Dzisiejszy przepis to kolejna propozycja z wykorzystaniem warzyw sezonowych, w tym niezastąpionej cukinii, którą prezentowałyśmy już w tych wyśmienitych muffinkach czekoladowych , jak i w warzywnej lasange . Po długim czasie w końcu kupiłam specjalną obieraczkę i teraz szaleję z zoodles, czyli makaronem z cukinii. Jest wspaniały! Zasmakował nawet mojemu domowemu "makaronożercy" :) Świetnie smakuje, a dodatkowo jest idealny dla osób(...)diecie, ponieważ dostarcza małej ilości kalorii. Dla porównania taka sama ilość klasycznego makaronu do spaghetti zawiera 220 kalorie, a makaronu z cukinii tylko 32 kalorie! Przyznajcie sami, że to znaczna różnica. Czego potrzebujemy? - jedna duża cukinia - 3 duże pomidory lub przetarte pomidory - 1 cebula - kilka pieczarek - ząbek czosnku - oliwa z oliwek - sól - pieprz - zioła prowansalskie - bazylia - opcjonalnie
two broke sistersCukinia konserwowa mojej mamy. Składniki: cukinia - jedna cukinia na 2 słoiki 0.9l, marchew, korzeń chrzanu, czosnek, 1l octu, 18 szklanek (18x250ml) wody, 2 szklanki i 2 łyżki stołowe cukru, 1/2 szklanki soli, 2 płaskie łyżki gorczycy, Przygotowanie: Przygotować zalewę (zalewy wystarczy na 14 słoików 0.9l): 1l octu, 18 szklanek wody, 2 szklanki i 2 łyżki stołowe cukru(...)szklanki soli, 2 łyżki gorczycy - razem zagotować. Środek cukinii wyciąć. Cukinię pokroić w paski i ciasno powkładać do słoików. Czosnek, marchew i chrzan obrać i pokroić na kawałki -po kilka kawałków powkładać do słoików. Słoiki uzupełnić zalewą i mocno zakręcić słoiki. Pasteryzować 10min. Po roku czasu miałam okazję spróbować tę cukinię. Po dzisiejszym komentarzu, czy oby nie za dużo jest
W kuchni u MonikiChyba mamy za dobrze... Dostaliśmy od rodziców świeże warzywa prosto z działki. Między innymi piękne, dorodne cukinie. Pomysłów na ich wykorzystanie jest wiele, jednak tym razem postanowiliśmy przygotować smaczną serową zupę z cukinią w roli głównej. Składniki: - 600g cukinii - 2 - 3 duże ziemniaki - 2 cebule - 1 łyżka masła - 2 ząbki czosnku - 300g mozzarelli - 1,5 litra bulionu - sól(...)pieprz Sposób przygotowania: Cebulę kroimy i szklimy na maśle. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i chwilę smażymy. Cukinię myjemy, obieramy ze skórki i wydrążamy środek tak aby pozbyć się pestek. Ziemniaki i cukinię kroimy na małe kawałki. Przygotowujemy bulion warzywny lub drobiowy. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy cukinię, ziemniaki i cebulę. Gotujemy przez 25 minut
Pan i Pani Smith w kuchniSezon na cukinię uznaję za otwarty. W ogrodzie dojrzewają żółte cukinie - niestety zielone są jeszcze małe, gdyż były przysmakiem dla ślimaków. Podjęłam trzecią próbę wyhodowania zielonej cukinii. Mam nadzieję, że tym razem się uda. Składniki: 1 cukinia 1 bakłażan 1 marchewka 1 cebula ( dałam czerwoną ) Pęczek pietruszki Puszka pomidorów lub świeże bez skóry 1 kiełbasa typu podwawelska lub inna albo(...)różne ( można zrobić wersję bezmięsną ) 1 pojedyncza pierś z kurczaka Kilka pieczarek papryka mielona Sól, pieprz ewentualnie vegeta Czosnek ( może być granulowany ) odrobina oleju Wykonanie: Cukinię i bakłażana kroimy w większą kostkę ( 2 cm ) wrzucamy do garnka z odrobiną oleju, podsmażamy i dalej dusimy. Następnie dodajemy kolejno pokrojoną marchewkę, cebulę, pieczarki, pierś z kurczaka, kiełbasę, pomidory. Całość doprawiamy solą
Smaki Ewyjuż kolejna propozycja na zagospodarowanie pysznej cukinii. Cukiniowy okres dopiero przed nami, ale w sklepach jest ona już od dawna dostępna. Zapraszam do wykorzystania tego przepisu. Składniki: 1 młoda cukinia Pomidory z puszki ( całe ) 1 ząbek czosnku 1 jajko 50 ml mleka 100 gram twarogu Oliwki zielone ( kilkanaście sztuk ) Oregano Sól Pieprz Kilka listków świeżej bazylii vegeta Wykonanie: Cukinię myjemy(...)obieramy ), kroimy na plasterki około 1 cm, posypujemy vegetą i grillujemy. Cukinię układamy w naczyniu do zapiekania. Na cukinię wykładamy lekko pokrojone pomidory z puszki, oliwki przekrojone na połowę. Posypujemy solą, oregano i kilkoma posiekanymi listkami bazylii oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. W drugim naczyniu wybijamy jajko, dodajemy mleko, pozostały sok z puszki pomidorów i na koniec pokruszony twaróg
