placki smażone (oczywiście nie na głębokim tłuszczu) mogą być dietetyczne. A jednak 😊 dieta może być smaczna, a człowiek się może najeść, a to chyba najważniejsze! Składniki : niewielka cukinia 2 plasterki sera żółtego 1 jajko 1/2 cebuli 2 łyżki mąki sól i pieprz olej do smażenia Przygotowanie : cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolic i odstawić(...)czasie odsączyć powstałą wodę cebulkę i ser pokroić w drobną kosteczkę do cukinii dodać cebulę, ser, jajko i mąkę i dokładnie wymieszać, doprawić dodatkowo pieprzem na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażyć placuszki na złoty kolor z obu stron Na Thermomix Cukinię włożyć do naczynia miksujacego i zmiksować czas ok 5 s /obr 4 Wyłożyć
Gotowanie z pasjąplacki smażone (oczywiście nie na głębokim tłuszczu) mogą być dietetyczne. A jednak 😊 dieta może być smaczna, a człowiek się może najeść, a to chyba najważniejsze! Składniki : niewielka cukinia 2 plasterki sera żółtego 1 jajko 1/2 cebuli 2 łyżki mąki sól i pieprz olej do smażenia Przygotowanie : cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolic i odstawić(...)czasie odsączyć powstałą wodę cebulkę i ser pokroić w drobną kosteczkę do cukinii dodać cebulę, ser, jajko i mąkę i dokładnie wymieszać, doprawić dodatkowo pieprzem na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażyć placuszki na złoty kolor z obu stron Na Thermomix Cukinię włożyć do naczynia miksujacego i zmiksować czas ok 5 s /obr 4 Wyłożyć
Gotowanie z pasjąSkładniki /4 porcji – 4 szt. ziemniaki – 4 szt. – 1 duża cukinia – 1 średnia cebula – 3 ząbki czosnku – przyprawy: sól, pieprz oraz oregano – olej do smażenia – 250 ml śmietany 18% – 3 jajka – ser feta – ok. 15 szt. czarnych oliwek Przygotowanie: Obrane ziemniaki wkładamy do gotującej się wody na 8 minut. Cukinię(...)posmarowanej odrobiną oleju, aż się zarumieni i straci wodę. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Smażymy na 1 łyżce oleju, razem z oregano. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ziemniaków, cukinii, cebuli. W misce roztrzepujemy jajka z dodatkiem soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy je ze śmietaną. Zalewamy masą jajeczną warzywa. Dodajemy pokruszona fetę i pokrojone w plasterki oliwki. Zapiekamy
I LOVE LIFEzwykle bywa, taka szalona spontaniczność pozwala odkrywać nowe smaki, które stają się ulubionymi Szybka potrawka warzywna porcja dla dwóch osób 200 g pieczarek średni batat pół dużej cukinii 100 g ciecierzycy z puszki 100 ml passaty pomidorowej 50 g kukurydzy przyprawa curry natka pietruszki sól, pieprz Pieczarki umyj, pokrój w półplasterki, przełóż je do garnka, podlej niewielką ilością wody(...)duś na wolnym ogniu. Batata obierz, pokrój w kostkę i dodaj do pieczarek. Dolej pół szklanki wody i gotuj dalej na wolnym ogniu. Cukinię obierz. Jeśli posiadasz obieraczkę do warzyw, która ma funkcję obierania na kształt spaghetti, zetrzyj na niej cukinie. Jeśli nie pokrój ją po prostu w kostkę. Gdy bataty będą już lekko miękkie, dodaj cukinię, ciecierzycę odsączoną
365 dni dookoła kuchniulubionego makaronu 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2 i 1/2 szkl. mleka ok. 120-130 g tartego koziego sera (twardego, kupiłam w lidlu) 2 cukinie 3-4 garści szpinaku granulowany czosnek suszona bazylia sól, pieprz, cukier Cukinię kroimy na mniejsze kawałki. Szpinak przebieramy, myjemy, odrywamy dłuższe, grube łodyżki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju (ja smażyłam na suchej(...)patelni przeznaczonej właśnie do beztłuszczowego smażenia), wrzucamy cukinię i smażymy przez chwilę (tak by wciąż pozostała lekko twarda). Pod koniec doprawiamy ją solą, granulowanym czosnkiem oraz suszoną bazylią. Patelnię odstawiamy na bok. Gdy nieco przestygnie wrzucamy szpinak. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonym wrzątku, odcedzamy. Gorący dodajemy na patelnię z cukinią i szpinakiem. W rondelku rozpuszczamy masło. Następnie dodajemy
