cukinia - 18701 przepisów (strona:263/1247)

Szaszłyki drobiowe z boczkiem i cukinią 255

Pogoda zachęca do grillowania, a na grilla świetnie sprawdzą się szaszłyki. Mięso z filetu kurczaka, przeplatane boczkiem, cukinią i cebulą. Brzmi dobrze, prawda ? Szaszłyki upiec możecie na grillu, kładąc je na aluminiowej tacy lub w piekarniku. Moje piekłam w piekarniku, a opcji grillowania/opiekania. Mięso do szaszłyków zamarynowałam w gotowej paprykowo-ziołowej marynacie Kujawski . Marynata nadała mięsu smaku i aromatu. Gotowe(...)pieczenia w piekarniku. Jeśli nie znajdziecie nigdzie takiej marynaty, mięso zamarynujcie w mieszance oleju, musztardy i ziół oraz przypraw. PRZEPIS NA DROBIOWE SZASZŁYKI Z BOCZKIEM I CUKINIĄ Składniki na szaszłyki: około 700-800 g mięsa z filetu kurczaka 250 g boczku 2 małe cukinie 2 cebule 3 łyżki marynaty paprykowo-ziołowej Kujawski ( lub własna mieszanka ) 1/2 łyżeczki soli Wykonanie szaszłyków

kolorowotorcikowo
Zupa-krem z cukinii i zielonych szparagów 78

Skoro sezon szparagowy w pełni, to trzeba z niego korzystać. Dziś wspaniały i niezwykle aromatyczny krem z mojej ulubionej cukinii w towarzystwie zielonych szparagów. Polecam! Składniki: 800g cukinii 200g zielonych szparagów 1 serek topiony 1 ząbek czosnku garść listków bazylii 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej pieprz kolorowy sól Wykonanie: Cukinię obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Szparagi(...)umyć, pokroić na większe kawałki, wrzucić do cukinii. Zalać szklanką wody, dorzucić przekrojony duży ząbek czosnku i dusić całość do miękkości pod przykryciem. Gdy warzywa będą już miękkie, dodać serek topiony oraz bazylię. Całość zmiksować. Zupa powinna mieć konsystencję średnio gęstego kremu. Doprawić gałką, tymiankiem, solą i pieprzem. Podawać z grzaneczkami. Smacznego!   Artykuł Zupa-krem z cukinii i zielonych

Raj dla Podniebienia
Wstążki cukinii z łososiem i limonkowym dressingiem 178

Lato to dla mnie pora lekkiego i świeżego jedzenia, z dużą ilością pysznych warzyw. Jednym z moich ulubionych jest cukinia. Cieszy oczy na każdym straganie i występuje w kilku postaciach - może być tradycyjnie zielona, słonecznie żółta czy też okrągła, idealna do nadziewania. Dziś pokażę Wam, jak przygotować proste i szybkie danie z cukinii - wstążki cukinii z łososiem i limonkowym dressingiem(...)które może być doskonałym pomysłem dla tych, którzy są na diecie lub po prostu nie mają ochoty na ciężkie, sycące potrawy. Skusicie się? Składniki: 2 długie cukinie (mogą być kolorowe) 100 g łososia garść pietruszki kilka pomidorków koktajlowych 1 limonka 3 łyżki oliwy z oliwek sól, świeżo mielony pieprz do smaku Cukinię umyć i za pomocą obieraczki pokroić na cienkie

Magda Kucharzy
Kwiaty cukinii z gorgonzolą 112

Kwiaty cukinii , raczej niedostępne w sklepach ponieważ są bardzo nietrwałe. Aby mieć stały dostęp do nich najlepiej mieć cukinie w ogródku :) Wówczas wystarczy wybrać odpowiednie kwiatki, jeżeli wybierzemy męskie kwiaty, nie musimy się bać, ze nie będzie owoców. Cukinia wyrasta tylko z kwiatów żeńskich. Ja zawsze kupuję je w gospodarstwie Państwa Majlertów. 6 kwiatów cukinii nadzienie: 60 gorgonzoli, 100 serka(...)pestki wymieszać. Mąkę pszenną i kukurydzianą wymieszać, posolić, dolać wodę mineralną i lekko wymieszać trzepaczką. Wymieszać, ale niezbyt dokładnie. Powstała mieszanina powinna być o konsystencji gęstej śmietany. Płatki kwiatów cukinii lekko rozchylić, włożyć farsz. Zwinąć płatki na końcach tak, aby zamknąć kwiaty. Maczać kwiaty w „cieście” i smażyć w głębokim oleju, około minuty. Usmażone kwiaty wyjmować na ręcznik papierowy. zastawa

