Aromatyczny gulasz z piersi kurczaka, cukinii i pieczarek to propozycja na danie obiadowe. Możesz go podać z tłuczonymi ziemniakami, puree ziemniaczanym, kopytkami lub kluskami śląskimi. Idealnymi dodatkami będą warzywa takie jak brokuły, pieczone papryki, surówka colesław lub buraczki tarte. Danie obiadowe podaj z koperkiem lub natką. Gulasz z piersi kurczaka SKŁADNIKI: 3 pojedyncze piersi z kurczaka 1 nieduża cukinia(...)masz czas). Cebulę obierz i drobno posiekaj. Możesz zastąpić ją 1 kawałkiem pora – jasną częścią drobno posiekaną. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Możesz go także przecisnąć przez praskę. Cukinię i pieczarki dobrze umyj, posiekaj w kostkę. Jeśli lubisz możesz dodać także 1 niedużą posiekaną czerwoną paprykę. Pieczarki wystarczy dobrze oczyścić, nie trzeba ich obierać. W średnim garnku rozgrzej masło
Zasmakuj Kuchniłyżeczki suszonego tymianku 1/4 łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 2 cebule średniej wielkości 3 pomidory średniej wielkości 1 bakłażan o długości około 20 cm 1 cukinia o długości około 25-30 cm 1 marchewka duża *Ja użyłam 700 ml przecieru pomidorowo – paprykowego z tego przepisu . Możecie też upiec 2-3 duże papryki w piekarniku rozgrzanym(...)skóry, wydrążyć gniazda, usunąć nasionka. Zmielić blenderem. Przecier i passatę umieścić w misce, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać przyprawy, wymieszać. Sos przelać do naczynia żaroodpornego, wyrównać. Warzywa umyć, cukinię, pomidory, cebule, marchew pokroić na pół centymetrowe plasterki, bakłażan pokroić na pół centymetrowe półplasterki. Warzywa ułożyć na sosie, naprzemiennie, plaster cukinii, plaster pomidora, półplasterek bakłażana, plaster cebuli, plaster marchewki
moj przepis naDziś zapraszam Was, po przepis na pyszny gulasz z karkówki. Mięciutkie, soczyste i aromatyczne mięsko w towarzystwie marchewki i cukinii. Jednym słowem będzie smacznie i kolorowo. Polecam:) Składniki: 800 g karkówki wieprzowej 1 duża marchewka 1 cukinia 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka mąki pszennej olej do smażenia(...)solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzewam tłuszcz, obsmażam mięso. Następnie dolewam wody tyle, by tylko przykryła mięso. Gotuję na małym ogniu. W między czasie kroję cebulę w piórka, cukinię i marchewkę w półplasterki, a czosnek drobno siekam. Na mniejszej patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulę, marchewkę i podsmażam. Następnie dodaję czosnek, cukinię smażę przez 5 minut. Całość przekładam na patelnię
magiczna kuchnia Kasikurczaka – tajska zupa z kurczakiem – ryż smażony z kurczakiem – curry z kalafiorem i marchewką – szybkie curry z krewetkami – curry z kalafiora – makaron curry z cukinią – sałatka z kurczakiem curry Przygotowanie : 12 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – 100 g ryżu basmati lub jaśminowego lub makaronu soba – 1 szalotka – 2 ząbki czosnku – 1 mała(...)cukinia – 2 garści jarmużu – 1 żółta lub zielona papryka – 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego – 2-3 łyżeczki zielonej pasty curry (ilość zależy od Twoich preferencji ostrości dań oraz od ostrości samej pasty) – 400 ml mleka kokosowego – świeża kolendra do podania – do podania: cząstki limonki i ewentualnie świeże czerwone chilli Przygotowanie : Ryż
nietylkopasta.plCiąg dalszy korzystania z dobrodziejstw czarnocińskiej mamy, tym razem cukinia. Pomyślałam, że można skubaną (cukinię) zawekować w słoiki i zostawić na pozasezonowe mniej smaczne czasy. I tak powstał pomysł ugotowania leczo z fasolką szparagową, którym będzie się można cieszyć zimą. Jeżeli mięsożerca postawi na swoim, też nie ma problemu. Takie gotowe leczo można z powodzeniem połączyć z kiełbą albo(...)drobiem. Składniki: 500 g żółtej fasolki szparagowej 5 średnich papryk (ja użyłam białych) 2 cukinie 2 łodygi selera naciowego 2 cebule 3 ząbki czosnku 700 ml passaty pomidorowej 500 ml wody 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano pół łyżeczki wędzonej słodkiej papryki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 5 słoików
