cukinia - 18701 przepisów (strona:306/1247)

Cukinia faszerowana kuskusem i orzechami 83

Składniki: (4 porcje) 2 cukinie ( każda o dł. około 25 cm.) 3/4 szkl. kaszy kuskus 1 łyżeczka masła duża garść łuskanych orzechów ziemnych (niesolonych) duża garść pestek dyni 5-6 szt. suszonych pomidorów z oleju 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów spora garść startego drobno sera długodojrzewającego (np. Dziugas) listki świeżej bazylii, oregano i cząbru sól i pieprz do smaku(...)Cukinie przekrój wzdłuż na pół i wydrąż środek. Kuskus przygotuj wg. instrukcji na opakowaniu. Do jeszcze ciepłego dodaj masło i wymieszaj aby się rozpuściło. Wystudź. Orzechy lekko posiekaj nożem. Wrzuć na rozgrzaną suchą patelnię razem z pestkami dyni i ładnie je zrumień (uważaj, aby nie przypalić). Dodaj do kuskusu. Suszone pomidory pokrój w paseczki. Dodaj do kaszy razem z serem

Delicious Place
Sałatka z makaronem soba 112

tego kraju.  Jest to cienki makaron pszenno-żytni, doskonały zarówno do dań na ciepło jak i na zimno. U mnie w formie sałatki z tuńczykiem, rukolą i cukinią. Dodatkowo wszystko polane dressingiem na bazie sosu sojowego i posypane prażonym sezamem.  Przepyszna i lekka sałatka, do której bardzo często powracam. Polecam wypróbować.  Składniki (3 porcje): 80 g makaronu(...)soba Puszka tuńczyka w sosie własnym Pół cukinii lub 1 mała 1/3 opakowania świeżej rukoli 3 łyżki sezamu Sos: 2 łyżki oliwy 1,5 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka octu balsamicznego Wykonanie: Sezam podprażyć na suchej patelni do lekkiego zarumienienia. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić i przelać zimną wodą. Rukolę umyć i wsypać do miski. Cukinię dokładnie umyć

Healthy food explorer
Kotleciki z indyka i kaszy owsianej 113

pudełeczka i zjeść np. w pracy. Do tego szybka sałatka lub surówka i obiad albo kolacja gotowe. Ja podałam kotleciki z pyszną i chrupiącą surówką zrobioną ze świeżej cukinii, marchewki i szyczpiorku. Składniki (ok. 8 kotlecików): ok. 350 g mielonego mięsa z indyka woreczek kaszy owsianej lub ryżu  kilka sztuk pieczarek 1 średnia cebula 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)łyżeczka oregano (lub innych ulubionych ziół) sól, pieprz 1 duże jajko 3-4 łyżki otrębów olej kokosowy do smażenia Surówka: 2 marchewki cukinia 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka majonezu light lub gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz szczypiorek Wykonanie: Kaszę lub ryż ugotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu i zostawić do przestygnięcia. Cebulę i pieczarki

Healthy food explorer
Brownie z cukinii 140

Dziś przepis na pyszne brownie, idealne na weekend. Bardzo czekoladowe i wilgotne, a do tego zdrowe - bez cukru, z dodatkiem świeżej cukinii i zrobione z mąki pełnoziarnistej i owsianej. Można zdecydować się tylko na jedną, choć z samej owsianej może wyjść dość niskie i zbite.  Cukinia nie jest wyczuwalna w cieście i jak widać na zdjęcia również w środku(...)szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 - 3/4 szklanki ksylitolu  1 jajko 85 g roztopionego masła lub oleju kokosowego 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 2 szklanki drobno startej cukinii Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180ºC. W jednej misce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. W osobnej misce zmiksować jajko z ksylitolem przez około 2-3 minuty. Dodać masło

