się zbyt dobrze. Fasola w ciastach? Nie brzmi zbyt zachęcająco, chyba że wiemy jakiej należy użyć, aby nie była wyczuwalna. Kalafior w budyniu? Tak, ale gotowany bez soli. Cukinia jako słodki krem czekoladowy? Tego chyba jeszcze nie było, a szkoda - pyszna, słodka i całkowicie niewyczuwalna. Taki deser spodoba się osobom na diecie niskowęglowodanowej. Najlepsza będzie organiczna cukinia od sprawdzonego dostawcy(...)babci! :) Budyń idealnie sprawdza się jako krem do przełożenia naleśników :) Składniki: 1/2 dużej cukinii 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka miodu 1 miarka odżywki białkowej o smaku czekoladowym 1 łyżka mąki kokosowej Cukinie umyć, obrać i pokroić w plasterki. Zalać wodą lub mlekiem i gotować 10-15 minut, aż będzie miękka. Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Można spożywać od razu
Chocolate Muffin BlogZupa z cukinii i pora powstała z potrzeby chwili. Kiedy poznałam temat obecnego tygodnia uzupełniłam domową spiżarnię o odpowiednią ilość cukinii. Poza tym wykorzystałam por, marchew i kurczaka, czyli składniki stale dostępne w mojej kuchni. W pamięci miałam też wspomnienie kokosowej zupy z kurczakiem , bardzo miłe wspomnienie :) I tak zrodził się pomysł na tę zupę, utrzymaną w podobnym, tajskim(...)szkolny rytm. Zapełniać dzieciakom śniadaniówkę czymś smacznym, zdrowym i ciekawym, a to nie lada wyzwanie. A właśnie! Może poświęcimy kiedyś nieco uwagi temu tematowi? Drugie śniadanie ucznia? Składniki: 1 cukinia 1 duża marchew 1 por (tylko biała i jasnozielona część) 1/2 papryczki chili (dałam zieloną) 250 g filetu z piersi kurczaka 200 g mleczka kokosowego 3-4 szkl. bulionu warzywnego
zadanie-gotowanieKochanie zapytało, kiedy malujemy kuchnię. I to jest najlepsze, od razu zabrałam się za planowanie :) Tego typu działalność pochłania dużo energii, której ubytek z powodzeniem można uzupełnić muffinkami z cukinią, którą zresztą bardzo lubię. Niestety mam problem z jej odciskaniem i rzadko zabieram się za smażenie placków, ale nie szkodzi, wproszę się do Maćka. W przypadku muffinek czynność tę można(...)pominąć. Babeczki z dodatkiem cukinii są przyjemnie wilgotne, wyraźnie cytrynowe w smaku. Lubię takie niestandardowe dodatki w deserach. Piekłam już muffinki z czerwonej fasoli czy marchewkowe . Wszystkie godne polecenia. P.S. Przepis pochodzi z tej strony . Składniki: 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki kardamonu 2 jajka szczypta soli 125 ml oleju słonecznikowego
zadanie-gotowaniedoskonale jako popołudniowa przekąska. Ciasto cukiniowe można wzbogacić o dodatkowe składniki - podsmażony boczek, szynkę, ulubione zioła. Ja jednak poszedłem drogą prostego smaku i ograniczenia ingrediencji. Nie żałuję. Delikatny smak cukinii jest dzięki temu wyczuwalny, a obecność serów zaostrza tylko efekt i sprawia, że ciasto jest bardziej treściwe. Fajna rzecz. Składniki: 2 młode cukinie (około 600 g) 1 cebula(...)startego parmezanu 40 ml mleka 150 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 5 łyżek cebulki prażonej sól i pieprz 2 łyżki oliwy (1+1) Wykonanie: Cukinię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na 1 łyżce oliwy. Dodać do cukinii. Przesiać mąkę do dużej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i masą
