cukinia - 18701 przepisów (strona:259/1247)

Ciabatta z mortadellą i cukinią 106

lubicie kanapki? Co powiecie na włoską kolację? Bazą jest ciabatta posmarowaną fetą, z mortadellą prosto z Italii, paskami cukinii i listkami bazylii. Niebo w gębie! Wypasiona kanapka w sam raz na meczowe emocje, których nie brakuje.  Ciabatta z mortadellą i cukinią / 1 porcja Składniki: 1/3 chleba ciabatta lub 1 bułka ciabatta 2 plastry włoskiej mortadelli 1 plaster(...)fety dobrej jakości 3 paski małej cukinii (wstążki) kilka listków świeżej bazylii 2 łyżki startego grana padano lub parmezanu oliwa z oliwek do skropienia Przygotowanie: Ciabattę przekrawamy na pół. Jedną połówkę smarujemy fetą. Układamy plasterki włoskiej mortadelli. Na wierzchu rozkładamy wstążki z cukinii i listki bazylii. Całość delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy parmezanem lub grana padano. Przykrywamy drugą

Moja smaczna kuchnia
CUKINIA ZAPIEKANA Z FARSZEM A'LA GYROS 149

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki: 2 średniej wielkości cukinie, ugotowane mięso z zupy - u mnie 2 pałeczki kurczaka, 2 większe korniszony z dodatkiem chili (mogą być również zwykłe), nieduża cebula, łyżka oleju, 2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros, sól (opcjonalnie), opakowanie mozzarelli, łyżka posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki startego sera(...)żółtego, słodka papryka. Przygotowanie: Cukinie przekrawam wzdłuż na pół, wydrążam środek. Mięso obieram ze skóry, kroję na mniejsze kawałki. Cebulę siekam, ogórki kroję w drobną kostkę. Na oleju podsmażam mięso z cebulą i ogórkiem - około 5 minut. Następnie dodaję połowę wydrążonej cukinii i przyprę gyros, ewentualnie sól. Smażę razem, co jakiś czas mieszając do momentu wyparowania wody. Mozzarellę kroję

JejKuchnia
Grzanki z cukinią i fetą 110

Lubię proste, ale konkretne w smaku kolacje. Tym razem zrobiłam ciabattę w postaci grzanek, z oliwą z oliwek, cukinią i grecką fetą. To idealna przekąska na mecz. Ciekawa jestem, czy Wy także lubicie takie smaki?  Koniecznie zobaczcie, jakie przekąski na mecz przygotowałam dla Was! Jest w czym wybierać! Wśród przepisów tradycyjne małosolne z koperkiem ! Grzanki z cukinią(...)fetą / 2 porcje Składniki: 2 kromki ciabatty 8 pasków małej cukinii 1 plaster fety 2 łyżki oliwy z oliwek małe listki bazylii sól do smaku Przygotowanie: Naczynie żaroodporne smarujemy 1 łyżką oliwą z oliwek. Układamy kromki ciabatty. Z cukinii wycinamy przy pomocy obieraczki do warzyw wstążki (paski). Wybieraj mała cukinię, mam mniej pestek, miąższ jest słodszy, a skórka cieńsza

Moja smaczna kuchnia
Wegetariańskie , placki warzywne z batatem i cukinią 139

Wegetariańskie , placki warzywne z batatem i cukinią Placki , chyba nigdy się nam nie znudzą . Najlepsze , zdecydowanie są te z dodatkiem dyni ale ,że jeszcze nie czas na to genialne warzywo ( jestem ogromną miłośniczką dyń , jak cała nasza familia ) to z powodzeniem można je zastąpić batatem . Tych ostatnich w sklepach nie brakuje , a i cukinia już się pokazała , tak więc warto(...)skorzystać Doskonałe , chrupiące i delikatne , czego chcieć więcej Składniki : 1/2 średniej wielkości batata 1 mała , cukinia , wielkości ogórka 1/2 szklanki mrożonego , zielonego groszku 1 łodyga selera naciowego 2 szalotki 1/2 papryki czerwonej cienkościennej – spiczastej ( bardziej chrupka ) 2 strąki żółtego chilli 1 łyżeczka, siekanych liści kolendry ( lub suszonych ) 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki startego korzenia imbiru 1 łyżka miodu sól

