skleja się, zachowuje kształt i sprężystość. Mogę go z czystym sumieniem polecić i sama już wiem że na pewno będzie gościł na moim stole. Piórka z krewetkami i cukinią Składniki: - 250 g makaronu piórka Elovena - 200 g krewetek - 2 małe cukinie - 250 ml śmietany 18% - mały kieliszek koniaku - szafran - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - 1 łyżka masła(...)łyżka oliwy z oliwek - sól - pieprz Przygotowanie: Krewetki podsmażamy na oliwie i połowie masła, przyprawiamy solą i pieprzem. Wyjmujemy na talerz. Cukinię myjemy, wydrążamy środek z pestkami a pozostałość kroimy na talarki i wrzucamy na patelnie na której smażyły się krewetki. Przyprawiamy solą i pieprzem, gdy cukinia będzie al dente wyjmujemy i dokładamy do krewetek. Na patelnie ze smażenia wlewamy
Kulinarne życiemięsa mielonego z indyka, - przyprawy: papryka słodka, wędzona i ostra, sól, pieprz, - do obtoczenia mąka Graham, na sos pomidorowy: - puszka krojonych pomidorów (ok. 400g), na tagliatelle: - 1 cukinia (ok. 300g). Sposób przygotowania 1. Gotujemy kaszę jaglaną wedle przepisu na opakowaniu. 2. Ugotowaną kaszę jaglaną miksujemy. 3. Szklimy drobno pokrojoną cebulę na oleju rzepakowym. 4. Łączymy kaszę z zeszkloną cebulą, wyciśniętym(...)mące. 6. Pulpeciki wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 5-10 min. 7. Wyławiamy pulpeciki i łączymy z pomidorami. Całość gotujemy ok. 5 min. i doprawiamy przyprawami. 8. Cukinię przycinamy na końcach i za pomocą obieraczki przygotowujemy tagliatelle. 9. Cukinię wrzucamy na wrzątek i gotujemy kilka sekund. 10. Tagliatelle z cukinii podajemy z pulpetami w sosie pomidorowym. Tagliatelle z cukinii
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachjedno ciasto bananowe upiekłam. Zaintrygował mnie dodatek cukinii oraz polewa i postanowiłam skorzystać z receptury zawartej w "Warzywie". Przepis nie jest trudny ale ciasto nie wyszło tak jak trzeba. Może banany były za duże, albo cukinia zbyt soczysta, nie wiem... Wygląda jak zakalec ale smakuje wspaniale! dzieci się zajadały, ja również, i znajomi z pracy. Czyli potwierdza się porzekadło(...)wygląd to nie wszystko"! Chlebek bananowo-cukiniowy 1 mała cukinia ok 180 g 2 bardzo dojrzałe banany ok 250 g ze skórką 1 duże jajko 80 g jasnego cukru trzcinowego 100 g rozpuszczonego masła 150 g mąki pszennej po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i sody 1/4 łyżeczki soli po 1/2 łyżeczki cynamonu i gałki muszkatołowej 50 g posiekanych
Dzieje kuchennej WiewióryMazurach, a przygotowała je zagorzała wegetarianka Ledwolinka. Bardzo mi smakowały i w końcu postanowiłam zrobić wegeburgery własnoręcznie. Oto przepis, który sprawi, że nawet mięsożercy będą wniebowzięci. Składniki 1 cukinia 1 brokuł 4 średnie ziemniaki 1 pęczek dymki 1 ząbek czosnku garść rukoli 1 łyżeczka oregano szczypta suszonej kolendry szczypta ostrej papryki(...)szczypta cząbru szczypta kurkumy sól ziołowa pieprz świeżo mielony kilka czarnych oliwek Cukinię myjemy, kroimy w grube plastry i posypujemy solą ziołową. Odstawiamy na kilka minut. W tym czasie rozgrzewamy patelnię grillową. Na gorącą patelnię wrzucamy plastry cukinii i grillujemy kilka minut z obu stron. Zdejmujemy z patelni i układamy na ręczniku papierowym. Następnie odcinamy różyczki brokuła
My Chcemy Jeśćtrzech składników można wyczarować pyszny, zdrowy obiad.Oczywiście, że tak. Kasza jaglana, która jest wspaniałym czyścicielem naszych jelit z toksyn w połączeniu z brokułem i cukinią oraz przyprawami tworzy cudowny posiłek. Zapraszam... Skala smaku 10/10 - danie można potraktować jako dodatek do mięsa zamiast np ziemniaków. Składniki: na ok 2 porcje 1/2 szkl. kaszy jaglanej 1 brokuł 1 średnia cukinia(...)kolor i wydzielać lekki zapach, zalej 1,5 szklankami wrzątku. Dodaj kurkumę i wymieszaj. Kaszę gotuj pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. 2. Cukinię obierz ze skórki i obieraczką do warzyw obierz zieloną część tworząc wstążki. Środkową część cukinii czyli pestki wyrzucam. 3, Brokuła umyj i pokrój kwiaty w drobniutką kotkę. Rozgrzej suchą
