pewność, że nie zawiera ona żadnych konserwantów. Domowa kostka rosołowa nada się do wielu zup. Smok poleca np. zupę z botwinki i rzodkiewek , zupę krem z pieczarek , zupę z cukinii i wiele innych pysznych zup kremów. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/04\/kostkarosolowa-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/04\/kostkarosolowa-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads(...)/2020\/04\/kostkarosolowa-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["150g selera,\r","250g marchewki,\r","1 du\u017ca cebula,\r","1 z\u0105bek czosnku,\r","1 pomidor,\r","1 niedu\u017ca cukinia,\r","3 pieczarki i\/lub kilka suszonych grzyb\u00f3w,\r","li\u015b\u0107 laurowy,\r","natka pietruszki,\r","bazylia, lubczyk, tymianek,\r","s\u00f3l, pieprz,\r","30g bia\u0142ego wina lub octu winnego
Bardzo Gruby SmokPyszne i zdrowe kotleciki z kaszy jaglanej i cukinii. Sprawdzą się idealnie na zdrowy obiad! Są lekkie, smaczne i bardzo sycące. Z sosem i dodatkiem np. wędzonego łososia lub ogórków konserwowych to naprawdę raj dla podniebienia. Składniki na 10 kotletów: 150 g kaszy jaglanej 400 cukinii 1 jajko 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 szczypta kurkumy 1 szczypta kuminu(...)ziołami lub klasyczny sos z nutą BBQ. Przygotowanie: Kaszę jaglaną płuczemy 3 razy w zimnej wodzie. Odlewamy "brudną wodę" u dolewamy świeżą. Gotujemy kaszę do miękkości. Odstawiamy do przestudzenia. Cukinię ścieramy na grubych oczkach. Solimy i odstawiamy na 10 min. Następnie odsączamy z nadmiaru wody. Cukinię, kaszę, jajko, bułkę tartą i przyprawy mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. W rękach formujemy
CzarnawisienkaRatatouille- francuski klasyk rodem z Prowansji to rodzaj warzywnego gulaszu, którego kompozycję stanowią kolorowe warzywa lata: pomidory, cukinia, bakłażany i papryka, w różnych kolorach, najczęściej żółta i czerwona. Ratatouille można przygotować poprzedniego dnia, będzie jeszcze lepsza podgrzana następnego dnia. Doprawiona ziołami prowansalskimi, a także pieprzem i świeżym tymiankiem lub rozmarynem, w zależności od upodobań, jest jednym z najczęściej serwowanych latem(...)grubą kostkę. Wszystko zależy od upodobań. Przygotowanie: 20 min. Gotowanie: 1 godz. Porcja dla 4 osób : ● 4 pomidory ● 2 papryki (czerwona i żółta) ● 2 bakłażany ● 4 cukinie ● 2 cebule ● 2 gałązki świeżego tymianku (lub rozmarynu) ● 1 liść laurowy ● zioła prowansalskie ● 1 ząbek czosnku ● oliwa z oliwek ● sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaPyszny domowy ketchup, sos, zależy do czego użyjecie. Ja uwielbiam dodawać do mięs i domowej pizzy! Co nam trzeba? 3 kg cukinii (ok. 6 sztuk) 1 kg cebuli 2 łyżki soli 1 szklanka cukru 1 szklanka octu po 1 łyżce słodkiej papryki i ostrej, pieprzu czarnego 3 słoiczki (200g) koncentratu pomidorowego Robimy! Cukinię myjemy, obieramy, tniemy końcówki i kroimy(...)kawałki. Usuwamy nasiona jeśli są. Przepuszczamy na oczkach jak na placki ziemniaczane- na papkę. Odcedzamy powstałą wodę. Z cebulą robimy to samo i mieszamy z cukinią. Całość podlewamy ciut wodą i gotujemy w dużym garnku. Po pół godzinie dodajemy wszystkie przyprawy i ocet. Gotujemy jeszcze przez ok. 15 minut bez przykrycia. Na sam koniec dajemy koncentraty i jeszcze podduszamy całość
