cukinia - 18701 przepisów (strona:324/1247)

Leczo z kiełbasą, szynką i cukinią 151

późne śniadanie, sycący obiad czy treściwą kolację - leczo rządzi! Leczo o łagodniejszym smaku, niż jego tradycyjna, węgierska odmiana . A wszystko za sprawą cukinii jako głównego dodatku.  Zdecydowanie mój ulubiony typ dania - jednogarnkowe , z minimalną ilością "skorup" do zmywania :) Moja inna propozycja lecza, o zdecydowanym, węgierskim charakterze (dużo cebuli, papryki i pikanterii) z dodatkiem aromatycznej, podsuszanej kiełbasy jałowcowej - do znalezienia(...)tipy i porady. Składniki na 4 porcje: 1 papryka zielona - mała lub 1/2 dużej 1 papryka czerwona - mała lub 1/2 dużej 1 papryka żółta - mała lub 1/2 dużej 1 cukinia - mała, ewentualnie można pomieszać zieloną i żółta odmianę dla ciekawszych doznań wizualnych :) 1 pomidor - duż y 2 cebule - średnie 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 2 małe pętka kiełbasy

Grunt to przepis!
Ratatouille na ryżu naturalnym 162

Dziś na obiad proponuję ratatouille, z ryżem naturalnym, brązowym na parze. Danie to opiera się na składnikach warzywnych, przede wszystkim na bakłażanie, cukinii, papryce, pomidorach i cebuli. Także są to warzywa, które cały czas są obecne w mojej kuchni i w moich przepisach. I które bardzo lubię. Na pomidory chyba mi nawet uczulenie przeszło i nic mi po nich już(...)Wtedy czas przygotowania będzie jeszcze krótszy. Składniki :  100 g ryżu naturalnego  1/2 bakłażana  1/2 papryki czerwonej  1/2 papryki pomarańczowej  1/2 papryki zielonej  1 cukinia żółta  1 pomidor rzymski  2 ząbki czosnku  1/2 cebuli białej świeża bazylia grecka świeży tymianek świeża rukiew wodna  Przyprawy : pieprz czarny sól    Ryż naturalny

Parowar Faceta
Kalmary faszerowane amarantusem 119

małych, oczyszczonych kalmarów (ok. 500g) oliwa z oliwek sos 1 mała cukinia 2 drobno posiekane cebule 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka słodkiej papryki 3 ząbki czosnku 50ml ouzo lub raki puszka krojonych pomidorów w przecierze 1 łyżka świeżego soku z cytryny 1 łyżeczka drobnego cukru koperek sól i pieprz nadzienie 100g kaszy z amarantusa 1 łyżka koperku siekanego 1 łyżka(...)mięty siekanej 1 łyżka siekanego oregano 1 cukinia starta na grubych oczkach 200g starta skórka z jednej cytryny garść posiekanych orzechów 50g żurawiny (posiekanej) 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek Kaszę ugotować, przez ok 15 min. Wszystkie składniki włożyć do miski, dodać szczyptę soli i pieprzu, dokładnie wymieszać i odstawić. Kalmary umyć, osuszyć i nadziać farszem

Gotowanie jest łatwe
Krem z cukinii i czosnku! 101

jesiennego chłodu i dwóch ślicznych, średnich cukinii powstała kolejna kremowa zupa. Mam nadzieję, że przez te warzywne przeciery jedynym moim miejscem zatrudnienia w przyszłości nie zostanie Dom Spokojnej Starości;) Cóż, nic nie poradzę, że tak bardzo je lubię;) Jako kontrast dla mojego kremu dorzucam garść prażonego słonecznika, żeby rozruszać trochę mięśnie żucia i wykorzystać zęby:) Cukinia nie będzie tak samo(...)czosnku, który wydobywa i podkreśla jej smak. Ponadto wiadomo, że czosnek działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie, co przy tej porze roku jest niezwykle cenne. Składniki na 4 porcje: 2 średnie cukinie 700ml bulionu 4 lub 5 ząbków czosnku garść ziaren słonecznika tymianek czubryca zielona sól pieprz Sposób wykonania: Cukinię kroimy w kostkę, zalewamy bulionem i gotujemy przez 10 minut. Następnie miksujemy

Kuchnia Pani Wiosny
Włoska kolacja 168

zjeść? Wczoraj z Rysiem wymyśliliśmy wspaniałe danie - lekkie, pożywne. Jest to połączenie włoskich smaków które stworzyły cudowną całość. Kurczak po włosku ok 30 minut dla 2 osób Składniki cukinia połowa dużej piersi z kurczaka oliwa z oliwek kilka suszonych pomidorów tymianek sól, pieprz 3 ząbki czosnku Do dzieła!!! Czosnek kroimy z kosteczkę. Pierś z kurczaka kroimy na kawałki 2/2, cukinię(...)patelni rozgrzewamy oliwę, dusimy na niej czosnek aż wydobędzie się z niego cały smak, wrzucamy pierś posypaną solą i pieprzem. Ciągle mieszamy. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy do niego cukinię i dusimy aż plasterki cukinii staną się prawie przeźroczyste. Posypujemy tymiankiem  i dalej dusimy jeszcze przez chwilę. Już na talerzu dodajemy pokrojone suszone pomidory. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Ryż z warzywami na parze 162