Ogrodnik w podróży
Zapiekana cukinia z pomidorami i mozzarellą 146

Cukinia przygotowywana przeze mnie pierwszy raz bez mięsa mielonego lub kurczaka. Okazała się rewelacyjna. Będę robiła częściej. Składniki na zapiekaną cukinię z pomidorami i mozzarellą (2 porcje): 2 cukinie cebula 2 ząbki czosnku 3 plasterki szynki prosciutto 2 pomidory 2 łyżki koncentratu pomidorowego kulka mozzarelli bazylia oregano tymianek rozmaryn sól pieprz Cukinię umyć, przekroić wzdłuż i wydrążyć środek. Pomidory sparzyć(...)pomidory, koncentrat i przyprawy. Po kolejnej dodać kawałki szynki, które należy potargać na mniejsze. Dokładnie wymieszać. Dusić aż połowa soku (nie całość!) odparuje. Nałożyć na oprószoną solą cukinię, a na to po plasterku mozzarelli. Zapiekać w 180 stopniach przez 30 minut

Karola gotuje
Frittata z cukinii, marchewki i suszonych pomidorów 111

ciuchami :P  Z takich zakupów zawsze wracam z torbami pełnymi świeżych warzyw, owoców i głową pełną pomysłów co pysznego z tego powstanie. W dzisiejszym przepisie rolę główną zagrała cukinia. Jest to warzywo, które można wykorzystać na nieskończoną liczbę sposobów i to zarówno na słodko jak i wytrawnie. Tym razem znalazło miejsce w pieczonej frittacie. Dodatek marchewki nadaje lekko słodkiego(...)pożywna więc spokojnie posłuży jako danie obiadowe. Doskonale smakuje także na zimno, a wiec z powodzeniem można zapakować ją do pudełka na lunch lub przekąskę.  FRITTATA Z CUKINII, MARCHEWKI I SUSZONYCH POMIDORÓW Czas przygotowania 15 minut + 30 minut pieczenia Składniki podane na przygotowanie 3 małych lub 2 dużych porcji Duża cukinia Dwie marchewki 3-4 suszone pomidory Pół pęczka

HealthyCreations
Pieczeń rzymska z cukinią, zdrowy oraz szybki pomysł na obiad. 105

Pieczeń rzymska, czyli mięso mielone zapiekane. Banalnie proste, ponieważ nie trzeba formować kotlecików. Po prostu wkładasz wszystkie składniki do foremki. U mnie żeby było jeszcze prościej użyłam cukinii zamiast jajka na twardo. Zyskałam dodatkową porcję warzyw. Pieczeń rzymską można jeść na ciepło lub na zimno (zimny bufet lub do kanapek) Składniki: 800g mięsa mielonego (ja użyłam wołowego 12% tłuszczu) cebula(...)ząbki czosnku 2 jajka cukinia 4 plasterki sera żółtego łyżeczka oleju rzepakowego sól, pieprz, rozmaryn Sposób przygotowania: Cukinię przekrój wzdłuż na 4 słupki. Posól i popierz i odstaw na 15 minut. Na oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę a następnie czosnek oraz posiekany rozmaryn. Odstaw na chwilę by lekko ostygła. Mięso mielone wymieszaj z przyprawami, jajkiem oraz podsmażoną cebulką. Cukinię złóż

