Przepis na : śniadanie
Jajka, szynka i cukinia – część pokrojona na cienkie plasterki, część starta na tarce. Lubię takie śniadania z patelni. A Wy? 1 średniej wielkości młoda cukinia 4 jajka 4 łyżki mleka 100 g szynki zioła prowansalskie 1 łyżka klarowanego masła sól, pieprz Cukinię dzielimy na połowę – jedną część kroimy na cienkie plasterki, drugą trzemy na drobnych oczkach tarki. Szynkę kroimy w kostkę. Jajka wybijamy do garnuszka. Wlewamy mleko. Mieszamy rózgą kuchenną do połączenia. Dodajemy zioła, sól, pieprz oraz... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...