mnie dzisiaj tak, lubię bardzo, batat , młoda marchewka i cukinia panierowana w jajku i płatkach orkiszowych :-). Do tego sos czosnkowy i dla mnie super :-)). Trzeba tylko pamiętać, żeby najpierw włożyć do piekarnika marchewkę, bo najdłużej się piecze, a potem resztę :-). Udanego dzionka Wam życzę, u mnie pada, ale to dobrze, bo trochę powietrza rześkiego się przyda ;-)) Składniki(...)porcje: 6 małych marchewek 1 większy batat 2 małe cukinie 1 jajko płatki orkiszowe Sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 2 małe ząbki czosnku sól pieprz Batata obieram, kroję w paski, marchewki myje i również kroję w paski. Cukinię w grubsze kawałki. Na blaszce rozkładam papier do pieczenia, najpierw układam marchewki, skrapiam oliwą i wkładam na 10 minut
kruche babeczkiChipsy z cukinii to bardzo kusząca "przegryzka". Zdrowa, dieteteczna i tak smaczna, że trudno się od niej oderwać. Jeśli lubisz charakterystyczny, delikatny smak cukinii chipsy Cię zachwycą, bo w przypieczonych plasterkach cukinii ten smak jest wyjątkowo zintensyfikowany. Najsmaczniejsze są prosto z blachy, bardzo chrupiące. Ostudzone już tak nie chrupią, ale nadal zachwycają smakiem. Gotowe chipsy zjedliśmy a dodatkiem soli(...)możesz użyć ulubionych ziół lub przypraw. Składniki na 1 blaszkę: 2 cukinie 2 łyżki oleju sól Wykonanie: cukinie umyć, osuszyć, następnie pokroić skośnie w 3-mm plasterki ułożyć plasterki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak by się nie dotykały. Przy pomocy pędzelka posmarować olejem. Piec w 160`C z termoobiegiem około 40-50 minut. W połowie pieczenia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Bigos z cukinii robiłam już jakiś czas temu ale niebawem znowu go przyrządzę, ponieważ idealnie nadaje się, gdy w lodówce zalegają jakieś resztki jedzenia. A to kawałek pomidorka, a to troszkę mięsa z obiadu... a cukinii u mnie w tym roku pod dostatkiem, to i ona zawsze się znajdzie. Wszystko do jednego gara i obiad gotowy. Sezonowo, szybko i smacznie(...)czyli to, co najbardziej lubię :) Składniki: 2 duże cebule 3 duże marchewki 250 g wędliny (kiełbasa, resztki wędlin lub mięsa z obiadu) 700 g cukinii (waga po obraniu i wydrążeniu) 1 łyżeczka soli 200 g koncentratu pomidorowego sól, pieprz i vegeta 1 łyżka keczupu koperek Cebulę i marchewkę obrać. Cebulę posiekać w pióra a marchewkę zetrzeć na tarce
My simple kitchenprzetwór z domowej spiżarni wzięty, podnosi nas na duchu, dodaje otuchy, i każe bezzwłocznie nakierować myśli na bardziej pozytywne tory. U nas z domieszką powyższych składników zrobiłyśmy sałatkę z cukinii. Kolorowa - bo z papryką. Żółta - bo z kurkumą. Słodka - bo z cukrem. Ostra - bo z cebulą. Jednym słowem: będzie, co wspominać w zimowe dni :) Słodko - kwaśna sałatka z cukinii(...)jednej porcji wychodzi ok. 5-6 słoików 700 gram) www.kuchniasmakow.blogspot.com 3 kg cukinii - pokroić w grubsze plastry 4 kolorowe papryki - wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w paski średniej długości 4 cebule - obrać i pokroić w średniej długości paski 4 łyżki soli Powyższe składniki wymieszać i pozostawić w misce ok. 3 godziny. Po upływie 3 godzin, wyciągamy garnek i wlewamy/ wsypujemy
Kuchnia smakówsprawia, że nie umieramy w tym codziennym świecie szarości :) Ciasto to robiłam już do tej pory dwa razy pod rząd. Po pierwsze - w tym roku wyjątkowo obrodziła u mnie cukinia i korzystam z niej ile się da, po drugie - mojemu M tak bardzo posmakowało to ciasto, że mógłby je jeść na okrągło :) Skusiłam się na nie, gdy zobaczyłam(...)Marzenki ( klik ) wprowadzając jednak drobne modyfikacje do przepisu. I gorąco Wam je polecam bo jest przepyszne :) Długo wilgotne (to zasługa cukinii) i bardzo czekoladowe :) Z chrupiącymi kawałkami orzechów w tle :) Tortownica 26 cm Składniki: 200 g cukinii (waga po obraniu) 3 jajka 150 g miękkiego masła 150 g cukru 100 g gorzkiej czekolady 200 g mąki pszennej 50 g posiekanych
