cukinia - 18701 przepisów (strona:227/1247)

CUKINIA FASZEROWANA PĘCZAKIEM 151

Cukinia na sposób wegetariański...faszerowana pęczakiem z dodatkiem szpinaku, pomidorów suszonych oraz mozzarelli. Pyszny obiad, który przyrządzisz w kilka chwil, a resztę zrobi piekarnik 😉 Danie oprócz tego, że wspaniale smakuje to świetnie się też prezentuje, więc możemy go zaserwować gościom, a na pewno się nie powstydzimy. Okrągłe cukinie mnie zauroczyły bo dzięki nim danie wygląda super, ale gdy nie możemy(...)znaleźć w sklepie, możemy zastąpić je podłużnymi. Na smaku danie na pewno nic nie straci 😉 Składniki: 4 okrągłe cukinie 3/4 szklanka pęczaku 1 cebula 2 ząbki czosnku 150 g szpinaku baby 6-8 szt. pomidorów suszonych 125 g sera mozzarella 2 łyżki oliwy sól, pieprz 1 łyżeczka masła Wykonanie: Pęczak płukamy na sitku pod bieżącą wodą, przenosimy do garnka, zalewamy

Kuchnia MagdaLeny
Cukinia nadziewana ricottą i tuńczykiem 128

Szybkie zapiekane danie, które fajnie rozgrzewa, więc przyrządzam je w chłodniejsze dni. A, że takich w maju nie brakowało, to piekłam warzywa na okrągło ;) 3 małe okrągłe cukinie 150 g ricotty puszka tuńczyka 3 łyżki passaty pomidorowej jajko 2 łyżki posiekanej bazylii 0/5 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki łyżka suszonych pomidorów (nie z oleju) sól i pieprz łyżka oliwy starty twardy(...)posypania (użyłam hiszpańskiego queso curado) Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Cukinię myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Ricottę mieszamy z odsączonym tuńczykiem, passatą pomidorową i roztrzepanym jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem oraz wędzoną papryką i swieżą bazylią. Przekrojone na pół, wydrążone cukinie nadziewamy farszem. Układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą i posypujemy startym serem. Pieczemy około 30 minut

Mienta blog
Delikatny indyk duszony z cukinią 139

całym daniem. Podałam je z delikatnym ryżem basmati i natką pietruszki. Było tak pysznie, że w przeciągu 2 dni postanowiłam przygotować sobie ponownie to danie. 😇  Indyk z cukinią to połączenie idealne! Składniki: 150 g piersi z indyka 1 cukinia (niezbyt duża) 1/2 cebuli  2 łyżki kremowego serka chrzanowego (np. Almette) olej roślinny  sok z cytryny natka pietruszki(...)pieprz, oregano, czosnek w proszku Przygotowanie: Pierś z indyka pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z  marynatą. Mięso odłożyć do lodówki na co najmniej 30 minut przed smażeniem. Cukinię umyć i pokroić na cieniutkie półplasterki. Cebulę natomiast pokroić w piórka.  Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i podsmażać przez kilka minut cebulę z cukinią. Posolić, przemieszać, dolać

Kuchnia Ellie
Cukinia z marchewką na ciepło 199

Bardzo lubię cukinię, marchewkę też przez to często łączę razem te warzywa.   Tak więc dziś zapraszam na lekko chrupiącą marchewkę z cukinią i czosnkiem,   która będzie pysznym dodatkiem na ciepło do obiadu. Jeżeli nie lubicie czosnku   to zwyczajnie go pomijacie w przepisie :)           Składniki: 3 średnie cukinie(...)pęczka koperku 1/2 pęczka szczypioru masło klarowane sól, pieprz    Wykonanie:   Obraną marchewkę kroimy za pomocą obieraczki do warzyw w bardzo cienkie paseczki, tak samo kroimy nie obraną cukinię. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić marchewkę i po ok. 3 minutach smażenia dodajemy cukinię, wszystko razem krótko smażymy, do momentu aż warzywa lekko zmiękną. Na koniec dodajemy czosnek przeciśnięty

magiczna kuchnia Kasi
Tarta z ciasta francuskiego z cukinią, botwiną i kozim serem 275

Nęci na straganach swą bordową nacią. A do tego kozi ser - połączenie idealne :) SKŁADNIKI: Porcja dla 4 osób. 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki oleju do smażenia 1 średnia cukinia 1 pęczek botwinki 1 łyżeczka miodu 150 g koziego sera 100 ml śmietanki 30 % 2 jajka sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Cukinię kroimy na cienkie plasterki. Smażymy(...)patelni na odrobinie oleju z obu stron na złoty kolor. Zarumienioną cukinię odkładamy na bok. 2. Następnie na tej samej patelni smażymy pokrojone liście botwinki. Pod koniec smażenia dodajemy miód, chwilkę karmelizujemy. 3. Formę do pieczenia smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy ciasto francuskie. Wkładamy formę do piekarnika nagrzanego do temperatury 200-220°C i podpiekamy ciasto

