Przedstawiam dziś przepis na rewelacyjne weekendowe śniadanie. Jajka z lejącym żółtkiem zatopione w pysznym gulaszu warzywnym z cukinią, ciecierzycą i szpinakiem w sosie pomidorowym i dalekowschodnimi przyprawami, zapewnią energię na cały dzień. Polecam podanie z chrupiącym chlebkiem:) Przepis pochodzi z serwisu BBC Good Food . Scroll down for recipe in English Pikantne jajka po marokańsku (4 porcje) Składniki: 2 łyżeczki oleju(...)innego pikantnego sosu np. tabasco 1 łyżeczka mielonej kolendry 150 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 400 g puszka ciecierzycy 2 x 400 g puszki krojonych pomidorów 2 małe cukinie, pokrojone w drobną kostkę 200 g młodego szpinaku 4 łyżki posiekanych listków kolendry 4 duże jajka sól, pieprz i cukier do smaku Przygotowanie: Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na średnim ogniu
karmelowyMakaron z kurczakiem w gęstym sosie pomidorowym z podsmażoną cukinią (Obiad jednoosobowy) Składniki: 70g makaronu fusilli lub świderki 100g piersi z kurczaka1/2 cukini 150g passaty pomidorowej (przecier pomidorowy) duża łyżka śmietany 12% 1/2 płaskiej łyżeczki tapioki (skrobi z manioku) lub 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej masło klarowane lub olej do podsmażenia kurczaka Przygotowanie: Umyj kurczaka i pokrój na małe kawałki. Umyj(...)cukinię i pokrój w plasterki, a później na cztery części. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć kurczaka. Kiedy kurczak będzie już lekko podsmażony dodaj cukinię i smaż dalej. Gdy kurczak i cukinia się już zezłocą dodaj passatę pomidorową. Poczekaj, aż sos zacznie się gotować. Do małej miseczki przełóż kilka łyżek gorącego sosu pomidorowego
Moja MichaMakaron fusilli z tartą cukinią w gęstym sosie śmietanowym (Porcja jednoosobowa) Składniki: 70g makaronu fusilli lub świderki jedna mała cukinia lub 1/3 dużej 2- 3 duże łyżki śmietany 12% zółtko 20g tartego parmezanu sól, pieprz Przygotowanie: Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Na tarce z dużymi oczkami zetrzyj cukinię i wrzuć na suchą patelnię. Dopraw solą i pieprzem(...)smaż. W miseczce wymieszaj śmietanę, tarty parmezan i żółtko. Gdy makaron będzie już ugotowany, a cukinia podsmażona zdejmij patelnię z ognia i szybko gorący makaron i sos i dokładnie wymieszaj. Całość powinna ładnie zgęstnieć od temperatury patelni i gorącego makaronu. Podawaj gorące. Kaloryczność: Cały obiad ma 470 kalorii
Moja Michatrochę szybsza w wykonaniu. A smak? Jak zwykle jest to sprawa względna. Mnie taka wegetariańska wersja odpowiada bardziej, niż ta klasyczna z mięsem. 6-8 porcji 2 cukinie 2 duże marchewki 1 duża cebula 2 łodygi selera naciowego 500 g passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 2 łyżeczki suszonej bazylii 1 łyżeczka pieprzu ziołowego(...)drobno pokrojoną cebulę i łodygi selera pokrojone w cienkie plasterki. Gdy warzywa zmiękną dodajemy zgnieciony czosnek i startą na grubych oczkach tarki marchewkę. W międzyczasie cukinię obieramy ze skórki i kroimy wzdłuż na cztery części, a następnie na plasterki (w sezonie młodych cukinii nie obieram). Dodajemy do smażących się warzyw. Całość doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy
Simple DishAksamitne żółtko rozlane wśród uduszonych do miękkości pomidorów, podsmażonej cebuli, pieczarek, cukinii i papryki - najlepsze śniadanie inspirowane kuchnią izraelską. Składniki: średnia cebula ząbek czosnku 8-10 małych pieczarek mała cukinia 2 dowolne kiełbaski (u mnie parówki) 3-4 średnie pomidory (opcjnalnie puszka pelatti) sól, czarny pieprz, oregano, tymianek 2-3 jajka łyżka masła łyżka oliwy Sposób przygotowania: Na średniej wielkości(...)Ząbek czosnku ścieramy na małej tarce do cebuli. Pieczarki oczyszczamy i kroimy na pół. Większe siekamy w plasterki. Grzyby przesmażamy aż lekko się zarumienia i stracą większą cześć wody. Cukinię kroimy razem ze skórką w kostkę, Kiełbasę w plasterki. Cukinię i kiełbasę dodajemy na patelnię i przesmażamy chwile razem. Pomidory nacinamy w X i przelewamy wrzątkiem. Zdejmujemy skórkę i siekamy