królestwo garów
Grillowana cukinia z salsą i piekielnymi kiełbaskami 120

przy okazji zabłyśniecie przed rodziną i znajomymi. Firma  Hańderek  w swojej ofercie ma przepyszne kiełbaski, które pod względem jakości i smaku polecam z czystym sumieniem. Do moich cukinii i salsy pomidorowej wybrałam pikantne Piekło w gębie i połączenie okazało się bardzo trafnym wyborem.  Grillujcie, biesiadujcie i cieszcie się czasem wspólnie spędzonym w gronie rodziny i znajomych!. Lista(...)składników: - 4 cienkie kiełbaski  - 2 małe cukinie - olej rzepakowy lub oliwa - sól 1. Cukinie myjemy, przekrawamy wzdłuż na połowę, łyżeczką wycinamy środek z gniazdami nasiennymi, wcieramy w cukinie małą ilość oliwy lub oleju, oprószamy solą, grillujemy do czasy aż będą al dente. Równolegle przygotowujemy na grillu kiełbaski. Salsa pomidorowa: Do dobrej salsy potrzebujemy bardzo ostrego noża i jędrnych pomidorów

Apetyczna babeczka
Cukinia pieczona w ziołach 171

Dodatek do obiadu, makaronów, kasz, ryżu, sałatek, na kanapkę, zapiekankę na ciepło.   To także ciekawa propozycja niestandardowego caprese lub carpaccio z cukinii. Wystarczy cukinia, kilka przypraw i chwila czasu na przypilnowanie ich podczas pieczenia:) Ziół możecie użyć dowolnych, w zależności jakie kompozycje lubicie, vegeta natur i lubczyk też świetnie się sprawdzą. Składniki: 1 cukinia oliwa z oliwek pieprz, słodka(...)papryka, tymianek, szczypta soli Przygotowanie: Cukinię dobrze myjemy, kroimy w niezbyt grube plasterki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim krążki cukinii. Polewamy ją oliwą z oliwek, posypujemy roztartymi w dłoniach ziołami i przyprawami. Pieczemy w temp. 190C bez termoobiegu grzaniem góra-dół przez ok. 20 minut. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Pieczona ryba pod nazwą Red Snapper podana z puree z ziemniaków oraz cukinią i oliwkami 146

Pieczona ryba pod nazwą Red Snapper podana z puree z ziemniaków oraz cukinią i oliwkami Na dziś przygotowałam filety z ryby o nazwie Red Snapper (Lutjanus purpureus), w polskim tłumaczeniu lucjan purpurowy. W moim przypadku pochodzi ona z zachodniego Pacyfiku, dlatego również nabycie jej w Europie jest oczywiście możliwe wyłącznie w formie mrożonej. Mięso po upieczeniu jest bardzo smaczne, delikatne(...)garść startego parmezanu   1 łyżka masła 4 łyżki mleka 1/2 łyżeczki soli morskiej   1 szczypta gałki muszkatołowej   1 szczypta białego pieprzu   Dodatek z cukinii i oliwek:  2 młode cukinie  1 garść oliwek  3 gałązki tymianku  3 ząbki czosnku  3 łyżki oliwy  1 szczypta soli morskiej 1 szczypta pieprzu