Składniki :  100g ryżu jaśminowego  1/2 papryki czerwonej  1/2 papryki zielonej kilka różyczek romanesco  kilka różyczek fioletowego kalafiora  marchewka żółta  marchewka fioletowa  1/2 cukinii żółtej  1/2 cukinii zielonej  płatki kwiatów jadalnych   natka pietruszki  Przyprawy :  pieprz cayenne  pieprz ziołowy  pieprz cytrynowy  Ryż układamy w pojemniku(...)wodę, oraz pojemnik z ryżem wrzątkiem i włączamy urządzenie na 25 minut.  Wszystkie warzywa myjemy. Papryki oczyszczamy i kroimy w paski. Marchewki obieramy i kroimy w plastry. Cukinie również w plasterki. Cukinie przyprawiamy pieprzem cayenne, marchewki pieprzem ziołowym, a kalafiory pieprzem cytrynowym. Na 13 minut przed końcem parowania ryżu, na drugim poziomie na folii układamy kalafiory i marchewki

Parowar Faceta
Placki z dynią i cukinią 121

czas, w którym nasz naszych stołach króluje dynia. Można ją przyrządzić na słodko i w sposób wytrawny. Dzisiaj propozycja na na szybkie śniadanie. Placuszki z dyni w towarzystwie cukinii. Wszystko podane z sosem jogurtowo – ziołowym. 20 min 2 Składniki: 1/2 średniej dyni 1 mała cukinia 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól, pieprz Sos jogurtowo – ziołowy 1/2 szklanki(...)jogurtu greckiego sól, pieprz, suszona bazylia 1 mały żabek czosnku Wykonanie: Dynę obrać ze skórki. Podzielić na mniejsze kawałki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukinię umyć i zetrzeć również na tych samych oczkach, nie obierając ze skórki. Solimy ją i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odciskamy wodę z cukinii i mieszamy ze stratą dynią. Dodajemy mąkę

Ania i Marcin gotują
KURCZAK W CURRY Z IMBIREM, SMAŻONYMI WARZYWAMI I SOSEM CZOSNKOWO-MIĘTOWYM 112

jogurtu listki świeżej mięty 2-3 kiszone ogórki kawałek sera typu feta świeżo zmielony czarny pieprz sporo świeżego koperku ząbek czosnku Warzywa: 3 szt.marchewki 1 szt.pietruszki 1 szt.małej cukinii 1szt.średniej czerwonej papryki parę różyczek kalafiora              (możecie oczywiście dodać innych sezonowych i ulubionych warzyw) tymianek,bazylia,rozmaryn,zioła(...)cienkie paseczki. Dodałam starty imbir,czosnek, pastę curry i przyprawy. Wlałam sos sojowy i olej. Wymieszałam i odstawiłam aby piersi przeszły smakiem przypraw. Obrałam marchewki i pietruszkę. Cukinii nie ma potrzeby obierać ze skórki. Pokroiłam je w cienkie talarki. Do cukinii dodałam starty imbir. Podsmażałam kolejno w woku na oleju:  marchewkę z pietruszką a następnie dodałam pokrojoną czerwoną paprykę

potrawyregionalne
SPRING ROLLS czyli WARZYWNE SAJGONKI Z POMARAŃCZOWO-IMBIROWYM SOSEM 146

pierś z kurczaka ( w wersji dla mięsożerców) 8-10 szt. arkuszy papieru ryżowego / zależy od ilości nakładanego farszu 1 szt. marchewki 1-2 szt. małych świeżych ogórków pół średniej cukinii pół świeżej papryki (dowolny kolor) 6-8 szt. pomidorów koktajlowych dymka ( cienkie białe i zielone części) miękkie, dojrzałe awokado świeże listki mięty liście sałaty masłowej 4 łyżki oleju ( do piersi(...)łyżka sosu rybnego 1 łyżka octu ryżowego  Pierś z kurczaka pokroiłam w paseczki i przyprawiłam składnikami sosu. Usmażyłam na oleju.  Pokroiłam w cienki paski: marchewkę,paprykę,cukinię,ogórka i dymkę. Pomidory pokroiłam w małe ćwiartki.    Warzywa można nakładać na płaty ryżowe surowe. Ja jednak przez 2-3 minuty podsmażyłam marchewkę z cukinią.  Obrałam awokado

potrawyregionalne
Przysmak Imama, czyli zapiekanka mięsno - warzywna 171

oczywiście użyć dowolnych, ulubionych warzyw. Podawać można ją bez dodatków lub, tak jak ja, np. z kopytkami by danie było bardziej sycące.   Składniki:   1/2 bakłażana,  1/2 cukinii,  duża cebula,  papryka,  3 duże pomidory,  500g mięsa mielonego wołowego,  ząbek czosnku,  4 łyżki przecieru pomidorowego,  sól, pieprz,  oliwa z oliwek(...)sera w plastrach.  Wykonanie Bakłażana i cukinię umyć i pokroić w dość grube plastry. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Pomidory umyć i pokroić w plastry. Mięso podsmażyć na łyżce oliwy wraz z posiekanym ząbkiem czosnku, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dno naczynia żaroodpornego natłuścić oliwą. Ułożyć plastry bakłażana

