kremem malinowym . Jednak udało mi się dokonać niemożliwego! Są niesamowicie czekoladowe, miękkie, wilgotne i po prostu rozpływają się w ustach. A jaki jest ich sekret? Trzymajcie się mocno.. CUKINIA! Uwielbiam takie wynalazki i po raz kolejny się nie rozczarowałam. To właśnie dzięki cukinii muffinki pozostały wilgotne i takie mięciutkie. Jestem zachwycona. Koniecznie wypróbujcie ten przepis, bo na pewno(...)łyżkach wody (jako zastępnik dwóch jajek) - kilka kropel ekstraktu waniliowego - 2 szklanki mąki pełnoziarnistej - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki soli - 1 szklanka startej cukinii (czyli jedna średnia cukinia) - pół tabliczki czekolady - 1/2 szklanki niesłodzonego ciemnego kakao Przygotowanie 1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury ok. 220C 2. W dużej misce mieszamy cukier, olej, mleko, olejek waniliowy
two broke sistersboczniakami, które tego lata ze względu na panującą suszę, są jedynymi jadanymi przez nas grzybami. Składniki (na 3 porcje): ok. 300 g makaronu typu spaghetti słoik przecieru pomidorowego mała cukinia mała cebula 2 ząbki czosnku 6 boczniaków (lub 3 duże) kilka liści natki pietruszki 4 liście szałwii lekarskiej sól pieprz ziołowy olej grana padano lub inny ser do posypania Nastawić(...)wodę na makaron i zacząć przygotowywać sos. Gdy woda się zagotuje, osolić ją i wrzucić makaron. Gotować al dente. Boczniaki, cukinię pokroić na kawałki o wybranym kształcie i rozmiarze. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki i szałwię rozdrobnić. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić na patelnię kawałki cukinii i obsmażyć z obu stron. Do cukinii dodać
Weekendy w domu i ogrodzieSezon na cukinię trwa w pełni a w związku z tym jak co roku zostałam obdarowana nią hojnie przez najbliższą mi rodzinę. Pewnie byłabym najszczęśliwsza na świecie, gdyby nie fakt, że dwa potężne cuda dostałam dzień przed wyjazdem na urlop. Dłużej nie myśląc starłam część cukinii i zrobiłam muffiny. Wyszły obłędne, pyszne i bardzo czekoladowe! W ogóle nie czuć(...)nich cukinii, nadaje jedynie odpowiedniej wilgotności ciastu. Składniki (na 8 dużych muffinek): 1 szklanka mąki (ja użyłam owsianej) 1/2 szklanki cukru (lub mniej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 czubate łyżki kakao 2 jajka 1/3 szklanki rozpuszczonego masła 200 gram startej cukinii (bez skórki, na dużych oczkach) ewentualnie posiekana czekolada Jajka mieszamy z masłem i cukinią. W drugiej
Mango PapajaMłode cukinie są bardzo delikatne i smaczne - te właśnie są najlepsze są na surówki. U mnie w ogrodzie jak zwykle będzie ich dużo. Zapowiedziałam domownikom, oczywiście w żartach, że od teraz cukinia będzie na śniadanie, obiad i kolację - a jest to wykonalne. Dzisiaj surówka z cukinii. Składniki: 1 mała cukinia 1 marchewka 2 ogórki małosolne 1/3 sałaty lodowej(...)Dowolny sos do surówki (woda, oliwa, cytryna, cukier, sól + zioła ) Wykonanie: Umytą cukinię skrajamy obieraczką do warzyw i tak samo postępujemy z marchewką ( wcześniej obraną ) i ogórkiem, sałatę kroimy na kawałki. Całość delikatnie mieszamy i polewamy sosem. SMACZNEGO
Smaki Ewyjuż kolejna propozycja przygotowania cukinii. Efektowna, warstwowa zapiekanka na rodzinny obiad. Wymaga trochę pracy ale warto. Składniki: 1 duża cukinia Opakowanie kaszy kuskus 4 pomidory ( spore ) Ok. 1 kg mięsa mielonego 1 duża cebula 4 ząbki czosnku Sól, pieprz Vegeta Ser tarty Ketchup Wykonanie: Cukinię obieramy a następnie tą samą obieraczką cukinię ścieramy na długie paski tak długo(...)parzymy i usuwamy skórkę. Kaszę kuskus na chwilę zalewamy osolonym wrzątkiem i odcedzamy. Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i vegetą. W naczyniu do zapiekania układamy kolejno warstwę cukinii, pomidory które lekko solimy i przyprawiamy przepuszczonym przez praskę czosnkiem. W dalszej kolejności układamy kaszę kuskus, mięso mielone i cebulę. Całość powtarzamy. Na koniec posypujemy tartym serem i zapiekamy przez