Wino Francja Kuchnia
Pęczak z pieczoną cukinią, boczkiem i pieczarkami 162

Kasza pęczak jest bardzo zdrowa ❤, w smaku wyjątkowa. Kiedy cukinię z cebulą upieczemy, pieczarki i boczek następnie dodajemy. Na samym końcu przyprawę z kaszę mieszamy i do warzyw dokładamy. Całość podpiekamy, świeży szczypiorek siekamy, wierzch nim posypujemy i już z całą rodzinką 👪 sobie jemy 🍴  .  Składniki: ok. 1 kg małych cukinii (10 szt.), 2 duże cebule, 250 małych pieczarek(...)świeży tymianek, sól do smaku, pieprz czarny mielony do smaku, olej rzepakowy, 1 płaska łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego, 2 łyżki mieszanki przypraw suszone pomidory z chili, pęczek szczypiorku. Przygotowanie: Cukinie myjemy, osuszamy i odcinamy z nich końcówki, a cebulę kroimy na ósemki.   Rada: jeśli nie macie małych cukinii, można użyć większej i ją pokroić. Czas pieczenia trzeba dostosować

Moniki Smakołyki
Pizza z cukinią i szparagami 138

Domowa pizza w bardzo wiosennej odsłonie,ze szparagami,cukinią i pomidorkami koktajlowymi. ]  ciasto: 200 g mąki pszennej 1/2 szkl. letniej wody 20 g drożdży 1 łyżeczka oliwy sól ponadto: 9 szt zielonych szparagów 1/2 małej cukinii 5 żółtych pomidorków koktajlowych 100g tartego sera mozzarella 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól  Do miski wsypać mąkę,rozkruszyć drożdże,wlać wodę,oliwę(...)smaku. Wyrobić elastyczne ciasto i odstawić do wyrośnięcia na pół godziny przykryte ściereczką. Szparagi,umyć odłamać twarde końce ,odciąć 12 cm kawałki  z główką. Pomidorki pokroić na połówki,cukinię wraz ze skórką na cienkie plasterki. Wyrośnięte ciasto rozłożyć na papierze i rozciągnąć cienko tworząc koło. Brzegi ciasta ozdobnie uformować odciskając widelec,środek ponakłuwać.  Tartą mozzarellę posypać na całej

Kolorowa kuchnia Elki
Cukinia zapiekana z orzechami i niedźwiedzim czosnkiem 117

Cukinię uwielbiam pod każdą postacią! Dziś na obiad w formie zapiekanej, z dodatkiem czosnku niedźwiedziego i orzechów! Składniki: 2 młode cukinie 1 biała cebula 5 listków czosnku niedźwiedziego 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 4 łyżki zmielonych orzechów 2 łyżki gęstej śmietany 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku Wykonanie: Cukinię umyć, przekroić wzdłuż(...)wydrążyć. Następnie miąższ z cukinii przysmażyć na oliwie z posiekaną cebulą i czosnkiem. Wsypać bułkę tartą z orzechami, przyprawić do smaku, wymieszać i po przestudzeniu dodać żółtka, śmietanę, natkę pietruszki i ubitą pianę z białek, po czym delikatnie zamieszać. Tak przygotowany farsz nałożyć na wydrążoną cukinię. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 25 minut

Tradycyjna Kuchnia
Wegańskie pasty i pasztety do kanapek :) 209

widzę, że na stronie sklepu występuje on teraz w innym opakowaniu i całkowicie innym składzie. Choć nazwa i firma zostały te same. Pasztet spożyłam m.in. z chlebem lnianym z cukinią . Kompletnie mi on nie smakował. Zapach miał bardzo nie przyjemny, a smak specyficzny i niezbyt dobry. Ale pamiętajcie, że to tylko moje zdanie, może Wam akurat przypadnie do gustu(...)może już go jedliście, wtedy podzielcie się opinią w komentarzach :) Krem z pora i cukinii pory* 25%, nasiona słonecznika* 22%, woda, olej słonecznikowy*, cukinia* 10%, sok z cytryny*, czosnek*, sól morska. *składniki certyfikowane pochodzące z rolnictwa ekologicznego Bardzo ciekawe połączenie smaków. Por i cukinia to mix, który chyba jeszcze nie próbowałam. Pasta ma nieco rzadszą konsystencję, dzięki czemu świetnie rozprowadza

