Dżem z cukinii jest bardzo prosty w przygotowaniu i niezwykle smaczny. W smaku w ogóle nie przypomina cukinii. Dżemikowi można nadać dowolny smak w zależności od tego jaki damy smak galaretki. składniki: 2,5 kg cukinii bez skóry i miąższu ok 300 g cukru (ilość wedle smaku) sok z jednej cytryny 2 galaretki cytrynowe Cukinię zetrzeć na tarce o grubych(...)oczkach, mi pomógł w tym robot. Następnie cukinię przełożyć do garnka, dodać sok z cytryny oraz cukier. Wymieszać odstawić na ok 1-2 godzinki. Potem garnek postawić na ogniu i gotowć ok 30-60 minut aż masa zgęstnieje i znacznie odparuje sok. Jeśli masa jest za mało słodka to jeszcze dosładzamy do smaku. Gdy masa odparuje już sok wsypać galaretki
Monia miesza i gotujeArabskie mnezele z cukinii, soczewica po egipsku + ryż jaśminowy Składniki: - 100g ryżu jaśminowego - 1 łyżeczka garam masali - 35g zielonej soczewicy(...)papryki - 1 łyżeczka oliwy z oliwek - sól himalajska Mnezele: - 1 mała cukinia
Wegańska kuchnia orientalnapodsmażonego mięsa czy warzyw - dodać bulion i po 5 minutach jest gotowy. Postanowiłam wczoraj go wykorzystać, ale nie miałam ochoty na żadne wschodnie danie. Rozejrzałam się po kuchni - cukinia, pomidorki, bazylia. Dokupiłam kurczaka i mozzarellę. I co wyszło? Proste, szybkie, aromatyczne danie. Pyszny makaron z kurczakiem, warzywami i ciągnącym się serem :) A jeśli nie macie makaronu do woka - ugotujcie(...)osobno zwykły makaron (pomijając dodawanie bulionu). SKŁADNIKI (na 4 osoby) 1 duża podwójna pierś z kurczaka 1 mała cukinia 3 ząbki czosnku 400 ml bulionu 250g makaronu do woka 150g pomidorków koktajlowych 125g mozzarelli (po odsączeniu) 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku sól pieprz 2 łyżki oliwy/oleju PRZYGOTOWANIE W woku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy kurczaka pokrojonego
Moje Kuchenne RewelacjePlacki ziemniaczane bardzo lubię, ale żeby je urozmaicić dodałam cukinię. Była w lodówce więc trzeba ją było przerobić. Już zaraz koniec sezonu na to smaczne warzywo , dlatego wykorzystujcie, bo jeszcze na straganach są fajne okazy. Wcześniej robiłam placki z samej cukinii jeśli macie ochotę to przepis znajdziecie tutaj Składniki: 4 duże ziemniaki 1 duża cukinia 6 łyżek mąki(...)duża cebula 2 jajka 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 pęczku posiekanego koperku sól pieprz olej do smażenia Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cukinie wraz ze skórką również zetrzeć na tarce.Cebulę drobno pokroić w kosteczkę. Dodać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. W przypadku gdy masa jest zbyt rzadka dodać mąkę. Na patelni rozgrzać
O kuchni z uczuciemroku cukinii dostałam od Rodziców, że już sama nie wiedziałam co z niej wymyślić. Leczo w słoikach, leczo mrożone, cukinia na słodko... a mi się jeszcze zachciało marynowanej w oleju. Stwierdziłam, że przyda się czasem do jakiegoś makaronu bądź mięska... Z lekko ponad 2 kg powstało tylko 4 słoiczki więc nie dużo, ale na próbę wystarczy. A próba pierwszego pewnie(...)źle "złapał"... ale tak to jest jak się używa starych nakrętek i to jeszcze nie od tego samego słoiczka :D Składniki: Na 4 słoiczki 250ml: Ok 2 kg nieobranej cukinii (najlepiej mniejsza, bez pestek) 1 główka czosnku 2 łyżki soli 1/2 opakowania kolorowego pieprzu ok 8 malutkich cebulek dymek Ok 0,5l oleju rzepakowego 4 gałązki świeżej bazylii 4 gałązki