Healthy food explorer
Proste placuszki z cukinii 117

Pyszne, chrupiące i bardzo proste placuszki z cukinii. Idealne na obiad lub kolacje. Bardzo szybko się je robi, a znikają jeszcze szybciej. Idealne dla wielbicieli cukinii i prostych, lekkich dań. Można je podać np. z sosem czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego albo zjeść na samo. Placuszki dobrze smakują również na zimno, a więc świetnie sprawdzą się też jako posiłek(...)wynos. Składniki (ok. 10 placuszków): 1 bardzo duża cukinia 2 jajka 4 łyżki mąki owsianej koperek olej kokosowy do smażenia sól i pieprz Wykonanie: Cukinię umyć i zetrzeć na tarcę o dużych oczkach. Posolić i odstawić na chwilę, aby puściła sok. Odsączyć, przełożyć do miski, dodać jajka, mąkę, posiekany koperek oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej

Healthy food explorer
Spaghetti z indykiem, cukinią i pieczarkami 129

jaglaną. Na wierzch podałam posiekany szczypiorek, ale można oczywiście dodać np. ulubiony ser  żółty (w końcu to spaghetti! :) Składniki: 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 średnia cukinia ok. 300 g pieczarek ok. 400 g filetu z piersi indyka 400 g passaty pomidorowej 2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki papryki wędzonej szczypta ostrej(...)sól, pieprz ulubiony makaron lub kasza Wykonanie: Indyka pokroić w drobną kostkę i usmażyć na patelni z niewielką ilością oleju. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Pieczarki i cukinię również pokroić w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć czosnek z cebulą na złoty kolor. Wrzucić pieczarki i smażyć przez około 5 minut na średnim ogniu. Dorzucić cukinię

Healthy food explorer
Spaghetti a'la carbonara z tartą cukinią i wędzonym boczkiem 486

złości. Mam nadzieję, że Wam to nie przeszkadza i skorzystacie z przepisu. Na prawdę jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Porcja na 2 osoby Składniki:  170 g cukinii 100 g wędzonego boczku 150 g makaronu spaghetti 50 g tartego parmezanu  sos 2 żółtka 3 łyżko śmietany 30% 1 łyżka serka mascarpone 1 łyżka masła sól i pieprz(...)smaku  Przygotowanie: cukinię należy zetrzeć na tarce i odsączyć ręcznikiem papierowym. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.  Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni mieszając od czasu do czasu, aż stanie się lekko zarumieniony. Następnie dodajemy cukinię lekko doprawiając solą i pierzem i smażymy wszystko ok 3 minut. Odcedzony makaron razem z kilkoma

Niezły Młynek
Cukinia zapiekana Caprese 195

Składniki : • 2 małe cukinie • 1 ząbek czosnku • suszone oregano (+ opcjonalnie świeże) • 1 pomidor • 1 kulka mozzarelli • sól, pieprz, oliwa extra vergine • świeża bazylia Przygotowanie : Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Cukinię przepołowić, łyżeczką wydrążyć nasiona. Cukinię doprawić solą, pieprzem, posmarować startym czosnkiem, oprószyć suszonym oregano i skropić oliwą. Delikatnie podziurkować widelcem miąższ nie uszkadzając skórki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym rozcięciem(...)góry i wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut. Na podpieczonej cukinii ułożyć na przemian pomidora i mozzarellę. Doprawić solą morską, świeżo zmielonym pieprzem, suszonym oregano i opcjonalnie świeżym oregano (można też posypać tartym parmezanem) i wstawić do piekarnika na ok. 13 minut, do czasu aż ser się roztopi. Skropić oliwą i posypać świeżą bazylią

KUCHNIA POLSKA
GOFRY CUKINIOWE Z SALSĄ WARZYWNĄ I FETĄ 162

Już kiedyś pisałam Wam, że co roku w ogródku sadzę dynie i cukinie. Uwielbiam patrzeć jak rosną i jak z małych, niepozornych kwiatów rodzą się tak duże warzywa. Z części przygotowuję przetwory ( sałatki do słoików, konfitury ), a część wykorzystuję do ciast, zapiekanek i placków! Zainspirowana konkursem MPM z cukinii przygotowałam przepyszne jak się później okazało gofry . Chrupiące, delikatne i niezwykle(...)dodatkiem cebulki, czosnku i żółtego sera. Świetnym pomysłem okazało się podanie ich z warzywną salsą pomidorowo-ogórkową i moją ukochaną fetą. Strzał w 10! Polecam! Spróbujcie! #mpm #właczgoscinnosc SKŁADNIKI: * cukinia – 1 średnia sztuka ( po starciu i odsączeniu ok. 250 g ) * cebula biała – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * jajko – 1 szt * mąka pszenna – 3-4 łyżki