wysmienity
Łosoś w papilotach z warzywami 116

Magda Idealnie przygotowany, soczysty filet łososia pieczony w jednym papilocie ze wszystkimi dodatkami to propozycja na przepyszny obiad do przygotowania w chwilę. Porcja warzyw w postaci ziemniaków i cukinii stanowią świetnie pasujące tło do łososia, a to wszystko uparowane w aromacie cytryny i koperku. Najlepszy sposób na przyrządzenie łososia – zawsze wychodzi perfekcyjnie. Składniki (na 1 porcje): 150-gramowy filet(...)łososia 1 średni ziemniak pół średniej cukinii 2 plasterki cytryny 3-4 gałązki koperku sól i świeżo mielony pieprz do smaku Nagrzewamy piekarnik na 200 ° . Przygotowujemy duży arkusz papieru do pieczenia. Ziemniaka obieramy i myjemy, cukinię także dokładnie myjemy. Za pomocą szatkownicy do warzyw albo nożem kroimy ziemniaki w bardzo cieniutkie talarki. Cukinię kroimy w nieco grubsze plasterki. Łososia myjemy

Smaczna Strona
makaron z cukinią i gorgonzolą 127

mówię odmóżdżeniem i czekaniem aż Ci obiad podstawią pod nos. Dziś szybciutko robiłam obiad. Poszłam troszkę na kompromis i wedle życzenia córki ugotowałam makaron pełnoziarnisty. Makaron z cukinią i gorgonzolą. Nie jest to w sumie obiad, który kwalifikuje się do tańszych. Jednak urlop....urlop ma to do siebie, że sprawiamy sobie przyjemności. Składniki:  * 30 dkg makaronu pełnoziarnistego * 2 małe(...)cukinie * 10 dkg gorgonzoli * 2 łyżki masła * mała cebula Makaron ugotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu. Rozpuściłam masło, dodałam posiekaną w kostkę cebulkę i zeszkliłam. Cukinię pokroiłam w pół talarki i dusiłam razem z cebulą do momentu aż zmięknie. Na sam koniec dodałam pokrojoną w kostkę gorgonzolę i przemieszałam aż się rozpuści. Ugotowany i przecedzony makaron wyłożyłam na patelnię

Pieprzyć z Fantazją
Spaghetti carbonara z cukinią i szparagami 133

prawdziwej się nie daje śmietany drudzy,  że same żółtka, a ja Wam powiem jedno, każda wersja smakuje! Tym razem zrobiłam ją w wersji letniej czyli z cukinią i moimi ulubionymi zielonymi szparagami, sezon na nie jest krótki aż żal nie korzystać, a szparagi z makaronem smakują zawsze, polecam Wam w tym wydaniu. Składniki na 3-4 porcje(...)makaronu spaghetti 25 dag boczku 25 dag zielonych szparagów 2 cukinie 2 cebule 4 ząbki czosnku Mały kawałek pora 3 jajka 100 ml śmietanki kremówki 50 g sera parmezan lub grana padano Sól himalajska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Posiekana natka pietruszki  do posypania Sposób przygotowania: Cukinię i szparagi umyć, ze szparagów odłamać zdrewniałe końce, resztę pokroić

Wanilia i Kardamon
Placuszki z cukinii z tuńczykiem i rzodkiewką 111

Uwielbiam placuszki z cukinii , dlatego na blogu prezentowałam już niejedną ich wersję, ale z pewnością ujrzycie więcej takich pysznych propozycji. Wracając do przepisu... Placki smakują rewelacyjnie - są takie delikatne i kusząco pachnące. Cukinia idealnie komponuje się z tuńczykiem oraz leciutko chrupiącą rzodkiewką. Wbrew pozorom to jedne z najlepszych, zdrowych połączeń. Koniecznie spróbujcie! (około 10 sztuk) 1 mała cukinia (około 200g(...)jajko   2 łyżki mąki pszennej (czubate) sól, pieprz Dodatkowo:  1/2 puszki tuńczyka w oleju słonecznikowym Princes 5 rzodkiewek Ponadto: masło/olej do smażenia Umytą cukinię zetrzeć ze skórką na tarce o grubych oczkach, tuńczyka odcedzić z oleju, rzodkiewki pokroić w półplasterki, a białko ubić na sztywną pianę. W misce wymieszać cukinię, mąkę oraz żółtko i następnie delikatnie wmieszać

