cukinia - 18701 przepisów (strona:290/1247)

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, cukinią, pomidorami i serem feta 55

Makaron, cukinia, suszone pomidory, pomidory z puszki, ser feta, świeża bazylia, przyprawy i zioła. Do tego również kurczak ze względu na męża, choć przyznam, że śmiało można go pominąć. Całość tworzy przepyszne danie, które polecam na te gorące, letnie dni. Nie potrafiłam oddać zdjęciem tego fantastycznego smaku potrawy. Gorąco polecam. SKŁADNIKI 400 g makaronu fusilli (u mnie pełnoziarnisty(...)piersi z kurczaka 1 mały słoik suszonych pomidorów w oleju 1 duża cukinia 1 puszka krojonych pomidorów 3 duże ząbki czosnku 150 g sera feta opcjonalnie 1-2 łyżki śmietany (18% lub 30%) opcjonalnie garść świeżej bazylii sól, świeżo mielony pieprz, zioła prowansalskie, oregano, szczypta chili WYKONANIE Cukinię obrać, pokroić w niewielką kostkę i przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego. Mięso

Passions hobbies life
Zupa krem z bobu 41

Zupa krem z bobu z dodatkiem cukinii i ziemniaków to doskonała, kremowa i subtelna w smaku zupa. Podałam ją z posiekanym bobem i zrumienionym boczkiem, który nadaje chrupkości. Można też udekorować ją grzankami usmażonymi na maśle, kwestia gustu. Polecam zupkę, szczególnie teraz w sezonie bobowym Składniki: 3 szklanki ugotowanego i obranego bobu 1 malutka cukinia (1,5 szklanki pokrojonej(...)łyżka masła sól pieprz Dodatkowo: posiekany bób pokrojony i zrumieniony boczek Przygotowanie: Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i masło, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię i posiekany czosnek. Chwilę podsmażać. Do garnka wlać bulion i dodać zawartość patelni oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości warzyw (około 15 minut). Następnie wrzucić bób

Oryginalny smak
Curry z krewetkami i cukinią 62

Składniki: 400 g krewetek 1 średnia cukinia 1 puszka krojonych pomidorów z puszki 1 papryczka chilli 1 puszka mleczka kokosowego 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki curry 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego listki bazylii 3 łyżki oleju sól ryż Sposób wykonania: Krewetki rozmrażamy, czyścimy i mieszamy z sosem sojowym. Na patelni rozgrzewamy olej(...)dodajemy pokrojoną w średnią kostkę cukinię. Smażymy ją ze wszystkich stron. Pomidory z puszki miksujemy razem z czosnkiem. Cukinię wykładamy do oddzielnej miski a na patelnie po smażeniu wsypujemy curry. Przez minutę podgrzewamy i dodajemy mleczko kokosowe, przecier pomidorowy oraz zmiksowane pomidory. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy krewetki razem z sosem sojowym, cukinię, sos rybny, poszatkowaną papryczkę chilli (bez pestek). Doprawiamy

Qchnia po prostu
SAŁATKA Z ZIELONYCH SZPARAGÓW, CUKINII, TRUSKAWEK I AWOKADO 49

Kolorowa, zdrowa i lekka sałatka z udziałem zielonych szparagów, cukinii, truskawek, awokado i brokuła, doprawiona słodko-słonym winegretem z dodatkiem soku z pomarańczy, oliwy z oliwek i syropu klonowego- to moja propozycja dla osób lubiących zdrową żywność oraz kuchnię roślinną. Korzystajcie z końca sezonu na szparagi, by ją przygotować! Przygotowanie: 25 min.   Gotowanie: 3 min.   Porcja(...)osób :   ● 250 g zielonych szparagów   ● 200 g truskawek   ● 2 awokado   ● 1 mała cukinia   ● kilka różyczek brokuła   ● 2 łyżki soku z cytryny   ● 3 łyżki soku z pomarańczy   ● 8 łyżek oliwy z oliwek   ● 1 łyżeczka musztardy   ● 2 łyżki syropu klonowego (lub 1 łyżeczka miodu)   ● kilka listków świeżej mięty   ● sól

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Placki z cukinii z pieczarkami 53

Pyszne placuszki z cukinii z dodatkiem pieczarek - fajny dodatek do mięsnego obiadu lub jako przekąska z dipem jogurtowym / ziołowym. Składniki: 2 średniej wielkości cukinie, 250 g pieczarek, 2 jajka, 5 łyżek mąki pszennej, sól, pieprz olej Przygotowanie: Cukinię myjemy, odcinamy końcówki, ścieramy na grubych oczkach. Posypujemy łyżeczką soli, odstawiamy, aby puściła wodę, którą odsączamy. Pieczarki ścieramy na małych oczkach, podsmażamy(...)bardzo niewielkiej (a najlepiej bez) ilości oleju przez 3-4 minut, aby odparował nadmiar wody. Do cukinii dodajemy pieczarki, jajka, mąkę, szczyptę pieprzu. Wszystko razem mieszamy. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu na bardzo rozgrzanej patelni, nakładając po około łyżce na placek. Smażymy na średnim ogniu na rumiano z obu stron

