Pamiętam swoje pierwsze podejście do placków z cukinii. Nie były najgorsze, ale do ideału sporo im brakowało. Trochę smutne, wątłe, beż życia, mało chrupiące. Zaczęłam więc kombinować, wzbogacać przepis aż doszłam do tego… buraki + cukinia, dodatkowo mąka ziemniaczana i pestki mające za zadanie nadać odrobiny chrupkości. Wyszło świetnie, polecam każdemu komu znudziły się zwykłe placki z cukinii. Jedna sztuka(...)spora dawka witamin i minerałów. No i do tego pięknie się prezentują – czerwony kolor w połączeniu z zielenią niesamowicie kusi. Składniki (ok.15 placków) 1,2 kg buraków 2 duże cukinie 1 drobno posiekana cebula 3 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 jajka M 5 łyżek drobno posiekanego szczypiorku 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżka pestek
Powiedz dietom nieCukinia jest bardzo uniwersalnym warzywem. Można ją jeść surową, gotowaną, pieczoną, smażoną i właśnie o smażonych krążkach z cukinii będzie dzisiejszy przepis. Są bardzo prostym i smacznym dodatkiem do dania obiadowego, czy kolacji. Przygotowanie ich zajmuje chwilkę, a smak jest wyborny ;) Potrawa wolna od glutenu.* Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 duża cukinia 4 łyżki mielonych migdałów(...)tartej 2 jajka Olej rzepakowy do smażenia Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, tymianek *Osoby nie jedzące glutenu zamiast bułki tartej powinny użyć 8 łyżek mielonych migdałów J Cukinie kroimy w krążki. Układamy na desce i obsypujemy solą i pieprzem z obu stron. Na patenie wlewamy olej rzepakowy, powinno go być co najmniej pół centymetra. Czekamy, aż patelnia się
Kolizje Smakówpostaci świeżych ziemniaków z masełkiem i koperkiem, jajkiem sadzonym i mizerią J Esencja dzieciństwa i kuchni polskiej w jednym. Dzisiaj chciałybyśmy nieco przełamać tradycje i zaproponować mizerie z cukinii. Ta potrawa doskonale pokazuje, że niekiedy tworzenie nowych dań i odchodzenie od tradycji może zaowocować czymś naprawdę pysznym! Potrawa wolna od glutenu. Czas przygotowania: 10 minut + 30 minut kiedy cukinia(...)będzie mięknąć Ilość porcji: 3 Składniki: 1 duża cukinia 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka kwaśnej śmietany ½ pęczka koperku Przyprawy: Świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, szczypta cukru Cukinie myjemy i kroimy w paseczki, tak jak ogórka na mizerie. Następnie umieszczamy w misce, oprószamy solą i odstawiamy na około 30 minut by zmiękła. Po tym czasie dodajemy do cukinii
Kolizje Smakówmój dzisiejszy obiad, kiedyś już próbowałam zrobić placki z cukinii jak byłam na diecie białkowej jednak był to totalny niewypał, ta wersja jest zdecydowanie bardziej udana ;) nawet moja mama skusiła się na kilka i zaakceptowała przepis;) dodatkowo chciałabym się pochwalić moim nowym super granatowym talerzem za jedyne 2,99zł! ;) Składniki (na około 13 placuszków): 1 średniej wielkości cukinia(...)jajko 1 łyżka otrębów 4 łyżki mąki żytniej typ 2000 (ilość mąki uzależniona jest od soczystości cukinii, moja była dość soczysta) 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia do sosu: 4 łyżki jogurtu naturalnego + łyżka miodu Sposób przygotowania: Cukinie myjemy i obieramy, a następnie trzemy na tarce na najmniejszych oczkach, żeby powstała papka do cukinii dodajemy jajko, otręby, mąkę, proszek
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćMasz ochotę na pożywny obiadek ? Lubisz makaron ? Jesteś fanem cukinii i chrupiących parówek ? Jeśli tak - to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Składniki ( 4 porcje ) : makaron rurki pełnoziarniste - 30dkg parówki - 30dkg czerwona cebula - 1szt cukinia - 1szt masło - 3 czubate łyżki keczup - 1szklanka suszone zioła prowansalskie sól , pieprz Sposób przygotowania : W garnku zagotuj posoloną wodę. Na wrzątek wrzuć makaron. Zamieszaj(...)zmniejsz płomień i gotuj jeszcze około 8 minut. Z parówek zdejmij osłonki i pokrój na duże kawałki. Końce każdego kawałka ponacinaj na krzyż. Cebulę obierz , potnij na spore kawałki. Cukinię oczyść , odetnij końcówki , a resztę pokrój w kosteczkę. Żaroodporne naczynie posmaruj łyżką masła. Pozostałe masło rozgrzej , zeszklij na nim cebulę. Dodaj cukinię i smaż razem 5 minut. Zdejmij z ognia
