cukinia - 18701 przepisów (strona:301/1247)

Zupa z bobem, cukinią i ziemniakami 109

składników mineralnych. Warto zaopatrzyć się w większą ilość bobu i go zamrozić, aby cieszyć się jego smakiem również zimą. Do przygotowania zupy oprócz bobu dodałam młode ziemniaki, marchewką, cukinię i koperek. Zupa z bobu jest pożywna, delikatna i pyszna… Naprawdę warto ją ugotować. Polecam Składniki: 1 i 3/4 szklanki ugotowanego i obranego bobu 1/2 średniej cukinii 3 ziemniaki(...)łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka masła 1 łyżka oleju sól pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w półplasterki. Cukinię pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło i olej, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną marchewkę. Chwilę podsmażać. Do garnka wlać bulion, wrzucić liść laurowy

Oryginalny smak
Makaron z fasolką szparagową i miętą 127

Przepis na ten makaron to idealny pomysł na szybki, letni obiad. Super sprawdzi się również jako sałatka na zimno do zabrania np. do pracy. Fasolka szparagowa, cukinia, twaróg i świeża mięta? To nie może się nie udać. Fasolka bardzo lubi świeże zioła, więc nie rezygnujcie z mięty. To ona podkręca smak całego dania. Makaron oczywiście możesz wymienić na inny, swój(...)ulubiony. Ilość porcji: 3-4 porcje Czas przygotowania: 30-45 minut Składniki: fasolka szparagowa – 200 g cukinia – 200 g twaróg półtłusty – 100 g świeża mięta – ½ szklanki listków natka pietruszki – 2 łyżki makaron pełnoziarnisty – 200 g masło – 40 g sól, pieprz Przygotowanie: Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Fasolkę umyj i odetnij końce, przekrój

wiecejwarzyw.pl
Hummus z cukinią (Hummus di zucchine) 121

crema spalmabile e versatile. A lei si potrà infatti ricorrere per insaporire i panini, i cracker o le verdure.  Buon appetito :) SKŁADNIKI 300 g ugotowanej ciecierzycy 1 cukinia o wadze ok. 150 - 200 g 1-2 ząbki czosnku 4-5 łyżki oliwy extravergine d'oliva szczypta chili szczypta kuminu s ó l, pieprz  **** INGREDIENTI 300 g di ceci(...)spicchi d'aglio 4-5 cucchiai di olio extravergine d'oliva un pizzico di chili un pizzico di cumino sale, pepe PRZYGOTOWANIE Cukinię  ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy z oliwek, następnie wrzucamy  startą cukinię . Całość podsmażymy ok. 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu

La grande e la piccola cuoca
cukinia faszerowana kaszą kuskus 164

Delikatna, młoda cukinia nadziewana prostym farszem z kaszy kuskus, pomidorów i sera. Doprawiona kolendrą, która nadaje potrawie charakterystyczny, cytrusowy aromat. Pyszna zapiekanka, znakomita propozycja na lekki, letni obiad lub kolację. składniki: 1 młoda cukinia 3 łyżki kaszy kuskus 1 pomidor pęczek kolendry 40 g żółtego sera sól wykonanie: Kaszę kuskus wsypałam do miseczki, zalałam wrzącą wodą tak, żeby był przykryty(...)odstawiłam na kilka minut. Cukinię umyłam i przekroiłam wzdłuż - powstały dwie łódeczki. Pomidora sparzyłam, obrałam ze skórki, pokroiłam w kostkę i wrzuciłam na gorącą patelnię teflonową podlewając odrobiną wody. Chwilę dusiłam, dodałam napęczniały kuskus, posiekaną kolendrę i starty ser. Doprawiłam solą. Farszem napełniłam połówki cukinii, wstawiłam do gorącego piekarnika i zapiekałam około 20 minut w temperaturze 180 stopni

babka w formie
Pieczony kotlet cielęcy z kolorową sałatką (Cotolette di vitello con insalata di verdure) 128

