Dużo osób zapomina o pewnym warzywku jakim jest pyszna cukinia! 🤔 Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością. Często wykorzystywana jest w kuchni jako "kubek" do faszerowania pysznościami w środku 🤗 i ja właśnie taką(...)pyszność dziś przygot owałam 😋 Składniki ✔️ 1 cukinia ✔️ 80 g mięsa mielonego (dałam indyka) ✔️ 30 g cebuli ✔️ 40 g pieczarek ✔️ 50 g sera żółtego ✔️ odrobina oliwy do polania ✔️ 50 g ryżu Przygotowanie: 1. Umyć dokładnie cukinie, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć łyżeczką środek aby powstała "łódka" 2. Cebule i pieczarki pokroić w kostkę, wymieszać razem z odsączonym z wody miąższem
Zdrowie i pysznie na talerzukukurydza złocista, wykorzystywana w kuchni do wielu potraw ale głównie do sałatek lub pizzy. Ja postanowiłam zrobić jeszcze jedną wersję placuszków z dodatkiem kukurydzy tym razem w połączeniu z cukinią. I wiecie co?! Jak zawsze okazał się to strzał w 10! Polecam wypróbować ;) A czy wiesz,że... Warzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego(...)Kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z Polskich Kujaw. Składniki: 1 duża cukinia lub 2 małe 1 cebula 5 czubatych łyżek mąki kukurydzianej 2 jajka 1/2 puszki kukurydzy konserwowej Bonduelle świeże zioła sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Cukinię myjemy, wydrążamy środek z pestkami jeśli są, jeśli jednak używamy młodej cukinii nie musimy nic wydrążać. Cukinię ścieramy
Życie zaczyna się w kuchniAlternatywa dla najlepszego ciasta marchewkowego - ciasto z cukinii. Jest delikatne w smaku, nie za słodkie, wilgotne i możecie je przygotować z różnymi dodatkami - żurawina, rodzynki, orzechy, wiórki kokosowe itp. Ciasto jest ciastem ciężkim i sycącym. Do tego wychodzi zarówno w wersji bezglutenowej jak i na zwykłej mące pszennej. Składniki: - 2 średnie cukinie - 2 szklanki mąki (pszennej, bezglutenowej(...)jajka - 0,5 - 3/4 szklanki cukru - 50-100 ml oleju - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2-3 łyżeczki cynamonu opcjonalnie: ulubione dodatki (orzechy, rodzinki, żurawina itp) Cukinię umyć i odkroić końcówki. Przygotowanie w Tefal CC: Cukinię zetrzeć w nakładce z malaksera na dużych oczkach. Zmienić ostrzę na ostrze do wyrabiania i dodać pozostałe składniki (oleju 50 ml). Ustawić obroty
CookYourselfCukinia to bardzo wdzięczne i uniwersalne warzywo, które świetnie komponuje się z różnorakimi składnikami. Można z niej w łatwy sposób przyrządzać pyszne dania kuszące rozmaitością. Dzisiaj mam dla Was jedną z takich smacznych i kolorowych kombinacji: łódeczki faszerowane mięsem mielonym, ryżem i suszonymi pomidorami. Danie w sam raz na dobry początek przyjaźni z zielonym kabaczkiem. Na pewno większości przypadnie(...)gustu i doskonale sprawdzi się jako lunch lub ciepła kolacja. Składniki: 2 średnie lub 3 małe cukinie Farsz: 1 woreczek (100 g) ryżu 350 g mielonego mięsa z indyka 10 suszonych pomidorów w oliwie ziołowej 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju pęczek natki pietruszki sól pieprz Dodatkowo: 1 kulka mozzarelli jogurt naturalny Przygotowanie: 1) Ryż ugotować według
Fitsweet.meSkładniki: 1 cukinia 15 dag mięsa mielonego 3 pieczarki 1 pomidor mozzarella 10 dag żółtego sera 4 łyżki śmietany sól rozmaryn papryka ostra pieprz ziołowy koperek Sposób wykonania: Przekroić cukinię na pół, następnie wydrążyć łyżeczką miękki miąższ, zostawiając 1 cm od skórki. Miąższ posiekać. Usmażyć mięso mielone na patelni. Pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju(...)podsmażonych pieczarek dodać pokrojonego w ćwiartki pomidora oraz posiekany miąższ z cukinii. Następnie przełożyć do patelni z mięsem mielonym. Dodać 4 łyżki śmietany i przyprawy do smaku. Następnie dodać starty ser i mieszać aż do roztopienia. Część sera zostawić do zapieczenia w piekarniku. Do połówek cukinii dodać pokrojoną mozzarellę i przygotowane nadzienie. Posypać startym serem. Piec w piekarniku