Di gotuje
Placki z cukinii 138

Dziś u mnie placki z cukinii, które podałam z leczo warzywnym i kurczakiem z chorizo oraz z miską pełną sałat z aromatycznymi suszonymi pomidorami i tartym parmezanem. Wspaniały obiad. Placki z cukinii, dziś bez dodatku cebuli podaję także z jogurtem naturalnym i świeżo skrojonym koperkiem. Moje placki, tak jak z dyni polecam także same, chrupiące, delikatne, na obiad lub podwieczorek(...)zimno tez znikają Składniki: 3 cukinie 160 g mąki pszennej 1 jajko sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Umyte cukinie trę na tarce o dużych oczkach, przekładam do miski. Dodaję jajko oraz mąkę, mieszam, doprawiam. Smażę na rozgrzanym oleju nakładając łyżką. Smażę na złoto z obu stron, odkładam na ręcznik papierowy. Podaje od razu! Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Paccheri z tuńczykiem botwinką i cukinią zapiekane w sosie śmietanowo-serowym 177

MasterTuńczyk wiedziałam już,   że tą rybkę połączę   z makaronem i serem,     ale wiosna rządzi swoimi prawami więc z targu przytargałam dorodną wiązkę soczystej botwinki i cukinię   padło więc na neapolitański makaron paccheri w kształcie dużych krótkich rur który   idealnie nadaje się do nadziewania czym tylko chcemy a skoro makaron to i ricotta i parmezan(...)rurki 2 puszki tuńczyka w kawałkach  w sosie własnym Princes 30 dag serka ricotta 10 dag startego parmezanu lub innego ostrego żółtego sera 1 pęczek botwinki 1 młoda cukinia 200 ml słodkiej śmietanki 22-30% Sól morska do smaku Świeżo mielony czarny pieprz do smaku 1 łyżeczka masła do posmarowania formy Sposób przygotowania: Danie zaczynamy od przygotowania nadzienia : Tuńczyka

Wanilia i Kardamon
Omlet z cukinią, oliwkami i parmezanem 88

maśle? Dzisiejsza kolacja była przepyszna. Każdego dnia staram się przygotowywać nowe dania. Zawsze jednak jest kolorowo i smacznie.  Z prostych składników zrobiłam na dzisiejszą kolację omlet z cukinią, oliwkami i parmezanem. Całość posypałam ziarenkami siemienia lnianego, które lubię dodawać do owsianek i dań wytrawnych. Omlet z cukinią, oliwkami i parmezanem / 1-2 osoby ;) Składniki: 2 jajka 2 łyżki(...)masła 1/3 średniej cukinii 1 ząbek czosnku 1 garść czarnych oliwek 4 łyżki startego grana padano/parmezanu 1 łyżka siemienia lnianego w ziarenkach sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Cukinię kroimy w półplasterki. Czosnek obieramy i kroimy na plasterki. Oliwki odsączamy i kroimy na plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy czosnek oraz cukinię. Jajka wbijamy

Moja smaczna kuchnia
Tarta z cukinią i twarogiem bez laktozy 118

Krucha, chrupiąca tarta z delikatnym twarogiem połączonym z wyrazistą cebulką i szczypiorkiem, przykryta warstwą świeżej cukinii z aromatyczną ziołową nutą to moja propozycja sezonowego obiadu. Składniki: Ciasto: 125g masła bez laktozy Mlekovita 230g mąki pszennej 1 jajko 1/2  łyżeczka soli 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia masło bez laktozy Mlekovita do wysmarowania formy Farsz: 1 cukinia 230g twarogu półtłustego(...)Nakłuć widelcem i wstawić do zamrażarki na około 15-20 minut. Po tym czasie tartę podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10 minut. 2. Cukinię umyć i pokroić w cienkie plasterki. 3. Twaróg półtłusty przełożyć do miski, dodać śmietanę, rozetrzeć widelcem, następnie dodać posiekany szczypiorek, drobno posiekaną cebulę i czosnek. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą

Szalona Kuchnia Eweliny