LatosiowydomJeśli jeszcze nie jadłeś cukinii na surowo, polecam przygotowanie do obiadu tej sałatki Smaczna! Soczysta! Prosta w przygotowaniu! Zrobiona z cukinii, marchewki, jabłka i szczypiorku. Sprawdzi się jako dodatek do drugiego dania, do potraw smażonych, pieczonych oraz z grilla. Polecam dodatki do obiadu: ** Buraczki ze śmietaną ** Duszoną białą kapustę ** Sałatę ze śmietaną ** Buraczki z cebulką do obiadu (adsbygoogle(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: młoda cukinia (około 500 g) 2 marchewki 1 jabłko 1-2 łyżki majonezu sól i pieprz opcjonalnie 1-2 łyżki soku z cytryny Cukinię, marchewkę oraz jabłko umyj. Marchewkę i jabłko dodatkowo obierz. Zetrzyj je na dużych oczkach przy pomocy tarki lub malaksera. Przełóż do większej miski, dodaj posiekany szczypiorek, majonez i przyprawy. Opcjonalnie możesz zaostrzyć
Kulinarny S.O.S.MAKARON Z SOSEM Z CUKINII W dzisiejszym poście zapraszam na bardzo pyszny i sycący obiad. W porze gdy cukini i kabaczka jest bardzo dużo - to danie często gości w moim domu. Składniki: ok 25-30 dkg. kiełbasy lub boczku wędzonego 1 cebula 1 większa cukinia/kabaczek paczka makaronu 2-3 łyżeczki ziół prowansalskich lub oregano sól, pieprz olej(...)kostkę, można w ćwierć talarki (jak kto lubi) i dodajemy do lekko podsmażonej kiełbasy lub boczku, mieszamy i podsmażamy, aż do momentu gdy cebula nam się zeszkli. 4. Cukinie lub kabaczka myjemy, obieramy ze skórki (młode okazy nie obieram) i kroimy w półtalarki lub w grubszą kostkę. 5. Gdy cebula już się zeszkli, dodajemy cukinię lub kabaczka i podlewamy wszystko
Kulinarnie z Polką na KresachKotlety z cukinii to moja propozycja na szybki i bezmięsny obiad. Robi się je szybko, a smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Warto skorzystać z tego przepisu, gdy sezon na cukinię trwa. Kotlety z cukinii przepis Jeśli macie The post Kotlety z cukinii appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeLubimy faszerowane warzywa więc znowu coś zmieszałam. Zmieliłam łopatkę i wymieszałam z kaszą bulgur oraz szpinakiem, który miałam zamrożony. Takim pysznym farszem nadziałam cukinie oraz papryki czerwone i białe bo akurat te warzywa miałam pod ręką. Można także użyć bakłażana czy duże pieczarki. Dla każdego coś dobrego. składniki: 2 średnie cukinie 2 papryki czerwone 2 papryki białe farsz(...)łopatka 100 g kaszy bulgur 300 g szpinak, dałam mrożony grubosiekany z własnych zapasów sól, pieprz ser żółty do posypania Przygotować warzywa do faszerowania. Z papryki usunąć gniazda nasienne. Cukinię przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć miękki środek. Cukinię lekko posolić i odłożyć na ściereczkę wydrążoną stroną do dołu. Kasze ugotować i wystudzić. Szpinak wrzucić na patelnię, rozmrozić i odparować
Monia miesza i gotujePasta jajeczna z cukinią i białym serem. 6 jajek ugotowanych na twardo, 250 g sera białego półtłustego, 1 nieduża cukinia – około 200g, pęczek szczypiorku lub garść solanki , 1 ząbek czosnku, kilka plasterków ostrej papryczki, sól, pieprz świeżo zmielony, Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Wymieszać z łyżeczką soli i odstawić na 15 minut. Jajka rozgnieść. Dodać do nich(...)pokruszony ser, odciśniętą cukinię i posiekany szczypiorek lub agretti . Dodać rozgnieciony ząbek czosnku. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną ostrą papryczką. Odstawić w chłodne miejsce na godzinę. zastawa