Bazylia kontra RozmarynZapiekanki wszelkiego rodzaju są moją słabością, szczególnie te z dużą ilością sosu. Dziś proponuję wersję wiosenną bo ze szparagami, cukinią i młodymi ziemniakami, zapieczonymi w szybkim beszamelu z parmezanem. Zapiekanka może być daniem głównym, chociaż ja robiąc z połowy porcji podaję je jako dodatek do mięsa. Polecam! Scroll down for recipe in English Szparagi zapiekane z cukinią i ziemniakami(...)porcje) Składniki: 600 g młodych ziemniaków, wyszorowanych 500 g białych szparagów, z odciętymi zdrewniałymi końcówkami 250 g zielonych szparagów, z odciętymi zdrewniałymi końcówkami 1 cukinia, pokrojona w plastry olej lub oliwa do smażenia sól, pieprz 50 g masła 50 g mąki 100 ml mleka 350 ml śmietanki 18% 1 szczypta gałki muszkatołowej 40 g parmezanu, startego na tarce Przygotowanie: Włącz
karmelowydanie, które się praktycznie samo robi :) My jedynie musimy przygotować warzywa oraz rybkę i postawić ziemniaczki na gazie. Łososia lub pstrąga łososiowego, którego ja akurat użyłam, pieczemy w towarzystwie cukinii, pomidorów i czerwonej cebulki, a także ziół, takich jak rozmaryn, tymianek i bazylia. Całość zalewamy białym winem wymieszanym ze śmietanką. Świetne danie na obiad lub na kolację (wtedy proponuje podawać(...)ziemniaczków). Składniki: (4 porcje) 3 duże czerwone cebule (lub 5-6 małych) 1 średnia cukinia 3 średnie pomidory 2 x 400 g fileta z łososia lub pstrąga łososiowego sól morska, świeżo mielony czarny pieprz 4 gałązki świeżego rozmarynu 4 gałązki świeżego tymianku 2-3 gałązki świeżej bazylii ok. 8 plasterków cytryny sparzonej i wyszorowanej 200 ml śmietany
Moja Delicjasię da! W kanapkach, sałatkach, obiadach, kolacjach, deserach,.... Na wszystko przyjdzie czas. Dzisiaj zapraszam na kolejną śniadaniowo - lunch'ową opcję - pyszny wiosenny omlet. Ze świeżym szpinakiem, z cukinią, szparagami i parmezanem. Zmasowany atak zielonych warzyw! Składniki: 2 jajka, kilka zielonych szparagów, mała cukinia, garstka liści szpinaku, parmezan, oliwa, masło, czosnek, sól, pieprz W małym garnuszku gotuje szparagi(...)osolonej wodzie, ze szczyptą cukru i odrobiną masła. Wystarczą dosłownie 4 minuty i szparagi będą gotowe :) Obieraczką do warzyw kroję cukinię na wstążki, które następnie przesmażam minutkę na patelni, na oliwie z dodatkiem małego zmiażdżonego ząbku czosnku. Cukinię ściągam z patelni, dodaję ociupinkę masła i wlewam roztrzepane jajka ( z dodatkiem soli i pieprzu), kiedy jajka zaczynają się ścinać ścieram troszkę
Plate of JoyKażdy z Was ma pewnie składniki, które są zawsze kupowane. U mnie zawsze w domu jest cukinia. Uwielbiam i często przyrządzam z niej szybkie obiady. Proponuje dzisiaj tartę, która jest jedną z szybkich propozycji. Mało z nią pracy - raptem pokrojenie cukinii, zrobienie serowego nadzienia i włożenie do piekarnika. Sprawnie uzyskamy szybki i bardzo smaczny obiad. Składniki: arkusz ciasta francuskiego(...)średnia zielona cukinia, 1/2 średniej żółtej cukinii, 6 łyżek ricotty, 2 łyżki śmietany 18%, 1 małe jajko, 2 ząbki czosnku, 1 pęczek natki, garść tartej mozzarelli, garść startego parmezanu, 1/2 startej skórki z cytryny, 1/4 średniej papryczki chilli, łyżka bułki tartej, pieprz, sól ziołowa Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciastem wyłożyć formę do tarty, włożyć do rozgrzanego piekarnika i podpiec
Plate of JoySkładniki: 1 cukinia 2 łyżki. oliwa z oliwek sól tutaj Wykonanie(...)Rozgrzewamy piekarnik na 100-120 °C. Cukinie kroimy na cienkie plasterki 2-3 milimetry. Tak przygotowane plastry cukinii układamy ciasno obok siebie w linii prostej, upewniając się, żaden plaster nie nakładał się na siebie, na blachę, wyłożona papierem do pieczenia. Do małej miski, wlewamy oliwę i pędzelkiem smarujemy , każdy plasterek cukinii. Posmarowaną cukinie oprószamy solą