Kuchnia w czekoladzieCukinia to jedna z moich ulubionych warzyw .Dodaje ją do zup, smarze z niej placuszki tarte, w cieście naleśnikowym, w całych płatach, faszeruje. To ostatnie lubię najbardziej i moja rodzinka też . Dodatkowo to szybka przekąska i lekka. W sam raz na lekką kolacje. Składniki 3 szt cukinij 15 dkg mięsa mielonego 1 puszka kukurydzy 1 cebula 1/2 szklanki wody(...)szybciej skończyć przygotowania to zwiększam płomień i mieszam cały czas ) Następnie dodaje kukurydze , zioła i mieszam chwilkę . Na koniec sól i pieprz do smaku . Porządnie wymieszam i farsz gotowy . Cukinię wydrążam . rzucam na osoloną , gotującą wodę , Po 3 do 5 minut ( zależy od grubości warzywa. ) Odsączam , posypuje pieprzem i faszeruje , na wierzch posypuje bułką tartą i do piecyka
Eli GotowanieCukinia to wspaniałe warzywo . Robię z niej przystawki, dania główne . Na surowo też jest smaczna . W tym daniu cukinia występuje w towarzystwie botwiny. Może nie całej tylko listków botwiny. Nie lubię wyrzucać żywności a te listki zostały mi z chłodnika . Wyszło nawet smaczne danie . Składniki na 4 porcje Makaron spaghetti 1 cukinia kilka listków z botwiny 1 cebula(...)łyżki oliwy sól , pieprz do smaku Wykonanie 1 . Makaron ugotować na półtwardo 2 . Cebulę pokroić w piórka ,cukinię w półtalarki , listki botwiny porwać . 3 . W rondlu rozgrzać oliwę . Podsmażyć cebulę , opruszyć solą . Dodać cukinię ,podsmażyć ok 5 minut . Na koniec dodać botwinę . Dusić mieszając ok. 5minut .Doprawić solą i pieprzem . 4 . Dodać odcedzony makaron . Wymieszać
Eli GotowanieRoladki z piersi kurczaka z cukinią i suszonymi pomidorami Piersi z kurczaka są tak wdzięcznym mięsem, że jak go nie przyprawimy, i jak go nie nafaszerujemy, musi być dobre. Właściwie danie dzisiejsze wyszło trochę przez przypadek, robiąc porządki w lodówce natknęłam się na jedną nieszczęsną, małą cukinię, na pół opakowania sera fety i na otwarty słoiczek z suszonymi pomidorami(...)kurczaka, na które nie miałam absolutnie pomysłu. Ale już w trakcie lodówkowych porządków w głowie zaiskrzył mi pomysł. I tak powstały błyskawiczne zapiekane roladki z piersi kurczaka, nadziewane cukinią, suszonymi pomidorami, czerwoną cebulką i serem feta. Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 1 mała cukinia kilka suszonych pomidorków pół opakowania sera feta 1 mała czerwona cebulka sok z połowy
na moim stole...dietetyczny''. Jedyny minus jaki zauważyłam->cisto jest bardzo, bardzo mokre oraz odrobinę pracochłonne! Ale smaczne bez dwóch zdań, co jest najważniejsze, czyż nie mam racji? No to bierzcie cukinię do ręki i lecimy! SKŁADNIKI: - białka jaj 2 (+szczypta sody oczyszczonej) - odżywka białkowa 10g (jeśli zastąpicie ją cukrem- wyjdzie tak samo kalorycznie, jeśli miodem, ksylitolem czy stevią wyjdzie jeszcze(...)mniej ) - cukinia starta i odsączona 175g - jabłko 110g - kakao 10g + ja dodałam jeżyny 150g (+50kcal B1 W9 T0,6) WYKONANIE: 1) Obieramy cukinie, ścieramy ją na tarce, odrobinę solimy i odstawiamy - ścieramy na tarce jabłko i dodajemy odrobinę cynamonu 2) Ubijamy białka wraz z odrobiną sody oczyszczonej *** Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni *** 3) PORZĄDNIE odsączamy cukinię z wody
fitolarun.blogspot.comMając do dyspozycji kilka cukinii można wyczarować wiele dań. Ja postanowiłam swoje wykorzystać na takie nadziewane łódeczki. Składniki: Na 4 porcje: 2 duże cukinie ok 600g gotowanego i zmielonego mięsa drobiowego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 średnie pomidory 1 średniej wielkości papryka czerwona 10 dużych pieczarek 40 dkg sera żółtego startego na średnich oczkach 1 pęczek natki pietruszki(...)Sposób przygotowania: Cukinię dokładnie myjemy i osuszamy. Przekrawamy na pół i nadziewamy mielonym mięsem drobiowym. Pieczarki myjemy, kroimy na talarki i smażymy na łyżce oleju razem z posiekaną cebulką i czosnkiem. Pomidora kroimy w plasterki, paprykę w paski. Siekamy pietruszkę. Na uzupełnione mięsem cukinie nakładamy pieczarki, plasterki pomidora, paseczki papryki i posypujemy natką pietruszki. Całość przykrywamy połową sera i zapiekamy
