Kotlety z cukinii zdecydowanie kojarzą mi się z moim domem rodzinnym:-) Nie jadłam ich od lat i tak z racji, że miałam ładną młodą cukinię, to przygotowałam ją do obiadu. Składniki: młoda mała cukinia z miękką skórką jajko bułka tarta pieprz, sól olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Cukinię umyć, pokroić na plastry o grubości(...)Cukinię solimy i pieprzymy, czekamy aż puści sok. 2. Każdy krążek panierujemy najpierw w jajku, a potem w bułce tartej. 3. Smażymy na rumiano z obu stron. 4. Podajemy wedle uznania - u mnie młode ziemniaki oraz mizeria. Smacznego
Kuchnia domowa AniMuffinki to taka mini wersja na raz pysznego, mocno czekoladowego brownie z cukinii, na które przepis pojawił się na blogu rok temu i które bardzo gorąco polecam - Brownie z cukinii . Ciasto podbiło moje podniebienie i okazało się prawdziwym hitem. Tym razem zdecydowałam się więc, przygotować również muffinki, które można łatwo chwycić i przekąsić w każdej chwili, albo wygodnie zabrać(...)sobą do pracy lub szkoły. Składniki pozostają te same, tylko muffinki lekko odchudziłam - dodałam mniej oleju kokosowego, który zastąpiłam mlekiem roślinnym. Muffinki lub brownie z cukinii w sezonie na to warzywo są po prostu obowiązkowe :) Składniki (10-12 sztuk): 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1/4 szklanki mąki owsianej 1/4 szklanki kakao szczypta soli 1 łyżeczka proszku
Healthy food explorerdbających o zdrowie, dobrą formę i kondycję. Danie pełne koloru i smaku oraz wartości odżywczych. To cudo wyczarujesz w mgnieniu oka dzięki temperówce do warzyw (spiralnicy, spiralizerowi). Możesz pociętą cukinię zblanszować (obgotować przez kilka minut), podsmażyć na patelni lub podać surową. Tak właśnie zrobiłam, tylko wcześniej posoliłam zielone wstążki, by nieco zmiękły. Do cukiniowego makaronu dodaj ulubiony sos i danie(...)lato gotowe! Składniki: 3-4 małe cukinie 1/2 łyżeczki soli 1 cebula 1 ząbek czosnku 400 g krojonych pomidorów z puszki 2 łyżki oliwy płatki chili szczypta cukru oregano jogurt grecki Wykonanie: cukinię umyć, obciąć piętki i przepuścić przez spiralizer. Posolić, wymieszać i odstawić, by puściła wodę cebulę i czosnek obrać, następnie pokroić w drobną kosteczkę. Zezłocić na patelni, dodać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wieloma innymi daniami. Jego wykonanie nie jest trudne i w sumie raczej szybkie- nie licząc czasu gdy zasolone warzywa odstawiamy na kilka godzin Składniki: 1,5 kg cukinii 0,5 kg cebuli 3 czerwone papryki (miałam podłużne ale mogą też być zwykłe) 3 łyżki soli 1 szklanka cukru 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki Szczypta chilli(...)koncentratu pomidorowego 1 szklanka octu 6% lub pół szklanki octu 10% *** Cukinie obieramy ze skóry i razem z obraną cebulą ścieramy na tarce o dużych oczkach lub drobno siekamy. Paprykę kroimy w kostkę. Warzywa przekładamy do dużego garnka, wszystko zasypujemy solą (3 łyżki) i odstawiamy na około 6 godzin *** *** Następnie wsypujemy cukier (1 szklanka) i wszystko, razem z powstałym
Blog z ApetytemPrzepyszny, delikatny, lekko kwaśny od pomidorów i bardzo sycący za sprawą dużej ilości warzyw i kiełbasy. Tak przedstawia się bigos z cukinii, który gotuje się znacznie krócej. Cukinia może nie przypomina kapusty, ale podobnie doprawiona jest w stanie ją zastąpić tym, którzy mają jej nadmiar. Potrzebujemy: 2 cebule 300 g kiełbasy śląskiej z szynki Maestro Henryk Kania 2 marchewki(...)duże cukinie 4 pomidory malinowe 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki 3 łyżki oliwy sól, pieprz Na początku przesmażamy niektóre składniki na rozgrzanej oliwie. Będzie to kiełbasa pokrojona w półtalarki, cebula, którą również kroimy w półtalarki i starta na tarce marchew. Smażymy do momentu, aż wszystkie składniki zaczną się lekko rumienić. Na koniec dodajemy również
