cukinia - 18701 przepisów (strona:256/1247)

Frittata z cukinii, marchewki i suszonych pomidorów 148

ciuchami :P  Z takich zakupów zawsze wracam z torbami pełnymi świeżych warzyw, owoców i głową pełną pomysłów co pysznego z tego powstanie. W dzisiejszym przepisie rolę główną zagrała cukinia. Jest to warzywo, które można wykorzystać na nieskończoną liczbę sposobów i to zarówno na słodko jak i wytrawnie. Tym razem znalazło miejsce w pieczonej frittacie. Dodatek marchewki nadaje lekko słodkiego(...)pożywna więc spokojnie posłuży jako danie obiadowe. Doskonale smakuje także na zimno, a wiec z powodzeniem można zapakować ją do pudełka na lunch lub przekąskę.  FRITTATA Z CUKINII, MARCHEWKI I SUSZONYCH POMIDORÓW Czas przygotowania 15 minut + 30 minut pieczenia Składniki podane na przygotowanie 3 małych lub 2 dużych porcji Duża cukinia Dwie marchewki 3-4 suszone pomidory Pół pęczka

HealthyCreations
Pieczeń rzymska z cukinią, zdrowy oraz szybki pomysł na obiad. 139

Pieczeń rzymska, czyli mięso mielone zapiekane. Banalnie proste, ponieważ nie trzeba formować kotlecików. Po prostu wkładasz wszystkie składniki do foremki. U mnie żeby było jeszcze prościej użyłam cukinii zamiast jajka na twardo. Zyskałam dodatkową porcję warzyw. Pieczeń rzymską można jeść na ciepło lub na zimno (zimny bufet lub do kanapek) Składniki: 800g mięsa mielonego (ja użyłam wołowego 12% tłuszczu) cebula(...)ząbki czosnku 2 jajka cukinia 4 plasterki sera żółtego łyżeczka oleju rzepakowego sól, pieprz, rozmaryn Sposób przygotowania: Cukinię przekrój wzdłuż na 4 słupki. Posól i popierz i odstaw na 15 minut. Na oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę a następnie czosnek oraz posiekany rozmaryn. Odstaw na chwilę by lekko ostygła. Mięso mielone wymieszaj z przyprawami, jajkiem oraz podsmażoną cebulką. Cukinię złóż

wysmienity
Łosoś w papilotach z warzywami 169

Magda Idealnie przygotowany, soczysty filet łososia pieczony w jednym papilocie ze wszystkimi dodatkami to propozycja na przepyszny obiad do przygotowania w chwilę. Porcja warzyw w postaci ziemniaków i cukinii stanowią świetnie pasujące tło do łososia, a to wszystko uparowane w aromacie cytryny i koperku. Najlepszy sposób na przyrządzenie łososia – zawsze wychodzi perfekcyjnie. Składniki (na 1 porcje): 150-gramowy filet(...)łososia 1 średni ziemniak pół średniej cukinii 2 plasterki cytryny 3-4 gałązki koperku sól i świeżo mielony pieprz do smaku Nagrzewamy piekarnik na 200 ° . Przygotowujemy duży arkusz papieru do pieczenia. Ziemniaka obieramy i myjemy, cukinię także dokładnie myjemy. Za pomocą szatkownicy do warzyw albo nożem kroimy ziemniaki w bardzo cieniutkie talarki. Cukinię kroimy w nieco grubsze plasterki. Łososia myjemy

