Jeśli lubicie ryby, ale znudziły Wam się takie panierowane, albo z powodów zdrowotnych musicie ograniczyć spożywanie dań smażonych, mam dla Was coś specjalnego:) Delikatna potrawka z warzywami: marchewką, kalarepą, cukinią i zielonym groszkiem w towarzystwie gotowanej ryby. Do tego ryż lub kasza jaglana, albo zwykłe ziemniaki z wody i lekki, zdrowy obiad gotowy. #smacznieiszybko? Oczywiście, że tak!:) #krakus 2 płaty(...)miruny (ok 600-700g) 200-250 g mrożonego groszku 4 marchewki, najlepiej jak najcieńsze (ok 400-450g) 1 cukinia 2 małe kalarepy 1 koncentrat bulionu warzywnego Krakus 1 szklanka śmietanki 30% 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, biały pieprz sok z cytryny 1-2 łyżki posiekanego drobno koperku Rybę opłukujemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, usuwamy ewentualne ości
Smaki Na TalerzuSzybka i smaczna przekąska z cukinii i to wszystko z kilku składników Składniki: 1-2 małe cukinie 1 jajko pieprz, sól bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: dokładnie myjemy cukinie, kroimy w średniej wielkości plastry, przyprawiamy lekko wstępnie. Jajko roztrzepujemy, dodajemy przyprawy. Plasterki cukinii moczymy w jajku, następnie w bułce tarce i smażymy na oleju aż bułka się zarumieni
W Moim Magicznym DomuCukinie są świetnym dodatkiem do wielu dań ale także super warzywem, które można faszerować i zapiekać. Dzisiaj proponujemy Wam cukinie faszerowane kurkami z zieloną cebulką i ryżem – proste a zarazem pyszne :) Składniki na cukinie faszerowane: – 2 cukinie – 150 g kurek – 3 zielone cebulki – 80 g ryżu parabolicznego
Kuchenne WariacjeKonsystencję dania można sobie regulować ilością wody i warzyw. składniki: 900 g mięsa mielonego ( ja miała 600 g łopatki i 300 g szynki) 2 marchewki (300 g) 2 średnie cukinie po ok 500 g 4-5 ziemniaków (500 g) 1 duża cebula 2 duże czerwone papryki 700 g pomidorów, u mnie lima 2 łyżki oleju 3 listki laurowe 1 łyżka(...)papryki 1 łyżka oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki sól,pieprz ok 750 ml gorącej wody Przygotować warzywa. Marchewkę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki pokroić w średnią kostkę. Cukinię razem ze skórką także pokroić w średnią kostkę. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w średnią kostkę. Pomidory naciąć i sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki
Monia miesza i gotujePomysł na warzywne danie - zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem cebuli, buraka, marchewki i cukinii. Nie będę ukrywać, że poniższa zapiekanka jest nieco czasochłonna w przygotowaniu, ponieważ warzywa należy wcześniej obrać i lekko ugotować. Taka zapiekanka sprawdzi się idealnie jako warzywny dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie. Składniki na 6-8 porcji: (uwaga: waga warzyw przed obraniem(...)ziemniaków 2 spore marchewki (0,3 kg) 4 podłużne buraki (0,4 kg) 1 duża cebula 1 cukinia (0,2 kg) sól, pieprz sos 100 ml śmietany 18% 3/4 szklanki mleka (200 ml) 1 łyżka mąki pszennej 150 g startego sera, np. mozzarelli 1 ząbek czosnku 1 jajko (rozmiar l) Buraki wyszorować i odciąć z nich końcówki. Młodą cukinię
UgotowaćCukinii na straganach dostatek, a i u mnie na działce jej nie brakuje. Polecam zatem jej zrobienie na zimę. Ja najbardziej ją lubię w wersji słodko-kwaśnej. Idealnie się sprawdza na kanapkach z domowym pasztetem czy jako sałatka do obiadu. Składniki na 4 słoiki: 3 małe cukinie 1 duża czerwona papryka 1 mała cebula 4 niedużę gałązki kopru Marynata(...)szklanki wody 1 szklanka octu 1 i 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 łyżki soli 2 łyżeczki curry 4 płaskie łyżeczki gorczycy Sposób przygotowania: Warzywa umyć i pokroić, cukinię w centymetrowe plastry, paprykę w paski. Na dno każdego słoika wsypać po łyżeczce gorczycy, wrzucić po plasterku cebuli i gałązce kopru. Do tak przygotowanych słoików układać cukinię i paprykę