MamaOskarkaBigos z cukinii gości już na moim stole od wielu lat. Pamiętam jak przygotowywałam go po raz pierwszy... Nie do końca byłam przekonana co do entuzjastycznej reakcji mojej rodziny, która woli bardziej "normalniejsze" potrawy, ale baaardzo miło się zaskoczyłam. Bigos ten od tradycyjnego różni się delikatnością i co najważniejsze - jest szybszy w przygotowaniu. Osobiście - przepadam za kapustą, ale taką(...)podmianę - uwielbiam! Pycha! (3-4 porcje) 700-800g cukinii 250g kiełbasy/mięsa/wędzonego boczku 150g pieczarek 1 cebula 1 marchewka 3 łyżki koncentratu pomidorowego czosnek granulowany ostra papryka w proszku sól, pieprz Ponadto: olej do smażenia Opcjonalnie: 1 listek laurowy 2 ziarna ziela angielskiego Pokrojoną kiełbasę (lub inne mięso) podsmażyć z posiekaną cebulą. Dodać startą marchewkę
Di gotujewpis będzie wyjątkowo konformistyczny wpasowujący się w Europejski beton. Jeśli chcecie być bardziej konserwatywni i odwołacie się do korzeni tej potrawy, to możecie użyć innej mieszanki. Nazrywałem sobie kwiatów cukinii, pamiętając, żeby zrywać te męskie, bo z żeńskich są owoce. Te drugie mają charakterystyczny zalążek małej cukinii, więc jakby co to łatwo je poznacie. Składniki - cukinia - kwiaty cukinii - mieszanka curry(...)Wykonanie: Cukinie obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy chwilę, dolewamy trochę wody i dusimy. Kiedy zmięknie dodajemy kwiaty oraz przyprawę i jeszcze chwilę dusimy
Kryzysowa Książka KucharskaZupa w postaci gęstego i pożywnego kremu, o subtelnym, jednakże bardzo ciekawym smaku. Podstawą zupy jest cukinia, stąd delikatny pastelowo-zielony kolor. Jako dodatki, które razem finalnie smakują naprawdę wyśmienicie są: drobniutko posiekana i podsmażona szynka szwarcwaldzka, feta oraz makaron Lubella Jajeczna 5 jaj w postaci krajanki, który smakuje i wygląda jak domowy. Oprócz krajanki, Lubella ma w swojej ofercie(...)nitki i wstążki, również przygotowywane z 5 jaj i 3-krotnie wałkowane, dzięki czemu makaron jest pulchny i delikatny. Krem z cukinii, 3-4 porcje: * bulion warzywny- 800 ml (lub bulion mięsny) * cukinia- 500 g * ziemniaki- 300 g * cebula- 1 duża * czosnek- 2 ząbki * masło klarowane- 2 łyżki * sól, pieprz- do smaku Dodatki: * makaron Lubella Jajeczna 5 jaj Krajanka
Kraina Miodem Płynącawysokie. Takimi daniami zawsze są makarony, które gotuje się kilka minut, a w międzyczasie możemy przygotować do niego sos lub jakiś inny dodatek. Tym razem do mojego makaronu wybrałam cukinie, bo sezon na te warzywa jest akurat w pełni. Zapraszam po przepis, zobaczcie jak szybko możemy przygotować pyszny i łatwy obiad. Spaghetti z cukinią Czas przygotowania: 20 minut Składniki(...)spaghetti 2 niewielkie jędrne cukinie 3 ząbki czosnku listki świeżego oregano świeżo starty ser typu patmezan sól pieprz oliwa z oliwek EV Wykonanie: Czosnek obieramy i drobno siekamy. Przesmażamy go na gorącej oliwie na patelni przez 2 minuty. Cukinię płuczemy i kroimy wzdłuż w cienkie plasterki lub wstążki. Ja używam do tego obieraczki do warzyw. W międzyczasie gotujemy makaron
Kulinarne przygody GatityPodrasowana wersja dobrze znanych placków z cukinii. Z dodatkiem twarożku i wędzonego łososia smakują rewelacyjnie i świetnie się sprawdzają zarówno w roli przystawki, jak i obiadu lub kolacji. Placki z cukinii z twarożkiem i łososiem 2018-07-31 14:35:32 Porcje 2 Oceń Zapisz przepis Drukuj Składniki 1 cebula 200 g cukinii (1 mała sztuka) 2 jajka(...)mąki kukurydzianej 2 łyżki oliwy 120 g twarogu półtłustego 2-3 łyżki jogurtu naturalnego szczypiorek sól, pieprz, papryka słodka i ostra 60 g łososia wędzonego Przygotowanie Cukinię ze skórką zetrzyj na dużych oczkach. Odstaw na chwilę, następnie wyciśnij nadmiar soku. Dodaj mąkę, jajka, drobno pokrojoną cebulę, przyprawy i oliwę. Smaż na rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką. Powinno wyjść