Smaki EwySezonowe quesadillas (możesz dodać dowolne warzywa)/ Seasonal quesadillas (you can add any veggies you want) 3. Poduszeczki ze szpinakiem / Spinach puffs 4. Rozmarynowe placuszki z cukinii / Zucchini fritters with rosemary 5. Placuszki z cukinii z wędzonym serem / Zucchini fritters with smoked cheese 6. Wegeburgery z kotletami sojowymi / Veggie burgers with soy protein(...)pesto 11. Spaghetti Napoli 2.0 / Spaghetti Napoli 2.0 12. Makaron z imbirem / Pasta with ginger 13. Spaghetti bolognese / Spaghetti Bolognese 14. Spaghetti z cukinią / Spaghetti with zucchini 15. Pesto szpinakowe / Spinach pesto Ryż i kasze/Rice and grains 16. Basmati z imbirem / Basmati rice with ginger 17. Kolorowy talerz / Colourful veggie plate
Qlinarnie i Qlinarniejuż pisałam wcześniej zdecydowanie należę do fanów cukinii. Mogłabym ją jeść codziennie. A że sezon na przygotowywanie przetworów na zimę nadal trwa. Zapraszam Was na przepyszną sałatkę z cukinii z dodatkiem warzyw. Jest idealna do drugiego dania. I myślę, że warto jest zrobić zapas tej sałatki. W zimę będzie idealnym wspomnieniem lata. Zapraszam!!!! Składniki: 3 kg cukinii(...)Zalewa: 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach, 1 łyżeczka ziela angielskiego, 1 łyżeczka kolendry, 3 łyżeczki białej gorczycy, kilka liści laurowych, 1 szkl. octu 10%, 1 szkl. cukru Wykonanie: Cukinię dokładnie myjemy, kroimy w cienkie plastry . Ja nie obieram cukinii, ale jeżeli komuś przeszkadza skórka to można ja obrać. Posypujemy solą i odstawiamy aby puściła sok. Jak już puści
Passion of CookingPora na cukinię. Cukinię w różnej postaci, na wszystkie sposoby. Dostałam od mamy świeże jaja, cukinię z własnego ogródka i czas na coś pysznego na kanapki. Przepis na pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg pochodzi z jej książki Smak Miłości i zauroczył mnie prostotą, smakiem i dużą ilością ziół. Ja ten przepis wykorzystałam jako bazę, ale moja wersja(...)jest ostrzejsza, bardziej wyrazista i zawiera mniej tłuszczu . Polecam. Składniki: 3 szklanki cukinii (ze skórką ale bez pestek!) starej na tarce o grubych oczkach (dokładnie odciśnij sok!) 1 duża marchewka obrana i starta na tarce 2 cebule obrane i drobno posiekane 5 ząbków czosnku obranych i posiekanych 1/4 szklanki oliwy z oliwek 1/2 szklanki tartej
Apetyt na ZieloneWitajcie, mam dla Was przepis na zupełny rarytas!, ja jestem zachwycona smakiem tej cukinii. Dodatek pasty chili, czosnku i oczywiście najwyższej jakości oliwy z oliwek sprawia, że można się od tego uzależnić :). Cukinie należy wybierać małe, nie wyrośnięte, może być odmiana żółta i zielona, teraz mamy sezon więc trzeba korzystać. Składniki: 5 małych cukinii o długości(...)płaskie łyżeczki pikantnej pasty paprykowej lub sosu chili 1/4 łyżeczki soli sok z 1/4 cytryny 5 ząbków czosnku, czosnek Polski intensywny i mocny, a nie Chińska podróbka 1. Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plastry ok. 2 mm. Na suchej patelni bez tłuszczu opiekamy plastry, pozbawiając je wilgoci. 2. Składniki na zalewę łączymy ze sobą, dokładnie mieszamy. Suche
Apetyczna babeczkaUwielbiam tradycyjne mielone. Ale czasami mam ochotę na coś nowego. Ostatnio na blogu „ Sio - smutki” pojawił się przepis na mielone z cukinią. Bardzo lubię cukinię, więc postanowiłam wypróbować przepis. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym go lekko nie zmodyfikowała. Dodatek cukinii sprawił, że kotlety są bardzo miękkie i soczyste. Po prostu rozpływają się w ustach. Zresztą przekonajcie się sami. Zapraszam(...)Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego ( ja użyłam wieprzowego), 2 cukinie ( średniej wielkości) 1 cebula, 1 jajko, 0, 5 bułki namoczonej w wodzie, 1 płaska łyżeczka soli, 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego, olej do smażenia Wykonanie: Cukinię myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie odcinamy końcówki i ścieramy ja na tarce na grubych oczkach. Sypiemy szczypta soli i zostawiamy na sitku