Gosia gotujeprzepisu ile osób przygotowujących to kolorowe danie. Ratatouille to nic innego jak potrawka z warzyw idealna na schyłek lata i początek jesieni gdy stragany aż uginają się od kolorowych cukinii i bakłażanów. Swoje korzenie ma w kuchni francuskiej, pochodzi bowiem ze słonecznej Prowansji. Można ją przygotować w sposób tradycyjny, zgodnie ze sposobem opisanym przez Julię Child w książce “Mastering(...)pracy a warzywa zachowują swoja strukturę, kształt i sprężystość lepiej niż w przypadku gotowania. Ważne jest aby wybrać dobrej jakości warzywa. Bakłażany powinny być jędrne, zwarte o sprężystej skórce, cukinia również powinna być twarda o średniej wielkości. Jeśli chodzi o paprykę, ja wybieram tę podłużną, gdyż bardziej mi smakuje, ma delikatniejszy miąższ i słodszy smak, ale można też użyć zwykłej
Book of spellsSpaghetti carbonara to jedno z klasycznych dań kuchni włoskiej. Jest sycące, aromatyczne i niezwykle pyszne. Ja postanowiłam ten włoski przepis dostosować do naszej polskiej kuchni. Do klasycznego przepisu dołożyłam cukinie, czyli jedno z moich ulubionych warzyw. Dzięki temu spaghetti ma lekko słodki smak i piękny zielony akcent kolorystyczny. Jeśli lubicie możecie dodać do niego kawałek sera pleśniowego. Będzie równie smaczne(...)Składniki: makaron spaghetti kawałek boczku 2 małe cukinie łyżka śmietnay biały pieprz, sól, czosnek Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Boczek kroimy w drobną kostkę a cukinię ścieramy na drobnych oczkach. Na patelni podsmażamy boczek, a następnie dodajemy cukinię. Wszystko razem podsmażamy, przyprawiamy solą, pieprze, oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Ugotowany makaron mieszamy
Życie ze smakiemwszystkich tych, którzy chcieliby nieco urozmaicić swoje obiadowe menu, mam przepis na pyszny makaron z warzywami – cukinią i fasolką szparagową, oraz kurczakiem. Całość utrzymana w letnim, lekkim (no, nie licząc śmietanki:D) wydaniu, o wyraźnym posmaku curry:) 1 op. makaronu około 500 g piersi kurczaka 1 płaska łyżeczka curry 2-3 ząbki czosnku 1 duża cebula 1-2 cukinie(...)praskę czosnek (1 ząbek). Mieszamy z solą, pieprzem, curry oraz 1 łyżką oliwy. Fasolkę myjemy, odkrawamy końcówki, kroimy na pół. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy na półtwardo. Odcedzamy. Cukinię kroimy na plasterki lub półplasterki (nie za cienkie jednak). Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło oraz 1 łyżkę oliwy, wrzucamy cebulę i mieszamy, aż się zeszkli. Pod koniec
Smaki Na Talerzufast foodach. Fitburger z indyka jest doskonałą alternatywą dla doskonale nam znanych hamburgerów. Mają znacznie mniej kalorii od tradycyjnych hamburgerów, są lekkie i zdrowe. Fitburger z indyka z cukinią może też funkcjonować jako "zwykły" kotlet:) Możemy je jeść, np. z ziemniakami i sosem tzatziki. Składniki 0,5 kg piersi z indyka 1 duża cukinia 2 marchewki (opcjonalnie) 1 duża(...)osuszamy. Mielimy w maszynce. Cebulę obieramy, następnie kroimy w kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy i smażymy na złoty kolor. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Marchewkę i cukinię myjemy, następnie suszymy i obieramy. Marchew i cukinię ścieramy na tarce na dużych oczkach i dodajemy do cebuli i czosnku. Doprawiamy ziołami.Smażymy ok 3-4 minut. Warzywa