Smaczna Strona
makaron z cukinią i gorgonzolą 157

mówię odmóżdżeniem i czekaniem aż Ci obiad podstawią pod nos. Dziś szybciutko robiłam obiad. Poszłam troszkę na kompromis i wedle życzenia córki ugotowałam makaron pełnoziarnisty. Makaron z cukinią i gorgonzolą. Nie jest to w sumie obiad, który kwalifikuje się do tańszych. Jednak urlop....urlop ma to do siebie, że sprawiamy sobie przyjemności. Składniki:  * 30 dkg makaronu pełnoziarnistego * 2 małe(...)cukinie * 10 dkg gorgonzoli * 2 łyżki masła * mała cebula Makaron ugotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu. Rozpuściłam masło, dodałam posiekaną w kostkę cebulkę i zeszkliłam. Cukinię pokroiłam w pół talarki i dusiłam razem z cebulą do momentu aż zmięknie. Na sam koniec dodałam pokrojoną w kostkę gorgonzolę i przemieszałam aż się rozpuści. Ugotowany i przecedzony makaron wyłożyłam na patelnię

Pieprzyć z Fantazją
Spaghetti carbonara z cukinią i szparagami 165

prawdziwej się nie daje śmietany drudzy,  że same żółtka, a ja Wam powiem jedno, każda wersja smakuje! Tym razem zrobiłam ją w wersji letniej czyli z cukinią i moimi ulubionymi zielonymi szparagami, sezon na nie jest krótki aż żal nie korzystać, a szparagi z makaronem smakują zawsze, polecam Wam w tym wydaniu. Składniki na 3-4 porcje(...)makaronu spaghetti 25 dag boczku 25 dag zielonych szparagów 2 cukinie 2 cebule 4 ząbki czosnku Mały kawałek pora 3 jajka 100 ml śmietanki kremówki 50 g sera parmezan lub grana padano Sól himalajska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Posiekana natka pietruszki  do posypania Sposób przygotowania: Cukinię i szparagi umyć, ze szparagów odłamać zdrewniałe końce, resztę pokroić

Wanilia i Kardamon
Placuszki z cukinii z tuńczykiem i rzodkiewką 140

Uwielbiam placuszki z cukinii , dlatego na blogu prezentowałam już niejedną ich wersję, ale z pewnością ujrzycie więcej takich pysznych propozycji. Wracając do przepisu... Placki smakują rewelacyjnie - są takie delikatne i kusząco pachnące. Cukinia idealnie komponuje się z tuńczykiem oraz leciutko chrupiącą rzodkiewką. Wbrew pozorom to jedne z najlepszych, zdrowych połączeń. Koniecznie spróbujcie! (około 10 sztuk) 1 mała cukinia (około 200g(...)jajko   2 łyżki mąki pszennej (czubate) sól, pieprz Dodatkowo:  1/2 puszki tuńczyka w oleju słonecznikowym Princes 5 rzodkiewek Ponadto: masło/olej do smażenia Umytą cukinię zetrzeć ze skórką na tarce o grubych oczkach, tuńczyka odcedzić z oleju, rzodkiewki pokroić w półplasterki, a białko ubić na sztywną pianę. W misce wymieszać cukinię, mąkę oraz żółtko i następnie delikatnie wmieszać

Di gotuje
Placki z cukinii 171

Dziś u mnie placki z cukinii, które podałam z leczo warzywnym i kurczakiem z chorizo oraz z miską pełną sałat z aromatycznymi suszonymi pomidorami i tartym parmezanem. Wspaniały obiad. Placki z cukinii, dziś bez dodatku cebuli podaję także z jogurtem naturalnym i świeżo skrojonym koperkiem. Moje placki, tak jak z dyni polecam także same, chrupiące, delikatne, na obiad lub podwieczorek(...)zimno tez znikają Składniki: 3 cukinie 160 g mąki pszennej 1 jajko sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Umyte cukinie trę na tarce o dużych oczkach, przekładam do miski. Dodaję jajko oraz mąkę, mieszam, doprawiam. Smażę na rozgrzanym oleju nakładając łyżką. Smażę na złoto z obu stron, odkładam na ręcznik papierowy. Podaje od razu! Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Paccheri z tuńczykiem botwinką i cukinią zapiekane w sosie śmietanowo-serowym 209