My simple kitchenNiedawno był drób z cukinią, a dziś mięso wieprzowe. Polecam te kotlety z dodatkiem cukinii - warzywo dodaje im soczystości. Składniki: 500 g mięsa mielonego 250 g cukinii 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko sól, pieprz suszony majeranek kasza manna do zagęszczenia masy mięsnej bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej(...)razem ze skórką. Dodać odrobinę soli i odstawić, by puściła sok. Po 10 minutach odcisnąć cukinię i dodać do mięsa. 2. Cebulę drobno posiekać, chwilkę podsmażyć na patelni, by zmiękła. Dodać do mięsa. 3. Dodać jajko, sól, pieprz i suszony majeranek oraz 3-4 łyżki suchej kaszy manny. Wyrobić masę ręcznie. Jeśli masa nie jest wystarczająco zwarta, należy dodać jeszcze
Kuchnia domowa Aniblogu możecie już znaleźć przepis na ogórki w musztardzie , tym razem pod nóż poszła cukinia. Zrobiłam praktycznie tak jak ogórki zmieniając tylko odrobinę zalewę, gdyż dodałam trochę miodu. Wyszły pyszne, polecam. Składniki: 3 kg cukinii zalewa 5 szklanek wody 300 ml octu 1 szklanka cukru 2 łyżki miodu 2,5 łyżki soli 6 łyżek(...)musztardy łyżeczka ziaren ziela angielskiego liść laurowy Wykonanie: Do garnka wlać wodę i dodać pozostałe składniki zalewy, zagotować, wystudzić. Cukinię umyć, obrać, pokroić w grubsze paski. Gdyby cukinia miała twarde pestki, usunąć je. Do każdego wyparzonego słoika włożyć cukinię, po 1 liściu laurowym. Całość zalewamy chłodną zalewą, dokładnie zakręcić. Pasteryzować przez
magiczna kuchnia Kasibardzo mnie ucieszyło. Jakie jest moje ulubione danie z tym warzywem (owocem)? Kanapki z masłem, pomidorem i cebulką. To jest zdecydowanie smak mojego dzieciństwa. Jednak pierwszą moją propozycją będą cukinie faszerowane pomidorami, mozzarellą i bazylią. Lekkie, aromatyczne danie. Klasyczny, sprawdzony zestaw składników gwarantuje sukces. Koniecznie spróbujcie. Składniki: 2 nieduże cukinie 3 pomidory malinowe mozzarella świeża bazylia 2 ząbki czosnku suszone(...)oregano świeżo zmielony pieprz sól oliwa z oliwek extra vergine Wykonanie: Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Cukinie umyć, przeciąć wzdłuż na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Natrzeć czosnkiem, posypać solą, suszonym oregano, pieprzem i skropić oliwą. Przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Cukinie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 25 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki
zadanie-gotowanieLubię ten czas gdy trzeba zaprawiać, chociaż jest dużo pracy. Tyle owoców i warzyw czeka na swoją kolej. Cukinia wraca do łask, bardzo jest teraz lubiana i dobrze. Uważam, że jest świetna pod każdą postacią. Tą sałatkę już zajadałam nawet jak nie była jeszcze gotowa. Zalana zalewą nadała warzywom super smak. Zalewa – do garnka wlać ocet, dodać cukier, gorczycę(...)kurkumę, listek laurowy i sól, zagotować. dokładnie wymieszać, żeby cukier się rozpuścił. Odstawić na później. Przed polaniem warzyw listek laurowy wyrzucić. Cukinie umyć, pokroić w plasterki – paprykę umyć, wyciąć nasionka i błonki, pokroić na paseczki – cebulę obrać i pokroić w piórka – czosnek obrać i drobno posiekać. Wszystkie warzywa wrzucić do dużej miski, dodać sól i dokładnie wymieszać