Kuchnia Pełna Pasjiśledzić " Zdrowie na języku " 😊 Na powitanie miałam przygotować dla Was coś słodkiego, ale jak widać mi to nie wyszło. Za to mam coś warzywnego, a dokładnie pisząc ketchup z cukinii ! Jest to mój pierwszy ketchup domowej roboty i muszę przyznać, że jestem nim totalnie zachwycona (no może troszkę za bardzo nadałam mu pikanterii 😂)! Ogródek obrósł w cukinie, więc pomyślałam(...)ryżu, a nawet jako porcja kremowej zupy także dobrze się sprawdzi. Taki ketchup oprócz wielorakości zastosowania można zawekować i cieszyć się nim o każdej porze. Składniki: 2 kg cukinii (waga już po obraniu i oczyszczeniu środka) 500 g pomidorów (u mnie połowę stanowiły pomidorki koktajlowe, pozostałe zwykłe średniej wielkości) 300 g marchewki 250 g cebuli 1 słoiczek
Zdrowie na języku :PZabrałam pewnego razu kilka sztuk tych sierpniowych piękności do domu i wypełniłam po brzegi smakami drugiej połowy lata. Wyszły fantastycznie! Pachnące bazylią i suszonymi pomidorami, delikatne i soczyste dzięki cukinii, w kolorowych paprykowych i słodkich miseczkach z lekko dymnym posmakiem przypieczonych czapeczek. Totalna radość na języku :) Można podać z ulubionym pieczywem, gotowanym ryżem lub innymi dodatkami...albo po prostu spałaczować(...)same. Siadajcie do stołu ze słonecznymi paprykami pełnymi dobroci, póki wciąż lato! :) Papryki faszerowane mięsem mielonym i cukinią z suszonymi pomidorami Potrzebujesz: 6 średniej wielkości papryk 500g mielonego mięsa z indyka 1 jajo 2 ząbki czosnku 300g cukinii 5 suszonych pomidorów z oleju garść świeżych liści bazylii 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 kula mozzarelli 1 łyżka oleju
Kuchnia w Słońcu Skąpanamleku... Ale! Uczę się tutaj pieczenia zupełnie innych słodkości niż tradycyjne cista przeznaczone na poranny posiłek. Wegańskie placki kokosowe, pełnoziarniste bułeczki, chlebki bananowe czy magiczne czekoladowe ciasta z... cukinią ! Wysokie temperatury na zewnątrz nie zachęcają do spożywania gorących śniadań. Tym bardziej cieszą mnie przepisy, które teraz poznaję. Dodatkowym plusem jest wykonanie ich raz, a cieszenie się smakiem przez kilka następnych(...)Oczywiście nie tylko o poranku, możecie zaskoczyć znajomych warzywnym ciastem z okazji urodzin. Gwarantuję, że nikt nie zgadnie głównego składnika! Składniki na jedną formę (19cm) : -250g cukinii -180g mąki owsianej -120g ksylitolu -100g mleka migdałowego -40g gorzkej czekolady -50g pistacji -50g skrobii -50g kakao -50g oleju arachidowego
Gawron w rosolewłaśnie tutaj w grę wchodzą pasty kanapkowe, bo przecież kanapka nie musi być nudna. Można przygotować taką pastę z jajek, sera żółtego, z szynki, z ryby, a nawet z cukinii. Dokładnie tak! Pastę można przygotować z cukinii z dodatkiem bakłażana, fety oraz czerwonego pieprzu. Jest przepyszna! Pożywna, delikatna i niezwykle kremowa. Do kanapek idealna! Składniki: mała żółta cukinia mały bakłażan(...)kawałek sera feta czerwony pieprz (szczypta) sól masło Przygotowanie: Cukinię oraz bakłażan dokładnie myjemy i wycieramy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy warzywa. Doprawiamy solą i czerwonym pieprzem. Dodajemy pokrojoną w kostkę fetę i dusimy do miękkości. Podajemy z pieczywem jeszcze ciepłą lub lekko schłodzoną. Smacznego
Życie ze smakiemwrażenie, że przygotowanie tego dania chodziło za mną dwa lata i wreszcie udało się zrealizować plan. Delikatne kwiaty cukinii z delikatnym farszem w chrupiącym cieście... to nie może smakować źle! Składniki (na 2 - 3 porcje) 10- 12 kwiatów cukinii 100 gram sera ricotta garść orzechów włoskich sól i pieprz 1 jajko 2 łyżki mleka 2 łyżki(...)łyżeczki proszku do pieczenia litr oleju rzepakowego do smażenia Sos bazyliowy: 1 łyżka majonezu 100 gram jogurtu naturalnego garść posiekanej bazylii Kwiaty cukinii myję, osuszam i wycinam pręciki. Orzechy włoskie siekam drobno i mieszam z srem ricotta oraz szczyptą soli i pieprzu. Taką mieszanką nadziewam kwiaty cukinii a czubki kwiatków mocno zwijam. Jajko mieszam
Mango Papaja