cukinia - 18701 przepisów (strona:233/1247)

Zupa z pora i cukinii 139

Bardzo smaczna, zielona, kremowa zupa. Zrobimy ją szybko, nie wymaga wielu składników. Pory z cukinią dobrze się uzupełniają. Bulion możemy dodawać stopniowo, zacząć od 3 szklanek, jeżeli zupa wyda nam się za gęsta dodać kolejną szklankę. Polecam! składniki 300 g porów (białe części) 150 g cebuli 300 g cukinii 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1000 ml  bulionu(...)pieprz 1 łyżeczka kurkumy 100 ml śmietany (opcjonalnie) szczypiorek do podania paparyka w płatkach do podania przygotowanie Pory opłukać, pokroić w plasterki. cebulę obrać i pokroić w plasterki. Umytą cukinię pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem roztopić masło, włożyć pory, cebulę i czosnek,dusić na małym ogniu aby zmiękły, mieszać, nie rumienić. Posypać kurkumą, dodać cukinię i dusić

Stare Gary
Tagliatelle z cukinii ze szparagami i szpinakiem 144

porcje: wartość odżywcza 1 z 3 porcji: 160 kcal/11 g białka/16 g węglowodanów/5 g tłuszczu pół kilograma szparagów (pęczek) 300 g szpinaku (standardowe opakowanie) 3 cukinie (około 800 g) suszone pomidory około 8 połówek 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju/zalewy z suszonych pomidorów szczypta soli (dosłownie pół łyżeczki) Przygotowanie: Szpinak, cukinie, szparagi umyć i osuszyć. Odetnij około(...)szaragów tj. końcówki, a pozostałą część pokrój na kawałki 1-2 cm. Czosnek i pomidory posiekaj. Cukinie za pomocą obieraczki do warzyw (chyba każdy szanujący się wegus taka posiada) „obierz” w plasterki, najlepiej to zrobić kładąc cukinię na desce, ja wpadłam na to po poharataniu pierwszej sztuki. Na bardzo dużej patelni lub w wielkim garze rozgrzej olej

greenscarf
Ciasto czekoladowe z cukinią 119

Tydzień temu pokazałam Wam przepis na brownie z dodatkiem buraków , a dzisiaj zachęcam do upieczenia ciasta czekoladowego z cukinią. Wbrew pozorom cukinia nie jest wyczuwalna w smaku. Poniższe ciasto to typowy wypiek czekoladowy. Ponadto ciasto jest lekkie, puszyste i szybkie do przygotowania. Dodatkowo do jego przyrządzenia nie potrzebujemy miksera! Składniki na formę o wymiarach 20 x 30 cm: 2 szklanki(...)startej na dużych oczkach cukinii (220 g) niepełne 2 szklanki mąki pszennej (240 g)  niepełna szklanka drobnego cukru (170 g) 1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g) 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/2 szklanki ciemnego kakao 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 duże jajka 110 g masła szczypta soli dodatkowo: cukier puder do dekoracji Masło rozpuścić

Ugotować
Sałatka: cukinia, pomidor, kukurydza. 104

Tweetnij Kolejna prosta w przygotowaniu i ekspresowa sałatka pełna kolorów. Porcja dla 6 ciu osób. Potrzebne nam będą: 3 cukinie, 3 pomidory, połówka cytryny, natka pietruszki, 250 g słoiczek kukurydzy, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz. Przygotowanie: Myjemy cukinię. Rozkrawamy na pół wzdłuż. Usuwamy z niej pestki. Kroimy w kosteczkę i podsmażamy przez 10-15 minut na patelni(...)dodatkiem oliwy z oliwek. Chodzi o to, by jej nie rozgotować. Cukinia mimo wszystko powinna pozostać chrupiąca. Cukinię odstawiamy na bok, czekając aż ostygnie. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Myjemy pomidory. Kroimy je w kosteczkę. Myjemy i drobno szatkujemy natkę pietruszki. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i sokiem z połówki cytryny. Doprawiamy do smaku

MODA NA BIO
Pieczona frittata z cukinią (Frittata di zucchine al forno) 160

udekorowana kwiatami może być efektown ą   przekąską w czasie zbliżających si ę  Świąt Wielkanocnych. SKŁADNIKI 5 cukinii 4 jaja 250 gr ricotty 40 gr parmezanu 200 ml mleka 2 ząbki czosnku natka pietruszki oliwa z oliwek só l, pieprz   PRZYGOTOWANIE Cukinię kroimy w cienkie plasterki(...)patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy posiekane 2 ząbki czosnku. Do zeszklonego czosnku dodajemy pokrojoną cukinię, podsmażamy ok. 5 minut. Natkę pietruszki drobno kroimy i dodajemy do cukinii, mieszamy. Jaja rozbijamy, mieszamy z mlekiem, ricottą, startym parmezanem, solą i pieprzem. Dodajemy cukini ę. Formę do pieczenia

