cukinia - 18701 przepisów (strona:248/1247)

Tarta z brokułem i wędzonym łososiem 77

nadzieniem z wędzonego łososia i brokułu. Jak to przy takiej tarcie bywa jest szybko, prosto i bardzo smacznie. Połączenie brokułów i łososia bardzo się sprawdza, dorzuciłam jeszcze odrobinę podsmażonej cukinii, aby przemycić dodatkową porcję zielonych warzyw. Na gorąco, na zimno, sprawdzi się świetnie. Składniki (na tartę o średnicy około 31cm): opakowanie gotowego ciasta francuskiego 100g wędzonego łososia, w plastrach mały(...)brokuł 1 mała cukinia 1 średnia cebula sól i pieprz do smaku 100g tartego żółtego sera łyżka oliwy Na zalewę: 200ml śmietanki kremówki 3 duże jaja sól i pieprz do smaku łyżka pokrojonego świeżego szczypiorku Do podania: trochę świeżego szczypiorku do posypania cząstki cytryny do skropienia   Zagotowujemy duży garnek wody, solimy i wkładamy umyty i oczyszczony z liści brokuł

Smaczna Strona
SOCZYSTE KOTLETY MIELONE Z WARZYWAMI 90

mnie bardzo "wdzięczny"  produkt do obróbki 😉 Można z niego wyczarować w prosty sposób tysiące pysznych dań. Tym razem moje kotlety mielone wzbogaciłam o warzywa: czerwoną i żółtą paprykę, cukinię oraz por. Usmażone w ten sposób bardzo zyskały na smaku. Stały się bardziej wyraziste i aromatyczne, a dodatek cukinii sprawił, że były miękkie i soczyste.  Składniki: 1 kg mięsa(...)mielonego (u mnie z karkówki) 2 małe cebule 2-3 ząbki czosnku 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1 mała cukinia biała część 1 pora 2 jajka  sól słodka i ostra papryka pieprz ziołowy majeranek olej//smalec masło klarowane bułka tarta Wykonanie: Pokrojoną drobno cebulę, por i czosnek przesmażamy na odrobinie klarowanego masła, ewentualnie oleju/smalcu. Po chwili dodajemy pokrojone

Walijskie Pichcenie
Linguine z cukinią, pomidorkami i cytrynowym jogurtem. 63

zaskakujące jednak okazuje się niezwykle udane i nadaje całości niesamowity, orzeźwiający smak. W sam raz na nadchodzące, coraz cieplejsze dni. 👍 Składniki: 300g makaronu (u mnie linguine domowej roboty) 300g cukinii 300g pomidorków koktajlowych 200g jogurtu (najlepiej typu greckiego) - można, jeśli ktoś lubi dać nawet więcej 40g startego Parmezanu 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej 1-2 ząbki czosnku oliwa sól(...)pieprz do smaku Wykonanie: cukinię opłukać, odciąć końcówki, pokroić w półplasterki ok. 2mm grubości; pomidorki umyć i poprzekrawać wzdłuż; czosnek obrać, przeciąć wzdłuż i usunąć ze środka kiełek, posiekać w cieniutkie plasterki; jogurt, Parmezan i skórkę cytrynową wymieszać w misce i doprawić do smaku solą i pieprzem; na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cukinię i smażyć aż zmięknie zrobi się

Pasta Po Polsku
Makron orzo z warzywami idealny na lekki obiad kolacje lub do pracy - pyszna sałatka wegetariańska 99

ciepło jak i na zimno – polecam wypróbować przepis Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali: 250 g makaronu orzo – ewentualnie można zamienić na ryż brązowy lub biały około 450 gramów cukinii jedno opakowanie mrożonego groszku z marchewką (moje opakowanie miało 450 gramów) 1 puszka 400 g kukurydzy 2 duże ząbki czosnku kilka listków świeżej bazylii około 2 nieduże gałązki oregano około(...)przepisem na: Makaron orzo z warzywami Przygotowanie: Makaron orzo gotuję według przepisu na opakowaniu, a w drugim garnku gotuję mrożoną marchewkę z groszkiem, również według przepisu na opakowaniu. Umytą cukinię kroję w cienkie plasterki, czosnek drobniutko kroję. Następnie na rozgrzanym oleju na patelni, smażę przez kilka minut lekko posoloną cukinię do miękkości. Pod koniec smażenia gdy cukinia jest już miękka

