cukinia - 18701 przepisów (strona:227/1247)

Grillowana cukinia z fetą i nasionami 154

Świetna przekąska/sałatka lub dodatek do mięs - np. z grilla :) Polecam letnią porą! SKŁADNIKI (na 2 porcje - 1 porcja - 215 kcal) 1 cukinia - około 300 g 100 g sera feta dobrej jakości 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka pestek dyni 1 łyżeczka nasion słonecznika zioła prowansalskie, sól morska PRZYGOTOWANIE Cukinię kroimy w grube półplastry i grillujemy na patelni(...)grillowej na łyżce oliwy, solimy w trakcie. Ser kroimy w grubą kostkę, mieszamy z cukinią, posypujemy pestkami dyni i słonecznikiem (możemy je wcześniej podprażyć na suchej patelni). Doprawiamy całość ziołami prowansalskimi. Smacznego :)  1 porcja - 215 kcal - białko - 12 g - tłuszcze - 16 g - węglowodany - 5 g - błonnik - 4 g Zapraszam do polubienia mojej  strony na Facebooku  oraz śledzenia

Moje Kuchenne Rewelacje
SMAŻONE KWIATY CUKINII FASZEROWANE RICOTTĄ + FILMIK 116

Kwiaty cukinii to letni przysmak, można go przygotować w momencie kiedy cukinia kwitnie, wtedy owe kwiatki są ogólnie dostępne. Faszerowane kwiaty nie tylko wyglądają fantastycznie na talerzu ale również smakują wyśmienicie. W smaku delikatne, przypominające nadmuchanego ptysia a w środku farsz z ricotty i mięty.  SKŁADNIKI :  7-8 kwiatów cukinii 200 g serka ricotty  1 łyżka posiekanej(...)PRZYGOTOWANIE :  Z kwiatów cukinii wyciągamy prążki kwiatowe. Ser ricottę mieszamy z serem żółtym, posiekaną miętą i przyprawami. Kwiaty cukinii delikatnie napełniamy farszem, można do tego użyć rękawa cukierniczego lub faszerować małą łyżeczką. Płatki, u góry delikatnie zwijamy. W misce mieszamy jajko, mleko, mąkę, sok z cytryny i proszek na gładkie, lejące ciasto. Każdy nadziany kwiatek obsypujemy mąką i obtaczamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Nadziewana cukinia 134

Składniki 2 cukinia 2-3 szklanki warzyw mrożonych blanszowanych 1szklanka ,lub więcej ulubionego sera startego żółtego sól i pieprz do smaku koperek zielony Wykonanie Jest to świetny sposób na wykorzystanie cukinii przez cały rok, ale szczególnie, gdy są one tańsze w miesiącach letnich. Podawać jako danie główne lub jako lekki posiłek .   Umyta cukinie przekroić wzdłuż na pół. Małą łyżką(...)minuty .Wyciągnąć warzywa z gotującej się wody i przełóż je do naczynia z bardzo zimną wodą i lodem. Należy je schłodzić jak najszybciej, aby się nie "dogotowywały"..Gotowe cukinie wypełnić blanszowanymi warzywami doprawionymi solą i pieprzem .Posypać startym serem .Piec w nagrzanym piekarniku 20-25 minut pod przykryciem w temp.190 ° C. Następnie odkryte 10-15 minut do złotego koloru sera

w mojej kuchni
Węgierski bigos, czyli leczo dla niemowlaka BLW. 191

leczo BLW w garnku i też cieszyć się jego smakiem i aromatem. Moja mama zawsze robiła leczo z ziemniakami, ja za namową męża robię je bez ziemniaków, ale z cukinią. Dzięki temu jest lżejsze i bardziej subtelne. Macie jakieś swoje patenty? Z leczo jest jak z rosołem. Każdy robi niby taki sam, ale smakuje zawsze inaczej. Piszcie! Chętnie poeksperymentujemy(...)leczo świetnie pasują nasze bułeczki z kaszą jaglaną: Jak podać dziecku kaszę ? Proponuję bułki Przepis na bułki pszenno – kukurydziane z kaszą jaglaną Leczo węgierskie 1 papryka 1 cukinia 1 cebula 3 kiełbaski typu myśliwka 4-5 pomidorów 2 łyżeczki suszonej bazylii ( /czubate) 15 listków świeżej bazylii 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia/oleju rzepakowego/smalcu gęsiego Przygotować garnek/wolnowar

