cukinia - 18701 przepisów (strona:295/1247)

Leczo z cukinii 70

Cukinia jest w sklepach dostępna przez prawie cały rok, więc nie trzeba ograniczać się do ugotowania takiego obiadu w sezonie na cukinię. Ja jednak najczęściej tego typu potrawy gotuję w sezonie.Nie ma nic trudnego w przygotowaniu leczo z cukinii, jest proste i smaczne. Użyłam tu pomidorów odmiany lima, które charakteryzują się dużą zawartością miąższu i [...] Artykuł Leczo z cukinii pochodzi

Pieprzyć z Fantazją
Pyszny, prosty omlet z cukinią (keto) 173

Składniki: 3 jajka, 2-3 łyżki oliwy, 200g cukinii, 1 ząbek czosnku, pół łyżeczki kurkumy, szczypta soli, świeżo mielony pieprz, natka pietruszki. Wykonanie: Cukinię i czosnek szatkuję na cienkie plastry. Na patelni rozgrzewam tłuszcz, dorzucam czosnek i lekko podsmażam. Dodaję cukinię, solę i mieszam. Po kilku minutach cukinia staję się miękka, wlewam roztrzepane jajka z kurkumą i solą. Przykrywam

Saganek
Babeczki z soczewicą i warzywami 71

soczewicą i warzywami Składniki: 1)       10 łyżek żółtej soczewicy 2)       duży pomidor 3)       mała cukinia 4)       marchewka 5)       cebula 6)       mała papryka(...)zioła prowansalskie 13)    majeranek 14)    garść listków świeżej bazylii 15)    olej do smażenia Sposób przygotowania: 1.     Boczek, cebulę i cukinię kroimy w kostkę, marchewkę w plasterki, a paprykę w paseczki. 2.        Gotujemy soczewicę. 3.     Boczek wraz z cebulą podsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie

Na kulinarnym poligonie
Warzywna kostka rosołowa 67

pewność, że nie zawiera ona żadnych konserwantów. Domowa kostka rosołowa nada się do wielu zup. Smok poleca np. zupę z botwinki i rzodkiewek , zupę krem z pieczarek , zupę z cukinii i wiele innych pysznych zup kremów. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/04\/kostkarosolowa-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/04\/kostkarosolowa-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads(...)/2020\/04\/kostkarosolowa-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["150g selera,\r","250g marchewki,\r","1 du\u017ca cebula,\r","1 z\u0105bek czosnku,\r","1 pomidor,\r","1 niedu\u017ca cukinia,\r","3 pieczarki i\/lub kilka suszonych grzyb\u00f3w,\r","li\u015b\u0107 laurowy,\r","natka pietruszki,\r","bazylia, lubczyk, tymianek,\r","s\u00f3l, pieprz,\r","30g bia\u0142ego wina lub octu winnego

Bardzo Gruby Smok
Kotlety z kaszy jaglanej i cukinii 111

Pyszne i zdrowe kotleciki z kaszy jaglanej i cukinii. Sprawdzą się idealnie na zdrowy obiad! Są lekkie, smaczne i bardzo sycące. Z sosem i dodatkiem np. wędzonego łososia lub ogórków konserwowych to naprawdę raj dla podniebienia. Składniki na 10 kotletów: 150 g kaszy jaglanej 400  cukinii 1 jajko 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 szczypta kurkumy 1 szczypta kuminu(...)ziołami lub klasyczny sos z nutą BBQ. Przygotowanie: Kaszę jaglaną płuczemy 3 razy w zimnej wodzie. Odlewamy "brudną wodę" u dolewamy świeżą. Gotujemy kaszę do miękkości. Odstawiamy do przestudzenia. Cukinię ścieramy na grubych oczkach. Solimy i odstawiamy na 10 min. Następnie odsączamy z nadmiaru wody. Cukinię, kaszę, jajko, bułkę tartą i przyprawy mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. W rękach formujemy