Kubki smakuSkładniki: 1 cukinia 1 cebule 2 czerwone papryki kiełbasa ok 30dkg 1 puszka pomidorów dawtona sól pieprz 1/2 łyżeczki ostrej papryki 30 ml oleju Cukinię obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół, wydrążamy gniazda nasienne. Papryki również pozbawiamy gniazd nasiennych. Cukinię, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy i podsmażamy,dodajemy olej i dodajemy cebulę. Dodajemy pokrojoną(...)paprykę i cukinię. Chwilę smażymy razem. Na patelnie wrzucamy pomidory z puszki a następnie wlewamy szklankę wody. Przykrywamy i gotujemy, mieszając od czasu do czasu, aż cukinia zmięknie. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką
Kuchcikowoasi...Kawałek mnieprzygotowuje. Jak zrobić taki pyszny i zdrowy chleb? Przepis na chleb paleo, niskowęglowodanowy, bez zbóż i bezglutenowy: jajka – 7 większych albo 8 średnich starte warzywa (np. jedna cukinia i dwie marchewki) – jedna pełna szklanka masło klarowane (albo zwykłe, albo oliwa z oliwek) – pół szklanki mąka kokosowa – 1/3 szklanki mąka lniana – 1/3 szklanki pestki(...)należy zetrzeć na drobnej tarce, musisz uzyskać pełną szklankę, dobrze wypełnioną – uciskaj w niej warzywa i postaraj się odsączyć z nich sok. Mi najczęściej do szklanki wchodzi jedna cukinia i dwie średnie marchewki. Można też użyć same marchewki, marchewki z batatem lub inne kombinacje warzyw (np. bakłażan, buraki, dynia…), choć pamiętaj, że większość z nich ma dużo więcej
PaleoSMAKskładnikami, które wprost uwielbiam, postanowiłam go przygotować. I również podpisuję się rękami i nogami pod tym, że jest wprost wyborny! Połączenie świeżych liści szpinaku, z suszonymi pomidorami oraz chrupiącą cukinią przedstawia wyjątkowy bukiet smaków. Natomiast tarty, roztapiający się parmezan tworząc pewien rodzaj kremowego sosu, fantastycznie spaja ze sobą makaron penne z pozostałymi składnikami. Koniecznie musicie spróbować! To danie polecam także(...)osobach) :) Składniki: ok. 400-500 g makaronu penne 4 duże garści świeżego szpinaku 15 cząstek suszonych pomidorów w oleju 5 ząbków czosnku ok. 120 g tartego parmezanu 2 młode cukinie (w sumie waga ok. 500 g) ok. 4 łyżek oleju (tego, w którym były suszone pomidory) sól pieprz Wykonanie: Wstawiamy wodę do ugotowania makaronu (należy ją oczywiście posolić). W międzyczasie
MyCookBook.plcyklu: „minimum składników – maksimum smaku”. Bardzo lubię te placki nie tylko za szybkość i łatwość wykonania, ale także za ich delikatny cukiniowy smak. Są bardzo smaczne (jeśli lubicie cukinię), chrupiące i rumiane na zewnątrz, a miękkie w środku. Doskonale smakują z kwaśną śmietaną. Do placków warto wykorzystać cukinie młode. Ze starszych egzemplarzy należy uprzednio pozbyć się dużych pestek. Składniki(...)nieduże cukinie (waga w sumie ok. 500 g) 3-4 łyżki mąki pszennej 1 duże jajko sól pieprz olej do smażenia gęsta, kwaśna śmietana (do podania) Wykonanie: Cukinie myjemy, osuszamy ręcznikiem kuchennym i obieramy ze skórki. Następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Solimy i odstawiamy na kilka minut. Startą cukinię dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Doprawiamy ją pieprzem
MyCookBook.plJako, że w tym roku cukinia na działce moich rodziców wyjątkowo obrodziła, postanowiłam (prócz przetworów na zimę) wykorzystać ją także do upieczenia ciasta. Było to moje pierwsze „warzywne” ciasto, ale na pewno nie ostatnie. Całej rodzinie tak bardzo przypadł do gustu jego smak, że pewnie zdążę je zrobić w tym roku jeszcze kilka razy :) W cieście w ogóle nie czuć(...)cukinii, ale dzięki jej obecności pozostaje ono bardzo długo wilgotne i świeże (4-go dnia smakowało tak samo jak tuż po upieczeniu). Choć w przepisie jest całkiem sporo cukru absolutnie nie można powiedzieć, że jest ono za słodkie. Gorąco polecam wypróbowanie tego przepisu – nie zawiedziecie się! :) Składniki: 250 g mąki pszennej 100 g kakao (gorzkiego) 400 g cukru
