cukinia - 19049 przepisów (strona:249/1270)

Kotlety z Piekarnika z Warzywami i Mozarellą 142

wymyśliłam sama, ponieważ miałam ochotę na coś innego i wyszukanego na obiad. Kotleciki zostały zapieczone w piekarniku, dzięki czemu nie są przesiąknięte tłuszczem. Ciekawego smaku nadaje im dodatek cukinii oraz kapusty. Takie kotleciki sprawdzą się także jako pożywne danie dla osób będących na diecie. Kotlety wołowe serwowane na cebuli z dodatkiem cukinii i kapusty to bardzo oryginalne danie, które(...)PIEKARNIKA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 400 g mięsa wieprzowego 1/2 cebuli 1 marchewka 200 g kapusty pieprz, sól, słodka papryka i majeranek do smaku Dodatkowo: 2 niewielkie cebule mała cukinia 100 g kapusty 80 g mozzarelli Przygotowanie mięsa  Cebule kroimy w kostkę. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kapustę szatkujemy, następnie dodatkowo siekamy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy

Przepiski.pl
Miks sałat z rybą i cukinią 125

Miks sałat z rybą i cukinią to szybki pomysł na lekką, zdrową i pożywną sałatkę na kolację. Propozycja świetnie sprawdzi się również w dietach oraz na detoksie. Sprawdź przepis: Szybka i pyszna sałatka Caprese Składniki ( 1 porcja) garść miksu sałat (dowolny) 150 g ryby (np. miruna, dorsz) oliwa sok z cytryny 1 łyżka octu jabłkowego sól pieprz 100g cukinii szczypta(...)oregano kromka pieczywa razowego kolendra Miks sałat z rybą i cukinią – przepis Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy posiekaną kolendrę. Zostawiamy na ok. 10 minut, a następnie pieczemy przez ok. 15 minut w 180 st. C. Cukinię marynujemy w oliwie z dodatkiem oregano i grillujemy na patelni grillowej, albo na grillu elektrycznym . Pieczywo możemy podpiec

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zapiekane naleśniki z warzywami ratatouille 116

mleka szklanka mąki lub jeszcze trochę do uzyskania odpowiedniej konsystencji 1 duże jajko szczypta soli 3 łyżki oleju rzepakowego Na nadzienie: 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 średnia cukinia 1 mały bakłażan 1 średnia czerwona papryka łyżka siekanych ziół – użyłam mieszanki bazylii, oregano i tymianku sól i pieprz do smaku 3-4 łyżki oliwy Na serowy beszamel: łyżka(...)ciasta na jednego naleśnika. Do tego przepisu potrzebujemy uzyskać 4 duże sztuki. Upieczone, odkładamy.   Przygotowujemy warzywa – cebulę obieramy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i ścieramy na tarce. Cukinie i bakłażana myjemy i kroimy w drobną kostkę – jeśli tak jak ja chcecie do pieczenia ozdobić naleśniki, polecam ukroić po kilka cienkich plasterków cukinii i bakłażana, obsmażyć je osobno

Smaczna Strona
Placuszki z cukinii 🥒 175

Placuszki z cukinii 🥒 Potrzebne będą : - 1 cukinia  - 1 cebula - ząbek czosnku - 2 jaja - 100g sera feta, mozzarella lub żółtego  - 3-4 łyżki mąki - garść zielonej pietruszki  - sól, pieprz  - olej (lub patelnia z nieprzywieralna powłoką)  Cukinię i cebulę obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Posolić i zostawić na 15 minut, aż puści wodę. Cukinię(...)odcisnąć. Dodać rozdrobnioną fetę (lub inny starty ser), jajka i mąkę do odpowiedniej konsystencji. U mnie wystarczyło 4 łyżki, ale to kwestia wielkości cukinii i jak bardzo ją odciśnięcie. Dodać posiekaną natkę, doprawić solą i pieprzem, smażyć z obu stron na średnim ogniu do zazłocenia. Ja podaję z wedzonym łososiem i sosem czosnkowym. Smacznego

Pelusiowa Kuchnia
Pulpety w sosie koperkowym 103

sosie koperkowym to idealna propozycja na danie obiadowe dla całej rodziny. Przygotujesz je z łatwo dostępnych składników, z dodatkiem różnych warzyw. Pulpety w sosie koperkowym z dodatkiem marchewki i cukinii to pyszny, prosty obiad, także dla dzieci. Pulpety smakują z ziemniakami i surówką, np. z marchewki i selera lub z kapusty pekińskiej . Pulpety przygotujesz także z mięsa drobiowego lub wyłącznie(...)mnie połączenie mięsa wieprzowego z wołowym . SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 czerstwa kajzerka 1 średnie jajko 1 litr bulionu 2 marchewki – 270 g 1/2 cukinii – 145 g kawałek pora – 65 g po płaskiej łyżeczce: soli, pieprzu, słodkiej papryki i majeranku 1/2 płaskiej łyżeczki ziół prowansalskich większa szczypta ostrej papryki 150 ml śmietanki