Smaki EwyKolejny przepis na wykorzystanie pysznej cukinii. Cukinie zapiekane zostały w porcjach dla każdej osoby oddzielnie. Istnieje więc możliwość doprawiania tego dania według własnych preferencji. Składniki: 1 młoda cukinia 1 - 2 pomidory 1 cebula Ser żółty Vegeta Ulubione zioła ( bazylia, oregano, zioła prowansalskie ) Czosnek granulowany oliwa Jednorazowe aluminiowe pojemniki do zapiekania ( ok 10 cm ) Folia aluminiowa Wykonanie: Cukinię kroimy w plastry(...)Przyprawiamy vegetą, czosnkiem, oliwą i ziołami. Odstawiamy na 30 minut do zamarynowania. Do aluminiowych pojemników wkładamy kilka plastrów cukinii, kawałki cebuli, plaster pomidora i na samą górę plasterek sera. Całość przykrywamy folią aluminiową w taki sposób aby nie ser nie dotykał foli. Zapiekamy na grillu ok 30 minut. SMACZNEGO
Smaki Ewyniewielkie i idealnie nadają się na przyjęcia jako przekąska albo na szybkie śniadanie. Można je podać z różnymi dodatkami - to już zależy od naszej fantazji kulinarnej. CROSTINI Z CUKINIĄ, OLIWKAMI I POMIDORAMI. Składniki na około 15 -18 sztuk: 1 mała pszenna bagietka 1 duży pomidor 1 mała cukinia 1 mała cebula czerwona 7 - 8 oliwek czarnych kilka łyżek oliwy(...)sól pieprz 1 ząbek czosnku Sposób przyrządzania: Cebulę czerwoną obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni na 1 łyżce oliwy z oliwek, po czym odłożyć i ostudzić. Cukinię umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na plastry grubości 1 cm. Patelnię ponownie rozgrzać, ułożyć krążki cukinii i podgrzewać przez kilka minut z każdej strony, aż się zrumienią i zmiękną
Zakątek rozkoszy kulinarnychSezon na cukinię trwa w pełni a w związku z tym jak co roku zostałam obdarowana nią hojnie przez najbliższą mi rodzinę. Pewnie byłabym najszczęśliwsza na świecie, gdyby nie fakt, że dwa potężne cuda dostałam dzień przed wyjazdem na urlop. Dłużej nie myśląc starłam część cukinii i zrobiłam muffiny. Wyszły obłędne, pyszne i bardzo czekoladowe! W ogóle nie czuć(...)nich cukinii, nadaje jedynie odpowiedniej wilgotności ciastu. Składniki (na 8 dużych muffinek): 1 szklanka mąki (ja użyłam owsianej) 1/2 szklanki cukru (lub mniej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 czubate łyżki kakao 2 jajka 1/3 szklanki rozpuszczonego masła 200 gram startej cukinii (bez skórki, na dużych oczkach) ewentualnie posiekana czekolada Jajka mieszamy z masłem i cukinią. W drugiej
Mango PapajaPlacek drożdżowy z cukinią i orzechami Składniki 1 niewielka cukinia ( około 200 g) 2 jajka 200 g mąki 100 ml mleka 30 g drożdży 50 g orzechów włoskich 4 łyżki brązowego cukru 2 łyżki oleju 2 łyżki koniaku Sposób wykonania Do miski wkładamy pokruszone drożdże, zalewamy je mlekiem, dodajemy łyżkę cukru oraz łyżkę mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)wyrośnięcia ( zaczyn musi podwoić swoją objętość). W tym czasie rozdrabniamy orzechy włoskie, na niewielkie kawałki, i zalewamy koniakiem ( lub innym alkoholem, a w ostateczności gorącą wodą). Cukinie ścieramy razem ze skórą na tarce o dużych oczkach, odstawiamy na dwadzieścia minut, po czym mocno odciskamy z nadmiaru soku. Do wyrośniętego zaczynu wbijamy jajka, dodajemy resztę cukru
Miód i pieprzponiedziałkowy poranek zapraszam na pyszną zupę krem z cukinii. Zupa jest lekka i pożywana. Jej przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Zupa doskonale sprawdzi się w upalne dni. Do przygotowania zupy wykorzystałam mieszankę ziaren, którą otrzymałam od firmy MAKAR. SKŁADNIKI: 2 cukinie, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1,5 łyżki masła, 2 szklanki bulionu mięsno- warzywnego, 1,5 łyżki mieszanki(...)ziaren MAKAR , szczypta mielonego imbiru, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Z cukinii wydrążam miąższ, warzywo kroję w kostkę. Cebulę oraz czosnek obieram i kroję w drobną kosteczkę. 2. Na patelni rozpuszczam masło. Dodaję cebulę oraz czosnek. Szklę. Następnie dodaję cukinię. Smażę 2-3 minuty. 3. Warzywa przekładam do garnka. Wlewam bulion. Gotuję około 15 minut. Doprawiam do smaku imbirem, solą oraz