MasterTuńczyk wiedziałam już,   że tą rybkę połączę   z makaronem i serem,     ale wiosna rządzi swoimi prawami więc z targu przytargałam dorodną wiązkę soczystej botwinki i cukinię   padło więc na neapolitański makaron paccheri w kształcie dużych krótkich rur który   idealnie nadaje się do nadziewania czym tylko chcemy a skoro makaron to i ricotta i parmezan(...)rurki 2 puszki tuńczyka w kawałkach  w sosie własnym Princes 30 dag serka ricotta 10 dag startego parmezanu lub innego ostrego żółtego sera 1 pęczek botwinki 1 młoda cukinia 200 ml słodkiej śmietanki 22-30% Sól morska do smaku Świeżo mielony czarny pieprz do smaku 1 łyżeczka masła do posmarowania formy Sposób przygotowania: Danie zaczynamy od przygotowania nadzienia : Tuńczyka

Wanilia i Kardamon
Omlet z cukinią, oliwkami i parmezanem 133

maśle? Dzisiejsza kolacja była przepyszna. Każdego dnia staram się przygotowywać nowe dania. Zawsze jednak jest kolorowo i smacznie.  Z prostych składników zrobiłam na dzisiejszą kolację omlet z cukinią, oliwkami i parmezanem. Całość posypałam ziarenkami siemienia lnianego, które lubię dodawać do owsianek i dań wytrawnych. Omlet z cukinią, oliwkami i parmezanem / 1-2 osoby ;) Składniki: 2 jajka 2 łyżki(...)masła 1/3 średniej cukinii 1 ząbek czosnku 1 garść czarnych oliwek 4 łyżki startego grana padano/parmezanu 1 łyżka siemienia lnianego w ziarenkach sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Cukinię kroimy w półplasterki. Czosnek obieramy i kroimy na plasterki. Oliwki odsączamy i kroimy na plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy czosnek oraz cukinię. Jajka wbijamy

Moja smaczna kuchnia
Tarta z cukinią i twarogiem bez laktozy 151

Krucha, chrupiąca tarta z delikatnym twarogiem połączonym z wyrazistą cebulką i szczypiorkiem, przykryta warstwą świeżej cukinii z aromatyczną ziołową nutą to moja propozycja sezonowego obiadu. Składniki: Ciasto: 125g masła bez laktozy Mlekovita 230g mąki pszennej 1 jajko 1/2  łyżeczka soli 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia masło bez laktozy Mlekovita do wysmarowania formy Farsz: 1 cukinia 230g twarogu półtłustego(...)Nakłuć widelcem i wstawić do zamrażarki na około 15-20 minut. Po tym czasie tartę podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10 minut. 2. Cukinię umyć i pokroić w cienkie plasterki. 3. Twaróg półtłusty przełożyć do miski, dodać śmietanę, rozetrzeć widelcem, następnie dodać posiekany szczypiorek, drobno posiekaną cebulę i czosnek. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą

Szalona Kuchnia Eweliny
Sałatka z grillowaną cukinią, halloumi i sosem pomidorowo-pomarańczowym 200

miejsce na piknik :) My wybraliśmy piękną polankę w środku lasu, spędzając przy tym cudowny, rodzinny czas. Ja preferuję lekkie dania wegetariańskie i taką też przygotowałam sałatkę. Roszponka z grillowaną cukinią i grillowanym serem halloumi, który wcześniej zamarynowałam w Musztardzie Kieleckiej, świetnie zgrały się z owocami i sosem przyrządzonym z Ketchupu Kieleckiego łagodnego extra i soku pomarańczowego. Uwielbiam to połączenie(...)gwarantuję, że jak wypróbujecie, to zakochacie się w nim tak jak my :) 3-4 porcje: 150 g roszponki 220 g sera halloumi średnia cukinia ok. 300 g malin czerwona pomarańcza sól i pieprz marynata do sera: 2 łyżki oliwy łyżka soku z cytryny 2 łyżki Musztardy Kieleckiej delikatesowej stolowej sos pomidorowo-pomarańczowy: sok wyciśnięty z całej pomarańczy 4 łyżki Ketchupu