Kardamonovysmakiem. Z Tolką trochę gorzej, ale to pewnie przez kumin. Dorośnie, poczekam. Tytułowe kotlety jedliśmy z sałatką z kiszonych ogórków . Składniki: 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy 1 marchewka 1 cukinia 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko pół szklanki bułki tartej 2 łyżki mielonego siemienia lnianego (opcjonalnie) ćwierć łyżeczki mielonego kuminu pół łyżeczki mielonej kolendry pół łyżeczki wędzonej papryki sól(...)pieprz olej rzepakowy (przepis na około 15 kotletów) Soczewicę przepłukujemy, wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy al dente, przecedzamy i odstawiamy. Cukinię myjemy i ścieramy na tarce na największych oczkach, solimy i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią pokrojoną drobno cebulę i startą na największych oczkach obraną marchewkę, smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Pod koniec dodajemy
Kardamonovyktórzy będą w majówkę grillować, zróbcie sobie tę sałatkę. Nam pozostało, parę dni temu, zjeść ją bez niczego – jako drugie śniadanie. Składniki: 1 opakowanie mieszanki sałat 1 duża cukinia 1 mała czerwona cebula 1 opakowanie sera feta 1 łyżka ziaren siemienia lnianego pół pęczka koperku sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy extra virgin sól pieprz olej rzepakowy Cukinię(...)kroimy wzdłuż w bardzo cienkie plasterki i grillujemy na niewielkiej ilości oleju. Sałaty wrzucamy do miski. Dodajemy do nich plasterki cukinii, pokrojoną w półplasterki cebulę, fetę pokrojoną w kostkę, siemię, poszatkowany koperek, oliwę i sok z cytryny. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy. Artykuł Sałatka z grillowaną cukinią i fetą pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovysałatka powstała z resztek, jakich chciałam się pozbyć przed wyjazdem na drugą część wakacji. Kupiliśmy trochę za dużo niektórych produktów, postanowiłam zrobić z nich drugie śniadanie. Kuskus z papryką, cukinią i fetą poleca się także jako obiad do pracy. Bardzo często tego typu sałatki robiłam właśnie do pracy. Piszę robiłam, bo obecnie siedzę z Tolką w domu, a My pracuje(...)Kuskus możecie zastąpić jakąkolwiek inną kaszą, warzywa też możecie dodać różne. Pamiętajcie tylko o prawdziwej fecie i dobrej jakości oliwie. Składniki: 3/4 szklanki kaszy kuskus pół czerwonej papryki pół cukinii pół opakowania sera feta 1 cebula 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki 2 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz 2 łyżki oliwy extra virgin (przepis
KardamonovyPappardelle z cukinią i gorgonzolą to przepis z wakacyjnego obiadu. Przeglądając zdjęcia, przypomniało mi się, że przecież miałam go Wam tutaj opublikować. Kuchnia, jaką mieliśmy do dyspozycji na wakacjach nie była jakoś genialnie wyposażona, ale do tego typu posiłków zupełnie nie musiała. Zresztą tutaj naprawdę nie ma jakiejś filozofii. Przepis jest banalnie prosty, a samą potrawę robi się błyskawicznie(...)naprawdę pyszna, gorgonzola robi zawsze sporą robotę. Nie jemy jej za często, pewnie dlatego wchłonęliśmy tytułową pastę w tempie ekspresowym. Składniki: 200 g makaronu (ja użyłam pappardelle) 1 mała cukinia 1 opakowanie gorgonzoli 1 cebula 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki garść startego parmezanu sól pieprz 1 łyżka oliwy 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu (przepis na 2 porcje) Cebulę drobno
Kardamonovyzłości. Mam nadzieję, że Wam to nie przeszkadza i skorzystacie z przepisu. Na prawdę jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Porcja na 2 osoby Składniki: 170 g cukinii 100 g wędzonego boczku 150 g makaronu spaghetti 50 g tartego parmezanu sos 2 żółtka 3 łyżko śmietany 30% 1 łyżka serka mascarpone 1 łyżka masła sól i pieprz(...)smaku Przygotowanie: cukinię należy zetrzeć na tarce i odsączyć ręcznikiem papierowym. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni mieszając od czasu do czasu, aż stanie się lekko zarumieniony. Następnie dodajemy cukinię lekko doprawiając solą i pierzem i smażymy wszystko ok 3 minut. Odcedzony makaron razem z kilkoma
