i dusimy z odrobiną wody do miękkości. Miękką cukinię blendujemy na gładki mus. Do musu z cukinii dodajemy do smaku cukier, sok z 1 cytryny oraz galaretki (w proszku). Całość dokładnie mieszamy i z powrotem ustawiamy na źródle ciepła do momentu rozpuszczenia się cukru oraz galaretek. Nie doprowadzamy musu do wrzenia. Tak przygotowany
MamaOskarkaLasagne po bolońsku z cukinią Pyszna wersja lasagne tym razem oprócz mięsa mielonego dodałam także sporo cukinii i innych warzyw . Doskonały obiad , który zdecydowanie warto przygotować dzień wcześniej . Lepiej się wtedy kroi , a smakuje nieziemsko Lasagne to jedno bardziej lubianych dań mojej męskiej części rodziny . Obojętnie czym nadziewana zawsze cieszy się dużym wzięciem . Nawet wielka forma , zrobiona na obiad , znika(...)najpóźniej w porze kolacji Składniki : 0,5 kg mięsa mielonego wołowo – wieprzowego 1/2 małej cukinii 2 marchewki 2 strąki chilli 1 cebula 4 ząbki czosnku 4 duże ,mięsiste pomidory 0,5 l passaty pomidorowej 2 łyżeczki suszonej bazylii 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 opakowanie płatów do lasagne sól do smaku masło do smarowania formy sos beszamelowy : mleko 2 łyżki
Ogrodnik w podróżyPodrasowana wersja dobrze znanych placków z cukinii. Z dodatkiem twarożku i wędzonego łososia smakują rewelacyjnie i świetnie się sprawdzają zarówno w roli przystawki, jak i obiadu lub kolacji. Placki z cukinii z twarożkiem i łososiem 2018-07-31 14:35:32 Porcje 2 Oceń Zapisz przepis Drukuj Składniki 1 cebula 200 g cukinii (1 mała sztuka) 2 jajka(...)mąki kukurydzianej 2 łyżki oliwy 120 g twarogu półtłustego 2-3 łyżki jogurtu naturalnego szczypiorek sól, pieprz, papryka słodka i ostra 60 g łososia wędzonego Przygotowanie Cukinię ze skórką zetrzyj na dużych oczkach. Odstaw na chwilę, następnie wyciśnij nadmiar soku. Dodaj mąkę, jajka, drobno pokrojoną cebulę, przyprawy i oliwę. Smaż na rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką. Powinno wyjść
Powiedz dietom nieSkładniki: – 2 średnie, młode cukinie – ok. 400 g mięsa mielonego (drobiowe lub cielęce) – cebula – sól, pieprz – 400 g passaty pomidorowej – parmezan – olej do smażenia Przygotowanie Cukinię przecinamy wzdłuż na dwie równe części, wydrążamy środek usuwając pestki. Lekko solimy, aby zmiękły. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju. Następnie dodajemy mięso mielone(...)Smażymy aż mięso będzie gotowe. Wlewamy passatę pomidorową i całość dusimy jeszcze przez kilka minut. Ścieramy parmezan. Kiedy farsz jest już gotowy, wypełniamy nim łódeczki z cukinii i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 min. Po tym czasie posypujemy parmezanem i zapiekamy jeszcze kilka minut aż parmezan się lekko zarumieni. Artykuł Cukinia faszerowana mięsem pochodzi z serwisu I LOVE
I LOVE LIFEKotleciki mielone z cukinią Chrupiące z zewnątrz oraz mięciutkie i soczyste w środku kotleciki z mięsa mielonego z dodatkiem cebuli i cukinii. Warzywa dodają im wspaniały smak oraz aromat. Takie klopsiki idealnie komponują się w daniu obiadowym z ziemniaczkami i surówką. Polecam! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 mała cukinia lub pół większej 1 nieduża cebula(...)jajko 2-3 łyżki bułki tartej Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka oraz ostra, majeranek, gałka muszkatołowa, bazylia Olej do smażenia dodatkowa bułka tarta do obtoczenia *** Cukinie dokładnie myjemy, osuszamy i razem z cebulą ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Starte warzywa dodajemy do mięsa i mieszamy razem z jajkiem, bułką tartą i przyprawami (przyprawy dodajemy do smaku) na jednolitą
Blog z Apetytem