Pyszny, aromatyczny keczup z cukinii. Śmiało mogę stwierdzić, że nie jadłam lepszego keczupu, nawet mój ulubiony Heinz przy tym wymięka. Jeśli jeszcze nie próbowaliście...nie czekajcie dłużej. Przepis znalazłam u mojej blogującej koleżanki Marzeny z bloga Kulinarna Maniusia. Marzena zachwala się ni jeszcze bardziej niż ja, więc coś w tym musi być;) Ps.przepis lekko zmodyfikowałam, mam nadzieje(...)Marzenka mi to wybaczy. Składniki: 1,5 kg cukinii 4 średnie cebule 2 szklanki cukru 1 szklanka octu 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka pieprzu 2 małe słoiczki koncentratu sól jeśli chcecie otrzymać ostry keczup - szczypta lub dwie chilli Wykonanie: Cukinię myjemy i wydrążamy środek z pestkami, ścieramy na tarce jak na placki ziemniaczane. Ja swoją starłam
Życie zaczyna się w kuchniCukinie zapiekane - dosyć popularne danie ale każdy ma na to swój pomysł. Pyszne są cukinie na grillu ale jest jeszcze troszkę za zimno więc trzeba ratować się patelnią lub piekarnikiem. Składniki: 2 małe cukinie 2 pieczarki 1 mała cebula 1 pierś z kurczaka jajko około 3 łyżek posiekanego sera Rokpol 2 łyżki startego żółtego sera(twardego) 2 łyżki posiekanej zielonej(...)pietruszki pieprz i sól olej Wykonanie: Cukinie przekroić wzdłuż i usunąć nasiona i lekko wysmarować olejem. Pierś z kurczaka bardzo drobno pokroić lub przepuścić przez maszynkę. Podsmażyć na patelni. Doprawić solą i pieprzem. Pieczarki i cebulę oczyścić i bardzo drobno pokroić. Podsmażyć na patelni. Wszystkie składniki razem wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Farszem napełniać cukinię i zapiekać w piekarniku nagrzanym
Pysznie & Piękniepomarańczy, a na nich krąg z plastrów kurczaka. W ten sposób zapełniamy całą miskę. Całość posypujemy prażonymi pestkami dyni i polewamy sosem musztardowo - miodowym. Sałatka z soczewicą, grillowaną cukinią i ostrym sosem klonowym 1 opakowanie mixu sałat 1 puszka soczewicy 1 czerwona cebula 1 cukinia 1 łyżeczka ziół prowansalskich 4 łyżki pestek dyni sól ziołowa Sos 2 łyżki(...)syropu klonowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka ostrej musztardy 1 łyżka białego wytrawnego wina sól świeżo mielony pieprz Pestki dyni prażymy na patelni i odstawiamy. Cukinię myjemy i kroimy w półplastry o grubości ok. pół centymetra. Delikatnie posypujemy solą ziołową i ziołami prowansalskimi. Grillujemy na patelni bez użycia tłuszczu. Studzimy na kratce. Sałatę myjemy, osuszamy i przekładamy
My Chcemy JeśćWŁOSKIE JEDZENIE, ZAPIEKANKA MAKARONOWA Dzisiaj mam dla Was same pyszności! Włoska zapiekanka makaronowa z dodatkiem cukinii, pomidorków cherry, suszonych pomidorów włoskich, czosnku i prawdziwego parmezanu. To zdecydowanie moje ulubione połączenie smaków. Lubię zapiekanki makaronowe również z tego względu, że nie wymagają od nas zbyt dużej ilości czasu, jak i umiejętności. Mogą być fajną alternatywą obiadu bez mięsa. Taki obiad(...)Wszystkie składniki powinny być świeże i jędrne. Ja wybrałam suszone włoskie pomidory, które dzięki procesowi suszenia, skondensowały w sobie o wiele więcej smaku i aromatu. Połączyłam je z delikatną cukinią i mocnym charakterystycznym smakiem sera jaki posiada parmezan. SKŁADNIKI: - 400 g makaronu Malma świderki - 4 jajka rozmiar M - 3/4 szklanki mleka - 1/2 szklanki śmietany 18% lub 30% - sól, pieprz
SMYKWKUCHNIwiedz że coś musi być naprawdę dobre! Nie spodziewałam się tego po pulpecikach, które z założenia miały być po prostu zdrowszą wersją kotletów mielonych. Sekretem okazał się dodatek cukinii, którą dodałam do drobiowego mięsa, a która sprawiła że całość była mięciutka i soczysta jak nigdy dotąd. Szczerze polecam! Było tego jak dla pułku wojska a ostatecznie nie było co mrozić(...)Składniki na pulpety: 700 gram mielonej piersi drobiowej 1/2 niewielkiej cukinii 1 marchewka odrobina koperku 1 jajko ok 1/2 szklanki bułki tartej majeranek, curry, słodka papryka, sól, zioła prowansalskie 1,5 l bulionu Składniki na sos: 3 marchewki pietruszka 1/2 selera 1/2 cukinii mały por majeranek, curry, słodka papryka, sól, zioła prowansalskie łyżeczka masła łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: 1.Mięso