Przepisy kulinarne babci Antoninyświatło, sałata, pomidory i ilości sera feta nie do przejedzenia. Błyskać lubię w towarzystwie, szczególnie dobrym jedzeniem i szczerym u(śmiechem). Podobno donośnym. W czeluściach lodówki znalazłam szpinak, kawałek cukinii i natkę pietruszki. Zawsze w lodówce mam masło, mam czosnek i mam mleko. W spiżarni jest cały arsenał makaronów, kasz i mąk. Jak się okazało pole do popisu miałam ogromne(...)zabrałam się zatem do dzieła. A dziełem był makaron lasagne nadziewany szpinakiem duszonym z fetą, czosnkiem i natką pietruszki. Między poszczególne warstwy makaronu nakładałam plastry cukinii i polewałam beszamelem każdą warstwę i obficie wierzch. Wyszło z tego świetne danie po zapieczeniu, takie od którego oderwać się ciężko. Takie, przy którym ludzie milkną i zamiast plotkami, zajmują się jedzenie. Bezbłędnym, doskonałym
Mango Papajazawsze było moją ulubioną potrawą :-) Na szczęście moda na warzywne makarony zawitała i do nas. Można je kupić gotowe ale oczywiście najlepiej wykonać samemu. Zoodles czyli spaghetti z cukinii Wykonanie samego warzywnego spaghetti jest bardzo proste. Najlepiej i najtaniej wykorzystać do tego obieraczkę typu julienne (koszt ok. 10 zł). Są też specjalnie do tego przeznaczone spiralne tarki(...)spiralizery ale one są dużo droższe (ponad 100 zł, te lepsze nawet ponad 200 zł). Początkowo próbowałam ciąć cukinie na paseczki ale wychodzą wtedy grube kluchy a nie spaghetti :-) Składniki do przygotowania zoodles z pesto: 2 małe cukinie (albo 1 duża) 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku 1/4 łyżeczki sproszkowanego chili 5 łyżek bazyliowego pesto (najlepiej samodzielnie przygotowane
Marta próbujewarzywa mogą być podstawą kremowej zupy, wystarczy dodać bulion i całość zmiksować. Przygotowałam smaczne i naprawdę proste danie. To smażone na oleju rzepakowym warzywa takie jak ziemniaki, marchewka, cukinia z czosnkiem i pozostała kapusta włoska oraz cebula. Dodatek tymianku suszonego świetnie pasuje zwłaszcza do marchewki i ziemniaków, a słodka papryka dodaje koloru całemu daniu, podobnie olej rzepakowy, który(...)złoty kolor. Koniecznie wypróbujcie, bo szkoda, aby warzywa zmarnowały się! To doskonały dodatek do dań mięsnych, także tych z grilla. Smażone warzywa / 1 porcja Składniki: 1/2 cukinii 1/2 marchewki 2 małe ziemniaki 1 ząbek czosnku mały kawałek kapusty włoskiej 1/4 cebuli 4 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżeczki słodkiej papryki Przygotowanie: Cukinię kroimy w grube ukośne
Moja smaczna kuchniamamy zbyt wiele czasu na gotowanie, a mamy ochotę na makaron z pysznymi warzywami. Do dzisiejszego dania wybrałam makaron spaghetti, pełnoziarnisty i bardzo smaczny. Dodatkami do pasty są chrupiąca cukinią i młody szpinak zwany także baby. Jest i czosnek oraz olej rzepakowy. Prosto, smacznie i po włosku, bo tak najbardziej lubię jeść makrony! Wisienką na torcie będzie dodanie startego grana(...)padano lub parmezanu! Zapraszam na włoską ucztę w jakże deszczową weekend majowy. Pełnoziarniste spaghetti z cukinią i szpinakiem / 1 porcja Składniki: 1 porcja pelnoziarnistego spaghetti 1/2 cukinii 3 garście szpinaku baby 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Cukinię kriomy na ćwiartki, a następnie na plastry. Na oleju
Moja smaczna kuchnialodówce. Zresztą kombinacji może być sporo, bo lodówki i szafki kuchenne są pełne rzeczy przeróżnych, z których może powstać całkiem smaczne połączenie. Składniki na 2 porcje: 2 szt. okrągłej cukinii 5 szt. rzodkiewek 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu słodkiego orientalnego (lub jasny sos sojowy) 100 g czerwonego ryżu (zamiennie może być każdy inny) 120 g sera mozzarella(...)czosnek niedźwiedzi, słodka papryka w proszku 1 łyżka oliwy bądź oleju dobrej jakości Wykonanie: Czerwony ryż opłukać pod zimną, bieżącą wodą i ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, przestudzić. Cukinie umyć, obciąć górę z ogonkiem odsłaniając jej środek. Miąższ wydrążyć małą łyżeczką i drobno pokroić. Rzodkiewkę pokroić w małą kostkę. Szalotkę, czosnek posiekać i poddusić na rozgrzanym oleju, na patelni