Smaki Na TalerzuTrochę mniej dietetyczna propozycja dla smakoszy serów pleśniowych. Wytrawne babeczki stanowią idealną przekąskę. Są tez ciekawym pomysłem na pieczywo do zupy, np. kremu z cukinii lub białych warzyw. 12 porcji: 300 g mąki orkiszowej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 2 jajka 250 g kefiru lub maślanki 2 łyżki oleju rzepakowego 1/2 średniej cukinii(...)sera camembert (brie również będzie pasował) Z cukinii wykrawamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do cukinii dodajemy jajka, olej oraz kefir i mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojony na mniejsze części camembert, mieszamy. Suche składniki mieszamy ze sobą i dodajemy do mokrych. Masę przekładamy do kokilek. Pieczemy ok. 20 minut
Kucharzycanazbierało. Tymczasem zapraszam na nową propozycję. Składniki na 2 porcje : 2 piersi kurczaka (mogą być sznycle z indyka) 30g sera feta półtłustego 10g suszonych pomidorów w oleju 1 cienka cukinia sól i pieprz do smaku 1/2 opakowania dowolnego mixu sałat 1 średniej wielkości marchewka łyżka oleju ostropestowego (może być oliwa lub inny olej) łyżka wody łyżeczka octu balsamicznego łyżeczka płynnego(...)jednym z brzegów piersi kurczaka. Do pomidorów dodać pokruszony (lub pokrojony w kostkę) ser feta, a całość zawinąć w roladkę. Na wierzchu owinąć paskami pociętej (nożykiem do obierania warzyw) cukinii. Cukinii nie trzeba obierać, wystarczy ją wcześniej umyć, skórka daje bardzo ładny efekt wizualny. Roladki gotować na parze 25-30 minut. W tym czasie przygotować surówkę z mixu sałat. Sałatę
DietologSkładniki: Ciasto: 150 g mąki pszennej razowej 100 g masła 1/2 jajka 1/2 łyżeczka soli Wierzch: 1 mała cukinia 125 g mozzarelli (1 kula) 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła garść liści rukoli sól, pieprz ziołowy Sposób wykonania: Do mąki dodajemy sól oraz schłodzone i pokrojone w kostkę masło. Siekamy nożem aż otrzymamy drobną kruszonkę. Dodajemy(...)roztrzepanego jajka i wrabiamy szybko jednolite ciasto. Formujemy kulę, którą owijamy folią a następnie wkładamy do lodówki na mniej więcej godzinę. Cukinię oraz mozzarellę kroimy w plasterki. 2 łyżki masła topimy w rondelku i dodajemy do niego poszatkowany drobno czosnek. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy na oprószony mąką papier do pieczenia. Za pomocą wałka formujemy je na okrąg
Qchnia po prostuŚwiąt już niedługo. Między domowymi porządkami polecam przepis na makaron fasolowy, który przyrządziłam z groszkowym pesto, cukinią i feta. Jedliście kiedyś makaron fasolowy? To po prostu makaron z dodatkiem suszonych strączków, stąd ten kolor makaronu, który do złudzenia przypomina makaron pełnoziarnisty. Coraz więcej na rynku pojawia produktów, które zawierają mniej produktów zbożowych, a więcej zdrowszych strączków. Makaron fasolowy do nich(...)Makaron jest pyszny i bardzo pożywny. Makaron fasolowy z pesto Składniki: na 4 porcje 200 g makaronu z fasoli, waga sucha 200 g groszkowego pesto, tutaj przepis 400 g cukinii 2 łyżki oliwy 100 g jarmużu 200 g owczego sera typu feta 30 g parmezanu Przygotuj pesto według przepisu powyżej (kliknij w link). Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej
codojedzeniaszpinaku i makronu, a ostatnio często jadam też łososia wędzonego na gorąco. Robiłam już podobne dania z makaronem gryczanym i serem feta. Tym razem wybrałam makaron bezglutenowy, dorzuciłam troszkę cukinii oraz pieczarek, a zamiast fety całość posypałam parmezanem w płatkach. Wyszło naprawdę przepysznie. Składniki (2 porcje): 150 g makaronu (u mnie bezglutenowy) 1 ząbek czosnku 1 opakowanie łososia wędzonego(...)gorąco 1/2 cukinii 200 g mrożonego lub świeżego szpinaku 200 g pieczarek (opcjonalnie) parmezan sól, pieprz, łyżeczka oregano Wykonanie: Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzać łyżkę olej kokosowego, dodać posiekany czosnek i podsmażyć przez chwilę, następnie dodać pokrojone pieczarki oraz szpinak. Smażyć przez kilka minut, następnie wrzucić pokrojoną w kostkę cukinię, smażyć aż cukinia lekko
