sprawił, że chętnie przygotowuje gęste i rozgrzewające curry, pełne pysznych smaków w środku. Curry z tego przepis jest wyjątkowo kremowe i łagodne – delikatne pulpeciki z indyka i podpieczone kawałki cukinii pasują do czerwonego curry idealnie. Pyszny smak i szybkie wykonanie – świetny pomysł na obiad. Składniki (na 4 porcje): 500g mielonego mięsa z indyka 2 łyżki czerwonej pasty curry 1 średnia(...)cukinia 1 biała cebula puszka mleczka kokosowego 2 ząbki czosnku łyżka startego świeżego imbiru sól i pieprz do smaku łyżka mąki 2 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego Zaczynamy od zrobienia pulpecików – do mięsa przeciskamy ząbek czosnku, dodajemy połowę startego imbiru, mąkę oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy, do połączenia, i formujemy małe pulpety – wielkości orzecha włoskiego
Smaczna StronaPyszne, wysokotłuszczowe i mocno czekoladowe ketobrownie z cukinii. #bezmąki #bezdodatkucukru #niskowęglowodanowe Składniki: – 3 jajka – 50 g gorzkiej czekolady – 50 g masła – 250 g cukinii – 30 g wiejskiej śmietany – 25 g orzechów ziemnych – 25 g migdałów – łyżeczka proszku do pieczenia + ewentualnie erytrytol do smaku Dodatki: – twaróg tłusty, dżem jagodowy, kiwi, migdały Sposób(...)przygotowania Czekoladę z masłem rozpuścić w kubeczku (ja używam do tego suszarki, polecam patent! ) i dokładnie połączyć. Cukinię obrać i zetrzeć na tarce. Migdały i orzechy zmielić na mąkę w młynku do kawy. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka, cukinię, lekko przestudzoną czekoladę i masło, śmietanę, zmielone orzechy i migdały i proszek do pieczenia zblendować do kremowej konsystencji. Białka ubić
Mrs. Endorfinapewno osiągniemy zamierzony cel. Po więcej cennych uwag od dietetyka odsyłam Was na stronę: https://prhub.prowly.com/85023-10-porad-jak-wytrwac-w-postanowieniach-noworocznych-zbilansowana-dieta-i-aktywnosc-fizyczna A póki co, częstujcie się przepisami na pyszne placuszki z cukinią i sosem pomidorowym oraz makaronem z kurczakiem w sosie z ogórków kiszonych. 1. Placuszki z cukinii z sosem pomidorowym, chudym twarogiem i bazylią: Placki, 12 szt.: 2 mniejsze cukinie (około(...)pomidorowy: 1 opakowanie pomidorów krojonych Łowicz 100 g twarogu kilka listków świeżej bazylii 1 łyżeczka oliwy z chili sól, pieprz, sok z cytryny i cukier trzcinowy do smaku Cukinie zetrzeć na tarce, dokładnie odcisnąć z soku. Cukinię, jajka, mąkę, sprasowany ząbek czosnku oraz przyprawy wymieszać. Na rozgrzanym maśle klarowanym smażyć porcje ciasta z dwóch stron do zarumienienia. Podawać z sosem
Kraina Miodem PłynącaCukinie na jednej roślinie wytwarzają dwa rodzaje kwiatów – męskie i żeńskie. Bardzo łatwo odróżnić męskie kwiatostany od żeńskich, ponieważ męskie mają pręcik i cienką łodyżkę. Żeńskie zamiast łodyżki mają zalążki owoców. Jedne i drugie kwiatostany są jadalne, ale kulinarnie wykorzystujemy męskie, pamiętając o tym, żeby nie zrywać wszystkich kwiatów z grządki. Część zostawiamy, aby pszczoły mogły zapalić żeńskie kwiatostany(...)których to właśnie urosną cukinie. Składniki 10 – 12 sztuk kwiatów cukinii 250 g sera ricotta 50 g sera parmezan – parmigiano reggiano 1 jajko garść świeżych liści bazylii sól pieprz starta gałka muszkatołowa dodatkowo – starty parmezan i oliwa z oliwek Wykonanie W misce, widelcem delikatnie mieszamy ricottę, starty parmezan, jajko i posiekane listki bazylii. Doprawiamy solą, pieprzem