powiecie na kolorow ą  sałatkę z pieczonym kotletem cielęcym? Do tego surówka z marchwi, cukinii, kukurydzy, rukola  i aromatyczna salsa z natk ą  pietruszki, bazyli ą , mi ę t ą  i czosnkiem.  I tak zwykły obiad z kotletem i surówką zamienia si ę w  danie pełne koloru, smaku i aromatu. Dodatkiem(...)decisamente perfetto per le giornate più calde dell’anno, specie se accompagnato con del buon pane tostato. Buon appetito ;):) SKŁADNIKI Surówka 100 g rukoli 150 g kukurydzy 1 cukinia 1 marchew fioletowa 1 marchew pomarańczowa  2-3 łyżki oliwy extravergine d'oliva 1-2 łyżki octu balsamicznego s ó l, pieprz  Zielona salsa pęczek natki pietruszki

La grande e la piccola cuoca
LECZO Z MŁODĄ KAPUSTĄ 116

kuchni węgierskiej, składające się głównie z duszonych warzyw - pomidorów, świeżej papryki i cebuli, czasami z dodatkiem kiełbasy, doprawione papryką w proszku. W Polsce często dodaje się to lecza również cukinię. Natomiast moja wersja jest jeszcze bardziej spolszczona, gdyż dodatkowo zawiera młodą kapustę.  Jest to pyszne  danie jednogarnkowe, pełne warzyw sezonowych. Aromatyczne i sycące, podawane głównie z pieczywem. Można(...)piersi kurczaka) lub wersji wegetariańskiej - tylko z samymi warzywami. Idealna propozycja na letni obiad dla całej rodziny!  Składniki: 2 cebule 3 papryki (u mnie żółtka i czerwona) 2 cukinie 1 mała główka młodej kapusty 6 pomidorów 400 g kiełbasy  100 ml soku pomidorowego 1 łyżeczka cukru papryka słodka mielona papryka chili sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Młodą

Kuchnia MagdaLeny
LECZO Z MŁODĄ KAPUSTĄ 116

kuchni węgierskiej, składające się głównie z duszonych warzyw - pomidorów, świeżej papryki i cebuli, czasami z dodatkiem kiełbasy, doprawione papryką w proszku. W Polsce często dodaje się to lecza również cukinię. Natomiast moja wersja jest jeszcze bardziej spolszczona, gdyż dodatkowo zawiera młodą kapustę.  Jest to pyszne  danie jednogarnkowe, pełne warzyw sezonowych. Aromatyczne i sycące, podawane głównie z pieczywem. Można(...)piersi kurczaka) lub wersji wegetariańskiej - tylko z samymi warzywami. Idealna propozycja na letni obiad dla całej rodziny!  Składniki: 2 cebule 3 papryki (u mnie żółtka i czerwona) 2 cukinie 1 mała główka młodej kapusty 6 pomidorów 400 g kiełbasy  100 ml soku pomidorowego 1 łyżeczka cukru papryka słodka mielona papryka chili sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Młodą

Kuchnia MagdaLeny
Omlet z cukinią i pomidorami 145

propozycję, na omlet z cebulką, cukinią i świeżymi pomidorami. Jest delikatny, smaczny i wilgotny.  Składniki (dla 1 osoby): 1 malutka cebula 1 mały pomidor  kilka plasterków niewielkiej cukinii 1 łyżeczka masła lub oleju kokosowego rafinowanego 2 jajka sól pieprz Wykonanie: Przygotowujemy patelnię o średnicy około 23 cm i pokrywkę. Cebulę kroimy w kostkę. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki(...)kroimy na grube plasterki. Cukinię kroimy w plasterki. Jajka wbijamy do szklanki, solimy oraz pieprzymy i roztrzepujemy widelcem. Cebulę i cukinię solimy i podsmażamy na tłuszczu.  Do podsmażonych warzyw dokładamy pomidora. Pieprzymy go oraz solimy i chwilkę podsmażamy. Warzywa zdejmujemy na talerz, a na tą samą patelnię wlewamy jajka. Rozprowadzamy je równomiernie na patelni.  Patelnię przykrywamy i omleta

