cukinia - 18701 przepisów (strona:273/1247)

Przekąska z cukinii 146

Sezon na cukinie w pełni. Cukinia to bardzo wdzięczny owoc ( dla wyjaśnienia co jest owocem, każdy owoc powstaje z kwiatu, podobnie jak pomidor itd .). Dzisiaj przedstawiam małą przekąskę. Oczywiście w roli głównej cukinia, dodatkowo surowa. Składniki: 1 młoda cukinia 1 pomidor lub więcej Ser mozzarella Oliwa Czosnek Sól Pieprz Natka pietruszki Wykonanie: Cukinię myjemy ( nie obieramy ) i kroimy na plasterki

Smaki Ewy
Placuszki z cukinii 2757

Placuszki z cukinii to smaczna propozycja na letni obiad. Dodatek cebuli i czosnku sprawiają, że placuszki są aromatyczne i mają wyrazisty smak. Składniki na około 20 małych placuszków: 500 g cukini (2 średnie cukinie) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego sól olej do smażenia Cukinie myjemy i osuszamy. Razem(...)tarce o drobnych oczkach, przekładamy na sito, solimy 1 płaską łyżeczką soli, mieszamy. Pozostawiamy na sicie na około 20 minut od czasu do czasu mieszając i odciskając cukinię. Na koniec jeszcze raz dobrze odciskamy. Do cukinii dodajemy startą lub drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, roztrzepane jajka, jogurt i mąkę. Mieszamy i ewentualnie doprawiamy solą. Smażymy na dobrze rozgrzanym

Trzeci talerz
Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem 219

kilku dni, pieczone warzywa z czarnuszką, czosnkiem i ostrą papryką wyszły bardzo smaczne. Pomimo, że składa się z samych warzyw, jest bardzo syty. Delikatne w smaku młode ziemniaki, cukinia i fasolka szparagowa świetnie smakują z ziarenkami czarnuszki, którą do tej pory dodawałam najczęściej do drożdżowych, wytrawnych wypieków. Praktycznie przepis ten może stanowić także dodatek do mięsnego obiadu, świetnie smakuje(...)ciepło i na zimno.  Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Składniki: 1 średniej wielkości cukinia 100 g żółtej fasolki szparagowej kilka podobnej wielkości młodych ziemniaków 3 ząbki czosnku 2 łyżki czarnuszki 1 łyżka ostrej papryki w proszku oliwa z oliwek sól, do smaku Przygotowanie: Ziemniaki, fasolkę szparagową oraz cukinię dokładnie myjemy. W jednym garnku gotujemy połówki ziemniaków w osolonej

Moja smaczna kuchnia
Co Lila jadła w środę? 13 174

wyciśnięty z:  jabłek,  ogórka zielonego,  jarmużu i natki pietruszki. Zupa 13:00 Fasolka po bretońsku w wersji fit. II Danie 16:00 Placuszki z cukinią i kukurydzą. W tym sezonie wzięłam się ostro za cukinie (kupujemy ją w ogromnych ilościach) i odkrywam różne świetne dania. Kiedyś cukinia była robiona u nas w domu jako schabowy(...)panierowany w bułce tartej i smażony na oleju. Fiu fiu - takie tłuściochy. Kompletnie nie znałam innych przepisów z użyciem tego warzywa. Do tej pory nie mogę zrozumieć dlaczego cukinie traktowaliśmy po macoszemu. Jest świetna i ostatnio nawet ciasto czekoladowe z niej zrobiłam. Skład placków to cukinia, mąka, jajko, kukurydza mrożona i zioła. Podwieczorek 17:30 Po tych plackach nie było

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Bułeczki z cukinią 139

chleba domowego wypieku..niestety czasu jakoś ciągle brak..no, ale jak zabrakło pieczywa w domu, a leniłam się iść do sklepu więc zrobiłam bułeczki...teraz akurat trwa sezon na cukinię, więc postanowiłam dodać ją do bułeczek..przepis na takie bułeczki znalazłam tutaj ..u mnie mała zmiana z braku odpowiedniej ilości mąki pszennej..mąkę pszenną wymieszałam z mąką samo rosnącą..taką(...)akurat miałam pod ręką hihi...Bułeczki wyszły pyszne, mięciutkie...nawet na drugi dzień .Polecam. 180 g cukinii  30 g świeżych drożdży 1,5 łyżeczki cukru 300 ml letniej wody 600 g mąki pszennej + odrobina do podsypania 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki tymianku łyżka oleju 1 jajko (do posmarowania bułek) Cukinię umyć, wydrążyć pestki (z młodej cukinii