MyCookBook.plLekki makaron o świeżym i subtelnym smaku z dodatkiem cukinii, mięty i parmezanu to doskonała propozycja na prosty i szybki obiad. Smakuje wspaniale! Zresztą przekonajcie się sami :) Polecam! Składniki (na ok. 4 porcje): ok. 300-350 g makaronu-wstążek np. mafaldine corte (mogą też być farfalle, kolanka, penne) 350-400 g cukinii 4 dymki (cebulki wraz z jasną częścią łodygi(...)łyżeczki posiekanej świeżej mięty 50 g startego parmezanu kilka łyżek oliwy sól pieprz Wykonanie: W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę i gotujemy makaron al dente według wskazówek na opakowaniu. Cukinię myjemy, osuszamy. Jeśli mamy małe, młode cukinie najlepiej ich nie obierać (starsze obieramy i usuwamy gniazda nasienne) i od razu pokroić w drobną kostkę. Dymki myjemy, osuszamy i siekamy
MyCookBook.plnaszych kopytek. Tamte kluski zrobiłam w sosie z białym winem, pomidorkami i mozzarellą. Bardzo mi zasmakowały i teraz postanowiłam ugotować również gnocchii, ale tym razem twarogowe z sosem pomidorowym, cukinią i papryką. Kluski wyszły bardzo pyszne. Smakowały naprawdę smacznie z sosem, który idealnie do nich pasował. Zainspirowałam się przepisem z gazetki "Moje gotowanie", oczywiście zmieniając kilka składników. Życzę smacznego(...)pozdrawiam serdecznie. GNOCCHI TWAROGOWE Z SOSEM POMIDOROWYM, CUKINIĄ I PAPRYKĄ. Składniki na 2 - 3 porcje: Kluski: 180 g twarogu chudego 180 g mąki pszennej + do podsypania 120 g serka ricotta 2 jajka Sos pomidorowy: puszka krojonych pomidorów mała cukinia mała czerwona papryka 1 cebula szalotka 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek sól
Zakątek rozkoszy kulinarnychskładniki: 2 cukinie 200 g ryżu 150 g wędzonego boczku 100 g mięsa z rosołu 200 g czerwonej papryki 150 g cebuli 3-4 ząbki czosnku 50 g smalcu lub oleju 100 ml rosołu 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz 3-4 gałązki pietruszki wykonanie: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż na pół. Środek wydrążamy pozostawiając(...)czosnek oraz paprykę i dusimy ok 5 min. Następnie wsypujemy ugotowany ryż i dusimy kolejne 2-3 min. Dodajemy posiekaną pietruszkę, przyprawiamy papryką, solą i pieprzem do smaku. Wydrążoną cukinię napełniamy farszem, wkładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem, podlewamy rosołem i zapiekamy w piekarniku w temp
Domowy Smak Jedzeniaświeżych warzyw. W jesienne dni często zapiekam warzywa w piekrniku. Są przepyszne i niejednokrotnie mogą zastąpić kolację. Ostatnio upiekłam sporą porcję warzyw. Znalazły się tam dynia hokkaido, czerwona cebula, cukinia, bakłażan, papryka czerwona. Całość dobrze przyprawiłam i posypałam oregano oraz ziołami prowansalskimi. Pieczone warzywka podałam z dipem z jogurtu greckiego i sera feta oraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Danie(...)pieczone warzywka, bo są naprawdę warte grzechu ;-). Pozdrawiam. PIECZONE WARZYWA Z DIPEM. Składniki na 2 - 3 porcje: 1/2 dyni hokkaido 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka 1 mała cukinia 1 mały bakłażan 2 łyżki oliwy z oliwek suszone oregano zioła prowansalskie sól pieprz czarny papryka ostra Dip: 5 łyżek jogurtu greckiego 100 g sera feta 1 ząbek czosnku Sposób przyrządzania
Zakątek rozkoszy kulinarnychkompozycji. Ponadto może być samoistnym, genialnym daniem głównym. Ma niesamowity, intensywny zapach, który zawdzięcza mieszance warzyw, ziół i oliwie z oliwek. Aby dopełnić dzisiejszy talerz zaproponowałam pakieciki z cukinii z serem feta. Tak właśnie powstał obiad idealny:) Poniżej przedstawiam przepisy w kolejności wykonania. Sałatka z młodego szpinaku z żurawiną i pomidorkami koktajlowymi. Składniki na 4 porcje: 300g świeżych liści(...)całości do miski. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki i dodajemy do szpinaku razem z żurawiną. Całość polewamy wcześniej zrobionym sosem. Na koniec posypujemy sałatkę pokruszoną fetą. Pakieciki z cukinii faszerowane fetą. Składniki na 8 pakiecików: 1 średnia cukinia 150g sera feta 4 ząbki czosnku sól pieprz Sposób wykonania: Cukinię kroimy wzdłuż na cienkie plastry, które następnie solimy, pieprzymy i smarujemy
Kuchnia Pani Wiosny