Wspaniała😀 alternatywa dla osób, które chcą się nie nasycać węglowodanami, kaloriami i produktami o wysokim IG. Czyli placki z cukinii zamiast placków ziemniaczanych. Przy okazji przepis, który zadowoli też osób na diecie wegetariańskiej, a nawet wegańskiej.💚 Składniki: 2 cukinie (ok. 800g) 4 kopiaste łyżki mąki (orkiszowa, pszenna itp.) 2 ząbki czosnku bazylia oregano sól i pieprz(...)smaku tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Cukinie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy i zostawiamy na 15 min aby puściła sok. Po 15 min odciskamy sok z cukinii (ja to robię gołymi dłońmi) i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek lub drobno pokroić, mąkę, bazylię i oregano (najlepiej świeże, jeśli nie mamy to mogą być suszone
Dieta Rozdzielna i Zdrowieswoje bakteriobójcze, przeciwzapalne i antywirusowe właściwości. Moc kolorów wykorzystałam w dzisiejszym przepisie na tartę, w której czerwono-pomarańczową barwą kuszą soczyste pomidory. W środku z kolei ukrywa się zielona cukinia oraz jarmuż ;) Spód tarty to kolejny eksperyment z kruchym ciastem bez masła. Muszę przyznać, że ta próba była naprawdę udana i na pewno nie raz będę jeszcze go wykorzystywać ;) TARTA(...)CUKINIĄ I POMIDORAMI NA BEZGLUTENOWYM KRUCHYM SPODZIE Czas przygotowania 60-70 minut Składniki na formę 16cm Spód 100 g mąki ryżowej 50 g mąki gryczanej pełnoziarnistej 5 łyżek jogurtu Farsz Pół puszki pomidorów krojonych Garść jarmużu Pół cukinii 2 jajka 40 g sera z niebieską pleśnią Pomidor Bazylia, oregano, pieprz Spód Składniki na spód zagnieść na gładkie elastyczne ciasto Ciastem
HealthyCreationsZjawiskowa rolada Staram się wykorzystywać sezonowe warzywa, a więc czas na cukinie i paprykę. Składniki: · ½ fileta z kurczaka · 14 pasków podłużnych boczku parzonego · 3 podłużne paski cukinii · Sól · Przyprawa(...)Serek śmietankowy Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w plastry, lekko rozbijamy. 2. Paski boczku układamy na około formy podłużnej. 3. Układamy jeden pasek cukinii. 4. Następnie połowę mięsa. 5. Doprawiamy solą oraz przyprawą. 6. Następną warstwą jest drobno pokrojona papryka. 7. Paprykę smarujemy serkiem
Kulinarna ChwilaKolejna propozycja na krewetki z aromatycznym czosnkiem, natką pietruszki, pomidorkami i cukinią zamiast zwykłego makaronu. Danie pożywne, sycące a zarazem lekkie. Polecam serdecznie dla fanów krewetek. Składniki (2 porcje): 200 g krewetek (świeżych lub mrożonych) łyżka masła klarowanego 1 mała cebulka 2 ząbki czosnku 50 ml białego wytrawnego wina 2 małe cukinie 100 g pomidorków koktajlowych posiekana natka pietruszki sól(...)pancerz, oderwać odnóża i główki, można oderwać też ogonki lub zostawić. Naciąć na grzbiecie i wyciągnąć jelito. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Obieraczką do warzyw pociąć umytą cukinię na cienkie plasterki, pomidorki przekroić na pół. Na patelni rozgrzać masło klarowane, wrzucić cebulkę i chwilkę podsmażyć. Do cebulki dodać czosnek, razem przesmażyć około pół minuty. Następnie dodać krewetki
Kocham..lubię..gotuję..oryginalne węgierskie leczo Faszerowana papryka w sezonie letnio-jesiennym często gości na naszym stole, ale ten przepis przygotowała Agnieszka Szyszkowska i przyznaję, jest absolutnie rewelacyjny. Proste składniki - papryka, soczewica, cukinia i cebula, które można kupić w każdym sklepie, bez cenowych szaleństw i problemów z dostępnością to ogromna zaleta. Jednym słowem, szybko, tanio i zdrowo. Mimo, że jest to przepis(...)paprykę faszerowaną bez mięsa, to dzięki soczewicy otrzymujemy solidną porcję białka. Czy można chcieć czegoś więcej? Papryka nadziewana soczewicą i cukinią może być zapiekana w piekarniku, jak to zrobiła Agnieszka lub uduszona w sosie pomidorowym. Za każdym razem otrzymamy bardzo smaczny posiłek, sycący, a jednocześnie niezbyt kaloryczny. Przepis i zdjęcia Agnieszka Szyszkowska Papryka faszerowana soczewicą - składniki 3 duże papryki około