Tradycyjna kuchnia KasiDanie narodziło się z potrzeby chwili. Pracy dużo, a głód ścisnął za żołądek. Co zrobić w takiej sytuacji? Pierwsza myśl: makaron. Kolejna: cukinia, bo dużo i szkoda, by się zmarnowała. W końcu ketchupu z niej zrobiłam wystarczająco dużo na całą zimę ;) Składniki (na dwie porcje): 200 g makaronu świderki kilkunastocentymetrowa młoda cukinia kiełbaska jałowcowa (kawałek wielkości połowy cukinii) mała cebula(...)ząbek czosnku 6 gałązek pietruszki naciowej 3 gałązki świeżego majeranku sól pieprz ziołowy olej parmezan Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Zaraz po wstawieniu wody na makaron pokroić cukinię na półtalarki, kiełbasę w kostkę, cebulę i czosnek w drobną kostkę. Rozdrobnić pietruszkę. Zerwać listki z majeranku. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cukinię. Obsmażyć z obu stron. Dorzucić cebulę
Weekendy w domu i ogrodziepapieru ryżowego, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia jajko, puree z pasternaku: 300 g pasternaku, 300 ml mleka, 1 łyżka masła, 2 łyżki śmietany 30%, sól, sałatka: 3 żeńskie kwiaty cukinii, rukiew wodna Pasternak umyć, obrać pokroić na kawałki. Włożyć do garnka, zalać mlekiem i ugotować do miękkości, a następnie przetrzeć przez sito. W garnku rozpuścić masło, włożyć przetarty pasternak, podgrzewać(...)Posmarować rozmąconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, i piec aż termometr wskaże 62 stopnie. Wyjąć mięso z piekarnika i odstawić na 5 minut. Od kwiatu cukinii odciąć cukinię, przekroić ją wzdłuż na pół i podsmażyć na oleju. Mięso pokroić w plastry, podawać z puree z pasternaku, kwiatem cukinii, podsmażoną cukinia i rukwią wodną. Przepis bierze udział
królestwo garówFaszerowana cukinia z sosem paprykowo-czosnkowym Składniki: - cukinia - 1 1/2 woreczka ryżu białego - sos paprykowo-czosnkowy Reypol - ser żółty (u mnie Edam) - sól - zioła suszone (majeranek, bazylia, tymianek) - mielona słodka papryka Forma: naczynie żaroodporne Przygotowanie: Cukinię przecinam w poprzek i wydrążam. W tym czasie gotuję ryż w posolonej wodzie. Ryż mieszam z sosem i tartym serem żółtym. Masę(...)przekładam do cukinii, obsypuję całość ziołami i mieloną papryką. Cukinie wkładam do naczynia żaroodpornego i piekę w nagrzanym piekarniku. Pod koniec pieczenia na wierzch kładę kilka kawałków sera, Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 50 minut
Kuchnia co dniaNiedawno dostałam, aż pięć dużych cukinii! Nie miałam pojęcia co z nich kompletnie zrobić, a tu bach... Padło na placek z cukinii na słodko! :) Składniki: 1/4 cukinii 1/2 szklanki mąki pszennej graham T1850 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 20g WPC 80 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek cukru trzcinowego 2 jajka 4 łyżki jogurtu greckiego Sposób przygotowania: Cukinię obieramy(...)tartce o dużych oczkach. Odsączamy ją na sitku. Do miski wbijamy jajka i ucieramy z cukrem. Kolejno dodajemy jogurt i pozostałe składniki. Masę na ciasto mieszamy łyżką wraz z cukinią. Gotową masę przelewamy do natłuszczonego naczynia lub blaszki. Pieczemy przez 35 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa FiestaLubisz makarony? Proponuję szybkie, proste a do tego pyszne danie! Makaron z cukinią i kurczakiem w sosie śmietanowym. Składniki: podwójna pierś z kurczaka 2 średniej wielkości cukinie 200 g śmietany (12 lub 18%) 1 cebula makaron (300-400g) 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek sól i pieprz przyprawa do kurczaka Opcjonalnie: parmezan Przygotowanie: Makaron ugotować zgodnie z opisem(...)opakowaniu (al dente). Piersi z kurczaka oczyścić i pokroić w małe paski lub w kostkę. Przyprawić i odstawić na ok pół godziny do lodówki. Cukinię obrać i wyciąć z niej paski za pomocą obieraczki. Na rozgrzanej oliwie należy zeszklić posiekaną w drobną kostkę cebulkę i dodać do niej cukinię. Na osobnej patelni podsmażyć kurczaka. Następnie dodać gotowego kurczaka do cebuli
The Sweet Damsel