Uwaga Babcia Gotuje
Sos serowo-śmietanowy (keto, bezglutenowy) 59

śmietanowy jest mocno śmietankowy i posiada ciągnący się ser żółty, po prostu smakuje bajecznie! I tak, nie należy do lekkich sosów, dlatego polecam go w połączeniu z makaronem z cukinii, lub makaronem koncjac. Geneza powstania tego sosu jest prosta. Moja druga połówka upodobała sobie sos serowy typu fix. Po przejrzeniu składu stwierdziłam, że mogę przygotować domową wersję Przepis ten jest(...)pomidory , płatki drożdżowe i kostkę warzywną , dobrze mieszamy. Na końcu dodajemy ser rozsypując go po całości i intensywnie mieszając. Sos serowo-śmietankowy najlepiej podawać z lekkim makaronem np. z cukinii lub konjac. Wartości odżywcze w całości w 1 porcji Wartość energetyczna 1076 kcal 359 kcal Białko 28 g 9 g Tłuszcze 93 g 31 g Węglowodany netto

WegePrzepis
cukinia nadziewana pomidorami 97

smaczna i lekka cukinia nadziewana pomidorami na pewno przypadnie wszystkim do gustu    Skladniki  4 cukinie 4 pomidory ser mozzarella wiorki,albo plastry 2 lyzki oliwy zielona natka pietruszki sol pieprz do smaku Wykonanie  Cukinie umyc,osuszyć,wlozyc do rzatku na 10-12 minut. Przekroic wzdluz na 3 czesci -pokazano na rysunku-Nie rozcinajac do konca. Pomidory(...)umyc ,pokroic na plasterki i wsunac miedzy plastry cukini.. Cukinie ulozyc w naczyniu zaroodpornym,opruszyc sola i pieprzem do smaku ,pokropic oliwa z oliwek. Umyta natke pieruszki ,umyc odsaczyc ,drobno pokroic. Przygotowana cukinie posypac serem i natka .Zapiekac 20-25 minut w temeraturze 200stopni..Smacznego

mojej kuchni
cukinia nadziewana pomidorami 80

smaczna i lekka cukinia nadziewana pomidorami na pewno przypadnie wszystkim do gustu    Skladniki  4 cukinie 4 pomidory ser mozzarella wiorki,albo plastry 2 lyzki oliwy zielona natka pietruszki sol pieprz do smaku Wykonanie  Cukinie umyc,osuszyć,wlozyc do rzatku na 10-12 minut. Przekroic wzdluz na 3 czesci -pokazano na rysunku-Nie rozcinajac do konca. Pomidory(...)umyc ,pokroic na plasterki i wsunac miedzy plastry cukini.. Cukinie ulozyc w naczyniu zaroodpornym,opruszyc sola i pieprzem do smaku ,pokropic oliwa z oliwek. Umyta natke pieruszki ,umyc odsaczyc ,drobno pokroic. Przygotowana cukinie posypac serem i natka .Zapiekac 20-25 minut w temeraturze 200stopni..Smacznego