Z miłości do słodkości
Omlet cukiniowy z serem i borówkami 119

kawałek cukinii ok 300 g 3 łyżki mąki 1/4 kostki sera białego 1 mała cukinia wielkości ogórka 1 jajko sól pieprz ziołowy szczypta proszku do pieczenia natka pietruszki świeża bazylia świeża majeranek świeży olej do smażenia konfitura z borówek Małą cukinię należy pokroić w cieniutkie plasterki przy pomocy obieraka do warzyw. Cukinię pozostałą zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać

Gotowanie jest łatwe
Łosoś z warzywami i pesto 165

włosku, warzywa powinny być al dente . Objawem tego, że są podgrzewane już maksymalnie długo jest wypuszczanie większej ilości soku. Jeśli do tego dojdzie, należy niezwłocznie zakończyć duszenie. Pieczarki i cukinię dodajemy w późniejszej fazie duszenia, ponieważ są z natury bardziej miękkie niż papryka i marchewka. W przypadku pieczarek jest jednak jeszcze jeden powód – często zawierają sporo ciemnego, szaro-brązowego barwnika(...)duszonymi kolorowymi warzywami. Dodatek bazyliowego pesto podkreśla śródziemnomorski klimat dania. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2x250g fileta z łososia (ze skórą) 1 mała marchewka (100g) kawałek cukinii (125g) mała czerwona papryka (150g) mała zielona papryka (150g) 1/2 cebuli (75g) 1/2 czerwonej cebuli (75g) 125g pieczarek 1 płaska łyżeczka soli szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego kilka łyżek oliwy

Kulinarna Pokusa
Szaszłyki warzywne na parze 138

takie szaszłyki możemy właśnie zrobić z resztek z lodówki :) Kilka warzyw, albo nawet połówki warzyw, które nam od czegoś zostały, świetnie się nadadzą. Nie trzeba szukać fioletowego kalafiora, żółtej cukinii czy romanesco, po prostu zróbcie je z tego co macie :) Składniki : 1/2 papryki czerwonej  1/2 papryki zielonej kilka pomidorków koktajlowych  kilka różyczek romanesco  kilka różyczek fioletowego kalafiora(...)marchewka żółta  marchewka fioletowa  1/2 cukinii żółtej  1/2 cukinii zielonej  sok z 1/2 cytryny  natka pietruszki 6 patyczków do szaszłyków Przyprawy : pieprz czarny  zioła dalmatyńskie  Wszystkie warzywa myjemy. Papryki oczyszczamy i kroimy w paski. Marchewki obieramy i kroimy w plastry. Cukinie również w plasterki. Nadziewamy warzywa na patyczki, skrapiamy sokiem z cytryny oraz

Parowar Faceta
Papryka nadziewana ricottą, cukinią i tuńczykiem 148

następnym razem zrobię dla Was zdjęcia. Jak do tej pory to najlepsza papryka faszerowaną jaką robiłam i jadłam. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu. 2 duże papryki czerwone mała cukinia szalotka lub czerwona cebula średniej wielkości 2 łyżki oliwy 150 g ricotty puszka tuńczyka jajko 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ząbek czosnku sól i pieprz do smaku(...)startego parmezanu Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Cukinię i papryki myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Cukinię i cebulę kroimy w niewielką kosteczkę. Podsmażamy je na oliwie aż zmiękną. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie mieszamy z ricottą, odsączonym tuńczykiem i roztrzepanym jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem oraz natką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przekrojone na pół papryki nadziewamy farszem. Układamy

Mienta blog
Sałatka z fasolki, grilowanej cukini i pomidorków 149

Dziś nadeszła pora na kolejne wyzwanie wspólnego gotowania pod hasłem 3 po 3, czyli danie przygotowane jedynie z 3 składników. Miało ono zawierać fasolkę, pomidory i cukinię - wszystkie te wspaniałe, letnie warzywa, które obecnie zalewają wszystkie ryneczki i warzywniaki. Ja postanowiłam przygotować sałatkę z gotowanej fasolki szparagowej, grilowanej cukini i pomidorków. Jest to bardzo proste i szybkie do przygotowania danie(...)jednocześnie bardzo smaczne i efektowne.  Wraz ze mna wyzwania podjela sie Panna Malwinna i Justinka. Składniki : 400-500g zielonej fasolki szparagowej 1 mała cukinia 200g pomidorków koktajlowych 3 duże ząbki czosnku oliwa z oliwek sól, pieprz Przygotowanie : Fasolkę ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić i przepłukać zimną wodą, aby zachowała kolor. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę

Codzienne Gotowanie