Cztery Fajerytworzenia i wymyślania czegoś nowego. Daje mi to mnóstwo satysfakcji, że to co wymyślę sobie w głowie, potem tak smakuje na talerzu ;-) Dzisiaj polecam Wam makaron w sosie z cukinii i ricotty, z dodatkiem wędzonego łososia, z aromatycznym kremem z zielonych oliwek i pietruszki. Wisienką na trocie jest ciasteczko z pecorino. Pyszne, proste i szybkie danie! PRZEPIS NA MAKARON(...)SOSIE Z CUKINII I ŁOSOSIA - 2 porcje makaronu ( u mnie kokardki) Gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Sos: - 1 mała cukinia lub kawałek dużej cukinii pozbawionej gniazd nasiennych - 1 ząbek czosnku - 1 jajko zerówka - 3/4 opakowania sera ricotta ( zamiennie mascarpone, lub śmietankowy twarogowy) - łyżeczka mąki pszennej W/w miksujemy blenderem na gładką masę. Ponadto: - 4 łyżki startego pecorino - świeża bazylia - pecorino
SMYKWKUCHNIjuż marzę o chwili chłodniejszego powietrza. Jeszcze troszkę załatwień i człowiek pada ;-) Pożaliłam się troszkę ha ha więc mogę przejść do przepisu. Prosto i szybko. Pałki kurczaka zapieczone z cukinią, marchewką, porem i ząbkami czosnku. Wcześniej zamarynowane w oliwie z dodatkiem wędzonej papryki, soli i pieprzu. Całość zapieczona w piekarniku. My zjedliśmy solo, bez żadnych dodatków, ale pieczone ziemniaczki pasowały(...)tego dania bardzo ;-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki na 3-4 porcje: 8 sztuk pałek z kurczaka 5 marchewek 2 mniejsze cukinie por (jasna część) kilka ząbków czosnku Marynata: 3 łyżki oliwy sól pieprz 1 łyżeczka wędzonej papryki 1. Pałki umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Do miski dajemy składniki na marynatę, mieszamy i wkładamy do niej pałki. Ręką wcieramy
kruche babeczkiDziś przepis na lekkie danie. Bez mięsa, z dużą ilością zdrowej cukinii, całość podkreślona niewielką ilością śmietany i sera. Danie idealne na każdą porę roku:). 150g makaronu tagliatelle 1 duża cukinia (około 600g) 100g sera cheddar 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka oleju sól, pieprz, gałka muszkatołowa 1, Makaron gotujemy zgodnie(...)przepisem na opakowaniu. 2. Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, cukinię ze skórką ścieramy na małych oczkach tarki. 3. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, cukinię i czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dusimy do odparowania wody z cukinii. Wtedy dodajemy śmietanę, dusimy jeszcze chwilę. Warzywa mieszamy z makaronem i startym serem cheddar
Szefowa kuchniMagda Jeśli do tej pory uważaliście, że najlepsze burgery są te wołowe, to polecam zmienić zdanie i spróbować tych z chrupiącymi kotletami drobiowymi z cukinią. Brzmi nietypowo jak dla burgera, ale jeden kęs wystarczy – chrupiący z wierzchu, a soczysty we wnętrzu kotlet, ciągnący ser, chrupiąca sałata oraz zielony ogórek i ulubiony sos. Ten zestaw musi być pyszny, potwierdza(...)moja rodzina, która na łebka zjadła po dwa takie meeega burgery. Składniki (na 4 duże burgery): 2 filety z kurczaka średniej wielkości cukinia 1 duża cebula panierka panko lub płatki kukurydziane sól i pieprz do smaku olej do smażenia Dodatkowo: 4 bułki na burgery około 8 liście chrupiącej sałaty – użyłam rzymskiej 4 plasterki żółtego sera 2 łyżki majonezu ulubiony
Smaczna Stronamakaronu można wykorzystać jako dodatek do kasz, ryżu czy nawet ziemniaków. Smakuje latem, a do szczęścia brakuje mu tylko świeżej rybki! Sos z ciecierzycą, cukinią i papryką z ajwarem / 2 porcje: Składniki: 1 pomidor lima 1 ząbek czosnku 2 duże łyżki pikantnego ajwaru 1/2 szklanki ciecierzycy z puszki lub słoika 1/4 czerwonej papryki 1/3 małej cukinii 1 łyżka(...)oliwy z oliwek 2 łyżeczki czarnego sezamu 1 łyżeczka suszonego oregano sól do smaku około 1/2 szklanki zimnej wody Przygotowanie: Czosnek obieramy, kroimy na plasterki. Paprykę z cukinią kroimy w paski. Ciecierzycę płuczemy pod bieżącą wodą, odcedzamy. Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek. Dodajemy paprykę, cukinię oraz czosnek i czerwoną słodką paprykę w proszku. Mieszamy
