Składniki: 500 g ziemniaków 1 bakłażan 3 małe cukinie (około 500 g) 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 duże pomidory 4 łyżki oliwy z oliwek gałązki świeżego oregano sól, pieprz 200 g sera feta Sposób wykonania: Żaroodporne naczynie o wymiarach ok. 20x30cm smarujemy oliwą z oliwek. Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Następnie dno naczynia wykładamy obranymi i pokrojonymi(...)plasterki ziemniakami. Na nich układamy kilka plasterków czosnku, prószymy solą, pieprzem, świeżymi listkami oregano i skrapiamy oliwą z oliwek. Na warstwie ziemniaczanej układamy warstwę z połowy ilości cukinii pokrojonych w plasterki. Na cukinie wykładamy pokrojonego w plastry bakłażana. Posypujemy je plasterkami czosnku i listkami oregano, solimy, pieprzymy i skrapiamy oliwą z oliwek. Na bakłażanie układamy pozostałe plasterki cukinii, pokrojoną
Qchnia po prostudzisiejszy piątkowy wieczór polecę Ci pizzę na przepysznym mięciutkim cieście z chrupiącym i rumianym spodem. Jako, że mamy sezon na cukinię, a ja wprost uwielbiam to wdzięczne warzywo, to nie mogło jej zabraknąć na mojej wakacyjnej pizzy. A ciasto jest w 100% orkiszowe, samo zdrowie! :) Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy(...)pizzę orkiszowe włoskie od Naturalnie Zdrowe + 1 łyżka dodatkowo 15 g. świeżych drożdży 140 ml. lekko ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka oliwy z oliwek Dodatkowo: 1/2 niedużej cukinii 2 pomidory 6 plastrów szynki parmeńskiej 3 łyżki śmietanki 30% 40 g. sera grana padano kilka gałązek tymianku pieprz, sól Drożdże rozmieszaj dokładnie w wodzie z cukrem i 1 łyżką
Delicious Placepołączenia smakowe. Ta wersja szakszuki bardzo mi posmakowała. A jak będzie z Wami? Dajcie koniecznie znać po jej konsumpcji! :) Spróbujcie też pysznej: SZAKSZUKI Z BAKŁAŻANEM Składniki (2porcje): 400 g. cukinii 1 cebula 2 ząbki czosnku 60 g. sera dojrzewającego koziego twardego 2 łyżki kukurydzy z puszki 2-3 jajka 150 ml. wody 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej(...)papryki 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Cukinię pokrój w małą kostkę, razem ze skórką. Cebulę posiekaną z kostkę szklij na oleju 2 minuty. Dodaj plasterki czosnku i smaż jeszcze minutę. Wrzuć cukinię i posól, smaż przez 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodaj wędzoną paprykę oraz kmin dobrze rozgnieciony w moździerzu
Delicious Placektórzy mają niewiele czasu na siedzenie w kuchni, a jednak chcą od czasu do czasu zaskoczyć swoich domowników czymś domowym i pysznym Składniki (tradycyjna keksówka; 10 porcji): 1 cukinia (około 350g), 2 jajka, 1 szklanka otrębów owsianych, 4 plasterki zółtego sera, 4 plasterki wędliny z indyka, mały pęczek natki pietruszki, szczypta soli, pieprzu i suszonego tymianku, odrobina masła i kaszy(...)manny do oprószenia foremki. Sposób przygotowania Najpierw cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie plasterki sera i wędliny pokrój w kostkę i dodaj do startej cukinii. Później dodaj także posiekaną natkę pietruszki, jajka i otręby owsiane. Całość dopraw szczyptą soli, pieprzem i suszonym tymiankiem. Dokładnie wymieszaj. Na koniec ciasto przelej do wysmarowanej masłem i oprószonej kaszą manną keksówki. Piecz
Natka PietruszkiPokażę jak wykorzystać cukinię do ciasta. Mam w piwnicy kilka słoiczków cukinii a'la ananas ( KLIK ). Świetnie nadaje się do deserów i ciast, zobaczcie sami. Składniki: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka kakao kakao cynamon (opcjonalnie) 1 słoik marynowanej na słodko cukinii KLIK Sposób wykonania(...)Dodać przesianą mąkę z sodą oczyszczoną, powoli miksować, a potem wlać olej i dodać kakao i cynamon. 2. Ciasto wylać do szerszej keksówki, na wierzch ułożyć odsączoną z zalewy cukinię. 3. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 30-40 minut do suchego patyczka. 4. Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Kuchnia domowa Aniporcje (po 2 burgery każda), jedna to ok. 332kcal, B: 26,4g, T: 12,4g, W: 28,2g. Składniki na burgery: – 400g mięsa mielonego z piersi indyka – 1 mniejsza cukinia – 1 cebula – 2 łyżki oliwy – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki – 2 ząbki czosnku – 1 łyżeczka oregano – ⅓ łyżeczki kminu rzymskiego Składniki na sałatkę: – 100g kaszy jaglanej – 2 pomidory – 30g sera feta(...)ugotowaną kaszę, pokrojone pomidory, pokruszoną fetę, oliwę oraz sok z cytryny, delikatnie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z listkami mięty. BURGERY : Na tarce o dużych oczkach ścieramy cukinię, odsączamy. Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy do zeszklenia na 1 łyżce oliwy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano i kmin, podsmażamy przez chwilę, by zioła się nie przypaliły. Cukinię dorzucamy
Be Fit Be StrongOszukana tarta - bo bez kruchego ciasta a w wersji fit:) Polecam na zdrowy obiad. 400g mięsa mielonego z piersi kurczaka lub indyka 1kg cukinii 2 cebule 3 jajka 1 pęczek koperku 150g tartej mozzarelli 4 czubate łyżki bułki tartej sól, pieprz, czosnek granulowany 1. Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki, posypujemy łyżeczką soli(...)mieszamy. Zostawiamy na 20 minut, po czym odciskamy cukinię z nadmiaru wody. Cebulę i koperek drobno siekamy. 2. Cukinię mieszamy z mięsem mielonym, cebulą, koperkiem, jajkami, serem, bułką tartą, odrobiną soli, pieprzem i czosnkiem. Zagniatamy do dokładnego połączenia składników. Masę wykładamy do formy na tartę. 3. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 50 minut. Można podać z sosem czosnkowym
Szefowa kuchnipieczarkami Dziś zapraszam na pyszne leczo z kurczakiem i pieczarkami . To troszkę inna wersja bardzo lubianego dania, równie smaczna i prosta w przygotowaniu. Leczo z piersią kurczaka i cukinią jest pełne warzyw i aromatycznych przypraw. Tym razem dodałam do niego również kukurydzę, która nadaje całości słodyczy i odrobiny chrupkości. Przy okazji, czy wiecie, że kukurydzę z puszki można mrozić? Bardzo(...)będzie smaczna rozmrożona i zimna, ale nada się idealnie do wszelkich dań na ciepło, na przykład gulaszu, zapiekanek, tostów, zup, a nawet do pizzy :) Leczo z kurczakiem i cukinią wspaniale smakuje z pieczywem, ale możecie też podać do niego ryż, kaszę lub makaron. Taki sos wspaniale smakowałby też na dużym placku ziemniaczanym w stylu placka po zbójnicku / węgiersku. Polecam, smacznego
Lekcje w kuchniTradycyjne leczo z kiełbasą, cukinią, papryką i pieczarkami. Czas wykonania: 40 min Ilość porcji: 6 Składniki: 3 sztuki kiełbasy śląskiej 400 g cukinii 3 małe papryki (czerwona, zielona i żółta) 300 g pieczarek 1 cebula puszka pomidorów (420 g) 2 łyżeczki masła 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie) 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki tymianku Przygotowanie(...)patelni podsmażyć na łyżce masła kiełbasę i cebulę. W garnku rozpuścić łyżeczkę masła, wrzucić pokrojone w kawałki pieczarki i poddusić około 10 minut. Pokroić cukinię i papryki w kawałki i dodać do pieczarek – dusić kolejne 10 minut. Następnie dodać podsmażoną kiełbasę z cebulą, pomidory z puszki – całość wymieszać. Gotować na małym ogniu przez 5 minut i na koniec doprawić
KuchniaWeDwoje.plprzepis, ale my lubimy. Może nie często, ale od czasu do czasu gości na naszym stole. Tak więc zapraszam po przepis na wątróbkę z bakłażanem, cukinią i pomidorem. Składniki: 500 g wątróbki drobiowej 1 cukinia 1 bakłażan 2 pomidory 6-8 pieczarek 1 cebula 2 łyżki posiekanego szczypiorku masło do smażenia mąka pszenna majeranek sól, pieprz(...)Wykonanie: Cukinię i bakłażan kroję na mniejsze paski. Pomidor w ósemki, pieczarki w plasterki, a cebulę w półplasterki. Szczypiorek siekam. Na patelni podsmażam cebulę, dodaję pieczarki smażyć przez 5 minut. Następnie dodaję bakłażan, cukinię i smażę przez kolejne 5 minut. Po tym czasie wrzucam pomidory, doprawiam do smaku solą i pieprzem i podsmażam całość do momentu, aż warzywa będą miękkie
