Cukinia jest bardzo wszechstronnym warzywem. Można przygotować z niej leczo, placki, zupę, pasztet, tartę, zgrillować lub zapiec w piekarniku, zrobić przetwory i dżem, a nawet upiec ciasto! Taki cukiniowy chlebek jest niesamowicie mięciutki i wilgotny.Na moim profilu na instagramie możecie zobaczyć filmik z z przygotowania tego ciasta. Polecam również inne przepisy na czekoladowe ciasta: Brownie z bakaliami Lava(...)czekoladzie Ciasto cukiniowo-czekoladowe Tort czekoladowo-miętowy Fasolowe brownie Babka orzechowo-czekoladowa Bananowo-czekoladowe muffinki Orzechowo-kakaowe muffinki Czekoladowe muffiny ze śliwkami i czekoladą Chlebek cukiniowo-czekoladowy Składniki: 250g cukinii 100ml jogurtu greckiego 1/2 szklanki oleju 2 jaja 2/3 szklanki cukru 1 1/4 szklanki mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao kilka kropli esencji migdałowej
Obiad gotowyKurczak w kremowym sosie z cukinią, świetny do ryżu! Bardzo szybki i prosty obiad jednogarnkowy. Pyszne danie, którym spokojnie naje się cała rodzina, a wykonanie zajmuje około pół godzinki. Najlepiej smakuje z ugotowanym na sypko ryżem, ale sprawdzą się tu także ziemniaczki albo makaron. Polecam! Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka 1 mała cukinia (lub pół większej(...)Filety obsypujemy przyprawą do kurczaka, mieszamy i podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju *** *** Gdy mięso straci surowy kolor dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę *** *** Dokładamy startą na tarce marchew *** *** Oraz cukinię startą na tarce o dużych oczkach *** *** Całość smażymy ciągle mieszając przez około 1 minutę *** *** Następnie wszystko zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy oraz dwie kulki ziela angielskiego i zagotowujemy *** *** Wlewamy śmietankę
Blog z ApetytemNastał sezon na cukinię. Podaż duża, a dzięki temu, ceteris paribus, jej cena jest niska. Od jakiegoś czasu kucharze upodobali sobie przetwarzania jej na pewną lekką formę makaronu. Tym bardziej, że możemy z niej zrobić spaghetti, pappardelle, czy nawet lasagna, czyli taki makaron z którego robi się danie o podobnej nazwie. Generalnie lasagna jak i testarolli, z uwagi(...)tego dania, ale czegoś mi brakowało. Sięgnąłem do nauki i okazało się, że groszek doskonale komponuje się z ziemniakami. Danie jest reprezentantem znanego antytrendu smutne jedzenie w pracy. Składniki: - cukinia - przecier pomidorowy - groszek konserwowy - ziemniaki Wykonanie: Cukinię kroimy wzdłuż, w cienkie plasterki. Układamy je w żaroodpornym naczyniu. Dodajemy groszek, zalewamy przecierem i na to znów kładziemy plasterki cukinii. Przykrywamy
Kryzysowa Książka Kucharskasałatka powstała z resztek, jakich chciałam się pozbyć przed wyjazdem na drugą część wakacji. Kupiliśmy trochę za dużo niektórych produktów, postanowiłam zrobić z nich drugie śniadanie. Kuskus z papryką, cukinią i fetą poleca się także jako obiad do pracy. Bardzo często tego typu sałatki robiłam właśnie do pracy. Piszę robiłam, bo obecnie siedzę z Tolką w domu, a My pracuje(...)Kuskus możecie zastąpić jakąkolwiek inną kaszą, warzywa też możecie dodać różne. Pamiętajcie tylko o prawdziwej fecie i dobrej jakości oliwie. Składniki: 3/4 szklanki kaszy kuskus pół czerwonej papryki pół cukinii pół opakowania sera feta 1 cebula 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki 2 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz 2 łyżki oliwy extra virgin (przepis
KardamonovyPappardelle z cukinią i gorgonzolą to przepis z wakacyjnego obiadu. Przeglądając zdjęcia, przypomniało mi się, że przecież miałam go Wam tutaj opublikować. Kuchnia, jaką mieliśmy do dyspozycji na wakacjach nie była jakoś genialnie wyposażona, ale do tego typu posiłków zupełnie nie musiała. Zresztą tutaj naprawdę nie ma jakiejś filozofii. Przepis jest banalnie prosty, a samą potrawę robi się błyskawicznie(...)naprawdę pyszna, gorgonzola robi zawsze sporą robotę. Nie jemy jej za często, pewnie dlatego wchłonęliśmy tytułową pastę w tempie ekspresowym. Składniki: 200 g makaronu (ja użyłam pappardelle) 1 mała cukinia 1 opakowanie gorgonzoli 1 cebula 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki garść startego parmezanu sól pieprz 1 łyżka oliwy 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu (przepis na 2 porcje) Cebulę drobno