Ostra na Słodko
Fasola z cukinią w śmietanie 142

Kolejny przepis na wykorzystanie cukinii.  Danie jest szybkie do zrobienia, a do tego  bardzo syte i smaczne.  Całość podałam z  ryżem.  Polecam :) A tu zapraszam na  Kuskus z warzywami Składniki: 2 puszki białej fasoli 2 marchewki 2 cukinie 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 150 ml śmietany 12% pół pęczka szczypiorku szczypiorek majeranek sól(...)pieprz Wykonanie: Cebulę, marchewkę obrać. Cebulę pokroić w półksiężyce, a marchew i cukinię w półplasterki. W garnku rozgrzać tłuszcz, wrzucic marchewkę i cebulę razem podsmażyć. Następnie dodać cukinię oraz posiekany czosnek, smażyć 3 minuty. Dodać fasolę z całą zawartością puszki, doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprze, zagotować. Śmietanę zahartować, wlać do garnka, wymieszać i zagotować. W razie potrzeby doprawić

magiczna kuchnia Kasi
Placuszki ze skórek bobu i sera halloumi 143

witaminy i substancje pomagające np. oczyszczać nasze jelita. Człowiek uczy się przez całe życie, więc teraz skórki po bobie zostawiam i przygotowuję z nich np. takie placuszki. Wzbogacone cukinią, suszonymi pomidorami i sporą ilością sera halloumi są naprawdę smaczne. Polecam na lunch, kolację lub piknik- ja podałam z delikatnym sosem czosnkowo-koperkowym i pomidorkami. Składniki na ok 15 placuszków(...)gramów skórek po bobie 80 gramów cukinii, startej na grubych oczkach 1 jajko 4 łyżki mąki 2 łyżki okruchów chleba 5-6 suszonych pomidorów z zalewy 70-80 gramów sera halloumi, startego na tarce o grubych oczkach 4 łyżki natki pietruszki 1 łyżka szczypiorku 1 łyżka świeżych liści bazylii, posiekanych 1 łyżka koperku 1 ząbek czosnku sól, pieprz oliwa

olalacooking
Chlebek cukiniowy na słodko z olejem i z pestkami dyni 84

masłem i odrobiną dżemu, ale ja uwielbiam go podjadać bez jakichkolwiek dodatków. Smakuje naprawdę rewelacyjnie! Jest delikatnie słodki i odrobinę wilgotny, a chrupiąca skórka niesamowicie kusi. Przyznam, że cukinia nie jest wyczuwalna i moi znajomi zawsze myślą, że to zwykle, mniej słodkie ciasto. Taki chlebek można przygotować na mnóstwo sposobów i tym samym każdorazowo nadać mu innego smaku. U mnie(...)olej z pestek dyni, który baaardzo lubię. Całość wyszła obłędna! Polecam. (U mnie forma o wymiarach około 9,5 x 27,5 cm, ale może być większa) 300g cukinii 200 ml oleju z pestek dyni (może być inny lub roztopione masło) 200g cukru 2 jajka 400g mąki pszennej/orkiszowej 50-80g pestek dyni 1 łyżeczka sody oczyszczonej  1 szczypta

Di gotuje
Ketchup z cukinii 866

zasadzie to eksperyment, ale całkiem udany Smaczny ketchup – ciut inny niż ten który spożywamy na co dzień. Składniki: 2 duże cukinie 2 cebule 1/2 łyżeczki soli 1 1/2 szkl cukru 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostej 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 1/2 szkl. passaty 1/2 szkl octu 10% Cukinię obrać, wyjąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych(...)oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. Posolić cukinię z cebulą, zostawić na całą noc. Rano odcisnąć wodę. Dodać cukier i gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gotować 20 minut. Dodać paprykę słodka i ostrą, koncentrat, passatę, ocet i gotować przez 15 minut. Zblendować i wkładać do słoiczków. Szczelnie zamknąć i obrócić do góry dnem. Nie trzeba pasteryzować. Artykuł

MojaQchnia.pl