Niezły Młynekrodziny. Jego wykonanie zajmie nie więcej niż pół godziny, więc jest idealny, kiedy nie mamy czasu ani ochoty siedzieć długo w kuchni. Tagliatelle z piersią z kurczaka, pieczarkami i cukinią w kremowym sosie tworzy bardzo udaną kompozycję smakową, która zadowoli niejedno wybredne podniebienie. Składniki na makaron z kurczakiem i serkiem Philadelphia: 250 g makaronu tagliatelle (lub innego ulubionego) pierś(...)kurczaka 120 g serka Philadelphia niewielka cukinia 250 g pieczarek pół szklanki mleka 2 ząbki czosnku oregano, zioła prowansalskie, sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny, ostra papryka Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Pierś z kurczaka, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w plastry. Cukinię kroimy najpierw w plastry, a plastry na ćwiartki. Na patelnię
e-PrzepisyKulinarnektóre praktycznie "robią się same". Wiąże się to zwyczajnie z codziennym zabieganiem i brakiem czasu. Dziś proponuję Wam przepis na taki właśnie szybki i smaczny posiłek. Kasza jaglana z cukinią, suszonymi pomidorami i prażonymi pestkami słonecznika. Pyszny obiad :-) składniki: 100 g kaszy jaglanej 1 średnia cebula 1 łyżka oleju 1 mała cukinia 5-6 suszonych pomidorów(...)łyżki ziaren słonecznika wykonanie: Kaszę ugotowałam według przepisu na opakowaniu (gotowałam w woreczku). Cebulę drobno posiekałam i zeszkliłam na oleju. Cukinię starłam na dużych oczkach, dodałam do cebuli i smażyłam, aż cukinia puściła sok i zmiękła. Wtedy dołożyłam pokrojone suszone pomidory i ugotowaną kaszę jaglaną. Przed podaniem posypałam prażonymi pestkami słonecznika
babka w formiewięc zrobić taki pyszny chleb? Przepis na chleb paleo śródziemnomorski, niskowęglowodanowy, bez zbóż, nabiału (laktozy i kazeiny) i bezglutenowy: jajka – 7 większych albo 8 średnich starte warzywa (np. jedna cukinia i dwie marchewki) – jedna pełna szklanka pesto z oliwek i suszonych pomidorów ( przepis ) – 2/3 szklanki oliwa z oliwek – 2 łyżki mąka kokosowa – 1/3 szklanki mąka lniana – 1/3 szklanki pestki(...)oczyszczoną i dobrze wymieszaj. Gdy nie ma już grudek mąki, dodaj starte warzywa. Pamiętaj, żeby były bardzo dobrze odsączone z soku, bo inaczej ryzykujesz zakalec. Z warzyw możesz użyć cukinii, dyni, marchewki, buraków, batatów i podobnych, z tym że o ile cukinia i dynia mają mało węglowodanów , to warzywa korzenne mogą ich mieć całkiem sporo. Do wyliczeń ilości węglowodanów poniżej
PaleoSMAKburgery każda), jedna to ok. 332kcal, B: 26,4g, T: 12,4g, W: 28,2g. Składniki na burgery: – 400g mięsa mielonego z piersi indyka – 1 mniejsza cukinia – 1 cebula – 2 łyżki oliwy – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki – 2 ząbki czosnku – 1 łyżeczka oregano – ⅓ łyżeczki kminu rzymskiego Składniki na sałatkę: – 100g kaszy(...)ugotowaną kaszę, pokrojone pomidory, pokruszoną fetę, oliwę oraz sok z cytryny, delikatnie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z listkami mięty. BURGERY : Na tarce o dużych oczkach ścieramy cukinię, odsączamy. Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy do zeszklenia na 1 łyżce oliwy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano i kmin, podsmażamy przez chwilę, by zioła się nie przypaliły. Cukinię dorzucamy
Be Fit Be Strongwersją wege lub z kiełbasą czy parówkami... Jedno jest pewne - leczo zawsze smakuje pysznie i kusi kolorami:) Leczo z kukurydzą i parówkami Składniki (na 6 porcji): 2 małe cukinie (u mnie zielona i żółta) (ok 500g) 1 patison (ok 200g) 3 papryki (czerwona i żółta) (ok 500g) 2 cebule (ok 200g) 3 mięsiste pomidory (ok 500g) 1 kolba kukurydzy(...)natka pietruszki Warzywa umyć. Czosnek i cebulę obrać. Cebulę pokroić w półplasterki, czosnek i chili (bez ziarenek) posiekać. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w dużą kostkę. Cukinię pokroić w półplasterki (ok 0,5 cm). Patisona pokroić w kawałki wielkości jak cukinię. Paprykę pokroić w dużą kostkę lub paski. Ziarna kukurydzy ściąć. W głębokiej patelni zeszklić
Obiad gotowy