w mojej kuchni
Kopytka szpinakowe 65

Kopytka zielono mi. Zrobiłam je ze szpinakiem,a podałam z cukinią i kiełkami. Tak naprawdę to nic więcej nie potrzeba żeby zjeść syty i dobry obiad. Korzystajmy z tego co daje nam natura wiosenną porą.       kopytka: 500 g ziemniaków 100 g szpinaku świeżego 1 jajko sól 1 łyżka mąki ziemniaczanej 110 g mąki pszennej   pozostałe(...)garść kiełków 1 cukinia olej rzepakowy   Kopytka: Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie. Odcedzam, i jeszcze ciepłe przeciskam przez praskę do ziemniaków. Odstawiam żeby przestygły. Szpinak siekam nożem, przekładam do pojemnika wysokiego, dodaję jako i miksuję blenderem na papkę. Dodaję do ziemniaków. Wsypuję mąkę ziemniaczaną i pszenną. Ciasta nie wyrabiamy długo, bo zacznie się kleić. Im więcej mąki dodajemy

wesoła kuchnia
Makaron z boczkiem, suszonymi pomidorami i cukinią 60

makaron zawsze mnie uratuje. Jest nie tylko prosty i szybki, ale też przepyszny i sycący. I mąż mówi mniam, bo jest boczek i ja uwielbiam, bo jest cukinia i serio nie trzeba się narobić aby zjeść coś na prawdę dobrego. Polecam, zawsze, wszędzie, gotuje rodzinie, znajomym – zachwalają. Składniki (na 2 duże porcje): 200g makaronu – użyłam kokardek 1 mała(...)cukinia 150g plasterków surowego, wędzonego boczku 6 pomidorów suszonych, z oleju 2 łyżki oleju spod pomidorów sól i pieprz do smaku łyżka pestek dyni łyżka nasion słonecznika ząbek czosnku   Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, al dente, w dobrze osolonej wodzie. Po odcedzeniu wrzucamy z powrotem do garnka, aby pozostał ciepły.   W międzyczasie przygotowujemy warzywa – cukinie

Smaczna Strona
Zapiekane warzywa w sosie pomidorowym 96

przecieru pomidorowego. I tak powstały warzywa zapiekane. Danie bardzo dobre, lekkostrawne i wyraziste. Polecam 😊  Składniki: -1 l gęstego przecieru pomidorowego lub zmiksowane pomidory z puszki  -2 cukinie (ok. 25 cm ) -2 duże marchewki -2-3 ogórki kiszone  -1 szklanka ugotowanego ryżu -1 duża kulka sera mozzarella   -2 duże  ząbki czosnku(...)prowansalskie, pieprz ziołowy, sól i posiekany drobno czosnek, wymieszać. Marchewki obgotować w całości 10 minut, odcedzić i wystudzić. Po czym obrać i pokroić w plasterki o grubości ok.1 cm. Cukinię umyć, nie obierać i pokroić jak marchewkę. Tak samo postąpić z ogórkami kiszonymi. Na patelni rozgrzać dobrze olej i krótko obsmażyć cukinię z dwóch stron. Na dno żaroodpornej

Kulinarne przemyslenia
Warzywna zupa ramen z zoodlami i wege pulpetami 71

Warzywna zupa ramen z zoodlami, czyli makaronem z cukinii to bardzo aromatyczna i rozgrzewająca zupa. I sycąca dzięki warzywno-grzybowym pulpetom. Czas : 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 duże Warzywna zupa ramen z makaronem z cukinii to dość odjechana wariacja na temat niezwykle popularnego ostatnio dania, które podbiło Instagram. Mocno odstaje od klasycznej wersji, bo jest niemal zupełnie(...)warzywne danie spokojnie wystarcza za cały obiad. Nasza zupa ramen powstała na podstawie przepisu z Delish.com Składniki: 200 g pieczarek brązowych, lub białych lub boczniaków 2 jajka 1 duża cukinia 1 łyżka tartego imbiru 3 starte ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 2 małe marchewki 2 garści szpinaku ½ małej ostrej papryczki (opcjonalnie) 1 łyżka masła Litr