Krupeczki
Roladki z cukinii z warzywami 158

niezwyczajnego. Najlepiej też, gdyby można by zrobić to ze składników dostępnych w naszej spiżarni. Takimi składnikami, które można mieć kupione na zapas są suszone pomidory, oliwki, ogórki kiszone i cukinia. Do tego gotowa pasta warzywna i możemy w kilka chwil mieć gotowe koktajlowe przekąski. Pastę warzywną oczywiście możemy zrobić sobie sami od zera, ale nie będzie to już wtedy(...)minutowa przekąska do wina.   Składniki: duża cukinia pokrojona w paski obieraczką do warzyw opakowanie gotowej pasty warzywnej – u mnie Rolnik z nutą papryki ok 20 oliwek ze słoika – odsączonych kilka pomidorów suszonych ze słoika – pokrojonych na kawałki kilka ogórków kiszonych – pokrojonych na kawałki wykałaczki – opcjonalnie Przepis na roladki z cukinii z warzywami Bierzemy pasek

Ugotowane pozamiatane
Bułki z mięsem, bakłażanem i cukinią 93

u017ca cebula\r","350 g mi\u0119sa wo\u0142owego mielonego\r","1 puszka pokrojonych pomidor\u00f3w lub 4 du\u017ce pomidory \u015bwie\u017ce\r","1 \u015brednia cukinia\r","1\/2 bak\u0142a\u017cana\r","1\/2 p\u0119czka natki\r","2 z\u0105bki czosnku,\r","s\u00f3l, pieprz, papryka ostra do smaku\r","\r","Ciasto\r","700 g m\u0105ki(...)pieczenia na 30 min.\r","Smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem i czarnuszk\u0105.\r","Pieczemy ok 25 min w 180 stopniach.\r"]} Drukuj Bułki z mięsem, bakłażanem i cukinią Składniki Nadzienie 1 duża cebula 350 g mięsa wołowego mielonego 1 puszka pokrojonych pomidorów lub 4 duże pomidory świeże 1 średnia cukinia 1/2 bakłażana 1/2 pęczka natki 2 ząbki czosnku, sól

Mieszam w Garnku
ZAPIEKANKA Z KASZY GRYCZANEJ, TWAROGU I CUKINII 183

krwionośne. Ponadto zawiera witaminy B1 i PP oraz związki mineralne m.in. wapnia, żelaza, fosforu, potasu i magnezu. Ceniona jako pokarm rozgrzewający. Może stanowić pełnowartościowe danie.  SKŁADNIKI: 1 mała cukinia  200 g twarogu półtłustego 1 woreczek kaszy gryczanej garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek) świeżo mielony pieprz, sól  1 jajko SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Zaczynamy od ugotowania kaszy gryczanej(...)czasie myjemy cukinię i ścieramy na grubej tarce; solimy i odstawiamy na 15 minut aż puści sok. Tym razem użyłam pół cukinii żółtej i pół cukinii zielonej. W oddzielnej misce rozgniatamy twaróg widelcem, mieszamy z roztrzepanym wcześniej jajkiem. Dodajemy ugotowaną już kaszę gryczaną, odciśniętą cukinię, posiekaną natkę pietruszki oraz koperek. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą. Wszystko dokładnie