Moje domowe kucharzenie
Sos pieczarkowy z cukinią 136

pieczarkowy z cukinią z dodatkiem majeranku i pieprzu w sosie musztardowo-jogurtowym. Do ziemniaków idealny, ale nie tylko. Możecie go wykorzystać do makaronów, ryżu, czy kasz. Świetnie komponuje się także z mięsem, kluskami śląskimi, kopytkami. Bardzo aromatyczny, dzięki duszeniu pieczarek i cukinii w majeranku, lubczyku i słodkiej papryce na klarowanym maśle. Składniki: 330 g pieczarek 1 cukinia 1 średnia cebula(...)ząbek czosnku sól, pieprz, majeranek, lubczyk, papryka słodka i ostra łyżka musztardy 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 - 1,5 łyżki klarowanego masła Wykonanie: Cukinię i pieczarki pokrój w kostkę, ząbek czosnku w drobniutką kosteczkę. Na klarowanym maśle podsmaż cukinię z czosnkiem, dodaj pieczarki i drobno posiekaną cebulę. Przypraw, duś pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Gdy warzywa ładnie zmiękną

Zasmakuj Kuchni
Placki z cukinii i marchewki 143

razem propozycja na lekki letni obiad, lub kolację - młoda marchewka, cukinia, natka pietruszki i do tego sos czosnkowy na bazie jogurtu. Łatwe i szybkie w przygotowaniu placuszki są pełne witamin, a jeśli jeszcze usmażycie je bez tłuszczu to będzie bardzo fit. :) Składniki (porcja dla 2 osób): średniej wielkości młoda cukinia  4 marchewki 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej razowej(...)sól, pieprz, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Cukinię ścieramy na tartce, pozostawiamy na ok 10 minut, by puściła sok, który następnie odciskamy (dzięki temu placki nie będą wodniste). Obrane marchewki ścieramy do cukinii, wbijamy jajka, dosypujemy mąkę, natkę pietruszki całość solimy i pieprzymy, a następnie dokładnie mieszamy. Ja smażyłam na patelni ceramicznej bez dodatku tłuszczu, stąd ciemny kolor placuszków. Możecie

Cynamonowe szczęście
Kotletoplacki z cukinią i marchewką 140

batatami, które ostatnimi czasy robią furorę w mojej kuchni (wciąż i niezmiennie przepisy nadganiam i na pewno batatowe przepisy się pojawią). Składniki na ok. 9 szt. 1 większa cukinia 1 mała cebula 3 większe marchewki 2 ząbki czosnku 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego  4 łyżki wody 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki dobrej jakości oleju + olej(...)natka pietruszki, ok. pół pęczka sól morska, świeżo mielony pieprz, czubryca zielona, czosnek niedźwiedzi (zamiast czubrycy i czosnku można użyć ziół prowansalskich), kurkuma, bazylia ziarna słonecznika Wykonanie: Cebulę i cukinię bardzo drobno kroimy. Wolę tak, niż zetrzeć na tarce, bo cukinia nie puszcza wtedy soków. Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Łączymy z cukinią i do całości dodajemy

gutfut
Kremowa zupa z cukinii z serkiem topionym i prażonymi migdałami 140

Delikatna, letnia zupa krem z cukinii, serka topionego podana z grzankami i prażonymi migdałami. Dodatek białego wina doskonale podkreśla jej smak i radzę z niego nie rezygnować. Zawsze ją robię gdy mam nadmiar cukinii w ogródku, nigdy się nie znudzi. Pożywna i aromatyczna-obiad w 25 minut. Składniki: 1 młoda dość spora cukinia 1 młoda marchewka ½ pora ½ cebuli 3 młode(...)białego wina sól do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku gałka muszkatołowa do smaku Płatki migdałowe Natka pietruszki do posypania Grzanki do podania Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa myję , cukinię, jeśli jest taka potrzeba wydrążam z nasion, kroję  w kostkę. W garnku rozpuszczam klarowane masło z olejem, wrzucam najpierw ziemniaki i marchewkę, przesmażam 4-minuty po tym czasie dodaje

Wanilia i Kardamon
TARTA Z CUKINIĄ I FETĄ 369

Cukinia już się pojawiła w ogródkach, na straganach i sklepach. Przez najbliższych kilka tygodni będziemy mogli robić z niej różne potrawy. Dziś proponuję pyszną tartę, której smak podkreśli ser typu feta. Doskonale sprawdzi się na letni obiad lub kolację.           SKŁADNIKI CIASTO: 1 ½ szkl. mąki, ½ kostki masła, 2 łyżki śmietany, 1 jajko, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki majeranku(...)Farsz: 1 mała cukinia, 100 g sera feta, 2 plastry sera wędzonego, 3 kawałki papryki marynowanej, ½ szkl. śmietany, 2 jajka, majeranek, słodka papryka, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku WYKONANIE  Ciasto: Podane składniki szybko zagniatamy ze sobą, chowamy do lodówki na 30 min, następnie cienko rozwałkowujemy i przekładamy do szklanej formy o śr. 26 cm. Farsz: Cukinię kroimy w cienkie

słodki bratek
Placki z cukinii i kalarepki 183

Robiłam zupkę krem z cukinii i kalarepki a teraz znowu połączyłam te warzywa i zrobiłam placuszki. Placuszki możemy podać na lekki obiad lub kolację z ulubionym sosem, świetnie smakują na ciepło i jak i na zimno. składniki: 1 średnia młoda cukinia (ok 650 g) 3 kalarepki (ok 500 g) 2 jajka sól,pieprz 3-4 łyżki mąki olej do smażenia(...)Cukinię dokładnie umyć i zetrzeć razem ze skórką na tarce o grubych oczkach. Lekko posolić i wymieszać, przełożyć na sito. Odstawić na ok 30 minut aby ociekała z soku. Kalarepki obrać ze skórki i również zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starta cukinię dobrze odcisnąć w rękach i dodać do startej kalarepki. Dokładnie wymieszać. Dodać jajka, mąkę oraz pieprz