KardamonovyPoza tym trwa sezon na paprykę, więc sami rozumiecie. Smaczniejsza i tańsza w grudniu nie będzie. W ogóle jeżeli chodzi o samo leczo, lubię takie zupełnie proste. Nawet ta cukinia, którą dodałam, była zbędna. Ale, że walała się po lodówce od dwóch tygodni, postanowiłam ją wykorzystać. Leczo możecie sobie zjeść z dowolnymi dodatkami. Nam zawsze najlepiej wchodzi z pieczywem(...)jakiegoś czasu staramy się jednak jeść więcej ciemnego ryżu i innych kasz, dlatego tym razem dodatkiem był wcześniej wspomniany ryż. Składniki: 300 g chorizo 1 mała cukinia (ja użyłam młodej, więc była naprawdę mała) 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 4 pomidory ćwierć łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1 liść laurowy 1 łyżeczka suszonego oregano
Kardamonovynadzieję, że przepisy z kategorii candida będą dla Was inspiracją. Tylko inspiracją. Lub aż. Składniki: 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej pół szklanki mrożonego groszku 1 mała cukinia 1 mała czerwona cebula pół pęczka koperku 2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika 1 łyżka ziaren siemienia lnianego 1 łyżeczka soku z cytryny oliwa extra virgin sól pieprz (przepis na 4 porcje(...)mnie trwało to około 5 minut), pod koniec dodajemy groszek i gotujemy wszystko jakąś minutę (do miękkości groszku), wszystko odcedzamy. Ziarna słonecznika prażymy chwilę na suchej patelni, do zrumienienia. Cukinię myjemy, kroimy w małą kostkę, smażymy na niewielkiej ilości oliwy dosłownie 2-3 minuty. Kaszę z groszkiem wsypujemy do miski. Dodajemy do niej cukinię, pokrojoną w kostkę cebulę, słonecznik, siemię
Kardamonovyletni stół proponuję Wam dziś keks z cukinią, serkiem feta, miętą, szczypiorkiem i dodatkiem skórki otartej z cytryny. Podajemy go na zimno, jest zatem idealnym warzywnym dodatkiem lub daniem na upalne lato. Przygotowanie : 30 min. Pieczenie : 35 min. Chłodzenie : 1 godz. 30 Porcja dla 6 osób: ● 2 średnie cukinie ● 1 pęczek szczypiorku ● kilka gałązek mięty ● 2 duże jajka(...)pełnotłustego ● 50 g mąki T 45 ● skórka otarta z 1 cytryny bio* ● 1 łyżeczka mielonego kuminu ● 2 szczypty pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie) ● ½ łyżeczki grubej soli morskiej ● sól, pieprz Przygotowanie : Cukinie zetrzyj na grubych oczkach, po czym odciśnij w rękach z nadmiaru soku. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200- 220°C W misce ubij trzepaczką jajka z mlekiem, i 2 lyżkami oliwy
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaPrzepis na taki warzywny gulasz bardzo mi się spodobał. Świetnym pomysłem okazało się podanie go razem z chlebkami naan . Na 4 porcje: 1 szkl. czerwonej soczewicy 1 cebula 1 cukinia 250 g pieczarek 1 puszka krojonych pomidorów oregano mielona papryka słodka i ostra sól, pieprz 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki oliwa/masło klarowane Cebulę kroimy w kostkę. Cukinię kroimy(...)wsypujemy soczewicę, smażymy 2-3 minutki, po czym dodajemy pomidory z puszki oraz około 200 ml wody. Dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu. Pod koniec na patelnię dodajemy również cukinię. Gotujemy dalej, aż cukinia zmięknie, a soczewica wchłonie cały płyn i zwiększy swoją objętość. Doprawiamy mieloną papryką, otartym w dłoniach oregano oraz solą i pieprzem. Podajemy posypane posiekaną natką
Smaki Na TalerzuSmczne i łatwe w przygotowaniu placki z cukinii i kurczaka, idealne na szybki i niecodzienny obiad. Polecam przepis. SKŁADNIKI : 350 g cukinii 2 połówki piersi z kurczaka 1 cebula 1 mała czerwona papryka 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 jajka 1 łyżka majonezu 2 łyżki mąki ziemniaczanej olej do smażenia(...)PRZYGOTOWANIE : Cukinię ścieramy na tarce jarzynowej i solimy, następnie po kilku minutach wyciskamy nadmiar soków. Do cukinii dodajemy wszystkie pokrojone składniki, jajka, majonez, mąkę i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy łyżką placki. Smażymy je na złoto z jednej i drugiej strony. Podajemy z dowolnym sosem czosnkowym, smacznego