Czarnawisienka
RATATOUILLE 119

Ratatouille- francuski klasyk rodem z Prowansji to rodzaj warzywnego gulaszu, którego kompozycję stanowią kolorowe warzywa lata: pomidory, cukinia, bakłażany i papryka, w różnych kolorach, najczęściej żółta i czerwona. Ratatouille można przygotować poprzedniego dnia, będzie jeszcze lepsza podgrzana następnego dnia. Doprawiona ziołami prowansalskimi, a także pieprzem i świeżym tymiankiem lub rozmarynem, w zależności od upodobań, jest jednym z najczęściej serwowanych latem(...)grubą kostkę. Wszystko zależy od upodobań. Przygotowanie: 20 min. Gotowanie: 1 godz.   Porcja dla 4 osób  : ● 4 pomidory ● 2 papryki (czerwona i żółta) ● 2 bakłażany ● 4 cukinie ● 2 cebule ● 2 gałązki świeżego tymianku (lub rozmarynu) ● 1 liść laurowy ● zioła prowansalskie ● 1 ząbek czosnku ● oliwa z oliwek ● sól, pieprz   Przygotowanie: Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Pikantny ketchup z cukinii. 71

Pyszny domowy ketchup, sos, zależy do czego użyjecie. Ja uwielbiam dodawać do mięs i domowej pizzy! Co nam trzeba? 3 kg cukinii (ok. 6 sztuk) 1 kg cebuli 2 łyżki soli 1 szklanka cukru 1 szklanka octu po 1 łyżce słodkiej papryki i ostrej, pieprzu czarnego 3 słoiczki (200g) koncentratu pomidorowego Robimy! Cukinię myjemy, obieramy, tniemy końcówki i kroimy(...)kawałki. Usuwamy nasiona jeśli są. Przepuszczamy na oczkach jak na placki ziemniaczane- na papkę. Odcedzamy powstałą wodę. Z cebulą robimy to samo i mieszamy z cukinią. Całość podlewamy ciut wodą i gotujemy w dużym garnku. Po pół godzinie dodajemy wszystkie przyprawy i ocet. Gotujemy jeszcze przez ok. 15 minut bez przykrycia. Na sam koniec dajemy koncentraty i jeszcze podduszamy całość

Latosiowydom
Sałatka obiadowa z cukinii 90

Jeśli jeszcze nie jadłeś cukinii na surowo, polecam przygotowanie do obiadu tej sałatki Smaczna! Soczysta! Prosta w przygotowaniu! Zrobiona z cukinii, marchewki, jabłka i szczypiorku. Sprawdzi się jako dodatek do drugiego dania, do potraw smażonych, pieczonych oraz z grilla.   Polecam dodatki do obiadu: ** Buraczki ze śmietaną ** Duszoną białą kapustę ** Sałatę ze śmietaną ** Buraczki z cebulką do obiadu   (adsbygoogle(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: młoda cukinia (około 500 g) 2 marchewki 1 jabłko 1-2 łyżki majonezu sól i pieprz opcjonalnie 1-2 łyżki soku z cytryny   Cukinię, marchewkę oraz jabłko umyj. Marchewkę i jabłko dodatkowo obierz. Zetrzyj je na dużych oczkach przy pomocy tarki lub malaksera. Przełóż do większej miski, dodaj posiekany szczypiorek, majonez i przyprawy. Opcjonalnie możesz zaostrzyć

Kulinarny S.O.S.
MAKARON Z SOSEM Z CUKINII 85

MAKARON Z SOSEM Z CUKINII W dzisiejszym poście zapraszam na bardzo pyszny i sycący obiad. W porze gdy cukini i kabaczka jest bardzo dużo - to danie często gości w moim domu.  Składniki: ok 25-30 dkg. kiełbasy lub boczku wędzonego 1 cebula 1 większa cukinia/kabaczek  paczka makaronu 2-3 łyżeczki ziół prowansalskich lub oregano sól, pieprz olej(...)kostkę, można w ćwierć talarki (jak kto lubi) i dodajemy do lekko podsmażonej kiełbasy lub boczku, mieszamy i podsmażamy, aż do momentu gdy cebula nam się zeszkli. 4. Cukinie lub kabaczka myjemy, obieramy ze skórki (młode okazy nie obieram) i kroimy w półtalarki lub w grubszą kostkę. 5. Gdy cebula już się zeszkli, dodajemy cukinię lub kabaczka i podlewamy wszystko