Lena Gotuje
CUKINIE NADZIEWANE KASZĄ, WARZYWAMI I KURCZAKIEM + FILMIK 49

Pyszne cukinie nadziewane kaszą, kurczakiem i warzywami. Bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu. Polecam na niecodzienny obiad :)  SKŁADNIKI :  3-4 młode cukinie  1 woreczek dowolnej kaszy ( u mnie smakowa z suszonymi pomidorami )  1 pierś z kurczaka sól, czosnek suszony, słodka papryka do smaku 3-4 duże pieczarki 1 duża cebula tymianek, pieprz tylko do smaku(...)PRZYGOTOWANIE :  Umyte, młode cukinie przecinamy wzdłuż, środek należy wydrążyć.  Kaszę wcześniej należy ugotować. Pieczarki, cebulę, pierś z kurczaka i środki z cukini kroimy w kostkę.  Na patelni na oleju podsmażamy przyprawioną pierś z kurczaka, następnie dodajemy całe warzywa i gotujemy do miękkości. Wszystko przyprawiamy do smaku, następnie dodajemy kaszę i podsmażając mieszamy. Farsz zdejmujemy z ognia

Kulinarne Fantazje Marioli
SAŁATKA Z CUKINII Z TRUSKAWKAMI I ORZECHAMI WŁOSKIMI 53

Efektowna, prosta w przygotowaniu wegańska sałatka o subtelnym smaku, którą polecam Wam na słoneczne dni. Truskawki doskonale komponują się z cukinią, a tej słodko-słonej kolorowej i orzeźwiającej kompozycji idealnie dopełniają kapary i orzechy włoskie, oraz delikatny winegret z dodatkiem syropu z agawy i mięty. To idealna sałatka na wiosnę i lato. Przygotowanie: 25 min. Porcja dla 4 osób(...)cukinii bio ● 400 g truskawek ● 100 g wyłuskanych orzechów włoskich ● 20 g marynowanych kaparów ● 1 ½  cytryny bio ● 1 szalotka ● 4 gałązki mięty ● 4 łyżki oliwy z oliwek ● 1 łyżka syropu z agawy ● 1 łyżeczka musztardy ● sól, pieprz   Przygotowanie: Cukinię zetrzyj, bez obierania, na tarce w cienkie plastry, lub pokrój na makaron przy pomocy spiralizera. Wurzć na 3 minuty

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Kotleciki z cukinii w sosie pomidorowym 57

Kotleciki z cukinii - grillowane, podane w sosie pomidorowym z pieczarkami. Pyszna bez mięsna, wege propozycja na pyszny obiad. Składniki: 3 cukinie około 800g, 5 dużych pieczarek ok 250 g, duża cebula, 2 jajka, 3 łyżki bułki tartej, puszka pomidorów krojonych - 400g, 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego, łyżeczka oregano, łyżeczka słodkiej papryki, szczypta czosnku w proszku (lub mały ząbek świeżego), sól(...)pieprz, łyżka oliwy, 50 ml wody Przygotowanie: Cukinie myjemy, ścieramy na drobnych oczkach, dodajemy łyżkę soli, mieszamy. Zostawiamy na 30 minut w tym czasie cukinia puści wodę, którą należy odsączyć. Dodajemy jajka, bułkę tartą, pół cebuli bardzo drobno pokrojonej, szczyptę pieprzu. Mieszamy za pomocą łyżki, ciasto będzie dość luźne. Na patelnię grillową lub grilla elektrycznego wykładamy po łyżce masy formując

Lena Gotuje
Pulpety z mintaja w sosie pomidorowo-cukiniowym 46

rtęci, jest więc lepszym wyborem dla dzieci czy kobiet w ciąży. Pulpety z mintaja w sosie pomidorowo-cukiniowym - przepis na 4 porcje Do przygotowania pulpetów będą Ci potrzebne: 300g cukinii, 600g filetów z mintaja, 700g passaty pomidorowej, 7 łyżek mąki ziemniaczanej, 5 łyżek posiekanego koperku, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1/2 łyżeczki kuminu, sól i pieprz do smaku. 1. Rybę(...)zmiel, dopraw solą i pieprzem. 2. Cukinię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. 3. Połowę cukinii dodaj do masy rybnej razem z 5 łyżkami mąki ziemniaczanej, koperkiem i natką pietruszki. 4. Uformuj klopsiki, obtocz je w pozostałej mące i odłóż na blat. 5. Na głęboką patelnię wlej passatę, dopraw solą, pieprzem i kuminem, dodaje resztę cukinii, po czym zagotuj

Z notatnika dietetyka
Zupa meksykańska Albondigas 51

Zupa meksykańska Albondigas Marchewkę pokroić na ćwierćplasterki, łodygi selera naciowego w paski, cebulę pokroić w kostkę, ziemniaki w grubszą kostkę, a cukinię w ćwierćplasterki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, włożyć marchewkę, cebulę oraz seler naciowy i podsmażać, aż delikatnie zmiękną, następnie zestawić z ognia. Do garnka wlać bulion, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, włożyć delikatnie klopsiki, ostrożnie zamieszać(...)podsmażone warzywa, dodać kminek mielony, suszone oregano, pieprz czarny mielony, sól, przykryć i na delikatnym ogniu gotować 10 min. W tym czasie na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, włożyć cukinię i podsmażyć ją. Marchewkę pokroić na ćwierćplasterki, łodygi selera naciowego w paski, cebulę pokroić w kostkę, ziemniaki w grubszą kostkę, a cukinię w ćwierćplasterki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju

ememe kitchen