Smak mojego domu
Kotleciki z kaszy jaglanej i fety 187

przystawką i małym co nieco na imprezę lub spotkanie ze znajomymi. Są bardzo zdrowe, bo zrobione na bazie kaszy jaglanej, czyli prawdziwej skarbnicy składników odżywczych i witamin. Do tego cukinia, feta oraz ulubione zioła. Najczęściej dodaję do nich koperek, ale tak naprawdę wszystkie zioła będą świetnie pasowały. Sprawdzą się na piknikach oraz jako drugie śniadanie w szkole i pracy. Zobaczycie(...)zrobicie, to już nie znikną z Waszej kuchni! Składniki szklanka ugotowanej kaszy jaglanej ( TUTAJ sprawdzisz jak ugotować kaszę jaglaną) mała cukinia lub połowa większej ząbek czosnku 80 g fety 4 łyżki bułki tartej łyżka posiekanego koperku (lub innych świeżych ziół) 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika i dyni sól, pieprz opcjonalnie: olej do smażenia (kotleciki można smażyć na patelni lub piec

Analiza Smaku
Makaron chow mein z warzywami 171

Lidla) niż paseczków;) 250g makaronu chow mein 2 piersi z kurczaka (około 500g) 1-2 czerwone papryki (albo 1 czerwona i 1 zielona) 2 marchewki 2 cebule 1 cukinia 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki sosu sojowego 3-4 łyżki sosu ostrygowego 3-4 łyżki słodkiego sosu chili sól, pieprz Paprykę, cukinię, marchewkę kroimy w słupki. Cebulę kroimy w piórka(...)się mięso wlewamy w razie potrzeby odrobinę oleju, a następnie wrzucamy marchewkę. Gdy lekko zmięknie dodajemy paprykę i smażymy dalej. Po chwili dodajemy piórka cebuli, a na samym końcu cukinię. Smażymy chwilę, by cukinia lekko zmiękła (nie należy jej  przesmażać zbyt długo, powinna pozostać „jędrna”). Warzywa odstawiamy z ognia, łączymy z mięsem. W międzyczasie przygotowujemy makaron

Smaki Na Talerzu
Szaszłyki z kurczakiem i warzywami 98

Szaszłyki z piersią kurczaka, papryką, pieczarkami, aromatyczną cebulką i cukinią to moja propozycja na obiad. Szaszłyki upiekłam, jednak przy tej pogodzie, słońcu i dobrych wiatrach polecam przygotować je na grillu bez uprzedniego smażenia mięsa. Mięso wcześniej zamarynowałam w przyprawach i lekko podsmażyłam, było soczyste, ziołowe i rumiane. Warzywa pieczone to coś co uwielbiam, w szczególności papryka, cebula i cukinia dostają(...)pieczonymi, delikatnymi warzywami i białym mięsem. Polecam przepis, ja jadłam nawet na śniadanie, a co! SKŁADNIKI: 1 duża podwójna pierś kurczaka 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cukinia kilka pieczarek kilka małych cebulek przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, ostra i słodka papryka, lubczyk, oregano oliwa PRZYGOTOWANIE: Cebulki obieram i siekam na cztery. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych, kroję w niezbyt