Pyry na GazKiedy za oknem jest zimno i szaro mamy ochote zjeść coś pożywnego i rozgrzewającego. Pikantny krem z cukinii z dodatkiem mleka kokosowego i kaszy jaglanej jako "zagęstnika" jest idealna zupą na jesienne dni. Zupę podaję z niewielką ilością czarnego ryżu, który świetnie do niej pasuje. Być może przepis wygląda dość dziwnie ze względu na dodatek jednocześnie kaszy i ryżu(...)porcji - papryczka chili - 2 ząbki czosnku - kawałek imbiru (ok. 2 cm) - 2 szalotki - pół łyżeczki mielonej kolendry - 2 łyżeczk przyprawy curry - pół łyżeczki kurkumy - olej ryżowy - 3 cukinie - 2 litry bulionu warzywnego - puszka mleka kokosowego - 1 szklanka ugotowanej wcześniej kaszy jaglanej - 2 łyżki sosu sojowego - ewentulanie sól i pieprz do smaku Do podania: - czarny ryż
Simple Dishświątecznym obżarstwie polecam lekkie placuszki z kaszy jaglanej, marchewki i cukinii. Składniki: 100g kaszy jaglanej 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka mała cukinia cebula marchew 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka ostra Przygotowanie Kaszę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (nawet lekko rozgotować). Cebulę drobno siekamy, marchew i cukinię obieramy i ścieramy na tarce. Marchew(...)cebulę podsmażamy chwilę na maśle, następnie dodajemy cukinię i czosnek przeciśnięty przez praskę, zalewamy 1/3 szklanki wody i dusimy do miękkości. Kaszę, warzywa, jajka, mąki i przyprawy przekładamy do jednej miski i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką kładziemy placuszki i smażyć na złoto z obu stron
e-PrzepisyKulinarneWitam serdecznie Propozycja na pyszny gulasz z cieciorką bez mięsa, jest bardzo smaczny i zdrowy. Będziemy potrzebować: 500 g cieciorki 500 g przecieru pomidorowego 1 cukinia (około 400 g) 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 cebule (około 120 g) 4 ząbki czosnku do smaku: szczypta cukru sól, pieprz, pieprz cayenne olej do smażenia opcjonalnie kilka(...)litra wody). Garnek stawiam na gazie i gotuję cieciorkę pod przykryciem do miękkości około 60 – 70 minut. W tym czasie gdy gotuję cieciorkę przygotuję pozostałe składniki gulaszu: Umytą cukinię przekrawam wzdłuż na pół i kroję w cienkie pół plasterki (kroję nożem lub szatkownicą) – jeżeli cukinia ma duże nasiona to je usuwam. Cebule kroję w drobną kostkę. Czosnek kroję w drobniutką
Uwaga Babcia Gotujepieczarek pozostawić do dekoracji, ponieważ krem będzie lepiej wyglądać i smakować. Przed podaniem zupę-krem możecie posypać zieloną pietruszką. Składniki: 0,5 l wywaru warzywnego/rosołu 3 średniej wielkości cukinie (wagowo 0,7 kg) 250 g pieczarek 1 cebula sól, pieprz olej 100 ml śmietany 30% ewentualnie 100 g topionego serka Cebulę obrać i drobno pokroić. Czosnek obrać i bardzo(...)wlać olej. Przesmażyć cebulę wraz z czosnkiem. Całość posolić i gdy cebula lekko się zeszkli dodać pieczarki. Całość przyprawić solą oraz pieprzem i smażyć na średnim ogniu. W międzyczasie cukinie umyć, obrać i pokroić w kostkę. Gdy pieczarki zmienią kolor to przełożyć je na talerz. Do tego samego garnka dodać cukinię. Dusić na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając
Ugotowaćposmak i sprawia, że sama prezentacja wygląda bardzo ciekawie. Nie należy do zbyt dietetycznych ale dzięki przygotowywaniu w piekarniku, też nie jest ogromną bombą kalorii ;) Zapraszam! Mielone zawijane w cukinii i boczku Składniki: paczka mięsa mielonego 1 średnia cukinia około 10 plasterków boczku sól, pieprz majeranek 2 łyżki śmietany garść poszatkowanej pietruszki Przygotowanie: Mięso wymieszać z przyprawami, śmietaną(...)pietruszką. Boczek pokroić na plastry, cukinię w cieniutkie paseczki. Z mięsa formować średnie porcje, owijać plasterkiem cukinii a następnie w plasterek boczku. Układać wszystko w naczyniu żaroodpornym posypanym odrobiną bułki tartej lub na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180'C przez około 40 min. (aż boczek się zarumieni wedle upodobania bardziej lub mniej a po bokach mięso zmieni