magiczna kuchnia Kasibogato”. Składniki (na 2 porcje) 150g tofu 2 marchewki 60g ryżu 6 pomidorków koktajlowych 5 łyżek sosu sojowego 2 ząbki czosnku 1/2 pęczku szczypiorku 1/2 niedużej cukinii oliwa z oliwek Miska buddy – przepis Zaczynamy od ugotowanie ryżu. Możecie użyć dowolnego białego, brązowego, jaśminowego. Po prostu taki jaki lubicie. W tym czasie na patelni na odrobinie oliwy podsmażamy cukinię(...)cukinia będzie podsmażona, na patelnie dodajemy znów oliwę i pokrojone w kostkę tofu. Smażymy aż będzie rumiane. Następnie na patelnię dodajemy pokrojony w plasterki czosnek oraz posiekany szczypiorek. Podsmażamy całość przez chwilę i dodajemy sos sojowy. Marchewkę obieramy i przy pomocy obieraczki robimy robimy z niej wstążki. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Do miski wkładamy ryż, następnie podsmażone tofu, pomidorki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przemycenie dodatkowej porcji warzyw w posiłku. Po trzecie - są po prostu pyszne 😉 Mielone z brokułu z batatami - przepis na 6 porcji Do przygotowania kotletów będziesz potrzebować: 500g brokułu, 400g cukinii, 2 jajka, szklankę jarmużu, por, 50g sera feta, łyżeczkę oleju rzepakowego, pół łyżeczki zielonej czubrycy, pół łyżeczki bazylii, sól i pieprz do smaku, 6 batatów. 1. Brokuł podziel na różyczki(...)Pora drobno posiekaj. 3. Na patelni rozgrzej olej, przesmaż pora i przestudź. 4. Różyczki brokułu wrzucaj partiami do malaksera, dodaj jarmuż i dokładnie rozdrobnij. 5. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 6. Do miski wsyp brokuł z jarmużem, dodaj cukinię, przesmażonego pora, jajka i pokruszoną fetę, dopraw bazylią, czubrycą i solą. 7. Zawartość miski wymieszaj i wyrób ręką
Z notatnika dietetykadzisiaj przepis na cukiniowe ciasto matcha. Ciasto cukiniowe piekę bardzo często, ponieważ lubię, kiedy ciasto jest wilgotne, a takie właśnie jest ciasto po dodaniu cukinii. Ciasto matcha pięknie pachnie herbatą. Jeśli jeszcze nie piekliście z matcha to polecam ten przepis. Na pewno zaskoczycie rodzinę tym ciastem po jest nietypowe ale bardzo smaczne i aromatyczne. To ciasto do złudzenia przypomina obojętnie(...)Ukręciłam również pyszny krem na bazie masła i serka oraz białej czekolady. Na Wielkanoc ciasto matcha swobodnie zastąpi tort, bo samo wygląda jak wielkanocny tort, prawda! Ciasto matcha z cukinią Składniki: 100 g masła 2 jajka, duże 250 g trzcinowego cukru 2 łyżki soku i otarta skórka z cytryny 200 g pszennej mąki tortowej 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu lub nasiona
codojedzeniaPlacuszki ryżowo-cukiniowe to kolejny dowód na to, że najlepsze przepisy wychodzą przypadkiem. Otóż, zostało mi trochę ugotowanego ryżu więc postanowiłam poeksperymentować i dodać do niego cukinię i kilka innych dodatków. Wyszło naprawdę fajne danie! Te placuszki są chrupiące i bardzo smaczne. Polecam także najmłodszych, bo mój 10-miesięczny Antoś chętnie się nimi zajadał. Placuszki mogą stanowić fajny dodatek(...)ryż (produkt o wysokim IG), to ich ostateczny ładunek glikemiczny jest niski Zatem spokojnie mogą się nimi zajadać także osoby z insulinoopornością . Składniki (16 sztuk): 100g ryżu basmati, 1 cukinia, 2 jajka, łyżka posiekanej natki pietruszki, szczypta soli, pieprzu, suszonego tymianku i bazylii. Sposób przygotowania Najpierw gotujemy ryż według przepisu z opakowania. Jeśli mamy już ugotowany, to przechodzimy do kolejnej
Natka Pietruszkiłyżeczki suszonego tymianku 1/4 łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 2 cebule średniej wielkości 3 pomidory średniej wielkości 1 bakłażan o długości około 20 cm 1 cukinia o długości około 25-30 cm 1 marchewka duża *Ja użyłam 700 ml przecieru pomidorowo – paprykowego z tego przepisu . Możecie też upiec 2-3 duże papryki w piekarniku rozgrzanym(...)skóry, wydrążyć gniazda, usunąć nasionka. Zmielić blenderem. Przecier i passatę umieścić w misce, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać przyprawy, wymieszać. Sos przelać do naczynia żaroodpornego, wyrównać. Warzywa umyć, cukinię, pomidory, cebule, marchew pokroić na pół centymetrowe plasterki, bakłażan pokroić na pół centymetrowe półplasterki. Warzywa ułożyć na sosie, naprzemiennie, plaster cukinii, plaster pomidora, półplasterek bakłażana, plaster cebuli, plaster marchewki
moj przepis na