Zasmakuj Kuchni
Pierogi z ryżem i cukinią 164

już , że łatwo się je mrozi ? Składniki: - 1 kg mąki typu 500 - około pół litrabardzo ciepłej wody - łyżeczka soli ( do ciasta) + do posolenia wody - woreczek ugotowanego ryżu - 1 mała cukinia - 2 małe cebule - sól, pieprz, zioła prowansalskie, odrobina chili do smaku - 1-2 łyżki oleju Cukinię dokładnie myję, odcinam końcówki a resztę ścieram na tarce o dużych oczkach(...)ogórków. Cebulę kroję w półpiórka. Na patelni rozgrzewam 1-2 łyżki oleju. Na rozgrzanym tłuszcz wsypuję cebulę i smażę ją do zeszklenia a następnie dodaję cukinię. Nie odsączajcie cukinii - woda pięknie się wchłonie przy całości farszu i nic się nie przypali. Chwilę smażę. Chodzi o to, żeby cukinia nie była surowa ale też nie zrobiła się papką. Doprawiam warzywa

Kuchnia Pełna Emocji
Pasztet z cukinii 126

Sama nie wiem czy nazwać to pasztetem z cukinii czy babka z cukinii? Nie wiem bo za równo na zimno jak i na ciepło jest obłędna, a na drugi dzień przygotowałam ją w wersji podsmażanej na maśle na chrupko i też zrobiła furorę. Także wersja podania jest dowolna i sądzę, że Wam posmakuje.  Porcja na duża blachę keksową Składniki(...)szklanki startej na grubych oczkach cukinii 200 g żółtego sera  2 szklanki bułki tartej  1 duża cebula 4 łyżki oleju 200 g pieczarek obranych 3 jajka 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka papryki słodkiej sól i pierz do smaku pęczek pietruszki  Przygotowanie: Cebule posiekaj i podduś na oleju, następnie dodaj pieczarki i podsmażaj

Niezły Młynek
Bigos z kapusty pekińskiej z soczewicą 120

niech to cię nie przeraża, a szczególnie dresing z suszonego pomidora. Możesz go sobie odpuścić, ale jeśli go zrobisz, to poczujesz różnicę. Bigos z kapusty pekińskiej z soczewicą, batatem, cukinią i rzodkiewką Składniki: 1 mała pierś z kurczaka ½ szklanki soczewicy 2 szklanki passaty pomidorowej 1 mały batat 2 szklanki pokrojonej kapusty pekińskiej 1 mały pęczek rzodkiewki 1 mała marchewka(...)mała cukinia 1 czerwona cebula (lub żółta) 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju Sól Pieprz Przyprawy ½ łyżeczki tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki (najlepiej wędzonej) 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego (lub mniej jeśli chcesz mniej ostre danie) Szczypta kuminu 2 suszone pomidory z zalewy 2 łyżki oleju 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki miodu 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Krok 1 Posiekaj cebulę

Niedzielny kucharz
Cukinia w zalewie octowej i curry 110

Rewelacyjna sałatka na zimę. Nic dodać nic ująć. Mam cukinię w ogrodzie, ponieważ bardzo ją lubię. Polecam. Wykonanie – cukinię umyć, odciąć końcówki i pokroić w cienkie plasterki. Gdyby cukinia miała twardą skórę to ją obierzcie. Czasami skórki są bardzo twarde. Papryki umyć i pokroić w paski. Cebulki obrać i pokroić w półplasterki. Wszystko razem wrzucić do dużej miski

Kuchnia Pokoleń
Burgery z Mięsem z Indyka i Cukinią 120

musimy wychodzić z domu, by zjeść smacznego burgera, ponieważ możemy go przygotować sami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na mięso (4 porcje): mielone mięso z fileta z indyka – 400g cukinia starta na grubych oczkach 400g cebula – 1 sztuka czosnek – 2 ząbki marchewka jajko – 1 sztuka płatki owsiane – 2 łyżki przyprawy: sól, pieprz, chilli, kurkuma, bazylia Przygotowanie(...)Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Startą cukinię zasypać płaską łyżką soli i odstawić aż puści soki. Po upływie czasu odcisnąć cukinię. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek rozgnieść. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wszystkie składniki wymieszać. Uformować 4 okrągłe spłaszczone placki. Piec w nagrzanym piekarniku

Przepiski.pl
Eskalopki z indyka w sosie cytrynowym z kaszą bulgur 140

stylu greckim Będziesz potrzebować: Składniki na 1 porcje 180g fileta z indyka 30g mąki pszennej 1 cytryna skórka i sok 80g kaszy bulgur 20g marchwi 20g selera naciowego 20g cukinii 20g cebuli czerwonej 1 gwiazdka anyżu 50g masła (po 25g do kaszy i eskalopek) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Oliwa Do gotowania ( wywar z szyi indyczej i włoszczyzny) ok. 400ml(...)smaku sól pieprz świeże zioła Etap I - Warzywa Warzywa do kaszy (cebulę, marchew, seler naciowy, cukinie) pokrój w drobną kostkę, a następnie wszystkie oprócz cukinii podsmaż na patelni z odrobiną oliwy.  Pod koniec smażenia dodaj 25g masła, surową kaszę oraz   dwukrotnie większą od kaszy ilość wywaru. Naczynie przykryj i pozostaw na najmniejszym ogniu do wchłonięcia płynu przez kaszę

