cukinia - 18701 przepisów (strona:198/1247)

Smażone polędwiczki wieprzowe z cukinią i czarnuszką 93

domu.  Dzisiaj przygotowałam przepyszny obiad, który idealnie nadaje się na upalne dni, zwłaszcza, gdy obok mamy schłodzoną wodę mineralną. Bazą obiadu jest soczysta polędwiczka wieprzowa, którą podałam z cukinią, a z ciekawości połączyłam składniki z czarnuszką. Jak się okazuje smacznie komponuje się nie tylko z chlebem czy serami. Polecam nawet tym, którzy podobnie jak ja, nie jedzą zbyt często(...)mięsa. Smażone polędwiczki wieprzowe z cukinią i czarnuszką / 2 porcje Składniki: 200 g polędwiczki wieprzowej 1/2 małej cukinii 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka czarnuszki 3 łyżki oleju rzepakowego sól do smaku Przygotowanie: Polędwiczkę myjemy. Osuszamy. Oczyszczamy  i kroimy na podobnej grubości plastry. Mięso lekko rozbijamy dłonią. Cukinię kroimy na półplasterki razem z cebulą i czosnkiem. Na rozgrzanym

Moja smaczna kuchnia
Cukinia faszerowana soczewicą 142

Cukinia faszerowana soczewicą Przepisy z cukinią są o tyle wdzięczne, że można je wykonywać przez niemalże cały rok. Oczywiście najlepiej robić to w sezonie, gdy mamy dostęp do świeżej, polskiej cukinii. Cukinia faszerowana soczewicą to moja interpretacja dania z dzieciństwa, gdzie zamiast soczewicy było mięso. Dzisiejsza propozycja jest z pewnością o wiele zdrowsza i równie prosta do przygotowania. Porady: Jeśli(...)ewentualnie zastąpić część soczewicy świeżymi pieczarkami lub boczniakami. Chcesz uzyskać bardziej zbity farsz? Po prostu delikatnie go zmiksuj za pomocą blendera. Ja preferuję „luźniejszy” farsz. Kolor cukinii nie ma znaczenia. Ja miałem najbardziej popularną zieloną, ale możesz również użyć żółtej. Artykuł Cukinia faszerowana soczewicą pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Nowy pomysł na leczo! 174

Przepis na leczo z cukinii, młodych warzyw i cieciorki! Zapowiadany nowy przepis na leczo! Leczo robię na bardzo wiele różnych sposobów, zazwyczaj w zależności od tego co mam akurat w lodówce, umonie nazywam to leczem, ale tak na prawdę zazwyczaj to różnego rodzaju gulasze warzywne. Przepis na prawdziwe leczo jest bardzo prosty: pomidory, papryka i cebula, które stanowią podstawę(...)potrawy. W Polsce leczo bez cukinii, to nie leczo! U mnie zazwyczaj też właśnie w leczo pojawia się cukinia, i nie tylko. Kilka dni temu robiłam to pyszne leczo, i podczas gotowania, wpadłam na pomysł aby dodać ugotowaną ciecierzycę. O niebiosa, jak dobrze, że mnie olśniło! Jakie to dobre! Sprawdźcie sami! SKŁADNIKI na największy garnek w domu ;-))) - 3 bardzo duże

SMYKWKUCHNI
PIKNIKOWE TARTY 106

Kruche tarty  z nadzieniem z cukinii, kurczaka, zalane masą jajeczno-serową, doskonale smakują na ciepło, jak również na zimno. W takiej formie idealnie nadają się na weekendowy piknik, na świeżym powietrzu będą smakować najlepiej.     SKŁADNIKI Ciasto: 6 tart o średnicy 10 cm 120 g mąki pszennej, 120 g mąki graham, 1 jajko, 10 dag margaryny Optima Omega3(...)łyżeczki soli, 1 łyżeczka suszonej bazylii, 1 łyżka wody Nadzienie: 1 upieczony lub usmażony filet z kurczaka, 1 cukinia, 1 mała cukinia, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, 3 łyżki śmietany 18%, 150 g twarożku ze szczypiorkiem, 3 łyżki startego sera żółtego, 2 łyżki margaryny Optima Omega3 WYKONANIE   Ciasto : Składniki na ciasto szybko zagniatamy lub wyrabiamy przy pomocy robota. Rozwałkowujemy

słodki bratek
Cukinia faszerowana mięsem i kaszą bulgur 195

Ostatnio udało mi się przekonać moje dzieci do jedzenia cukini, co mnie bardzo cieszy, bo ja ją uwielbiam. Do tej pory dzieci jadły cukinię jedynie w postaci czekoladowego ciasta cukiniowego :) Dziś podam Wam przepis na cukinię faszerowaną w wersji dietetycznej. Nam bardzo smakowała i mam nadzieję, że Wam również posmakuje :) Składniki: 3 małe cukinie 250g mielonego mięsa drobiowego 60g kaszy(...)bulgur 1 cebula garść posiekanej natki pietruszki 50g startego żółtego sera 1/4 łyżeczki cząbru 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku sól biały pieprz Kaszę ugotować i wystudzić. Cukinię przekroić na pół i wydrążyć. To co zostało wydrążone zetrzeć na grubej tarce i zasolić, a jak puści soki odsączyć. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 1 łyżeczce oleju. W misce połączyć