Tajemnice SmakuCiasto z cukinią przypomina smakiem piernik, dzięki cukinii jest bardziej wilgotne. Bardzo ciekawy smak i aromat, może postać kilka dni nie zsycha się. Ale nie Wiem czy zbyt długo postoi, jest bardzo smaczne. Opcjonalnie krem można wzbogacić ananasem z puszki pokrojonym w kostkę. Zapraszam do przepisu:) Składniki 2 jajka 1/2 szklanki oleju 1 szklanka cukru cukier waniliowy 1,5 szklanki(...)mąki łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu szczypta gałki muszkatołowej 1 szklanka startej na dużych oczkach cukinii ( 1 szt średniej wielkości) 1/2 szklanki orzechów posiekanych ( dowolnych) 3 plastry ananasa z puszki Krem 1 szklanka soku z ananasa 3/4 budyniu cytrynowego lub waniliowego, bez cukru 3/4 kostki masła 1/2 szklanki cukru Dodatkowo 3-4 plastry ananasa z puszki
gotuj ze mnąnaszej kuchni. Nie jest to danie typowo staropolskie, ale zyskało już sporo zwolenników. Najczęściej przyrządzamy je w sezonie letnim i jesiennym, gdy mamy świeże sezonowe warzywa, takie jak pomidory, cukinię i paprykę. Ale obecnie takie warzywa można dostać w supermarketach przez cały rok. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 pętka cienkiej swojskiej kiełbasy 300g baleronu lub szynki wędzonej(...)czerwona papryka 1 cebula 0,5 dużej żółtej cukinii kilkanaście małych lub kilka dużych pomidorów 100g koncentratu pomidorowego sól, pieprz 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 2 ząbki czosnku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Pomidory ponacinałam na czubku na krzyż i zalałam je wrzątkiem. Odczekałam 2-3 minuty, wyjęłam z wody i obrałam ze skórki. Pomidory pokroiłam w kostkę
Waniliowe Improwizacjemówię odmóżdżeniem i czekaniem aż Ci obiad podstawią pod nos. Dziś szybciutko robiłam obiad. Poszłam troszkę na kompromis i wedle życzenia córki ugotowałam makaron pełnoziarnisty. Makaron z cukinią i gorgonzolą. Nie jest to w sumie obiad, który kwalifikuje się do tańszych. Jednak urlop….urlop ma to do siebie, że sprawiamy sobie przyjemności. Składniki: * 30 dkg makaronu pełnoziarnistego(...)małe cukinie * 10 dkg gorgonzoli * 2 łyżki masła * mała cebula Makaron ugotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu. Rozpuściłam masło, dodałam posiekaną w kostkę cebulkę i zeszkliłam. Cukinię pokroiłam w pół talarki i dusiłam razem z cebulą do momentu aż zmięknie. Na sam koniec dodałam pokrojoną w kostkę gorgonzolę i przemieszałam aż się rozpuści. Ugotowany i przecedzony makaron wyłożyłam na patelnię
Pieprzyć z Fantazjąsklepach półki aż uginają się od różnego rodzaju przetworów, ale wydaje mi się, że zrobione domowym sposobem są lepsze i zdrowsze. Dzisiaj zrobiłam sałatkę z cukinii z dodatkiem papryki i cebuli w słodko-kwaśnej zalewie z kurkumą. Taka sałatka pasuje właściwie do wszystkiego jako dodatek do obiadu lub kanapek. Jeżeli macie nadmiar cukinii w ogrodzie to polecam wypróbować ten przepis(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 kg młodej cukinii 3 czerwone papryki 400 g cebuli 1 główka czosnku Zalewa: 2 szklanki wody 1 szklanka octu 1 i 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 łyżki soli 3 łyżki kurkumy 3 łyżeczki gorczycy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć miąższ i pokroić w plasterki, a następnie