Wylizany Rondel
Spaghetti z kurczakiem i cukinią w pomidorowym sosie. 170

Kiedy brak mi pomysłu na obiad najchętniej sięgam po makaron. Uwielbiam go mieszać z różnymi składnikami. Dziś prosto i kolorowo. Spaghetti, kurczak i cukinia w roli głównej. Plus kilka drobnych dodatków i mamy smaczny, pożywny obiad dla całej rodzinki. Polecam :) Składniki  - 180 gram makaronu spaghetti - 1 większa pierś z kurczaka - 1 mała cukinia - kilka pieczarek - pól czerwonej papryki(...)ząbek czosnku - 100 ml śmietanki 30% - 3/4 szklanki passaty pomidorowej - papryka mielona - oregano - bazylia - sól - natka pietruszki - olej Wykonanie  Piersi z kurczaka kroję w średniej wielkości kostkę, cukinię w słupki, pieczarki w plasterki, paprykę w paseczki, czosnek siekam. Na patelni rozgrzewam 2-3 łyżki oleju na gorący wrzucam kurczaka, dodaję sól do smaku i ok. pół łyżeczki mielonej papryki

Kuchnia z widokiem na ogród
Eskalopki z indyka w sosie cytrynowym z kaszą bulgur 189

stylu greckim Będziesz potrzebować: Składniki na 1 porcje 180g fileta z indyka 30g mąki pszennej 1 cytryna skórka i sok 80g kaszy bulgur 20g marchwi 20g selera naciowego 20g cukinii 20g cebuli czerwonej 1 gwiazdka anyżu 50g masła (po 25g do kaszy i eskalopek) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Oliwa Do gotowania ( wywar z szyi indyczej i włoszczyzny) ok. 400ml(...)smaku sól pieprz świeże zioła Etap I - Warzywa Warzywa do kaszy (cebulę, marchew, seler naciowy, cukinie) pokrój w drobną kostkę, a następnie wszystkie oprócz cukinii podsmaż na patelni z odrobiną oliwy.  Pod koniec smażenia dodaj 25g masła, surową kaszę oraz   dwukrotnie większą od kaszy ilość wywaru. Naczynie przykryj i pozostaw na najmniejszym ogniu do wchłonięcia płynu przez kaszę

Wylizany Rondel
Indyk w roli głównej 104

STYLU GRECKIM ● 200 g fileta z indyka ● 60 g mąki pszennej ● 1 cytryna – skórka i sok ● 150 g kaszy bulgur ● 20 g marchwi ● 20 g selera naciowego ● 20 g cukinii ● 20 g cebuli czerwonej ● 1 gwiazdka anyżu ● 50 g masła (po 25 g do kaszy i eskalopek) ● 1 łyżka posiekanej natki pietruszki ● oliwa z wytłoczyn z oliwek do smażenia(...)szyi indyczej i włoszczyzny(ok. 800 ml) ● do smaku: sól, pieprz,świeże zioła (tymianek,szałwia) Przygotuj wywar z szyi indyczej i warzyw. Warzywa do kaszy (cebulę, marchew, seler naciowy, cukinię) pokrój w drobną kostkę, a następnie wszystkie (oprócz cukinii) podsmaż na patelni z odrobiną oliwy. Pod koniec smażenia dodaj 25 g masła, surową kaszę oraz dwukrotnie większą od kaszy ilość

Cooking for Emily
ZUPA Z CUKINIĄ I SOCZEWICĄ 109

Pyszna zupa z cukinią i czerwoną soczewicą, którą podasz jako pierwsze danie lub kompletny obiad. Treściwa, mocno warzywna, na dobrym i aromatycznym bulionie. Zupę jarzynową z cukinią i czerwoną soczewicą chętnie zjadają dzieci. Jest kolorowa i zdrowa. SKŁADNIKI: 1,250 ml bulionu ½ cukinii ¼ selera 2 marchewki 2 pietruszki 2 ziemniaki 5 łyżek czerwonej soczewicy 1 łyżka masła klarowanego 2 kulki(...)wlewam bulion, dodaję liść i ziele. Zupę zagotowuję, po czym zmniejszam palnik i gotuję do miękkości warzyw. Gdy będą prawie miękkie dodaję do zupy posiekaną w kostkę lub półksiężyce cukinię oraz soczewicę. Gdy warzywa będą miękkie wlewam śmietankę i przyprawiam zupę do smaku. Przed podaniem wsypuję łyżeczkę świeżego koperku. Smacznego

Zasmakuj Kuchni