Powiedz dietom niesosie na bazie duszonych warzyw takich jak: cebula, pomidory i papryka. Podstawową, moją wersję szakszuki przedstawiałam tutaj , gdzie przybliżyłam również krótką historię tego dania. Dzisiaj proponuję wersję z dodatkiem cukinii i przypraw, które bardzo z cukinią się lubią, czyli z tymiankiem i oregano. Szakszuka (czy to zwykła, czy też szakszuka z cukinią) jest naszym ulubionym, prostym, zdrowym i sycącym daniem(...)sezonie na paprykę i pomidory . Najczęściej szakuszkę jada się na śniadanie, ale my uwielbiamy ją jeść na obiad z dodatkiem chrupiącego, świeżego pieczywa. Szakszuka z cukinią jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Wymaga jedynie przygotowania warzyw: pokrojenia wszystkich w drobną kostkę oraz sparzenia i obrania pomidorów ze skórki. Szakuszka powinna być pikantna, ale ostrość możecie dobrać do własnych preferencji. Moja wersja
Moja Delicjawykonanie sosu - zamiast marchewki użyłam czerwonej papryki, dodałam też trochę innych przypraw, a zamiast pomidorów z puszki użyłam passaty pomidorowej. Trochę inaczej też postąpiłam z makaronem z cukinii - wsadziłam go na minutę do gorącej wody, żeby cukinie zmiękły i przed podaniem makaron był ciepły. To danie na pewno świetnie komponowałoby się ze zwykłym makaronem np. pełnoziarnistym(...)bezglutenowym, ale polecam je zrobić jednak z cukinią, bo prezentuje się fantastycznie, jest lżejsze, a i tak można się nim najeść. Składniki (2-3 porcje): Klopsiki: 300 g mielonego mięsa z indyka 1 jajko 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 cebuli szczypta soli szczypta pieprzu 1 litr bulionu warzywnego Sos: 1 czerwona papryka lub 1 marchewka 1 mała
Healthy food explorerKolejny przepis na wykorzystanie cukinii. Sam przepis jak i przygotowanie jest banalnie proste. Do bigosu możecie użyć dowolnej cukinii, a pomijając w przepisie kiełbasę powstanie pyszne wegetariańskie danie. Składniki : 2 kg cukinii 2 marchewki 3 cebule 5 pomidorów 400 g ulubionej kiełbasy 3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej do smażenia 2 liście laurowe(...)ziarenka z słodka czerwona papryka sól, pieprz Wykonanie: Cebulę, marchewkę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w półksiężyce, marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach, a cukinię i kiełbasę pokroić w półplasterki. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę z kiełbasą, podsmażyć. Dodać marchewkę, posiekany czosnek, przesmażyć. Następnie dodać cukinię, liść laurowy, ziele angielskie
magiczna kuchnia KasiRozpoczął się sezon na cukinię! To niskokaloryczne warzywo często wykorzystuje się do przygotowania zup kremów, grillowania i zapiekania. A próbowaliście kiedyś wyczarować z cukinii coś słodkiego? Mój eksperyment zakończył się powodzeniem! Muffiny mają konsystencję brownie, z tym, że są trochę bardziej wilgotne. Nie są przesadnie słodkie - fani słodyczy mogą się pokusić o dodatkową polewę czekoladową lub po prostu oprószenie(...)105kcal Białko: 4g Tłuszcz: 2,1g Węglowodany: 16,5g Składniki: 250g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 jajka 100g cukru pudru (ja użyłam trzcinowego) 180g jogurtu naturalnego 350g cukinii 50g czekolady deserowej 35g odtłuszczonego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Wszystkie składniki powinny być w temperaturze
Feel EatNerki wieprzowe z pieczarkami i cukinią Nerki wieprzowe, podroby , czyli trauma większości społeczeństwa Oczywiście są wyjątki , które tak jak ja i mój M. ,cenią tą pyszną piątą ćwiartkę mięsa Nerki bardziej niż inne podroby , potrafią zrazić do siebie konsumenta , z uwagi na przykry zapach . Nie jest to problem , pozbywamy się go , gotując nerki w wodzie , którą podczas gotowania , wymieniamy(...)mimo że ciężko się przełamać , uwierzcie one są naprawdę smaczne , a przyrządzać można je w dowolny sposób , nerki pasują niemal do wszystkiego Składniki : 4-5 nerek wieprzowych 1 mała cukinia ( wielkości ogórka szklarniowego ) 8-9 pieczarek 1 dość duża cebula 2 ząbki czosnku 1 duża, łyżka masła ,klarowanego sól , pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nerki przekrawamy na pół , wycinamy
Ogrodnik w podróży