Passion of CookingPyszna cukinia w zmienionym nieco sosie Składniki: - 3-4 nie wielkie cukinie ok 25 - 30 cm zalewa - 1 l wody - 5 łyżek musztardy - 2 łyżki startego chrzanu - 1 szklanka cukru - 3 łyżki soli - 1 szklanka octu - 2 łyżki suszonej pietruszki do każdego słoika - pół łyżeczki gorczycy - 1 kulka ziela angielskiego - kawałek liścia laurowego Sposób przygotowania: 1. - Cukinię pokroić w dużą(...)kostkę gdy mamy dużą cukinię trzeba ją obrać i wydrążyć pestki. 2. - Do każdego słoika dać gorczycę ziele angielskie oraz liść laurowy
W królestwie smaków BeatyNastał sezon na cukinie .Oto moja propozycja na dobry obiad zapraszam. Składniki - 4 małe cukinie (ok 20 cm ) - 0,5 kg piersi z kurczaka - 0,5 papryki - 1 torebka ryżu - 1 cebula - 1 ,5 łyżki przyprawy grill kurczak - sól pieprz - 2 łyżki masła - kilka gałązek kopru i pietruszki - 10 dag sera żółtego(...)Cukinię przekroić wzdłuż i wydrążyć środki ,miąższ ze środka pokroić w kostkę. 2. - Na patelni rozpuścić masło dać mięso smażyć do zrumienienia mięsa Mięso wyłożyć na talerz. Na patelnię wrzucić pokrojoną cebulę lekko zrumienić ,dodać pokrojony z cukinii miąższ
W królestwie smaków BeatyDziś zapraszam na szybko letni obiad, czyli kokardki w sosie ze świeżych ziół z cukinią i nutką chili. Jego przygotowanie trwa tyle i będzie się gotował makaron. Do zrobienia sosu wykorzystałam świeże zioła: bazylię, oregano i natkę pietruszki. natomiast, żeby nadać daniu nieco charakteru dodałam pokruszone płatki chili. Kokardki w sosie ze świeżych ziół z cukinią i nutką chili(...)Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 2 małe cukinie 3 ząbki czosnku olej do smażenia 125 g serka mascrapone 200 g śmietany 18 % 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii 1 łyżka posiekanego świeżego oregano 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1/4 łyżeczki płatków chili sól morska 2-3 łyżki świeżo startego parmezanu lub innego sera tego typu 1 opakowanie makaronu (u mnie kokardki
Kulinarne przygody GatityDziś zapraszamy na bardzo smaczne, aromatyczne i pikantne danie z cukini i pomidorów połączone z indyjskimi przyprawami Składniki: - 2 cukinie (500 g) - 2 cebule - 2 ząbki czosnku - kilka gałązek świeżej kolendry - 2 łyżki oleju - 1 puszka pomidorów krojonych - 1/2 łyżeczki soli - 1/2 łyżeczki kminku całego - 1/2 łyżeczki pieprzu indyjskiego - 1/4 łyżeczki kurkumy - 1/4 łyżeczki chili - 1/4 łyżeczki zmielonego kminku(...)oraz pieprz indyjski i smażymy 2 minuty. Następnie dodajemy do tego cebulę posiekaną w piórka oraz zgniecione ząbki czosnku i rumienimy. Kolejno dodajemy resztę przypraw i smażymy 2 minuty. Cukinię myjemy i tniemy w talarki. Najlepiej jest kupować małe cukinie ponieważ mają mniej pestek w środku. Cukinię dusimy kilka minut aż lekko zmięknie. W osobnym garnku dusimy chwilę pomidory, przekładamy
Kuchenne Wariacjemowa o ziemniakach, ale sprawdzi się przy każdym warzywie. Składniki: 5 pieczarek garść fasolki szparagowej pół czerwonej cebuli pół białej cebuli pół szklanki kukurydzy kilka różyczek brokuła 3 cukinie olej do przesmażenia Wykonanie: Cukinię wydrążamy. Ja ułatwiłam sobie pracę i zrobiłam to za pomocą specjalnego przyrządu do wydrążąnia, który znajdzieciew sklepie Mykitchen.pl- tutaj WYKRAWACZ DO NADZIEWANYCH ZIEMNIAKÓW TESCOMA(...)Ułatwia on pracę, pozwala w szybki, prosty sposób na idealne wydrążenie warzywa. Ja swoją wydrążona cukinię przeciełam na połowę wzdłuż, ale możemy także zostawić ją w całości, nafaszerować sam środek i tak zapiekać. Na patelni przesmażamy posiekane cebule oraz pokrojone pieczarki. W osolonej wodzie obgotowujemy ok 10 minut rózyczki brokuła i fasolkę szparagową,następnie wykładamy na patelnię. Dodajemy też kukurydzę
Z Majeczką w kuchni