W kuchni Katie
Cukiniowy makaron ze szparagami i ricottą 197

lodówce postanowiłam oczywiście wykorzystać to co miałam pod ręką.  Zapraszam na wariację :-) Cukiniowy makaron ze szparagami i ricottą Uwielbiam warzywa w każdej postaci. Przepis na spaghetti z cukinii pojawiał się nie tak dawno na moim blogu. jeśli macie ochotę na zoodles to zapraszam tutaj . Tym razem wersja majowa, sycąca - ze szparagami, włoskim serem ricotta i czosnkiem. Składniki(...)pęczek szparagów - ilość według uznania. Ja szparagi uwielbiam więc było ich sporo. 1 duża cukinia 1 cebula 100 g sera ricotta 2-3 ząbki czosnku masło lub oliwa do smażenia sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Cukinię pokroić wzdłuż w cienkie paseczki, najlepiej za pomocą obieraczki do julienne (spaghetti) lub zwykłej obieraczki do warzyw - wtedy wyjdą nieco grubsze kluski Szparagi opłukać

Marta próbuje
Fit placki z cukinii i marchewki 373

Ostatnio coraz częściej goszczą na naszym stole warzywne placuszki w różnych kombinacjach :)  Dzisiaj przedstawiam Wam wersję z cukinią i marchewką - są przepyszne - koniecznie zróbcie i dajcie znać w komentarzu, czy i Wam przypadły do gustu :)  Możecie zjeść je same - lub tak jak my - z jogurtem greckim, natką pietruszki i prażonymi pestkami dyni <3  Z podanej porcji(...)wychodzi około 6 dużych placków - czyli 2 porcje SKŁADNIKI (na 2 porcje - 1 porcja - 275 kcal - bez dodatków :)) 300 g cukinii - 1 średnia sztuka 200 g marchewki 2 ząbki czosnku 2 jajka 4 łyżki mąki pełnoziarnistej 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia  sól, świeżo mielony pieprz Dodatki - u nas: 6 łyżek jogurtu naturalnego

Moje Kuchenne Rewelacje
Dietetyczna lasagne z cukinii 209

Takie danie, za względu na swoją lekkość będzie idealne na nadchodzące gorące dni, kiedy nie ma się ochoty na tłuste i wysokokaloryczne posiłki.  Dietetyczna lasagne z cukinii  Składniki ( na ok. 4 porcje): 4 łodygi selera naciowego  2 marchewki 4 cebule 1 passata/przecier pomidorowy 1 cukinia  1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki bazyli 1/4 łyżeczki wędzonej(...)momentu, aż sos się zredukuje (sos powinien być dość zwarty, nie może być rzadki). Dodaj wyciśnięty czosnek i wymieszaj. Dopraw pieprzem i ewentualnie solą. Chwilę gotuj i wyłącz ogień. Cukinie pokrój na cienkie plastry. W naczyniu żaroodpornym ułóż pierwszą warstwę pokrojonej cukinii, następnie warstwę sosu. Tę czynność powtórz po każdej warstwie cukinii, do momentu wyczerpania sosu. Następnie włóż do nagrzanego

wegujemy
Kasza kuskus z marchewką i cukinią 161

Bardzo lubię kaszę kuskus, bo można z niej wyczarować przeróżne pyszności. Dziś kasza z warzywami, a dokładnie z marchewką i cukinią. Całość wyszła naprawdę pyszna, a do tego danie sycące i bardzo szybkie do zrobienia. Składniki: 300 g kaszki luskus 1 cukinia 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Obraną i umytą marchewkę pokroić(...)cienkie plasterki, cebulę w kostkę, a cukinię pokroić w półplasterki. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić marchewkę z cebulą, smażyć aż cebula się zeszkli, dodać cukinię i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć przez kilka minut od czasu do czasu mieszając, aż cukinia zmięknie. Kuskuś przygotować według przepisy na opakowaniu. Gotową kaszę wymieszać widelcem, dodać warzywa, wymieszać. Na koniec doprawić całość solą

magiczna kuchnia Kasi
Ser halloumi w cukinii z malinami 246

Dziś będzie restauracyjnie: Ser halloumi z cukinią okrągłą, sorbetem malinowo miętowym, plackami z anyżem oraz oliwą orzechowo-rozmarynową. Dekoracyjnie szczaw krwisty. Każdy z Was pewnie lubi czasem zrobić coś elegancko i z sercem.  Na specjalne okazje domowe jedzonko może nie wystarczyć. Zapraszam więc do przepisu na to skromne danie, które z powodzeniem zrobicie w domu. Jeśli macie wspaniały polski(...)ciastek. W jej wnętrze wlewamy zmiksowane maliny i dajemy wszystko do zamrażarki. Oliwa: Miksujemy lekko skropione olejem i solą - opieczone orzechy włoskie, oliwę i rozmaryn Przekładamy do miseczki Cukinia: Cukinię kroimy na pół wydrążamy do połowy miąższ z obu połówek. Solimy i pieprzymy z dwóch stron a następnie wmasowujemy olej rzepakowy. Przekładamy na papier do pieczenia i pieczemy przy