La grande e la piccola cuoca
Tarta na francuskim cieście z sosem mornay (Quiche con verdure in salsa mornay) 104

Przepyszna tarta na cieście francuskim z warzywnymi rulonikami z marchwi i cukinii zapiekanymi w sosie mornay.  Tarta jest bardzo delikatna w smaku a warzywa chrupkie. SKŁADNIKI  Tarta 3 marchewki 3 cukinie ciasto francuskie sól, pieprz   olej z oliwek Sos mornay 50 gr masła 50 gr mąki pszennej   500 ml mleka(...)Odstawiamy do wystygnięcia, co jakiś czas mieszając, aby na górze sosu nie powstał "kożuch".     Tarta Z marchwi i cukinii obieraczk ą  wykrawamy cienkie podłużne plasterki. Z marchwi i cukinii robimy ruloniki, na plaster marchwi nakładamy plaster cukinii, całość rolujemy. Na ciasto francuskie

La grande e la piccola cuoca
Kasza jaglana z warzywami 117

taką kaszę najczęściej przygotowuję na lunch – łatwo jest ją zabrać do pracy w pojemniku. W zasadzie możemy dodać dowolne warzywa, lecz moim zdaniem kasza najlepiej łączy się z cukinią, pieczarkami i brokułem – świetnie sprawdzi się także czerwona papryka. Kasza jaglana z warzywami: 1 szklanka kaszy jaglanej (200 g) 1 cukinia 1/2 małego brokuła 2 średnie cebule(...)mniejsze) pół pęczka natki pietruszki oliwa z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 szklanka kaszy jaglanej (200 g) 1 cukinia 1/2 małego brokuła 2 średnie cebule 6-8 pieczarek (150 g) 6-8 suszonych pomidorów z zalewy* 1 duży ząbek czosnku (lub dwa mniejsze) pół pęczka natki pietruszki oliwa z oliwek

Poezja smaku
Placuszki cukiniowo-marchewkowe z sosem czosnkowym 121

musiało być coś jarskiego. Padło na placuszki cukiniowo-marchewkowe z dodatkiem natki i dla odmiany fety. Podane oczywiście z sosikiem czosnkowym. Nie będę ukrywać, że uwielbiamy placki z cukinii. To niepozorne warzywo musiał wymyśleć ktoś przebiegły, bo powstają z niego niesamowicie dobre placki czy ciasta. Placki świetnie chrupią, jest w nich wyczuwalna nutka i cebulki i czosnku i fety, czyli(...)tego, co tygryski u nas w domu lubią najbardziej. Robiąc te placki należy pamiętać o dokładnym odciśnięciu cukinii, gdyż w przeciwnym razie placki będą się rozpadać. Na patelnię nie wlewajmy też zbyt dużej ilości tłuszczu, bo placki nam się nie usmażą, a będą się gotować. Dość gadania, przejdźmy do konkretów, czyli przepisu na placki cukiniowo-marchewkowe. Drukuj Placuszki cukiniowo-marchewkowe

Mieszam w Garnku
Lasagne z grillowaną cukinią 151

Lasagne z grillowaną cukinią Kolejne lasagne na moim blogu w wersji wegetariańskiej, tym razem jest to cukinia , dobra przyjaciółka bakłażana. Bogata odżywczo, zawiera potas, żelazo i magnes oraz witaminę A, C, K, PP, B1, beta karoten, a jej zaletą jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta(...)beta karoten http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Cukinia-wartosci-odzywcze-i-przepisy-na-dania-z-cukinii_34738.html Wspomaga odchudzanie, lekkostrawna. Komponowana w towarzystwie takich składników jak: dobry ser, makaron oraz pyszne sosy jest gwarancją udanej kolacji.    Składniki: 4 młode cukinie kilka płatów makaronu lasagne 250 g sera Cheddar   Sos beszamel z mąki kukurydzianej (wersja light):  40 g mąki kukurydzianej 500 ml zimnego mleka 1 szczypta świeżo startej

Wino Francja Kuchnia
Babeczki z cukinii 241

coś słodkiego, że to ludzkie pojęcie przechodzi! No ale jakoś trzeba się powstrzymać przed wszystkimi niezdrowymi słodkościami, więc wygrzebałam stąd kolejny przepis na babeczki. Tym razem babeczki z cukinii – pychotka ;) Nie dość, że słodkie, to jeszcze sycące! Nadają się na pyszne śniadanie :D   Składniki: 6 jajek 1/3 szklanki płynnego oleju kokosowego ½ szklanki mąki kokosowej 1/3 – ½ szklanki erytrolu* (w zależności(...)słodkie lubimy) ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka cynamonu 1 ½ szklanki startej na drobnych oczkach cukinii ½ szklanki orzeszków ziemnych (lub innych orzechów) Opcjonalnie: 40-50 g czekolady gorzkiej (minimum 70% kakao) *można zastąpić innym dozwolonym słodzidłem   Przygotowanie: Na początku siekamy orzechy i czekoladę, ścieramy cukinię na drobnych oczkach. Tak przygotowani możemy zaczynać szybką robotę – więcej