w mojej kuchniPyszna zielona, wiosenna zupa. Podałam ją z chipsami z cukinii - można je upiec w piekarniku - cienkie plasterki kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 100 stopniach przez 40 minut. Odwracamy i pieczemy jeszcze ok 20 - 30 min. Można plasterki cukinii wrzucić na patelnię grillową - też będzie ładnie i smacznie. Polecam(...)składniki ( 4 porcje) 500 g zielonych szparagów, zdrewniałe końce usunięte 1 średnia białe cebule, obrane i posiekane 1 cukinia ze skórką 2 ząbki czosnku 1000 ml bulionu z kurczaka lub warzywnego ( użyłam domowego rosołu ) sól morska świeżo zmielony czarny pieprz oliwa z oliwek parmezan do podania przygotowanie Przygotować szparagi
Stare Garymałych papryczek, 100 ml komosy, 1 cebula, oliwa, 2 ząbki czosnku, garść mięty, 150 g cukinii, chilli, sól, pieprz Quinoa czyli komosa ryżowa, spokrewniona z komosą białą dawniej zwana lebiodą. Quinoa była podstawowym pokarmem Inków. Uprawiana była tam gdzie nie było kukurydzy. Komosę wsypać do garnka, zalać 200 ml zimnej wody, przykryć. Gotować na dużym ogniu do zagotowania, następnie ognień(...)wodę. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie, dodać posiekany czosnek oraz posiekane chilli (mniej więcej łyżeczka do kawy). Poddusić aż cebula się zeszkli. Dodać quinoę, pokrojoną w kostkę cukinię, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Ostudzić. Papryki umyć, osuszyć, odciąć końcówki z ogonkiem. Wyjąć pestki. Wypełnić papryczki farszem. Podawać na zimno. Ale można również zapiec je w piekarniku. Jeżeli będziemy
królestwo garówmarketów małe kabaczki. Były tak ładne, że nie mogłam się oprzeć. A ponieważ bardzo lubię faszerowane warzywa, kabaczki tez zostały napakowane farszem i upieczone. Wydrążony środek kabaczków i cukinii ( bo piekłam też jedną cukinię ) można oczywiście posiekać, usmażyć i dodać do farszu - ja tym razem tego nie zrobiłam , z czystego lenistwa. Kabaczki upiekły się pysznie, radzę kupić jeśli(...)spotkacie :) składniki 3 małe kabaczki 1 cukinia farsz 1 cebula 250 g szpinaku 120 g pieczarek 125 g mozzarelli 2 papryczki chipotle w sosie adobo 2- 3 posiekane ząbki czosnku 1 łyżka pasty pomidorowej 1/3 szklanki suchej kaszy kuskus przygotowanie Cukinie i kabaczki umyć, osuszyć , przekroić wzdłuż na pół. Przy pomocy łyżeczki usunąć pestki. Piekarnik nagrzać
Stare GarySkoro na jednym blogu cukinii u mnie dostatek , to na drugim także nie może jej zabraknąć :) Przy okazji wykorzystałam przepis Agnieszki na ciasto z cukinii, na które to miałam chrapkę jakiś czas temu :) Polecam. Ciacho pyszne delikatne i długo utrzymuje wilgoć. Początkowo miałam jakieś obawy co do ciasta z dodatkiem cukinii, ale niepotrzebnie. Byłam bardzo zadowolona(...)efektu. Składniki: 3 jajka 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 1/2 szklanka cukru 2 szklanki startej cukinii 1/2 szklanki oleju dżem porzeczkowy Wykonanie: Składniki suche wymieszałam razem w jednej misce dodając startą cukinię, w drugiej zaś wymieszałam składniki mokre. Połączyłam wszystko razem. Za pomocą łyżki wymieszałam ze sobą i wstawiłam do piekarnika nagrzanego
Ciasteczkowy PotwórZielone młode cukinie z cienką skórką, dojrzałe i bardzo czerwone pomidory, soczysta papryka, młode ziemniaczki, chrupiąca fasolka szparagowa. Do tego świeżutka cebula i odrobina naszego młodego polskiego aromatycznego czosnku, brzmi dobrze? Dorzućmy jeszcze trochę mięsa mielonego i pyszne danie obiadowe gotowe. Składniki dla 4 osób: 5-6 średnich ziemniaków 2 cukinie 2 pomidory 1/2 średniej czerwonej papryki garść zielonej(...)łyżeczki soli 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku szczypta pieprzu szczypta ostrej papryki Przygotować warzywa. Ziemniaki wyszorować, i ugotować. Odstawić do wystudzenia. Obrać ze skórki i pokroić w plastry. Cukinie umyć, pokroić na średnie kawałki. Pomidory sparzyć, przelać zimną wodą, zdjąć skórkę i pokroić w grubą kostkę. Paprykę umyć, pokroić w słupki lub kostkę. Fasolkę przebrać, umyć, zblanszować 3 minuty. Cebulę
Pełny talerz