Tagebuch po polskujesieni. A wszystko dzięki papryce, która mi w tym roku bardzo ładnie obrodziła i dodawałabym ją do niemal każdego wytrawnego dania. Dziś dodatkowo wykorzystałam ostatnią w tym roku cukinię z własnego warzywnika :( Pyszne i pożywne danie, które posmakuje każdemu miłośnikowi kuchni roślinnej. Mięsko jest tu całkowicie zbyteczne. Składniki : 0,5 kg obranej dyni mała cukinia duża cebula 1-2 papryki(...)pokroić w grubą kostkę. Zeszklić cebulę na patelni i wrzucić do dyni. Z papryki usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w kostkę. Poddusić paprykę na patelni i przerzucić do garnka. Cukinię pokroić w pół lub ćwierćtalarki. Cukinię podsmażyć na patelni i przerzucić do garnka. Rozdrobnić jalapeno i dodać do garnka z warzywami. Gdy dynia zacznie się rozpadać, dodać do garnka
Weekendy w domu i ogrodzieDostałam kilka sporych cukinii od koleżanki z pracy. Z braku czasu na robienie przetworów potrzebowałam przepisu na sałatkę, którą robi się w miarę szybko i która też będzie dobra w smaku. Od drugiej koleżanki dostałam ten właśnie przepis. Sałatka jest pyszna, idealna jako dodatek do obiadu. 2kg cukinii 1/2kg cebuli 1 łyżka koperku 2 ząbki czosnku 4 liście laurowe(...)ziela angielskie 4 ziarenka pieprzu Zalewa: 2 szkl wody 1/2 szkl octu 2 łyżeczki soli Cebulę obrać i drobno pokroić. Posolić, wymieszać i odstawić na 3 godziny aby zmiękła. Cukinię obrać, usunąć środki i pokroić w półplasterki. Posolić i odstawić na 3 godziny. Zalewa: Wodę zagotować, dodać ocet, sól i przyprawy. Na gotującą się zalewę wrzucić cebulę, zagotować. Dodać cukinię
Smakołyki Asijesienny chłodny dzień nie ma nic lepszego jak porcja pysznej, rozgrzewającej zupy. Zupa krem z cukinii jest moją propozycją nie tylko na co dzień ale i od święta. Podana z chrupiącymi, uprażonymi pestkami dyni świetnie sprawdzi się na uroczysty obiad zamiast tradycyjnego rosołu. Moją zupę podałam z pięknej bulionówce "Miranda" od Porcelany Bogucice. 1kg miąższu z cukinii (obranej ze skórki(...)oliwy z oliwek kilka listków bazylii garść prażonych pestek dyni Na oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać zmiażdżony czosnek i smażyć jeszcze ok 1 minuty. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię. Smażyć kilka minut po czym zalać bulionem i dusić pod przykryciem do czasu aż cukinia będzie miękka. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przestudzić, dodać 1/2 szkl śmietanki
Smakołyki AsiBardzo dobre, dietetyczne danie. Ostatnio szukam mniej kalorycznych dań na obiad, ale muszą też być dobre i takie też jest to danie. Cukinię umyć, odciąć końcówki i pokroić w cienkie paseczki. W małym garnku zagotować wodę z solą. Do gotującej wody wrzucić paseczki cukinii. Gotować minutę, odcedzić. Trochę wody zostawić do podlania mięsa około 1/2 szklanki. Pierś z indyka umyć(...)olej w woku dodać posiekaną cebulkę i czosnek, smażyć chwilkę do momentu, aż cebulka straci kolor surowizny. Dodać mięso z marynatą i smażyć 1 minutkę, co chwilkę mieszając. Wrzucić cukinię, dodać przecier pomidorowy, podlać wodą w której gotowała się cukinia. Smażyć chwilkę, mieszając. W razie potrzeby doprawić do smaku. Obsypać dodatkowo odrobiną sezamu. Gotowe można jeść. Smacznego. Można to dnie
Kuchnia PokoleńPlacki po usmażeniu wychodzą chrupiące i smaczne, najlepiej smakują ze śmietaną lub sosem czosnkowym. Składniki: 2 małe cukinie 2 jajka 1 małą cebula 5 łyżek mąki pszennej Sól, pieprz 1 łyżeczka proszku do pieczenia Olej do smażenia Sposób przygotowania: Cukinie obieramy, usuwamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy, pozostawiamy na 10-15 minut żeby cukinia puściła(...)Cukinię mocno odciskamy, przekładamy do miski, dodajemy starta na tarce o drobnych oczkach cebulę, wbijamy jajka, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, doprawiamy do smaku pieprzem. Wszystko mieszamy, placki nakładamy łyżką i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Placki podajemy z kleksem śmietany lub sosem czosnkowym
Bajeczna Kuchnia