Monia miesza i gotuje
Surówka z cukinii z dodatkiem pomidorów w bazyliowym sosie 138

Rozpoczęłam zbiór cukinii z mojego ogródka. Te najmłodsze są najsmaczniejsze. Większe muszą zaczekać na inną potrawę. W tym roku udało się coś ocalić przed ślimakami i dzięki temu mogę wykorzystywać cukinię do surówek. Składniki: Po ½ młodej zielonej i żółtej cukinii 2 małe pomidory Kilkanaście listków świeżej bazylii 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny Cukier Sól Pieprz Wykonanie: Cukinie(...)skrawamy na długie, cienki paski. Idealnie do tego celu nadaje się obieraczka do warzyw. Pomidory parzymy (polewamy wrzątkiem) i obieramy ze skórki. Kroimy na kawałki i dodajemy do cukinii. Listki bazylii umieszczamy w małym podręcznym mikserze lub w moździerzu. Dodajemy oliwę, sok z cytryny, cukier i sól do smaku oraz mielony pieprz. Ucieramy na jednolitą masę. Sos powinien mieć wyrazisty

Smaki Ewy
Marokańska pastilla w wersji wege - z cukinią, marchewką i kuskusem 122

Dziś przedstawiam Wam kolejną po koftach z cukinii i ciecierzycy wegetariańską wariację na temat tradycyjnego arabskiego dania. Pastilla lub inaczej bastilla to marokański wytrawny placek z mięsnym nadzieniem zawiniętym w chrupiące ciasto warka przypominające filo. W mojej wersji znajdziecie cukinię, marchewkę i kaszę kuskus doprawione aromatycznymi przyprawami, fetą oraz pietruszką.  Pastillę podpatrzyłam w jednym z programów Jamiego Olivera(...)omijajcie tego kroku. Przepis na wegetariańską pastillę dodaję do  VI Festiwalu Kuchni Arabskiej . Marokańska pastilla w wersji wegetariańskiej Składniki / na 15 sztuk: oliwa 1/2 cebuli 2 cukinie 3 marchewki 2 ząbki czosnku po 1 łyżeczce mielonego imbiru, mielonego kminu rzymskiego*, ras el hanout* oraz sumaku* 10 łyżek ugotowanego kuskusu 1/2 kostki fety (100g) 1/2 pęczka natki pietruszki lub koperku

Chilli Czosnek i Oliwa
Krem pomidorowy z frytkami z cukini i szynki złocistej, podawany z kaszą gryczaną ,selerem naciowym i olejem z ostropestu 147

pomidorowej z bazylią, akurat trwa włoski tydzień w Lidl, jeśli się nie załapiecie, może to być inna pucha pomidorów. Sok z pomidorów seler naciowy mleko kokosowe kawałek selera kawałek cukinii marchewka kawałek białej cebuli cebula czerwona pół łyżeczki curry premium  SKWORCU sól do smaku u mnie o'Sole Sól morska drobnoziarnista jodowana SZYNKA ZŁOCISTA od  HAŃDEREK misto arrosto(...)sypko olej z ostropestu oliwa z oliwek Najpierw ugotuj na sypko kaszę gryczaną, wymieszaj z olejem z ostropestu i odstaw do wychłodzenia. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Marchewkę, selera,cukinię umyj i pokrój w kawałki, wrzuć na niewielką ilość wrzątku. Dodaj seler naciowy, tyle ile lubisz, białą cebulę pokrojoną w pióra. Dosmacz solą. Przykryj i ugotuj wywar. Międzyczasie szynkę

Z Kuchni Do Kuchni
Cukinie zapiekane z bryndzą i pomidorami 156

smażone potrawy. Za to pochłaniam mnóstwo owoców i warzyw. Miedzy innymi w formie pieczonej, w postaci zapiekanek i sałatek. Kilka dni temu przygotowałam pyszną niby tartę na bazie cukinii. Inspiracją był przepis z gazetki Lubie Gotować. Cukinie zapiekane z bryndzą i pomidorami ok 500 g cukinii masło 100 g bryndzy 2 duże pomidory 2 jajka 100 ml śmietanki(...)mleka sól, pieprz opcjonalnie ziarna słonecznika lub dyni do posypania Piekarnik nagrzewamy do 220 st.C. Cukinie myjemy i kroimy plastry tak by wypełnić nimi dno płaskiego, wysmarowanego masłem, naczynia do zapiekania. Pieczemy je ok 15 minut. Na wierz cukinii rozkruszamy ser, posypujemy pokrojonymi w kostkę pomidorami. Solimy i pieprzymy. Mieszamy śmietankę z jajkami i zalewamy całe danie. Jeśli ktoś lubi

Dzieje kuchennej Wiewióry