Kuchnia w czekoladzieWiecie już, że robiłam troszkę przetworów. Między innymi z cukinii. Dlatego, by troszkę Was do nich przekonać i zachęcić- dzielę się z Wami przepisem na pyszną sałatkę z marynowaną na słodko cukinią . Jej smak tylko lekko odbiega od ananasa- a pytając wśród Rodziny "Co jest w sałatce?" nikt nie był w stanie stwierdzić tego za pierwszym razem. Większość(...)obstawiała właśnie owoce, nawet przez chwilę nie myśląc, że może to być cukinia. Mam już pomysł na wykorzystanie jej na słodko, ale kiedy go zrealizuję ciężko powiedzieć :) Za ciepło na piekarnik... Składniki: 1 słoik papryki marynowanej (850g) 1 słoik marynowanej cukinii a'la ananas (700ml) 1 słoik selera konserwowego (370g) 1 puszka kukurydzy 4 jajka na twardo
Kuchnia w czekoladziestrączków. Jest pyszna, lekka i zdecydowanie mniej kaloryczna od oryginału. Naprawdę warto spróbować, szczególnie teraz, kiedy jest tak dużo świeżych warzyw. Makaron zastąpi nam pokrojona na cienkie paski cukinia, a dzięki dodatkowi ciecierzycy lasange będzie syta i dostarczy białka. Czego potrzebujemy? - jedna duża cukinia - pół papryki - garść pieczarek - cebula - 2 ząbki czosnku - 2 duże pomidory lub pomidory z puszki - pół(...)miękkości, a następnie odcedzamy. 3. Pomidory podgrzewamy i rozprażamy. Dodajemy do nich czosnek przeciśnięty przez praskę i bazylię oraz sól do smaku. 4. Sos pomidorowy blendujemy z ciecierzycą. 5. Cukinię myjemy, a następnie tniemy nożem na długie, cienkie paski. 6. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy sosem pomidorowym. Następnie kładziemy warstwę cukinii, na to warstwę warzyw. Kolejno warstwa cukinii i sos pomidorowy
two broke sistersprzyjemnością. Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Chrupiące tosty z wędzonym serem Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią(...)malinami Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Sałatka z soczewicy i cukinii Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Zimowe tosty z goudą, rokpolem, pieczarkami i czarnymi oliwkami Ziołowy makaron omlecikowy z kiełbaską peperoni
Moja smaczna kuchniaMoje ulubione leczo to takie, w którym znajduje się bardzo duża ilość cukinii. Bez tego warzywa leczo mi nie smakuje. I myślę, że każdy smakosz tego warzywa się ze mną zgodzi. I co najważniejsze cukinia nie może się rozgotować. Przepisów na leczo jest całe mnóstwo, a ja dziś zaprezentuję Wam moją wersję. Wegetarianie mogą zrobić wersję bez kiełbasy. Natomiast(...)dobrymi parówkami. Leczo można jeść ze świeżym, chrupiącym pieczywem, ale również idealnie pasuje do makaronu czy ryżu. Zapraszam!!! Składniki: 0,5 kg kiełbasy ( dobrej jakościowo) , 2- 3 cukinie (średniej wielkości), 4 czerwone papryki, 2 żółte papryki, 4 cebule ( duże), 0,7 kg pieczarek, 5 pomidorów ( większych i bardzo czerwonych), sól, pieprz, 3 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżeczki ostrej
Passion of CookingKolejne danie , które przypomina smakiem polskie leczo, ale jest trochę inne. Przytachałam przepis z Regionu Piemonte. Spod Turynu. Piemontczycy mają fazę na cukinię baby, świeże warzywa oraz...na wino. Kochają dobrze i zdrowo pojeść w towarzystwie i jakby mogli, to by jedli warzywa, warzywa,warzywa...I jedzą. Bo to kochają. Na ich stołach nie może zabraknąć dobrego wina. Wina dodają(...)również...do tego pysznego dania! Składniki -cukinia baby im mniejsza/młodsza tym lepsza -papryka długa, słodka, jędrna, soczysta -bazylia listki -szalotka lub różowa cebula -biała kiełbasa- będzie trudno dostać tutaj kiełbasę na białym winie z anyżkiem i peperoncino. Ona nadaje całości tej pikanterii. Jeśli takowej nie dostaniecie- trudno żebyście jechali do masarza włoskiego- to wystarczy biała wieprzowa -salsa pomidorowa robiona
Z Kuchni Do Kuchni