Danka Pichciprzyprawę gyros za jej ciekawy i niepowtarzalny smak. Wykorzystuję ją w kuchni dosyć często, przeważnie do dań z mięsem drobiowym. Tym razem jednak dodałam ją do sałatki ogórkowej z cukinią i marchewką, którą zrobiłam do słoików na zimę. Jest ona słodko-kwaśna i może stanowić świetny dodatek do dań obiadowych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 kg ogórków gruntowych(...)cukinii 1 główka czosnku 5 cebul 5 marchewek 2 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki octu 3 łyżki soli 1/2 szklanki oleju 1 małe opakowanie przyprawy gyros (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Ogórki i cukinie umyć, odkroić końcówki. Ogórki pokroić w plasterki do miski. Cukinie pokroić w półplasterki lub ćwiartki (w zależności od wielkości cukinii). Dodać do ogórków. Cebulę obrać
Danka PichciSzczerze mówiąc nie spodziewałam się po tym cieście zbyt wiele. Zrobiłam je z ciekawości, gdyż nigdy jeszcze nie jadłam ciasta z cukinią. Zaskoczyło mnie przeogromnie, bo wyszło wyśmienite. Lekko zbite i mocno wilgotne. Takie trochę piernikowate w smaku i konsystencji. U mnie na pewno jeszcze nie raz do powtórki, bo nie mogłam nacieszyć się tym smakiem. 700 g mąki pszennej(...)łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 1 cukinia (około 500 g) 3 jabłka (około 300 g) 3 jajka 250 g brązowego cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 200 g masła 60 g mleka garść suszonej żurawiny garść posiekanych orzechów włoskich szczypta soli Masło roztapiamy na małym ogniu. Do roztopionego masła wlewamy mleko. Odstawiamy
Smaki Na Talerzuczerwoną zapiekankę makaronową. Lazania jak z horroru, ale bez mięsa. Krwiście czerwony kolor nadają jej pomidory, a mięso zastępuje świetnie czerwona soczewica. Udanego Halloween. LAZANIA z SOCZEWICĄ I CUKINIĄ Składniki: 9 płatów makaronu lasagne 1 duża cukinia 100 g sera mozzarella 1 pomidor świeży sos: 3/4 szkl. czerwonej soczewicy 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 mała marchew(...)czym dodajemy pomidory z puszki z całym sokiem, koncentrat pomidorowy i bulion. Smażymy aż sos odparuje i zacznie gęstnieć. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz oregano. Cukinię kroimy w plastry, ser ścieramy na tarce, makaron gotujemy al dente. Na dnie naczynia żaroodpornego nakładamy cienką warstwę sosu, przykrywamy ją 2 płatami makaronu lasagne, na nim układamy plasterki cukinii
Bon appetit mon amieSuper przepis na sos do spaghetti z wykorzystaniem cukinii. Zazwyczaj sosy do słoików na zimę z cukinią nie przypadały mi do gustu, ale ten przepis jest naprawdę smaczny i robiłam już go kilkakrotnie. Przepis moja siostra znalazła na internecie tutaj . Serdecznie polecam. Składniki: cukinia 1 kg, papryka czerwona 200 g, cebula 300 g, koncentrat pomidorowy 350 g, czosnek(...)ząbków, sól 1 łyżka, pieprz czarny 3/4 łyżeczki, papryka słodka 3/4 łyżeczki, bazylia 3/4 łyżeczki, curry 1 łyżeczka, olej 2 łyżki, Sposób przygotowania: Cukinię umyć, obrać, usunąć pestki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na sitku na godzinę. Paprykę myjemy, oczyszczamy i ścieramy na średnich oczkach. Cebulę obieramy, kroimy i podsmażamy na oleju, dodajemy wyciśnięty
kulinarne odsłony pati