Pyszna propozycja na szybki obiadek pod warunkiem że wcześniej zamarynujemy mięsko w maślance. Do mięska podałam kuskus z dodatkiem warzyw oraz moje ostatnie w tym sezonie malutkie cukinie. składniki: kurczak 1 duża podwójna pierś z kurczaka 1 szklanka maślanki 1 duży ząbek czosnku zioła włoskie dodatki ok 2/3 szklanki kuskusu 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 2 łyżki posiekanej natki(...)pietruszki sól ziołowa olej kilka małych cukinii zioła włoskie Do miski wlać maślankę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zioła włoskie do smaku i wymieszać. Pierś kurczaka pokroić w paski lub rozkroić wzdłuż na dwa płaty. Następnie mięso włożyć do maślanki i wymieszać aby marynata pokryła mięso. Odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Mięsko
Monia miesza i gotujePlacki warzywne (placki z cukinii) Do tych placków wykorzystałam moje ostatnie cukinii, ze względu na mróz zebrałam je jeszcze bardzo małe. Składniki: - młode cukinie (ilościowo około pół większej cukinii) - ziemniak - marchewka - 1/2 cebuli - jajko - mąka pszenna do zagęszczenia - około 1/2 łyżeczki soli - pieprz czarny mielony - suszona bazylia dodatki: - olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Marchewkę, ziemniaka i cebulę obieram(...)cukinii obcinam tylko końcówki. Warzywa ścieram na tarce o drobnych oczkach lub za pomocą robota kuchennego. Dodaję jajka, przyprawy i mąkę (kilka łyżek), by masa nie była zbyt rzadka. Smażę na rozgrzanym oleju na patelni z każdej strony na rumiano. Odkładam na ręcznik papierowy do odsączenia. Tym razem placki cukiniowe podałam z sosem pieczarkowym
Kuchnia co dniaZupa w postaci gęstego kremu, o subtelnym- jednakże ciekawym smaku- pożywna i w delikatnym pastelowo-zielonym kolorze, który zawdzięczamy dzięki skórce z cukinii. Błyskawiczna w przygotowaniu, banalnie prosta i mało kaloryczna (niecałe 1800 kcal, podobnie jak zupa dyniowo - ziemniaczana ). Jako mięsny dodatek do zupy polecam chipsy z boczku, jak również zupę można ugotować na mięsie, które należy wyjąć przed(...)dodać po jej ugotowaniu, a w wersji wegetariańskiej idealne będą małe chlebowe grzanki- posmarowane oliwą i podprażone na patelni. * woda- 800 ml (lub bulion warzywny/mięsny) * ziemniaki- 500 g * cukinia- 750 g * cebula- 1 duża * czosnek- 2 ząbki * masło klarowane/olej ryżowy- 4 łyżki * suszona włoszczyzna- 2 łyżki * listek laurowy- 1 szt. * ziele angielskie- 6 szt. * sól, pieprz- do smaku * chipsy
Kraina Miodem PłynącaOstatnio w swoim ulubionym sklepie z wędlinami kupiłam pasztet cukinii, który bardzo mi smakował. Zaintrygowana smakiem postanowiłam zrobić swój pasztet. I powiem, że wyszedł o wiele lepszy od tego, który kupiłam. Pasztet ten jest bardzo prosty w wykonaniu, smaczny. Doskonale nadaje się do kanapek jak również bardzo dobrze smakuje sam. Myślę, że często będzie gościł w naszym domu. Zapraszam(...)Składniki: 3 szkl. startej cukinii, 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka), 3 marchewki, 1,5 szkl. bułki tartej, 200 g żółtego sera, 3 ząbki czosnku, 0,5 selera ( większego), 3 cebule, 0,5 szkl. oleju, 3 łyżki ziół prowansalskich, sól, pieprz Wykonanie: Cukinię dokładnie myjemy. Nie obieramy ale ścieramy na grubych oczkach. Solimy i przekładamy na sitko aby odciekła
Passion of CookingLubicie rybę? Ja bardzo, a najbardziej dobrze przyrządzoną. Dziś proponuję filet z mintaja zapiekany z paprykami, cukinią i cebulą. Mniam! Mintaj zapiekany z paprykami i cukinią Składniki: 5 filetów z mintaja, 2 łyżki soku z cytryny, papryka zielona, papryka czerwona, mała cukinia, 2 cebule, szczypta słodkiej i ostrej papryki, soli i pieprzu. Wykonanie: Filet myjemy, osuszamy, kroimy(...)mniejsze kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny. Papryki i cukinię myjemy, oczyszczamy. Paprykę kroimy w paseczki, cukinię kroimy w talarki. Cebulę obieramy, kroimy w krążki i wszystkie warzywa podsmażamy na oliwie. Dno naczynia żaroodpornego natłuszczamy oliwą, układamy filet z mintaja który, przykrywamy przygotowanymi i miękkimi warzywami. Całość posypujemy przyprawami i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach przez 25 minut