gutfutAromatyczne bułeczki, mięciutkie i wilgotne dzięki startej cukinii. Cukinia jest niewyczuwalna po upieczeniu. Do bułeczek dodajemy ulubione zioła, ciasto możemy również wzbogacić łyżką suszonych pomidorów. Długo zachowują świeżość, idealne na kanapki. Przepis z Domowej Cukierenki . Polecam! Bułeczki z cukinią Składniki na 10 sztuk: 630g mąki pszennej 300ml ciepłej wody 10g drożdży instant(...)drożdży świeżych) łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka ulubionych ziół suszonych (u mnie bazylia i oregano) 180g cukinii, startej na grubych oczkach ze skórką Wykonanie: Cukinię mieszamy z łyżeczką soli, odstawiamy na 15 minut, by puściła sok. Mąkę mieszamy z drożdżami instant (jeśli używacie drożdży świeżych najpierw trzeba zrobić rozczyn). Do mąki dodajemy
Smak mojej kuchniUpał, upał, upał. Przy takiej temperaturze nawet nie mamy ochoty na jedzenie lub wolimy coś lekkostrawnego. Dlatego u mnie dzisiaj przepis na lekkie, ale pożywne danie. Cukinie faszerowane kaszą jaglaną z kurczakiem i warzywami. Musimy niestety trochę czasu spędzić przy piekarniku, ale jeśli zrobimy od razu większą ilość to następnego dnia potrawę wystarczy tylko podgrzać. Zostałam ostatnio zasypana dobrodziejstwami(...)działki mojej Cioci dlatego w tym tygodniu będzie u nas duuużo warzyw :) Cukinia faszerowana kaszą jaglaną Składniki na 4 porcje: 4 średnie cukinie 1 podwójna pierś z kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 marchew 3/4 szklanki kaszy jaglanej kulka mozzarelli 2 łyżki świeżej natki pietruszki przyprawy: sól, pieprz, curry Wykonanie
Smak mojej kuchnizielonymi warzywami i czosnkiem. Taki obiad można przygotować w kwadrans i z pewnością jest to pożywny posiłek. Do dzisiejszego przepisu wykorzystałam moje warzywne zapasy czyli brokuły i ukochaną cukinię, która jest niewymagająca i taka pyszna! Już sama cukinią przesmażona na oliwie z czosnkiem to niebo w gębie! Makaron, który jest w przepisie otrzymałam jako prezent z podróży do Alzacji(...)takie prezenty najchętniej lubię otrzymywać. Makaron z cukinią i brokułami Składniki: 1 porcja makaronu średniej wielkości 1/3 cukinii 1/2 szklanki różyczek brokuła 1 ząbek czosnku 2 szczypty suszonego tymianku 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki oliwa z oliwek sól do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Cukinię kroimy w kostkę razem z czosnkiem. Na oliwie z oliwek
Moja smaczna kuchniaCarpaccio z cukinii to moja propozycja na rozpoczęcie wiosennego sezonu na otwartej przestrzeni. Idealna na śniadanie na tarasie, na ławce w parku, wszędzie tam gdzie słońce grzeje i dodaje nam energii. Czy wiesz, że codziennie wystarczy tylko 15 minut na słońcu, aby dostarczyć naszemu organizmowi tak cennej dla zdrowia witaminy słońca? Carpaccio z cukinii z orzechami włoskimi Składniki: 1/2 cukinii(...)garście orzechów włoskich 2 łyżeczki posiekanej natki z pietruszki oliwa z oliwek dobrej jakości lub olej arganowy sól do smaku Przygotowanie: Cukinię kroimy na cienkie plastry. Rozkładamy dookoła talerza. Orzechy siekamy i posypujemy cukinię. Całość skrapiamy oliwą z oliwek lub olejem arganowym. Doprawiamy do smaku. Posypujemy posiekaną natką z pietruszki. Carpaccio najlepsze jest z młodej, małej i chrupiącej cukinii
Moja smaczna kuchniaPiękną cukinię kupiłam kilka dni temu. Nie za duża, chrupiąca i skórka nie za gruba. Idealna nawet na surowo! Dzisiaj wykorzystałam to warzywo do porannego śniadania z jajkiem. Powstał puszysty, żółciutki omlet z cukinią, która po upieczeniu pozostała chrupiąca i soczysta. Zapiekany omlet z cukinią i czosnkiem / 2 porcje Składniki: 1/3 cukinii 3 jajka 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka(...)posiekanej natki z pietruszki sól do smaku masło do wysmarowania formy Przygotowanie: Cukinię myjemy. Osuszamy. Kroimy na półplasterki. Małe naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Do miski wkładamy cukinię i plasterki obranego czosnku. Wbijamy jajka. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku. Masę przelewamy do żaroodpornego naczynia. Warzywa z jajkami zapiekamy w temp. 180 st. C. przez 20-30 minut. Omlet posypujemy posiekaną natką
Moja smaczna kuchnia