Niedzielny kucharz
Kotlety z Piekarnika z Warzywami i Mozarellą 83

wymyśliłam sama, ponieważ miałam ochotę na coś innego i wyszukanego na obiad. Kotleciki zostały zapieczone w piekarniku, dzięki czemu nie są przesiąknięte tłuszczem. Ciekawego smaku nadaje im dodatek cukinii oraz kapusty. Takie kotleciki sprawdzą się także jako pożywne danie dla osób będących na diecie. Kotlety wołowe serwowane na cebuli z dodatkiem cukinii i kapusty to bardzo oryginalne danie, które(...)PIEKARNIKA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 400 g mięsa wieprzowego 1/2 cebuli 1 marchewka 200 g kapusty pieprz, sól, słodka papryka i majeranek do smaku Dodatkowo: 2 niewielkie cebule mała cukinia 100 g kapusty 80 g mozzarelli Przygotowanie mięsa  Cebule kroimy w kostkę. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kapustę szatkujemy, następnie dodatkowo siekamy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy

Przepiski.pl
Miks sałat z rybą i cukinią 68

Miks sałat z rybą i cukinią to szybki pomysł na lekką, zdrową i pożywną sałatkę na kolację. Propozycja świetnie sprawdzi się również w dietach oraz na detoksie. Sprawdź przepis: Szybka i pyszna sałatka Caprese Składniki ( 1 porcja) garść miksu sałat (dowolny) 150 g ryby (np. miruna, dorsz) oliwa sok z cytryny 1 łyżka octu jabłkowego sól pieprz 100g cukinii szczypta(...)oregano kromka pieczywa razowego kolendra Miks sałat z rybą i cukinią – przepis Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy posiekaną kolendrę. Zostawiamy na ok. 10 minut, a następnie pieczemy przez ok. 15 minut w 180 st. C. Cukinię marynujemy w oliwie z dodatkiem oregano i grillujemy na patelni grillowej, albo na grillu elektrycznym . Pieczywo możemy podpiec

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zapiekane naleśniki z warzywami ratatouille 58

mleka szklanka mąki lub jeszcze trochę do uzyskania odpowiedniej konsystencji 1 duże jajko szczypta soli 3 łyżki oleju rzepakowego Na nadzienie: 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 średnia cukinia 1 mały bakłażan 1 średnia czerwona papryka łyżka siekanych ziół – użyłam mieszanki bazylii, oregano i tymianku sól i pieprz do smaku 3-4 łyżki oliwy Na serowy beszamel: łyżka(...)ciasta na jednego naleśnika. Do tego przepisu potrzebujemy uzyskać 4 duże sztuki. Upieczone, odkładamy.   Przygotowujemy warzywa – cebulę obieramy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i ścieramy na tarce. Cukinie i bakłażana myjemy i kroimy w drobną kostkę – jeśli tak jak ja chcecie do pieczenia ozdobić naleśniki, polecam ukroić po kilka cienkich plasterków cukinii i bakłażana, obsmażyć je osobno

Smaczna Strona
Placuszki z cukinii 🥒 121

Placuszki z cukinii 🥒 Potrzebne będą : - 1 cukinia  - 1 cebula - ząbek czosnku - 2 jaja - 100g sera feta, mozzarella lub żółtego  - 3-4 łyżki mąki - garść zielonej pietruszki  - sól, pieprz  - olej (lub patelnia z nieprzywieralna powłoką)  Cukinię i cebulę obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Posolić i zostawić na 15 minut, aż puści wodę. Cukinię(...)odcisnąć. Dodać rozdrobnioną fetę (lub inny starty ser), jajka i mąkę do odpowiedniej konsystencji. U mnie wystarczyło 4 łyżki, ale to kwestia wielkości cukinii i jak bardzo ją odciśnięcie. Dodać posiekaną natkę, doprawić solą i pieprzem, smażyć z obu stron na średnim ogniu do zazłocenia. Ja podaję z wedzonym łososiem i sosem czosnkowym. Smacznego

Pelusiowa Kuchnia