Zdrowie na języku :P
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i kurczakiem 240

Cukinia faszerowana to warzywo, które można jeść w zupach, zapiekankach, sałatkach, grillowaną, ale także można ja nafaszerować. Dowolność faszerowania sprawia, że w zależności od tego co znajdziemy w lodówce, możemy znaleźć na nią sposób :) Składniki: 4 średnie cukinie   oliwa  sól, pieprz, bazylia 2 ząbki czosnku 0,5 kg piersi z kurczaka łyżeczka przyprawy do kurczaka 100g kaszy jaglanej(...)saszetka) 2 łyżki passaty pomidorowej 2 łyżki jogurtu naturalnego duża cebula zioła prowansalskie- 1/2 łyżeczki papryka słodka w proszku - 1/2 łyżeczki  ser corregio do posypania Przygotowanie: Cukinię kroimy wzdłuż na pół. Usuwamy gniazda nasienne i część miąższu. Smarujemy środek oliwa i posiekanym drobno czosnkiem. Posypujemy bazylią, solą oraz pieprzem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut

ChilliJemy
Grecka moussaka ( musaka ) 141

wymówki, że nie zrobicie Na prawdę polecam przepis i zachęcam Was do stworzenia własnego kawałka Grecji Składniki na moussakę: 1kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1kg bakłażanów 1kg cukinii 1kg ziemniaków 300g cebuli 800g pomidorów pelati z puszki 140g koncentratu pomidorowego 250ml bulionu warzywnego 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 2 laski cynamonu 2 łyżeczki miodu(...)żółtka jajek Beszamel: 1l ciepłego mleka 150g masła 150g mąki pszennej łyżeczka gałki muszkatołowej łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu 80g sera grana padano 2 żółtka jaj Przygotowanie moussaki: Ziemniaki, cukinię i bakłażany kroimy w grubsze plastry. Ziemniaki i cukinię grillujemy na patelni, lub podpiekamy w piekarniku. Bakłażany układamy na ściereczce i posypujemy solą. Zostawiamy je tak na 15 minut

NiePieprz.pl
Carbonara z cukinią 108

Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na carbonarę z dodatkiem cukinii. Lubię kombinować z carbonarą, bo wystarczy dodać 1 składnik lub zamienić bekom na warzywo, aby otrzymać zupełnie nowe, smaczne danie. Jeśli jednak jesteście zwolennikami klasyki, koniecznie zajrzyjcie  tutaj . Do przygotowania porcji dla 2 osób będziemy potrzebować: - porcję makaronu spaghetti - 2 żółtka i 1 białko - 100 g wędzonego boczku - pół małej(...)cukinii - 50 g startego parmezanu - szczyptę soli, pieprzu, oregano i bazylii 1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. 2. Boczek kroimy w niewielką kosteczkę, a cukinie w plasterki. 3. Na suchej mocno rozgrzanej patelni podsmażamy boczek, do zrumienia (ok 8 min). 4. Następnie dodajemy cukinie i podsmażamy jeszcze przez chwilę, aż zmięknie (ok. 5 min).  5. W międzyczasie przygotowujemy

Bez Cebuli
Buraczki zasmażane z cukinią 119

Mój ulubiony dodatek do mięsa. Buraczki zasmażane. Na blogu jest już propozycja buraczków zasmażanych z jabłkiem, a dzisiaj polecam buraczki z cukinią. Łagodne w smaku, można je również przygotować w wersji do słoików na zimę. Polecam! Buraczki zasmażane  cukinią Składniki: 4 buraki, ugotowane w mundurkach 1 mała cukinia 1 cebula płaska łyżka mąki łyżeczka cukru przyprawy: sól, pieprz(...)ocet spirytusowy Wykonanie: Ugotowane buraczki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę, cukinię obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczach. Cebulę podsmażamy na łyżce tłuszczu, po chwili dodajemy startą cukinię i chwilę razem dusimy. Dokładamy buraczki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem i dusimy całość kilka minut. Podajemy na ciepło

Smak mojej kuchni