Zasmakuj Kuchni
Rolada z indyka i cukinii 166

Składniki: 1 filet z indyka (około 900 g) 100 g szynki długo dojrzewającej (np. serrano) 2 łyżki oliwy (np. olej po suszonych pomidorach) sól, pieprz Nadzienie: 1 średnia cukinia  1 cebula 2 ząbki czosnku 30 g sera grana padano 50 g sera feta 40 g tartego sera mozzarella 1 łyżka tymianku 1 pęczek natki pietruszki 4 łyżki oliwy(...)pieprzem oraz nacieramy oliwą.  Przygotowanie nadzienia: Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno poszatkowaną cebulę, czosnek oraz tymianek. Podsmażamy około 2-3 minut i dodajemy startą na dużych oczkach cukinię (przed starciem nie obieramy jej ze skórki). Dodajemy sól i pieprz i smażymy przez kolejne 5 minut, do momentu aż sok z cukinii odparuje. Odstawiamy do wystygnięcia. Uformowany i doprawiony

Qchnia po prostu
SZAKSZUKA, czyli jajka w pomidorach 102

Szakszuka w wersji baaaardzo łagodnej z pomidorami, czerwoną cebulą i cukinią. Dziś zapraszam Was na pyszne weekendowe śniadanie z niskim indeksem glikemicznym i niewielką ilością węglowodanów. Kiedy byłam mała mój tata robił czasami jajecznicę z pomidorami. Oprócz naszej dwójki nikt jej nie jadł, ale tak mi się przypomina to śniadanie z dzieciństwa ilekroć myślę o szakszuce. Czym jest ta cała(...)jest patelnia, którą można włożyć do piekarnika (moja ma odpinaną rączkę). Składniki na 1 porcję : duży pomidor malinowy (ok. 250g) 2 jajka niewielka czerwona cebula mały ząbek czosnku pół cukinii (150-200g) po 1/2 łyżeczki suszonego oregano i bazylii sól i pieprz łyżka oliwy listki bazylii i oregano do podania Cebulę pokroić w piórka. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki

Dietolog
Omlet z cukinią 174

jakiegoś czasu chodził za mną na śniadanie omlet. Znalazłam rano kilka chwil więcej i przygotowałam taki z cukinią i sałatką z małymi słodkimi pomidorami oraz roszponką. Omlet wyszedł bardzo puszysty i sycący - mniam ;) Składniki: (porcje dla dwóch osób) 3 duże jajka, 3 płaskie łyżki mąki, szczypta soli, 1/4 małej cukinii, kawałek masła kilka małych pomidorków, garść roszponki, pieprz Przygotowanie: Cukinię(...)pianę. Następie stopniowo dodajemy żółtka, delikatnie mieszając np. za pomocą trzepaczki. Na końcu przesianą przez sitko mąkę. Mieszamy. Patelnię smarujemy kawałkiem masła, na rozgrzaną wylewamy masę jajeczną. Układamy delikatnie cukinię. Smażymy na małym ogniu pod przykryciem przez około 5 minut - po tym czasie spód powinien być dobrze ścięty i lekko zarumieniony. Przekładamy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez około

Lena Gotuje
Zapiekanka z ziemniaków i cukinii 972

Zapiekanka z ziemniaków i cukinii - doprawiona czosnkiem, pomidorami i oregano. Może stanowić samodzielne danie lub dodatek do pieczonego mięsa. Składniki: 500 g niewielkich ziemniaków kilka małych cukinii - łącznie 500 g oliwa z oliwek  - 12 łyżek 5 ząbków czosnku 2 czubate łyżeczki mielonych pomidorów suszonych sól pieprz -------------------- 1 czubata łyżeczka oregano Wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy na cienkie plastry. Cukinię(...)obierania, kroimy na plastry około dwa razy grubsze od ziemniaków. Naczynie żaroodporne smarujemy 4 łyżkami oliwy. Ziemniaki i cukinię wkładamy do dużej miski. Wlewamy 8 łyżek oliwy i poprzez potrząsanie i mieszanie, dokładnie pokrywamy warzywa oliwą. Dodajemy mielone pomidory, sól, pieprz oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i ponownie całość dokładnie mieszamy. Warzywa potrzebują dość dużo soli. Inaczej będą mdłe. Warzywa

Smak mojego domu