Kulinarne Fantazje Marioliprzyjemna miękkość. No super. Pieczone warzywa to zawsze dobry pomysł na pyszny obiad. O każdej porze roku. Jak dla mnie w takim posiłku zawsze musi się znaleźć dużo papryki, cukinia oraz cebula. Lubię też dodać kilka pieczarek. Czasami dodaję mięso, najczęściej jest to mięso z udek kurczaka, które nie wysusza się tak jak piersi. A tym co jest przysłowiową kropką(...)potem dodam resztę składników. około 400 g udek z kurczaka bez skóry i kości 5-6 niedużych młodych ziemniaków 1-2 czerwone papryki 1 żółta papryka 1-2 małe cukinie 2 czerwone cebule około 150g pieczarek olej mielona papryka słodka i ostra rozmaryn i tymianek szczypta imbiru sól, pieprz opcjonalnie – oscypek/halloumi Oczyszczone mięso kroimy na paseczki. Oprószamy mieloną papryką
Smaki Na Talerzupapieru. To już wygląda przepięknie! Jednak sercem tych delikatnych zawiniątek jest pikantna sałatka z tuńczyka, która gnieździ się w spring rollsach między wiosennymi warzywami, które nadają całości świeżej chrupkości :) Cukinia, ogórek, rzodkiewka i kilka świeżych liści szpinaku pysznie komponują się z sałatką, bratkami i lekkim dresingiem sojowym, który wprowadza lekko azjatycki twist. Proste, pyszne i lekkie danie pełne świeżości(...)puszkę tuńczyka 2 łyżki kukurydzy z puszki 1/2 łyżeczki sosu sriracha (lub więcej) 1/2 łyżki majonezu 1 łyżka posiekanego szczypiorku Do tego: papier ryżowy duży talerz z wodą mała cukinia ogórki gruntowe rzodkiewki świeży szpinak kwiaty bratka Sos: 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki sosu sojowego 1/3 łyżeczki cukru biały sezam Sposób przyrządzenia: 1. Tuńczyka z puszki odsącz
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSkładniki na 8 sztuk: ? 8 plastrów cukinii bez skóry ? 200 g łososia bez skóry lub innej ryby ? 1 płat ciasta francuskiego ? sól, pieprz, ? marynata do ryb cytrynowo-koperkowa ? zielenina do dekoracji ? olej do smażenia Sos: ? 4 łyżki gęstej śmietany ? 2 łyżki soku z cytryny ? 4 łyżki startego sera żółtego ? 2 łyżki koperku posiekanego ? sól, pieprz, szczypta cukru Wykonanie: ? Piekarnik nagrzać(...)st.C. ? Z plastrów cukinii wyciąć okrągły środek, posolić i obsmażyć z obu stron na oleju, posypać pieprzem. ? Wymieszać wszystkie składniki sosu. ? Łososia pokroić na osiem kawałków, posypać marynatą do ryb, wstawić do lodówki. ? Z ciasta francuskiego wyciąć krążki większe o ok. 2 cm od krążków cukinii. ? Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, ułożyć krążki ciasta i posmarować sosem śmietanowym. ? Ułożyć krążki
To co kochamZapiekanka na bazie zielonych warzyw – cukini, szpinaku i szparagów, z dodatkiem kulek mozzarelli, w aksamitnej masie jajeczno-śmietanowej. Sos czosnkowy to przysłowiowa kropka nad i. Składniki: ? 4 małe cukinie ? 150 g świeżego szpinaku ? 1 pęczek zielonych szparagów ? 2 małe ziemniaki ? 3 opakowania sera mozzarella, kulki po 150 g ? 8 jajek ? 400 g kwaśnej śmietany ? sól, pieprz do smaku ? masło(...)wysmarowania tortownicy Sos czosnkowy ? 1/2 szklanki śmietany kwaśnej ? 1/2 szklanki joguru ? 3 łyżki majonezu ? 3 ząbki czosnku ? sól do smaku Wykonanie: ? Ziemniaki wyszorować i ugotować w skórce. ? Cukinie umyć i pokroić w 1 cm krążki. ? Szparagi złamać w miejscu, gdzie znajdują się włókna – złapać w połowie i za koniec. ? Zagotować w garnku wodę z łyżecką soli i cukru. ? Wrzucić
To co kochamPyszne babeczki mocno kokosowe na podwieczorek do kawy. Dodatek cukinii powoduje, że ciasto jest wilgotne, ale się nie rozpada. Pomijając fakt starcia cukinii, babeczki robi się błyskawicznie, to tylko kwestia wymieszania składników. Składniki na 10 sztuk: ? 1 szklanka startej cukinii, u mnie bez skórki ? 1 szklanka mąki, u mnie bezglutenowa ? 1 łyżka skrobi ziemniaczanej ? 1 szklanka wiórków kokosowych ? 1/2 szklanki(...)cukru ? 1/3 szklanki oleju ? 3/4 szklanki mleka ? 1 łyżeczka sody ? 1 łyżeczka octu winnego ? maliny do dekoracji Wykonanie: ? Suche składniki wymieszać razem, dodać startą cukinię i mokre składniki. ? Ciasto nakładać po łyżce do papilotek papierowych. Na wierzchu położyć po jednej, dorodnej malinie. ? Piec w blaszce muffinkowej w temp. 180 st.C przez 20 minut
To co kocham