wege i kropka
Placki ziemniaczane z cukinią 173

Placki ziemniaczane znajdują się w ścisłej czołówce moich ulubionych. Zdarza się, że nie robię tradycyjnych placków i wtedy dołączam do nich ulubione dodatki. Takim dodatkiem jest cukinia, która sprawia, że smak jest delikatniejszy. Podawane z jogurtem naturalnym i świeżym posiekanym szczypiorkiem są pysznym obiadowym letnim daniem. Składniki: 5 ziemniaków 2 średnie cukinie cebula 1 duże jajko 3-4 łyżki mąki(...)sól, pieprz łyżeczka ziół prowansalskich szczypta słodkiej papryki w proszku jogurt naturalny szczypiorek Przygotowanie: Ziemniaki oraz cebule obieramy. Cukinie dokładnie myjemy. Cebule ścieramy na drobnych oczkach tarki, zaś ziemniaki z cukinią na grubszych (cukinii nie obieramy ze skórki). Wbijamy jajko oraz wsypujemy mąkę. Dokładnie mieszamy ciasto i doprawiamy je do smaku przyprawami. Smażymy na odrobinie oleju z obu stron

ChilliJemy
Tarta z żółtą cukinią, kolorowymi pomidorami i pastą z awokado, bazylii i mięty na letni obiad 109

niezwykle letnia i lekka propozycja obiadowa. Wytrawna krucha tarta z ciekawym połączeniem smakowym w nadzieniu. Ponadto sporo tu smacznych, świeżych warzyw – żółta cukinia, słodsza w smaku oraz pomidory – pomarańczowe, czerwone i ciemne. Pasta, która tworzy nadzienie, jest niezwykle aromatyczna – kremowe awokado, wzmocnione czosnkiem, orzeźwiającą miętą i bazylią. Taka tarta jest kapitalnym pomysłem na obiad lub letnią kolację(...)miękkie awokado garść świeżej bazylii garść świeżej mięty 1 ząbek czosnku sól, pieprz szczypta suszonej szałwii 2 łyżeczki oliwy z oliwek (ja użyłam z pestek moreli) dodatkowo 1 żółta cukinia kilka kolorowych pomidorów Wykonanie Składniki na tartę zagniatamy ręcznie. Formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 15-20 min. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Formę do tarty

Raj dla Podniebienia
Duszona cukinia i pomidor podane z jajkiem w koszulce 122

Pomysł na szybki, prosty do przygotowania i bardzo smaczny obiad - duszona cukinia i pomidor wraz z dodatkiem czosnku podane z jajkiem w koszulce. Idealne połączenie smaków :) Składniki na 2 porcje: 1 młoda, średniej wielkości cukinia 1 duży pomidor 1 ząbek czosnku sól, pieprz suszona bazylia odrobina oleju jajka w koszulce 1 l wody 1 łyżka octu jabłkowego szczypta soli(...)jajka szczypta pieprzu Cukinię umyć, odciąć końcówki, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półplasterki. Pomidora umyć i pokroić na mniejsze części. Czosnek obrać i drobno posiekać. Na dno patelni wylać odrobinę oleju. Przełożyć cukinię. Smażyć na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając warzywa. Gdy cukinia będzie już lekko miękka to dodać czosnek i pomidora. Całość przyprawić solą, pieprzem

Ugotować
CUKINIA FASZEROWANA PĘCZAKIEM 143

Cukinia na sposób wegetariański...faszerowana pęczakiem z dodatkiem szpinaku, pomidorów suszonych oraz mozzarelli. Pyszny obiad, który przyrządzisz w kilka chwil, a resztę zrobi piekarnik 😉 Danie oprócz tego, że wspaniale smakuje to świetnie się też prezentuje, więc możemy go zaserwować gościom, a na pewno się nie powstydzimy. Okrągłe cukinie mnie zauroczyły bo dzięki nim danie wygląda super, ale gdy nie możemy(...)znaleźć w sklepie, możemy zastąpić je podłużnymi. Na smaku danie na pewno nic nie straci 😉 Składniki: 4 okrągłe cukinie 3/4 szklanka pęczaku 1 cebula 2 ząbki czosnku 150 g szpinaku baby 6-8 szt. pomidorów suszonych 125 g sera mozzarella 2 łyżki oliwy sól, pieprz 1 łyżeczka masła Wykonanie: Pęczak płukamy na sitku pod bieżącą wodą, przenosimy do garnka, zalewamy