królestwo garówLazania z dodatkiem warzyw to lazania gdzie płaty makaronu zostały zastąpione cukinią i bakłażanem. Całość smakuje wybornie, jest zdrowsza i mniej kaloryczna, polecam. SKŁADNIK : 2 większe cukinie 1 bakłażan 2 cebule, 2 -3 ząbki czosnku 500 g mięsa mielonego sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka z czubkiem naturalnej jarzynki 2 łyżeczki bazylii(...)przecieru pomidorowego w kartoniku 300 g sera żółtego gouda natka pietruszki ( do smaku ) PRZYGOTOWANIE : Cukinię i bakłażana tniemy na cienkie paski, solimy i odkładamy aż puszczą sok. Na patelni podsmażamy na oleju, cebulę i czosnek. Dodajemy mięso mielone, przyprawy, przecier i podsmażamy ciągle mieszając aż sos się zagotuje. Zakręcamy gaz i odkładamy farsz
Kulinarne Fantazje MarioliSzybki sezonowy lekki obiadek lub kolacja. Jest już kilka przepisów na placuszki z cukinii na blogu, ale takiego akurat jeszcze nie ma. Polecam. Składniki (na 10-15 placuszków): 1 cukinia (300g) 2 marchewki 1-2 ząbki czosnku garść posiekanego koperku lub natki pietruszki 1 jajko 4-5 łyżek mąki sól, pieprz olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Marchew obrać, zetrzeć(...)tarce jarzynowej. 2. Cukinię umyć, odciąć końce i wraz ze skórką zetrzeć na tarce, lekko posolić. Przełożyć na sitko, odstawić na 10 minut, odcisnąć z nadmiaru soku. 3. Marchew, cukinię, jajko, zmiażdżony czosnek, posiekaną zieleninę włożyć do miski, dodać mąki. Doprawić pieprzem i solą. 4. Smażyć na niewielkiej ilości oleju z obu stron na rumiano. Podawać z sosem czosnkowym
Kuchnia domowa AniDziś zapraszam Was na szybką, smaczna i bardzo prostą zupę z cukinii z fasolą. Ja poszłam na łatwiznę i użyłam fasoli z puszki, a Wy zróbcie jak wam pasuje. Polecam:) Składniki : 1,5 L bulionu 2 cukinie 2 puszki drobnej fasoli 1/2 puszki zielonego groszku 1-2 marchewki 1 cebula 150 ml śmietany 12% masło natka(...)pietruszki sól, pieprz Wykonanie: Cebulę pokroić w półksiężyce, a marchewkę i cukinię w kostkę. W garnku rozgrzać tłuszcz i zeszklić cebulę, dodać marchewkę, chwilę przesmażyć i dorzucić cukinię. Dusić całość przez 5 minut. Następnie zalać bulionem, zagotować i gotować przez 10 minut. Na koniec dodać fasolę oraz zielony groszek . Śmietanę zahartować, wlać
magiczna kuchnia KasiDelikatne ciasto drożdżowe na oliwie z oliwek przygotowałam, do którego pieprz marynowany i kapary dodałam. Żeby było jeszcze smaczniej i zdrowo z rukolą i cukinią całość połączyłam, a na wierzch ciasta, ser w kostkach z ziołami śródziemnomorskimi dołożyłam. Chwilę poczekałam, potem w piekarniku wypiekałam. Chlebki wyszły delikatne, z wierchu chrupiące, w smaku idealne, pięknie pachnące. Możne je same zajadać(...)wody, ½ łyżeczki cukru, 20 g świeżych drożdży, 80 ml Oliwy z oliwek Gallo Classico, 1 plaska łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego, 1 łyżka kapary, 50 g rukoli, 150 g cukinii, ok. 80 g sałatkowego sera typu greckiego w kostkach z ziołami śródziemnomorskimi bez zalewy. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy z wodzie z dodatkiem cukru, dodajemy jajka, 100 g mąki i całość dokładnie
Moniki SmakołykiWarzywa u mnie na co dzień w kuchni królują i ważne miejsce w jadłospisie zajmują. Pomidory, cukinię, cebulę na różne sposoby przygotowuję i przepyszne dania z nich czaruję. Leczo to danie, które kojarzy mi się u babci z wakacjami, a wraz z nimi z cudownymi smaków wspomnieniami. Warzywa te na oliwie z oliwek podusiłam, podobny do lecza smak wydobyłam, doprawiłam(...)bakłażany, po ½ kolorowych papryk (żółta, zielona, czerwona), 1 cebula żółta, 1 cebula czosnkowa, 300 g pomidorków koktajlowych, 300 g pomidorów dużych, 10 pomidorów suszonych z zalewy, 1 niewielka cukinia ok. 350 g, Oliwa z oliwek Gallo Classico ok. 6 łyżek, duża szczypta cukru, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ½ łyżeczki papryki wędzonej, 3 cebule dymi ze szczypiorkiem
Moniki Smakołyki