Mama z miastaPlacki z cukinii i marchewki to bardzo zdrowe a zarazem szybkie danie. Polecam wypróbować na obiad lub szybką przekąskę, idealne również do lunch-boxa, zarówno na zimno jak i na ciepło. Składniki: -2 duże marchewki -2 cukinie -2 duże jajka lub 3 małe -8 łyżek mąki -zielona pietruszka -sól, pieprz -olej do smażenia Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach(...)wsypać do durszlaka, posypać solą i zostawić na 15 minut. W tym czasie obrać marchewkę, zetrzeć na grubych oczkach. Odcisną cukinię z soku. Do garnka wsypać cukinię, marchewkę, pietruszkę. Następnie wbić jajka i wsypywać po łyżce mąki mieszając dużą łyżką. Placki smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia z każdej strony. Następnie placki odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju
Receptura smakuCiąg dalszy zabaw kulinarnych z cukinią :) Składniki na leczo z cukinią i kiełbasą (7 porcji): 2 cukinie 3 czerwone papryki 2 cebule 2 puszki krojonych pomidorów pieczarki ok. 500 g brązowa kiełbasa - 4 sztuki sól pieprz majeranek Pokroić kiełbasę w pół plastry i podsmażyć, a następnie przełożyć do garnka. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na tej samej patelni, dorzucić(...)dużą kostkę i wrzucić na patelnię do pieczarek z cebulą. Smażyć 5 minut. Wrzucić usmażone składniki do garnka z kiełbasą i wlać pomidory (już na włączonym palniku), dokładnie wymieszać. Cukinię wyszorować, odciąć końcówki i wydrążyć zbędny środek z pestkami. Pokroić część warzywa w pół plastry i mniejsze kawałki. Przyprawić sporą ilością soli, pieprzu i majeranku (najlepiej próbować w trakcie przygotowywania
Karola gotujeFasolka z grilla czemu nie. Zapewniam że jest pyszna w towarzystwie boczku i kurczaka oraz cukinii. Te wszystkie dodatki sprawiają że jest soczysta. Polecam z sosem który robi się w dwie minuty. 20 dkg fasolki szparagowej żółtej 6 plastrów boczku wędzonego 1 pierś z kurczaka 1 cukinia sól, pieprz papryka wędzona, papryka ostra 6 pomidorków koktajlowych olej(...)ogórek 1 łyżka oliwy z oliwek koper świeży Fasolkę obieram i gotuję aldente w osolonej wodzie. Pierś z kurczaka kroję w długie paski solę, pieprzę odstawiam na 10 minut. Cukinię kroję w długie cienkie plastry. i wrzucam do wrzątku na dwie minuty żeby cukinia była bardziej elastyczna. Na każdym plastrze cukinii układam po 6 fasolek zwijam. Następnie owijam plastrem
wesoła kuchniaZupa kurkowa w kolorze zielonym za sprawą cukinii. Jest to kolejna moja zupa kurkowa i rodzina orzekła że najlepsza. Zupa ma konsystencję częściową kremu ale z kawałkami warzyw i grzybów. 20 dkg kurek 1 cukinia 1 cebula 3 marchewki 1/2 por biała część 1 kawałek selera 1 pietruszka 4 parówki cielęce 1 gałązka selera liście natka pietruszki sól, pieprz(...)seler, pietruszkę, marchewkę i gotuję na pół miękko, na końcu dodaję por, cebulę z parówkami. i chwile gotuję. Kurki myję dokładnie i też przesmażam na patelni, dodaję do zupy. Cukinię kroję w plastry 0,5 cm grubości i przesmażam delikatnie ale nie mają być brązowe, następnie przekładam do pojemnika wysokiego i miksuje razem z liśćmi od selera, dolałam 1/2 szklanki
wesoła kuchniaSezonowa zapiekanka z resztek które zostały w lodówce. Tym sposobem wykorzystałam makaron i ryz ugotowany. Powstała lekka i smaczna zapiekanka z warzywami. 2 marchewki 1 cukinia młoda 200 g fasolki szparagowej 1 szklanka ugotowanego ryżu 100 g ugotowanego makaronu 1/2 pęczka koperku 2 łyżki startego sera żółtego natka pietruszki sos beszamelowy: 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki mąki pszennej(...)gęsty dolewam zimne mleko. Do zapiekanki wykorzystałam makaron i ryż ugotowany z dnia poprzedniego. Marchew obieram i kroję na cienkie paski na maszynie do chleba, to samo robię z cukinią ale jje nie obieram. Można też pokroić ostrym nożem. Marchewkowe paski wrzucam do osolonej gorącej wody i gotuję aldente, cukinii nie gotuję dojdzie w zapiekance. Na dno naczynia do zapiekania