Kulinarnie z Polką na Kresach
Kotlety z cukinii 90

Kotlety z cukinii to moja propozycja na szybki i bezmięsny obiad. Robi się je szybko, a smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Warto skorzystać z tego przepisu, gdy sezon na cukinię trwa. Kotlety z cukinii przepis Jeśli macie The post Kotlety z cukinii appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Warzywa faszerowane mięsem, szpinakiem i kaszą bulgur 147

Lubimy faszerowane warzywa więc znowu coś zmieszałam. Zmieliłam łopatkę i wymieszałam z kaszą bulgur oraz szpinakiem, który miałam zamrożony. Takim pysznym farszem nadziałam cukinie oraz papryki czerwone i białe bo akurat te warzywa miałam pod ręką. Można także użyć bakłażana czy duże pieczarki. Dla każdego coś dobrego. składniki: 2 średnie cukinie 2 papryki czerwone  2 papryki białe farsz(...)łopatka 100 g kaszy bulgur 300 g szpinak, dałam mrożony grubosiekany z własnych zapasów sól, pieprz ser żółty do posypania Przygotować warzywa do faszerowania. Z papryki usunąć gniazda nasienne. Cukinię przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć miękki środek. Cukinię lekko posolić i odłożyć na ściereczkę wydrążoną stroną do dołu. Kasze ugotować i wystudzić. Szpinak wrzucić na patelnię, rozmrozić i odparować

Monia miesza i gotuje
Pasta jajeczna z cukinią 62

Pasta jajeczna z cukinią i białym serem. 6 jajek ugotowanych na twardo, 250 g sera białego półtłustego, 1 nieduża cukinia – około 200g, pęczek szczypiorku lub garść solanki , 1 ząbek czosnku, kilka plasterków ostrej papryczki, sól, pieprz świeżo zmielony, Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Wymieszać z łyżeczką soli i odstawić na 15 minut. Jajka rozgnieść. Dodać do nich(...)pokruszony ser, odciśniętą cukinię i posiekany szczypiorek lub agretti . Dodać rozgnieciony ząbek czosnku. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną ostrą papryczką. Odstawić w chłodne miejsce na godzinę. zastawa

królestwo garów
LAZANIA Z CUKINIĄ I BAKŁAŻANEM ORAZ MIĘSNO- POMIDOROWYM SOSEM + FILMIK 79

Lazania z dodatkiem warzyw to lazania gdzie płaty makaronu zostały zastąpione cukinią i bakłażanem. Całość smakuje wybornie, jest zdrowsza i mniej kaloryczna, polecam.  SKŁADNIK :   2 większe cukinie  1 bakłażan 2 cebule, 2 -3 ząbki czosnku 500 g mięsa mielonego  sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka z czubkiem naturalnej jarzynki  2 łyżeczki bazylii(...)przecieru pomidorowego w kartoniku 300 g sera żółtego gouda  natka pietruszki ( do smaku )  PRZYGOTOWANIE :  Cukinię i bakłażana tniemy na cienkie paski, solimy i odkładamy aż puszczą sok.  Na patelni podsmażamy na oleju, cebulę i czosnek. Dodajemy mięso mielone, przyprawy, przecier i podsmażamy ciągle mieszając aż sos się zagotuje. Zakręcamy gaz i odkładamy farsz

Kulinarne Fantazje Marioli
Placuszki z cukinii i marchewki 115

Szybki sezonowy lekki obiadek lub kolacja. Jest już kilka przepisów na placuszki z cukinii na blogu, ale takiego akurat jeszcze nie ma. Polecam. Składniki (na 10-15 placuszków): 1 cukinia (300g) 2 marchewki 1-2 ząbki czosnku garść posiekanego koperku lub natki pietruszki 1 jajko 4-5 łyżek mąki sól, pieprz olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Marchew obrać, zetrzeć(...)tarce jarzynowej. 2. Cukinię umyć, odciąć końce i wraz ze skórką zetrzeć na tarce, lekko posolić. Przełożyć na sitko, odstawić na 10 minut, odcisnąć z nadmiaru soku. 3. Marchew, cukinię, jajko, zmiażdżony czosnek, posiekaną zieleninę włożyć do miski, dodać mąki. Doprawić pieprzem i solą. 4. Smażyć na niewielkiej ilości oleju z obu stron na rumiano. Podawać z sosem czosnkowym

Kuchnia domowa Ani