zadanie-gotowaniestrączki w codziennej diecie każdego wegusa są ważne chyba nie muszę przypominać. Składniki na 4 porcje (z ryżem jako danie główne): około pół kg pomidorów około pół kg cukinii (moja dokładnie ważyła 600 g) około 400 g bobu (waga ze skórką przed ugotowaniem) * można zastąpić innym strączkami lub kukurydzą 1 cebula puszka 400 ml mleka koksowego po 1 łyżeczce: kurkumy(...)obierz ze skórki), a w międzyczasie zrób curry, co zajmie Ci dokładnie tyle czasu ile będzie gotował się ryż. Pomidorki poprzekrawaj na pół lub w kostkę jeżeli używasz zwykłych, cukinię w kostkę około 1 cm, a cebulę w drobną kosteczkę. Na rozgrzany olej wrzuć cebulę i podsmażaj ja przez 2 minuty, po czym dodaj cukinię i pomidory. Smaż wszystko razem
greenscarfnadają się też warzywa. Marchewka (klik) (klik) , burak (klik) , dynia (klik ) (klik) czy też poczciwe ziemniaki (klik) wspaniale się sprawdzają jako dodatek do słodkości. A dziś w wersji słodkiej cukinia. Obrodziła w tym roku , więc trzeba wykorzystać ja na wszelkie możliwe sposoby. Ciasto z jej dodatkiem , na które dziś podaję przepis jest mocno czekoladowe , wilgotne . Wyglądem przypomina nieco brownie(...)jest zdecydowanie lżejsze. A sama cukinia jest w ogóle nie wyczuwalna , sprawia jednak ,że ciasto nie jest suche i dłużej pozostaje świeże. Składniki : foremka (28x25) 2 szklanki mąki (340g) 4 łyżki kakao (32 g) 1 łyżeczka sody oczyszczonej pół łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cynamony 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (proszek) 2 duże jajka 1 szklanka cukru 125 g miękkiego masła
Malinowa KawiarenkaCały mój ogródek obrodził w przepiękne, duże cukinie. Zjadam je w formie racuszków , jako dodatek do makaronu, albo tez w postaci zup. Dziś mam dla Was przepis na przepyszną zupę – krem z cukinii z dodatkiem ziemniaków oraz prażonych pestek dyni, które nadają zupie jeszcze lepszy smak i fajny aromat. Zupę robi się niezwykle szybko i jest bardzo sycąca. Fajny(...)pomysł na szybki obiad w tę końcówkę lata. Koniecznie spróbujcie i dajcie znać jak smakowała! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * duże ziemniaki – 2 szt * średniej wielkości cukinia – 1 szt * cebula – 1 szt * czosnek – 1 ząbek * natka pietruszki – 1 pęczek * masło – 1 łyżka * sól * pieprz * świeży tymianek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną cebulę
Ostra na SłodkoZawsze wiedziałem, że cukinia należy do dyniowatych, ale (wstyd się przyznać) do dzisiaj nie chciało mi się sprawdzić, jak to jest z nią dokładnie. A dokładnie jest to po prostu dynia zwyczajna cucurbita pepo , tyle że w specyficznej, wyselekcjonowanej niegdyś przez Włochów odmianie. Kabaczek zaś jest tylko inną nazwą cukinii i jeżeli lokalnie używa się tych nazw równolegle i (wydawałoby(...)odmian warzywa i występowania w handlu w różnych stopniach dojrzałości. Odmian jest wiele, ale nie zawsze łatwo odnaleźć na straganach taką, jakiej się pożąda. Pamiętam jak naszukałem się żółtej cukinii, kiedy Marzena wymyśliła nasze pierwsze przedblogowe hasło (kto czytał, ten wie). Nie znalazłem. Przy okazji dowiedziałem się od pana z warzywniaka, że o takie kuriozum, to może ze dwie osoby
zadanie-gotowanieSkładniki – porcja dla dwóch osób: 1 cukinia, 250 gram kurczaka, 200 gram pesto, 2 łyżki jogurtu naturalnego, sól, pieprz do smaku, olej do smażenia, starty ser parmigiano reggiano do psypania. Krok 1 Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 15 minut. Krok 2 Cukinię kroimy w paski – najłatwiej robi się to za pomocą spiralnej krajalnicy(...)temperówki do warzyw. Można też pokroić cukinię w plastry, a następnie na małe niteczki. Krok 3 Na patelni smażymy kurczaka, gdy się zarumieni dodajemy pesto i jogurt naturalny, całość mieszamy. Krok 4 Kurczaka układamy na cukinii, posypujemy startym serem. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp
Coś bym zjadłaCukinia w ogrodzie szaleje,a moje oczy tylko się cieszą. Uwielbiam cukinie i będę to powtarzała cały czas :D Propozycja placków z serem feta skradła moje serce do tego zwykły sos czosnkowy na jogurcie greckim - szaleństwo. Składniki: 4 małe cukinie lub 1 bardzo duża 3 jajka pęczek posiekanego kopru 2 ząbki czosnku 6 łyżek mąki(...)sera feta posiekanego w kostkę sól i pieprz do smaku olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Cukinię zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i w misce połączyć ją z pozostałymi składnikami tak aby powstało ciasto o konsystencji ciasta do placków ziemniaczanych. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni z olejem na złocisty kolor z obu stron. Smacznego
Niezły MłynekWczoraj byłam na grzybach i rodziców mojej synowej. Było super, uwielbiam zbierać grzybki. Zostałam poczęstowana tą pyszną zupką.Od razu poprosiłam o przepis. Pyszna dietetyczna zupka, ale sycąca. Cukinię obrać, wyciąć nasionka i pokroić w kostkę, cebulę obrać i posiekać, czosnek obrać i pokroić drobno. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić najpierw cebulkę, smażyć aż straci kolor surowizny. Dodać czosnek(...)cukinię. Smażyć, co chwilkę mieszając aż cukinia lekko zmięknie. Do garnka wlać bulion lub w wodę z 1 dużą kostką warzywną. Dodać wszystko z patelni, zagotować. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dodać gałkę muszkatołową, paprykę ostrą i ziołami prowansalskimi. Gotować, aż cukinia się rozgotuje. Dodać posiekaną natkę pietruszki i wszystko dokładnie zmiksować. Rozlać na talerze
Kuchnia PokoleńKeczup to dodatek pasujący do wielu dań, niektórzy jedzą z nim niemalże wszystko, może oprócz tortów ;) ten jest wspaniałym sposobem na wykorzystanie zapasów cukinii, a przede wszystkim na zamknięcie lata w małych słoikach, które będą zimą nam o nim przypominały. Przepis jest bardzo prosty, a wykonanie nie jest pracochłonne, ani trudne, ani wymagające mnóstwa czasu. Do dzieła! Potrzebujemy(...)cukinii utartej ta grubych oczkach 1 kg cebuli pokrojonej w plastry 1 dorodne soczyste jabłko 1 łyżeczka suszonego imbiru 3 całe goździki 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 4 łyżki oleju rzepakowego 750 g koncentratu pomidorowego 1/4 szklanki octu jabłkowego 1/2 szklanki cukru po 1/4 łyżeczki suszonej bazylii, oregano, tymianku 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki
MamaOskarkaJeżeli nie macie pomysłu na cukinię to zachęcam do przygotowania domowego ketchupu. Do jego przyrządzenia będziecie potrzebować tylko kilka składników: cukinii, cebuli, koncentratu pomidorowego, octu, cukru i przypraw. Poniższy ketchup będzie idealny na kanapki, zapiekanki lub jako sos do posmarowania spodu pizzy. Na sam koniec dodam, że ketchup jest pyszny w smaku :) Składniki: 1,5 kg cukinii (waga po obraniu(...)usunięciu miąższu) 0,5 kg obranej cebuli 2 słoiczki koncentratu pomidorowego (ok. 400 g) 1 szklanka zwykłego cukru 0,5 szklanki octu 10% przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka Cukinię i cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać 2 łyżki soli. Wymieszać. Przygotowane warzywa odstawić na całą noc do lodówki. Na drugi dzień, warzywa przesypać do dużego garnka. Gotować
Ugotować