Jak gotować i nie zwariować
PEYNİR DOLGULU KABAK RULO, czyli cukinia faszerowana serem 83

Ciekawy, apetyczny wygląd, łatwe do zrobienia. Ser i cukinia bardzo dobrze smakują razem. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 2 cukinie 200 g sera koziego 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka kaparów 2 łyżki oliwy Przygotowanie Pokroić cukinie w długie plasterki i posmarować oliwą. Upiec w piekarniku do miękkości w temperaturze 180 °C. Zmieszać resztę składników(...)misce. Rozsmarować farsz na każdym plasterku cukinii i uformować rulon. Podawać na zimno. Artykuł PEYNİR DOLGULU KABAK RULO, czyli cukinia faszerowana serem pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
FIRINDA KABAK, czyli cukinia z pieca 145

Cukinia z pieca, bardzo ciekawy przepis na cukinię. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 3 cukinie 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki szczypiorku 1 łyżka posiekanego koperku 2 łyżki posiekanej natki 2 łyżki oliwy 3 jajka 2 szklanki mąki sól czarny pieprz czerwony pieprz sezam czarnuszka Przygotowanie Cukinie umyć i zetrzeć. Odcisnąć z wody. Cebulę i czosnek umyć, obrać(...)zetrzeć. Wymieszać wszystkie składniki. Blachę posmarować masłem. Rozłożyć masę. Rozsypać sezam i czarnuszkę. Upiec w piecu w temperaturze 180 °C, aż do zrumienienia. Artykuł FIRINDA KABAK, czyli cukinia z pieca pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
Spaghetti z cukiniowym pesto 155

Pyszne, szybkie, bezmięsne spaghetti z pesto z cukinii.  Koniecznie spróbujcie - przepyszne połączenie :) SKŁADNIKI (dla 4 osób - około 500 kcal/porcja) 300 g makaronu spaghetti 500 g cukinii 2 ząbki czosnku pęczek bazylii 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki oliwy z oliwek 50 g parmezanu 2 łyżki tymianku sól pieprz   PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.  Cukinię(...)ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Przesmażamy na 2 łyżkach oliwy przez około 10 minut na średnim ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem. Na drugiej, suchej patelni prażymy orzechy. Cukinię miksujemy z orzechami, pozostałą oliwą, parmezanem , bazylią i tymiankiem. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Odcedzony makaron mieszamy z pesto i od razu podajemy. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Cukinia faszerowana ryżem i mięsem z indyka 115

Cukinia faszerowana ryżem i mięsem z indyka Składniki: cukinia filet z indyka cebula ryż sól kurkuma koperek oliwa z oliwek Mięso z indyka i cebulę pokroiłam w kostkę, a następnie podsmażyłam na rozgrzanej oliwie. Ryż ugotowałam w lekko osolonej wodzie. Cukinie umyłam i wydrążyłam środek za pomocą łyżki. Podsmażone mięso z cebulą wymieszałam z ryżem. Dodałam kurkumę, koperek i oliwę(...)oliwek. Przygotowany farsz przełożyłam do wydrążonych cukinii. Cukinie wstawiłam do piekarnika na 40 min, temp

nietadieta
Zapiekana kasza ze szpinakiem, cukinią, serem feta i mozzarella 259

kilka minut dłużej. ;) Sprawdziłaby się tutaj każda kasza, ja wykorzystałam akurat tą drobną jaglaną, bo... od tygodni nie jadłam i chyba stęskniłam się za jej smakiem. ;) Feta, szpinak, cukinia, czosnek to ostatnio moje ulubione połączenie, które pasuje zarówno do kaszy, ryżu jak i makaronu. W wersji niewegetariańskiej dobrze smakuje z kawałkiem ryby czy mięsa. Nie jestem w stanie sprecyzować ilości(...)się najadły. ;) Ja na pewno ten przepis będę powtarzać... do znudzenia. ;) Składniki: 150 g suchej kaszy jaglanej + 1,5 szklanki wody ok. 100 g mrożonego szpinaku 1/2 cukinii  2 ząbki czosnku łyżka oleju 100 g sera feta sól, pieprz, czosnek w proszku, chilli/ostra papryka, bazylia suszona dodatkowo: dwa średniej wielkości pomidory dwie garście startej mozzarelli  Przygotowanie: Kaszę

Kuchnia Ellie