Kuchnia MagdaLeny
Cukinia nadziewana ricottą i tuńczykiem 117

Szybkie zapiekane danie, które fajnie rozgrzewa, więc przyrządzam je w chłodniejsze dni. A, że takich w maju nie brakowało, to piekłam warzywa na okrągło ;) 3 małe okrągłe cukinie 150 g ricotty puszka tuńczyka 3 łyżki passaty pomidorowej jajko 2 łyżki posiekanej bazylii 0/5 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki łyżka suszonych pomidorów (nie z oleju) sól i pieprz łyżka oliwy starty twardy(...)posypania (użyłam hiszpańskiego queso curado) Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Cukinię myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Ricottę mieszamy z odsączonym tuńczykiem, passatą pomidorową i roztrzepanym jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem oraz wędzoną papryką i swieżą bazylią. Przekrojone na pół, wydrążone cukinie nadziewamy farszem. Układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą i posypujemy startym serem. Pieczemy około 30 minut

Mienta blog
Delikatny indyk duszony z cukinią 130

całym daniem. Podałam je z delikatnym ryżem basmati i natką pietruszki. Było tak pysznie, że w przeciągu 2 dni postanowiłam przygotować sobie ponownie to danie. 😇  Indyk z cukinią to połączenie idealne! Składniki: 150 g piersi z indyka 1 cukinia (niezbyt duża) 1/2 cebuli  2 łyżki kremowego serka chrzanowego (np. Almette) olej roślinny  sok z cytryny natka pietruszki(...)pieprz, oregano, czosnek w proszku Przygotowanie: Pierś z indyka pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z  marynatą. Mięso odłożyć do lodówki na co najmniej 30 minut przed smażeniem. Cukinię umyć i pokroić na cieniutkie półplasterki. Cebulę natomiast pokroić w piórka.  Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i podsmażać przez kilka minut cebulę z cukinią. Posolić, przemieszać, dolać

Kuchnia Ellie
Cukinia z marchewką na ciepło 191

Bardzo lubię cukinię, marchewkę też przez to często łączę razem te warzywa.   Tak więc dziś zapraszam na lekko chrupiącą marchewkę z cukinią i czosnkiem,   która będzie pysznym dodatkiem na ciepło do obiadu. Jeżeli nie lubicie czosnku   to zwyczajnie go pomijacie w przepisie :)           Składniki: 3 średnie cukinie(...)pęczka koperku 1/2 pęczka szczypioru masło klarowane sól, pieprz    Wykonanie:   Obraną marchewkę kroimy za pomocą obieraczki do warzyw w bardzo cienkie paseczki, tak samo kroimy nie obraną cukinię. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić marchewkę i po ok. 3 minutach smażenia dodajemy cukinię, wszystko razem krótko smażymy, do momentu aż warzywa lekko zmiękną. Na koniec dodajemy czosnek przeciśnięty

magiczna kuchnia Kasi
Tarta z ciasta francuskiego z cukinią, botwiną i kozim serem 258

Nęci na straganach swą bordową nacią. A do tego kozi ser - połączenie idealne :) SKŁADNIKI: Porcja dla 4 osób. 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki oleju do smażenia 1 średnia cukinia 1 pęczek botwinki 1 łyżeczka miodu 150 g koziego sera 100 ml śmietanki 30 % 2 jajka sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Cukinię kroimy na cienkie plasterki. Smażymy(...)patelni na odrobinie oleju z obu stron na złoty kolor. Zarumienioną cukinię odkładamy na bok. 2. Następnie na tej samej patelni smażymy pokrojone liście botwinki. Pod koniec smażenia dodajemy miód, chwilkę karmelizujemy. 3. Formę do pieczenia smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy ciasto francuskie. Wkładamy formę do piekarnika nagrzanego do temperatury 200-220°C i podpiekamy ciasto

W kuchni Katie