Kuchnia PROzdrowotna
Zapiekanka z cukinią i serem feta 163

Dziś coś z kuchni sezonowej z racji tego, że od jakiegoś czasu można już dostać świeżą cukinię. Składniki: 800 g młodej cukinii 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 g sera typu feta 1 por 3 łyżki mleka 4 jajka sól, pieprz gałka muszkatołowa siekany koperek Sposób wykonywania: 1. Cukinię umyć, zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Dodać troszkę soli(...)puściła sok. 2. Cebulę posiekać, czosnek zmiażdżyć, pora pokroić w półtalarki. Razem podsmażyć na łyżce oleju. Patelnię zdjąć z palnika, dodać pokruszoną fetę i koperek, całość zamieszać. 3. Cukinię mocno odcisnąć z nadmiaru soku. 4. Wszystkie składniki wymieszać: odciśniętą cukinię, roztrzepane jajka, ser z porem, cebulą i czosnkiem, dodać 2-3 łyżki mleka, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem

Kuchnia domowa Ani
Cukinia duszona z kukurydzą. 134

impreza w ogrodzie. Jeśli wybieracie się na wycieczkę, to zabierzcie na nią koniecznie bułeczki Marzeny . Jeżeli robicie grilla w ogrodzie, to pamiętajcie - nie samą karkówką człowiek żyje! ;) Dania z cukinii zawsze świetnie się sprawdzają jako dodatek do pieczonych mięs, a to konkretne można również potraktować jako lekki, ale pełny wegetariański posiłek. Cukinia jest tu duszona, ale na tyle delikatnie(...)byłbym  zdziwiony, gdyby ktoś uznał tę potrawę za rodzaj sałatki. Coś z pogranicza. To właściwie nieważne - ważne, że smaczne! Składniki: 500 g młodej małej cukinii 1 puszka kukurydzy 3 pomidory (lima, rzymskie) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 papryczki chilli kilka łyżek pokruszonego sera typu feta sól i pieprz natka kolendry lub pietruszki oliwa Wykonanie: Cebulę drobno posiekać, oprószyć

zadanie-gotowanie
Zielony makaron pici i zapach słońca 195

tylko od rodzinnych tradycji. Moja wersja, oparta całkowicie o pomysł Jamie'go Olivera, składa się tylko ze świeżych liści szpinaku i mąki. Do tego kilka prostych dodatków, jak młoda cukinia, bazylia, pomidorki, czosnek i nasiona słonecznika...zielone niebo! :D Z talerzem pełnym tych pyszności rodem z włoskiego podwórka, żadna szaruga niestraszna!  Zielony makaron pici z cukinią i pomidorkami Potrzebujesz(...)Makaron: 200g liści młodego szpinaku 300g mąki pszennej Sos: 4 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki płatków chili 200g młodej cukinii (ok. 1 szt.) 300g pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 garść nasion słonecznika 50g startego parmezanu sól i cukier do smaku (opcjonalnie) 2 łyżki oleju Sposób przyrządzenia: Makaron: 1. Szpinak i mąkę umieść w robocie kuchennym i miksuj tak długo

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Krem cukiniowo-ziemniaczany 142

Jeżeli lubicie zupy-kremy to musicie przygotować poniższy krem z cukinii i ziemniaków. Aby dodać wyrazistości, do zupy dodałam cebulkę, czosnek oraz szczypiorek do dekoracji. Krem cukiniowo-ziemniaczany świetnie smakuje podany z drobnym makaronem, jak i grzankami. Składniki: 2 średniej wielkości cukinie 2 ziemniaki 1 cebula, np. czerwona 3 ząbki czosnku 3 szklanki wody* 4 łyżeczki domowej wegety * odrobina oleju(...)sól, pieprz kurkuma *wodę i domową wegete można zastąpić wywarem warzywnym  Cebulkę obrać, przekroić na pół i pokroić w półtalarki. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Cukinię umyć, obrać, odciąć, przekroić na pół i pokroić w półplasterki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Do garnka wlać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulę wraz z czosnkiem. Następnie dodać cukinię i ziemniaki

Ugotować
Cukiniowe carpaccio z kaszą jaglaną 173

macie pomysłu na przekąskę lub na drugie śniadanie? To polecam ten przepis :) Kasza jaglana i cukinia z grilla - mniam, mniam :) Na jedną porcję wystarczy 50 gramów suchej kaszy jaglanej (1/2 woreczka) ale proponuję ugotować cały woreczek bo i tak można jeszcze tego samego dnia (lub następnego), wykorzystać resztę ugotowanej kaszy. Osobiście nie lubię gotować kaszy luzem. Wolę w woreczku(...)przykleja mi się do garnka :) Składniki: 1/2 dużej cukinii 50 gramów suchej kaszy jaglanej oliwa z oliwek sól himalajska świeżo mielona pieprz ziołowy 1 łyżka uprażonych pestek słonecznika Sos: 1 łyżeczka pasty tahini (sezamowa) 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka octu jabłkowego (lub sok z połowy cytryny) Składniki na sos zblendowałam Kaszę ugotowałam Cukinię

Szczęśliwa kuchnia

Proponowane wyszukiwania