Moja smaczna kuchniaWitam serdecznie, dzisiaj chciałbym zaproponować przepis na pyszną paprykę faszerowaną, kaszą bulgur, mięsem i cukinią. Tak przygotowana papryka faszerowana jest bardzo smaczna, więc polecam wypróbować przepis. Do przygotowania papryki faszerowanej będziemy potrzebowali: około 6 średnich papryk 200 g kaszy bulgur (przed ugotowaniem), można użyć innej kaszy lub ryżu 400 g mięsa mielonego (użyłam z indyka) cukinia około 250 g cebula(...)sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem na: Papryka faszerowana Przygotowanie: Kaszę gotuję według przepisu na opakowaniu. Cebulę kroję w drobną kostkę. Czosnek drobniutko kroję. Dokładnie umytą cukinię kroję w cienkie paseczki, jeżeli mamy temperówkę do warzyw to możemy zrobić z cukinii spaghetti i pokroić na krótsze kawałki. Wypłukaną zieleninę drobno siekam. Z dokładniej umytej papryki odcinam
Uwaga Babcia GotujeTORT na deser? NIE! TORT na obiad lub kolację TAK! Kuskus pełnoziarnisty gorącym wywarem z bulionu drobiowego Winiary zalany, następnie z podsmażoną cebulką i cukinią zmieszany. Pieprzem, garam masala doprawiony i z mieszanką świeżych ziół (lubczyk, m ięta zwykła i pieprzowa, szczypiorek, zielona pietruszka, koperek) połączony. Jajka ze słodką śmietanką 30% roztrzepane, do kuskusu dodane, całość do okrągłej formy przełożone(...)smakiem zjadany. 40 min to całkowity czas przygotowania, w tym 20 min zapiekania. Składniki na okrągłą formę o średnicy ok. 25 cm.: ok. 400 g młodej cukinii, 500 g kaszy kuskus pełnoziarnistej, 100 ml słodkiej śmietanki 30%, 2 jaja, 1 biała cebula, 3 łyżki oleju rzepakowego, szczypta cukru, bulionu drobiowy Winiary ( ok. 600 ml wody, a bulionu
Moniki SmakołykiSezon na cukinię trwa w najlepsze, i można ją przygotowywać na wiele sposobów więc tym razem przemyciłam ją w smacznej lazanii , łagodny smak tej zapiekanki podkreślił ostry tarty ser oraz prażone orzechy włoskie. A jak wyśmienicie smakuje! Polecam, szybko się robi i na długo daje uczucie sytości. Składniki na 5 porcji/ 10-12 płatów lasagne 1 dość duża cukinia(...)mieszając około minuty, cienki strumieniem wlewać mleko , doprowadzić do wrzenia, doprawić solą, białym pieprzem, tymiankiem oraz gałką muszkatołową, gotować minutę zestawić z ognia. Szynkę pokroić w cienkie paski. Cukinię umyć, osuszyć i pokroić wzdłuż na cienkie szerokie plastry. Makaron lasagne namoczyć w zimnej wodzie przez 3-4 minuty. Do naczynia żaroodpornego wlać odrobinę sosu, ułożyć płaty lasagne, plastry cukinii
Wanilia i KardamonKolejna propozycja na wykorzystanie cukinii do obiadu to po prostu ją nafaszerować :) Zwykle napełniałam ją mięsem z dodatkiem np. papryki i pieczarek. Tym razem zamiast innych warzyw dodałam kuskus i większą ilość pomidorów w postaci koncentratu. Do tego cebulka, czosnek, natka pietruszki, ser i przyprawy. Tanio, prosto, a wyszło bardzo smacznie :) Składniki na 2 duże porcje: 1 duża zielona cukinia(...)pełne łyżki pikantnego keczupu 2-3 łyżki sosu sojowego pieprz, słodka papryka mielona, ostra papryka mielona, zioła prowansalskie spory pęczek natki pietruszki 2 duże plasterki żółtego sera Cukinię dokładnie umyć, odkroić twarde końcówki i przekroić wzdłuż na pół. Za pomocą łyżki wydrążyć środek z obu połówek i posypać je delikatnie w środku solą. Odstawić. Mięso usmażyć
Simply Foodkrzyż, nałożyć do wnętrza masło czosnkowe i posypać ziołami prowansalskimi. Grillujemy w folii aluminiowej, do momentu aż będą miękkie w środku z chrupiącą skórką. Szaszłyki z ziemniakami, boczkiem i cukinią Ziemniaki doskonale smakują w towarzystwie chrupiącego boczku i delikatnej cukinii. Szaszłyki z udziałem tych składników bardzo szybko znikają ze stołu! Będą zarówno doskonałą przystawką przed daniem głównym, jak i oddzielnym(...)głód. Do wykonania tego przepisu najlepiej wykorzystać młode, małe ziemniaki, które będzie można przekroić na pół i nadziać na patyczki do szaszłyków. Należy je wcześniej obgotować w osolonej wodzie. Cukinię kroimy wzdłuż na długie plastry, najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw. Cukinię i plastry boczku zawijamy w ruloniki i nadziewamy na patyczki razem z ziemniakami. Przed grillowaniem można je posypać
Okiem Blondynki by McBlondi