Mienta blog
Gulasz z czerwonej soczewicy z cukinią i pieczarkami 141

zazwyczaj do szybkich dań, zwłaszcza sałatek. Dzisiejszy przepis to danie wegetariańskie, a zamiennikiem mięsa jest właśnie czerwona soczewica. Szybka w przygotowaniu. Całe danie bardzo  smaczne, z dodatkiem cukinii i malutkich pieczarek. Na soczyste i piękne pomidory musimy jeszcze poczekać, dlatego używam tych w całości z puszki. Sprawdzają się w okresie, gdy sezon na pomidory wciąż przed nami(...)delikatne i aromatyczne dodatki do gulaszu warzywnego. Nie zabrakło grana padano i siemienia lnianego, które ostatnio dodaję do wszystkich niemal posiłków!  Gulasz z czerwonej soczewicy z cukinią i pieczarkami / 4-5 porcji Składniki: 1 średnia cukinia 200 g malutkich pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 400 g pomidorów w całości z puszki 4 łyżki oliwy z oliwek

Moja smaczna kuchnia
Ratatouille 133

Ratatouille Ratatouille to danie wywodzące się z Prowansji. W oryginalnym przepisie bazą do przygotowania są cukinia, bakłażan, pomidor cebula i papryka. Ja w tym przepisie zrezygnowałam z dodania cebuli ponieważ to danie bez niej lepiej mi smakuje, ale jeżeli ktoś chce spróbować należy 1 cebulę pokroić w kostkę, zeszklić(...)wariant z dodatkiem mięsa mielonego ale wersja wegetariańska zdecydowanie bardziej przypadła mi do gustu. Wypróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania ratatouille: 2 czerwone papryki, 2 niewielkie różnokolorowe cukinie lub 1 zielona nieco większa, 1 bakłażan, 4 niewielkie pomidory, 1 ząbek czosnku, łyżka śmietany, sól i pieprz do smaku, łyżka posiekanego świeżego tymianku, 100-150 g sera

Gotuj Się Kto Może
Leczo 422

Leczo to obowiązkowa potrawa w sezonie na pomidory i paprykę. Są to główne jego składniki. W węgierskim oryginale nie znajdziemy cukinii, ale w Polsce bardzo często się ją dodaje, co i ja praktykuję bo po prostu nie wyobrażam sobie inaczej, tak jest dla mnie pysznie. "Nie potrafię" zrobić lecza w małej ilości, zawsze przyrządzam go na dwa, trzy(...)końcu już papryka daje nam porządny zastrzyk witamin, a i pomidory podczas gotowania zyskują więcej likopenu - przeciwutleniacza, który wspomaga nasz system odpornościowy, m.in. zmniejsza ryzyko zawału serca czy nowotworów. Cukinię osobiście polecam najlepiej zieloną i choć dużą - to nie przerośniętą, gdyż ma wtedy twardą skórkę i jest niesmaczna. Składniki: (Porcja na duży 5-litrowy garnek) ok 15 dag boczku

Nie do chrzanu!
Zapiekane cannelloni z cukinii, mięsa mielonego w sosie pieczarkowym 265

Cannelloni z cukinii w roli charakterystycznego makaronu. Mięsne kuleczki zawinięte w plastry cukinii zapieczone z kaszą to bardzo fajne podanie mięsa mielonego w oryginalny sposób. Całość połączona sosem pieczarkowym, która smakuje wybornie i stanowi doskonały pomysł na rodzinny obiad. Składniki: 200g kaszy jęczmiennej 2 duże cukinie 1 cebula 1 ząbek czosnku 400g mięsa mielonego z szynki 200g mięsa mielonego(...)czosnku 3 łyżki masła 80g żółtego sera sól pieprz Wykonanie: 1. Kaszę ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, następnie wystudzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. 2. Cukinie pokroić wzdłuż na cienkie plastry i wrzucić do osolonego wrzątku na 2 minuty, a następnie osuszyć i wystudzić. 3. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, następnie pozostawić

Szalona Kuchnia Eweliny