paapilotkaakuchnia to tylko gotowanie? Zapraszamy Was do kącika kreatywnej kuchni. Składniki na 4 roladki : 4 kawałki cukinii ok 4 cm 4 plasterki dowolnej szynki 3 łyżki serka śmietankowego Almette 2 ugotowane jajka por do dekoracji Składniki na palmę z oliwek: około 9 czarnych oliwek patyk do szaszłyków paseczki z cukinii i buraków dowolny owoc potrzebny do wbicia szaszłyka np. nektarynkę(...)Wykonanie: Faszerowana cukinia: Z umytych kawałków cukinii wydrążamy miąższ i wycinamy ozdobne paseczki. Następnie grillujemy z każdej strony na delikatnie posmarowanej oliwą patelni grillowej. Z szynki robimy różyczki i wkładamy je do cukinii. Do każdej różyczki dodajemy pokrojone w wzdłuż jajko, serek oraz wycięte paseczki z pora. Dekoracyjna palma z oliwek: Patyk do szaszłyków nabijamy oliwkami, a następnie od góry
Podróż w kulinariamacie pomysłu na dzisiejszy obiad? Cukinia nadziewana ryżem i mięsem która od dawna gości na naszym stole ale tym razem jest wzbogacona w słonecznik. Kto chętny wypróbować? Dzięki życzliwości marki Piątnica w mojej kuchni powstały cukiniowe kapturki ze słonecznikiem! Zapraszam Składniki: 4 okrągłe cukinie 4 kolorowe papryki ( żółta, czerwona, zielona, pomarańczowa, wg uznania) 2 cebule 50 dkg mięsa mielonego(...)wodzie. Gotowy ryż mieszamy z pieczarkami. Zmielone mięso obsmażamy na małej ilości oleju. Do całości dodajemy kukurydzę oraz słonecznik i dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano. Cukinie myjemy, odcinamy ich górną część i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Każdą cukinię doprawiamy od środka świeżo zmielonym pieprzem, świeżo zmieloną solą i oregano. Tak przygotowane cukinie nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem
Podróż w kulinariadoprawione... okazało się wspaniałą propozycją obiadową, która znikła bardzo szybko. Spróbujcie. Takie danie przygotowuje się naprawdę prosto. Składniki: Miks papryk 500 g - u mnie czerwona, zielona i żółta 1 cukinia (po obraniu około 540 g) 3 świeże pomidory 1 średnia czerwona cebula 1 1/3 szklanki wody 6 czubatych łyżeczek przecieru pomidorowego 2 kiełbaski śląskie 8 małych pieczarek 2 szczypty soli(...)łyżeczki przecieru pomidorowego, mieszamy lekko. Wszystko dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 10-15 minut. Po tym czasie dorzucamy do warzyw obraną i pokrojoną w dość grubą kostkę cukinię, wciąż dusimy pod przykryciem mieszając co jakiś czas. W między czasie kroimy w kostkę kiełbasę śląską. Podsmażamy ją na osobnej patelni z odrobiną oliwy z oliwek (na małym ogniu). Obieramy
Słodkie okruszkidelikatny wietrzyk i schowane od głównej ulicy stoliki na placu wewnątrz kamienicy! Miejsce, w którym czas zwalnia i można śmiało spędzić tam wiele godzin popijając świetne wina! Chrupiące kwiaty cukinii, ser kozi, bakłażan, czarna soczewica (28zł) Naszą przygodę z alewino.pl zaczęliśmy od chrupiących kwiatów cukinii faszerowanymi musem z koziego sera i bakłażana, podane na czarnej soczewicy. Jakie to było cudowne(...)Chrupiący kwiat cukinii, rozpływający się w ustach i delikatny mus, cudowna soczewica i malutkie cukinie! Raj! Na drugą turę poszedł tatar! Nie taki zwykły,a może niezwykły? Pyszne połączenia smaków, a w dodatku podany z fantastycznym chlebem z czarnuszką! Wilgotny, ale cudownie chrupiący z zewnątrz! Duet idealny! Pierwszy raz spotkaliśmy się z takimi smakami w tatarze - z quinoa, marynowaną cebulką