Healthy food explorerWarzywne curry z ziemniakami, marchewką, pietruszką i cukinią. Z dodatkiem pożywnej soczewicy, aromatycznych przypraw oraz mleczka kokosowego i pomidorów z puszki. Świetne na ciepłą obiadokolację po przyjściu z pracy czy szkoły. Na pewno was rozgrzeje i nasyci. Jeśli nie macie pasty curry, możecie dodać więcej czosnku, chili i przyprawy curry oraz dodatkowo 1 łyżkę startego na tarce imbiru. Zieloną(...)powodzeniem zastąpicie czerwoną. Ponieważ gotuje się znacznie szybciej, należy dodać ją razem z pomidorami, 15 minut przed końcem gotowania. SKŁADNIKI / 4 PORCJE 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 cukinii 2 ziemniaki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju, np. kokosowego 1 łyżka pasty curry 2 łyżki zielonej soczewicy 250 ml bulionu lub wody z sosem sojowym
cool and mintyktórzy tego dnia zapraszają nie tylko do stołów ale często także do swoich restauracyjnych kuchni :) A ja zapraszam na inspirowane przepisem Gordona Ramsay'a, przepyszne i zdrowe kotleciki z cukinii, marchewki i sera halloumi! Tak! Halloumi nie musi być tylko grillowane albo smażone (choć w takiej formie jest wspaniałe), bo świetnie nadaje się jako jeden ze składników mieszanych pyszności(...)właśnie dlatego podczas jedzenia wydaje się, jakby kubeczki smakowe tańczyły właśnie Zorbę smakowitości...? ;) Ogromnie polecam Wam ten pyszny i bardzo świeży zestaw smaków! Ziołowe kotleciki z halloumi i cukinią Potrzebujesz: 2 duże marchewki 1 mała cukinia 500g sera halloumi 2 jajka 3 cebule dymki / 4 łyżki posiekanego grubego szczypioru 2 łyżki posiekanej mięty 2 łyżki posiekanej kolendry/ natki pietruszki
Kuchnia w Słońcu SkąpanaJeżeli lubicie makaron tak jak ja, to ten przepis jest właśnie dla Was. Makaron z cukinią z pulpetami z indyka w sosie śmietanowym to moja propozycja na pyszny i szybki obiad . Składniki: 350 g makaronu 2 cukinie 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 czerstwa kajzerka 1 jajko 300 ml śmietany 18% zioła prowansalskie sól(...)formujemy pulpety, obtoczyć w mące. W rondlu zagotować wody, wrzucić pulpety (wody tylko tyle, by przykryła pulpety). Dusimy na małym ogniu przez 15 minut. W między czasie kroimy cukinię w półplasterki. Na patelni podsmażyć cukinię przez 5 minut. Następnie dodać ją do pulpetów, gotować razem przez 5 minut. Na koniec dodać makaron, śmietanę (zahartować), zioła, sól i pieprz
magiczna kuchnia KasiPyszne pieczarki w sam raz na przekąskę lub też na obiad czy kolację jeśli podamy je z dodatkami. Do mięsnej masy dodałam trochę startej cukinii oraz ogonki z pieczarek. Nadziane pieczarki owinęłam jeszcze plastrem boczku i powstały takie małe pakuneczki. składniki: 12 dużych pieczarek (o średnicy ok 6-7 cm) 1 duża cebula 1 mała cukinia, dałam żółtą(...)mięsa mielonego, u mnie z udźca indyka sól,pieprz olej do smażenia 12 plastrów boczku wędzonego Cukinię umyć, odkroić końcówki i zetrzeć razem ze skórką na tarce o grubych oczkach. Lekko posolić i odłożyć na sito aby sok ociekał. Z pieczarek usunąć ogonki. Wnętrze pieczarek oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Pieczarki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ogonki
Monia miesza i gotujePierś kurczaka pieczona z cukinią, to danie łatwe i szybkie w przygotowaniu. Robiłam wiele jego wersji. Pierś kurczaka przyprawiam papryką, curry, chili, ziołami. Używam również innych warzyw, w zależności od pór roku są to: szparagi, fasola, papryka, pomidory, marchew, dynia, buraczki, cukinia, kalafior, brukselka, młoda kapusta. Czasem kurczaka wymieniam na łososia, ale nie polecam do tego przepisu indyka, będzie(...)podać z ryżem, kuskusem albo bagietką. Ja wybieram opcję mniej kaloryczną, czyli bez węglowodanowych dodatków, jedynie pikantny ketchup albo jogurt z ziołami. Składniki: 2 podwójne piersi kurczaka 2 cukinie 2 marchewki 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 1 czerwona papryczka chili (opcjonalnie) 1 łyżeczka mieszanki curry 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1,5-2 płaskie łyżeczki
Codziennik Kuchenny