Kuchnia Pokoleńcieplutkim weekendzie ??? Odpoczęliście ? Ja tak średnio, sobota jakaś ciężka ogólnie była, a wczoraj poleniuchowałam trochę w końcu :-)). Teraz o placuszkach, naszło mnie, bo bardzo lubię, miałam cukinię , marchewkę , więc tym razem takie. Oprócz tego czosnek, cebulka i dużo natki pietruszki :-). Można jakiś sosik, ale u nas były buraczki i ziemniaczki. Ja dałam do placuszków jedną średnią cukinię i wyszło około(...)Udanego poniedziałku :-)) Składniki: 1 średnia cukinia 1-2 marchewki 1 ząbek czosnku 1 cebula szalotka natka pietruszki sól różowa pieprz troszkę kurkumy 2 jajka 6 łyżek mąki olej kokosowy lub rzepakowy do smażenia Cukinię jak jest młoda, myje i ścieram na tarce na małych oczkach. Oprószam solą i odstawiam na jakieś 30 minut, żeby puściła wodę. Po tym czasie odciskam
kruche babeczkiRemontu ciąg dalszy. Ale zjeść coś trzeba. Chociażby zupę. I najlepiej taką, która robi się błyskawicznie. A że mamy sezon na mnóstwo warzyw powstała u mnie zupa z cukinii. Najprostsza z możliwych :) Składniki: (na 3-4 porcje) 1 duża cukinia (500g) 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku lub 2 mniejsze 0,5 l bulionu warzywnego sól, pieprz, vegeta koperek(...)Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Cukinię obrać, wydrążyć w środku i pokroić w grubszą kostkę. Cebulę podsmażyć na złoty kolor. Następnie dodać czosnek i smażyć 2 minuty. Dorzucić cukinię i nadal smażyć, około 10 minut. Dolać bulion i całość gotować na małym ogniu aż cukinia zmięknie. Wówczas zupę zmiksować za pomocą blendera. Doprawić
My simple kitchenNadziewane patisony to alternatywa dla faszerowanej cukinii. W smaku są mniej wodniste niż cukinia, bardziej kremowe i delikatne. Z racji małego gniazda nasiennego nie mieszczą tyle farszu, co cukinia, ale i tak warto je upiec :) Czym nadziać? Tyko wyobraźnia nas ogranicza. Jedyne co należy wykonać przed nadzianiem do podpieczenie patisona. Na ok. 10 minut wkładamy warzywo pozbawione gniazda nasiennego, lekko(...)doprawionych mieloną kolendrą, z dodatkiem tartego sera, np. parmezanu i jajka. Ugotowane warzywa miksujemy, doprawiamy, dodajemy ser i surowe jajko. Tak przygotowaną masą nadziewamy patisony lub inne warzywa, np. cukinię. Może to być też klasyczny łosoś z serem mozzarella. Łososia i ser kroimy w drobną kostkę i nadziewamy warzywo. Na blogu znajdziecie także przepisy na nadziewane cukinie: serem i pomidorami
KucharzycaWyzwania kulinarnego ciąg dalszy..tym razem wykorzystałam cukinię..w sumie cukinię już kiedyś dodawałam do ciasta, ale taką ze słoika..tym razem wykorzystałam surową...mufinki szybko się robi, a jeszcze szybciej się zjada..u mnie nawet nie było mowy o dekoracji , zjedzone były w ekspresowym tempie..posmakowały wszystkim..cukinia całkiem niewyczuwalna , polecam.Skorzystałam z tego przepisu(...)cukru 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 czubate łyżki słodkiego kakao 2 jajka 1/3 szkl. oleju rzepakowego 100 g startej, młodej cukinii (jeszcze przed odciśnięciem z wody) pełna garść kropelek czekoladowych [ czekolada starta na tarce] Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć
Moje domowe kucharzenieUwielbiam cukinię. Ostatnio moja ciocia obdarowała mnie 2 pięknymi cukiniami wprost ze swojego ogrodu. Nie mogłam się oprzeć by nie zrobić z nich pysznego obiadu. Polecam Wam pyszne a la leczo w wersji ekspresowej na passacie pomidorowej. Idealny, tani obiad, w sam raz na pochmurne, deszczowe dni. Spróbujcie. A jeśli macie w posiadaniu więcej cukinii polecam również przepis na placuszki(...)Składniki: 2 duże cukinie 1 duża czerwona papryka 1 duża pomarańczowa papryka 1 większa cebula około 4 łyżki oleju 3 kiełbaski (u mnie złociste) 1/2 szklanki passaty pomidorowej (u mnie od Pro-BIO ) 1/2 łyżeczki soli ziołowej (u mnie od Pro-BIO ) 1/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 1 czubata słodkie czerwonej papryki pieprz i sól (np. himalajska) do smaku zielona
Słodkie okruszki