Plate of JoySezon na cukinię i paprykę trwa więc trzeba jak najdłużej korzystać z tego bogactwa smaku i witamin. Na nadchodzące jesienne dni proponuję pyszne, rozgrzewające danie do przygotowania w godzinkę. Jedna z moich wariacji na temat lecza, gdzie kiełbasę zastąpiłam pulpecikami z mięsa mielonego w chrupiącym sezamie. Danie można przechowywać w lodówce do kilku dni i w ogóle(...)natki pietruszki lub szczypiorku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej trochę świeżo zmielonego pieprzu oraz 10 dkg ziaren sezamu Olej do smażenia Na leczo: cukinia ok 40 dkg 1 papryka czerwona cebula ząbek czosnku 2-3 dojrzałe pomidory 2 szklanki wody sól i pieprz do smaku łyżeczka papryki mielonej 1/4 łyżeczki kurkumy w proszku natką pietruszki
Maślane ciasteczkoczłowiek, więc dokładnie zapamiętuje to co wcześniej spiszę i ruszam na podbój mojej metropolii. Oczywiście szerokim łukiem omijam markety nigdy nie ma pewności ile osób już macało nasze pomidory, cukinie czy bakłażana, co do kwestii innych produktów zawsze biorę te z tyłu tak już mam. Idę więc do moich ulubionych miejscowych zieleniaków i warzywniaków, bo warzywa potrzebne do tego dania(...)lodówce lub kupione. Tak więc do zrobienia ratatouille potrzebne nam: 1 bakłażan ( średniej wielkości, świeży ma jędrną skórkę i jest stosunkowo twardy, ma jednolity kolor) 2 średnie cukinie lub 1 większa 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryka zielona 0,5 kg pomidorów ( na ogół wychodzi koło 2-3 średniej wielkości) 2 szalotki 3 małe ząbki czosnku
Kuba GotujeZapraszam na pyszne szaszłyczki z dwóch składników. Mięsko zamarynowane w jogurcie jest niezwykle soczyste i fajnie komponuje się z cukinią. składniki: 700 g piersi z kurczaka 7-8 łyżek jogurtu naturalnego 1 łyżeczka przyprawy do mięs z grilla 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 zabek czosnku 2 łyżki soku z cytryny 3-4 małe cukinie, u mnie żółta i zielona(...)wymieszać. Pierś z kurczaka pokroić w sporą kostkę. Pokrojone mięso przełożyć do przygotowanej marynaty. Dokładnie wymieszać aby marynata pokryła mięso. Odstawić na kilka godzin lub na noc do lodówki. Cukinie dokładnie umyć i osuszyć, pokroić w grubsze plastry lub jak cukinia jest większa mogą być półplastry lub ćwiartki. Na patyczki do szaszłyków nadziewać na przemian kawałki zamarynowanego kurczaka i plaster
Monia miesza i gotujeDżem z cukinii jest bardzo prosty w przygotowaniu i niezwykle smaczny. W smaku w ogóle nie przypomina cukinii. Dżemikowi można nadać dowolny smak w zależności od tego jaki damy smak galaretki. składniki: 2,5 kg cukinii bez skóry i miąższu ok 300 g cukru (ilość wedle smaku) sok z jednej cytryny 2 galaretki cytrynowe Cukinię zetrzeć na tarce o grubych(...)oczkach, mi pomógł w tym robot. Następnie cukinię przełożyć do garnka, dodać sok z cytryny oraz cukier. Wymieszać odstawić na ok 1-2 godzinki. Potem garnek postawić na ogniu i gotowć ok 30-60 minut aż masa zgęstnieje i znacznie odparuje sok. Jeśli masa jest za mało słodka to jeszcze dosładzamy do smaku. Gdy masa odparuje już sok wsypać galaretki
Monia miesza i gotujeArabskie mnezele z cukinii, soczewica po egipsku + ryż jaśminowy Składniki: - 100g ryżu jaśminowego - 1 łyżeczka garam masali - 35g zielonej soczewicy(...)papryki - 1 łyżeczka oliwy z oliwek - sól himalajska Mnezele: - 1 mała cukinia
Wegańska kuchnia orientalnapodsmażonego mięsa czy warzyw - dodać bulion i po 5 minutach jest gotowy. Postanowiłam wczoraj go wykorzystać, ale nie miałam ochoty na żadne wschodnie danie. Rozejrzałam się po kuchni - cukinia, pomidorki, bazylia. Dokupiłam kurczaka i mozzarellę. I co wyszło? Proste, szybkie, aromatyczne danie. Pyszny makaron z kurczakiem, warzywami i ciągnącym się serem :) A jeśli nie macie makaronu do woka - ugotujcie(...)osobno zwykły makaron (pomijając dodawanie bulionu). SKŁADNIKI (na 4 osoby) 1 duża podwójna pierś z kurczaka 1 mała cukinia 3 ząbki czosnku 400 ml bulionu 250g makaronu do woka 150g pomidorków koktajlowych 125g mozzarelli (po odsączeniu) 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku sól pieprz 2 łyżki oliwy/oleju PRZYGOTOWANIE W woku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy kurczaka pokrojonego
Moje Kuchenne Rewelacje