wesoła kuchniaWspaniałe danie, ulubione, bo jednogarnkowe, z cukinią w roli głównej, szybkie do wykonania, atrakcyjne przez cały rok, można podawać jako danie na każdą porę dnia, doskonale przechowuje się, na drugi dzień staje się jeszcze lepsze, można zagotować w słoiki i mieć na tzw. wszelki wypadek... Składniki: 1 duża cukinia 3 szt papryki (może być różnokolorowa) 0,5 kg pieczarek(...)mięsa mielonego 2 cebule koncentrat mały słoiczek 4 łyżki keczupu łagodnego (można pół na pół z ostrym jeśli lubi się ostrzej doprawione) olej, sol, pieprz Wykonanie: Cukinię obrać, oczyścić z nasion, pokroić w kawałki, wrzucić do garnka, podlać szklanką wody, posolić, dusić pod przykryciem około pół godziny. Po tym czasie tłuczkiem do ziemniaków lub blenderem zmiksować na gładką masę
kgwjanczewoZupy krem stają się coraz bardziej popularne. Przygotowanie jest naprawdę proste, a zupa jest smakowita i wyborna. Użyłam cukinii oraz kalafiora. Jak się okazało połączenie pierwsza klasa ! Spróbuj! Bardzo lubię grzanki jako dodatek. Dzięki nim zupa jest albo gęstsza albo przyjemnie chrupią w buzi. Ponadto są bardzo aromatyczne, bo czosnkowe i doskonale komponują się na tle zupki. Zupa krem(...)tego grillowanego filecika, którego pokroić na cienkie plastry i umieścić w zupce. No... teraz to zupka na pewno jest pełnowartościowa i najsmaczniejsza! SKŁADNIKI: bulion warzywny 1 l. cukinia 200 gram kalafior 200 gram cebula czerwona 1 szt. por biała część ok. 8 cm śmietana 12 % do zup i sosów ok. 100 ml. koper suszony
Kuchnia PaulettesDzisiaj na blogu wegetariańska wersja lasagne. Farsz stanowią pieczarki i cukinia oraz ser z niebieską pleśnią. Zrezygnowałam z sosu pomidorowego, a każdą warstwę makaronu polałam sosem beszamelowym doprawionym ziołami. Składniki: ok. 250 g makaron typu lasagne 250 g sera żółtego do starcia na wierzch Farsz: trzy młode cukinie 1 cebula 500 g pieczarek 4 ząbki czosnku sól(...)beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 szklanka wody 1,5 szklanki mleka pół szklanki słodkiej śmietanki 2 łyżeczki ziół do pizzy sól i pieprz Farsz: Cukinię zetrzeć wraz z łupką n a grubej tarce i udusić na niewielkiej ilości oleju z wodą, dodatkiem ziół, soli i pieprzu. Wkruszyć ser i gotować do jego rozpuszczenia. Zostawić około
Czerwień i błękitbardzo ucieszyło moje podniebienie i oko (wyglądało bowiem bardzo efektownie). Zrobiłam przepyszne ogórki małosolne, które jadam z każdym posiłkiem. W tym wydaniu smakowały nieziemsko. Połączenie z grillowaną cukinią i sosem pomidorowym to był strzał w dziesiątkę. Polecam! Składniki na 2 porcje: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (1 szklanka suchej), 1/2 cukinii, 3 ogórki małosolne, 2 pomidory, 1 łyżka śmietanki(...)łyżeczka suszonej bazylii, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 ząbek czosnku. Wykonanie: Kaszę jaglaną namaczamy na kilka godzin. Następnie obficie przepłukujemy wodą, zalwamy i gotujemy do miękkości. Cukinię kroimy w paski i grillujemy (u mnie na żeliwnej patelni grillowej). Ogórki małosolne kroimy w paseczki. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Blendujemy wraz z czosnkiem na gładki sos (jeśli chcecie
Jeść, by żyć w zdrowiuwitamin. Migdały i słonecznik, będące składnikiem sosu "majonezowego", stanowią źródło witamin z grupy B, witaminy E, błonnika, potasu, magnezu, wapnia, itd. Jeśli dodać do tego szpinak bogaty w żelazo, cukinię - w magnez, potas, witaminy: A, C, K, PP, B1 oraz suszone pomidory jako źródło likopenu, to mamy odżywcze WOW!!! Polecam! Składniki: Ciasto naleśnikowe na 7 sztuk: 1/2 szklanki komosy(...)drożdżowych (opcjonalnie), 1 łyżeczka suszonego czosnku lub 1-2 ząbki świeżego, 4 ziarna czarnego pieprzu. Dodatkowo: 3-4 bardzo duże liści szpinaku, 4 sztuki suszonych pomidorów, 1/4 średniej wielkości cukinii (składniki do jednego wrapa). Wykonanie: Naleśniki: Komosę ryżową, proso i kaszę gryczaną moczymy przez noc. Następnie odcedzamy, przepłukujemy obficie wodą. Umieszczamy w kielichu blendera, zalewamy wodą na wysokość
Jeść, by żyć w zdrowiu