kuchnia doski
Placki z cukinii 244

Sezon na moje ulubione warzywo trwa! Najlepsza cukinia jest malutka, ma błyszczącą skórę, bez żadnych uszkodzeń. Jest tak dobra, że można ją jeść na surowo! Do wszystkiego, ma naprawdę szerokie zastosowanie! Dzisiaj postanowiłam zrobić z niej placki, bardzo szybkie w przygotowaniu, ze składników, które zwykle mamy pod ręką. Placki są chrupiące, pięknie pachną, bo dodałam starty ząbek czosnku, tak smakuje(...)lato. Koniecznie usmażcie więcej, bo znikają za szybko!  Placki z cukinii / około 8 średniej placków Składniki: 200 g cukinii 1 jajko 3 łyżki mąki 1 ząbek czosnku 2 łyżki mleka 4 łyżki posiekanego szczypiorku szczypta soli i pieprzu  olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Z cukinii odcinamy oba końca. Cukinię o brany ząbek czosnku ścieramy na tarce na dużych

Moja smaczna kuchnia
FASZEROWANA CUKINIA 139

Dużo osób zapomina o pewnym warzywku jakim jest pyszna cukinia!  🤔 Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością. Często wykorzystywana jest w kuchni jako "kubek" do faszerowania pysznościami w środku 🤗  i ja właśnie taką(...)pyszność dziś przygot owałam 😋 Składniki ✔️ 1 cukinia ✔️ 80 g mięsa mielonego (dałam indyka) ✔️ 30 g cebuli ✔️ 40 g pieczarek ✔️ 50 g sera żółtego ✔️ odrobina oliwy do polania ✔️ 50 g ryżu Przygotowanie: 1. Umyć dokładnie cukinie, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć łyżeczką środek aby powstała "łódka" 2. Cebule i pieczarki pokroić w kostkę, wymieszać razem z odsączonym z wody miąższem

Zdrowie i pysznie na talerzu
Placki z cukinii i kukurydzy Bonduelle 124

kukurydza złocista, wykorzystywana w kuchni do wielu potraw ale głównie do sałatek lub pizzy. Ja postanowiłam zrobić jeszcze jedną wersję placuszków z dodatkiem kukurydzy tym razem w połączeniu z cukinią. I wiecie co?!  Jak zawsze okazał się to strzał w 10! Polecam wypróbować ;) A czy wiesz,że... Warzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego(...)Kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z Polskich Kujaw. Składniki: 1 duża cukinia lub 2 małe 1 cebula 5 czubatych łyżek mąki kukurydzianej 2 jajka 1/2 puszki kukurydzy konserwowej Bonduelle świeże zioła sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Cukinię myjemy, wydrążamy środek z pestkami jeśli są, jeśli jednak używamy młodej cukinii nie musimy nic wydrążać. Cukinię ścieramy

Życie zaczyna się w kuchni
Ciasto z cukini, chlebek cukiniowy 165

Alternatywa dla najlepszego ciasta marchewkowego  - ciasto z cukinii. Jest delikatne w smaku, nie za słodkie, wilgotne i możecie je przygotować z różnymi dodatkami - żurawina, rodzynki, orzechy, wiórki kokosowe itp. Ciasto jest ciastem ciężkim i sycącym. Do tego wychodzi zarówno w wersji bezglutenowej jak i na zwykłej mące pszennej.  Składniki: - 2 średnie cukinie - 2 szklanki mąki (pszennej, bezglutenowej(...)jajka - 0,5 - 3/4 szklanki cukru - 50-100 ml oleju - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2-3 łyżeczki cynamonu opcjonalnie:  ulubione dodatki (orzechy, rodzinki, żurawina itp) Cukinię umyć i odkroić końcówki. Przygotowanie w Tefal CC: Cukinię zetrzeć w nakładce z malaksera na dużych oczkach. Zmienić ostrzę na ostrze do wyrabiania i dodać pozostałe składniki (oleju 50 ml). Ustawić obroty

CookYourself
Faszerowana cukinia 113

Cukinia to bardzo wdzięczne i uniwersalne warzywo, które świetnie komponuje się z różnorakimi składnikami. Można z niej w łatwy sposób przyrządzać pyszne dania kuszące rozmaitością. Dzisiaj mam dla Was jedną z takich smacznych i kolorowych kombinacji: łódeczki faszerowane mięsem mielonym, ryżem i suszonymi pomidorami. Danie w sam raz na dobry początek przyjaźni z zielonym kabaczkiem. Na pewno większości przypadnie(...)gustu i doskonale sprawdzi się jako lunch lub ciepła kolacja. Składniki: 2 średnie lub 3 małe cukinie Farsz: 1 woreczek (100 g) ryżu 350 g mielonego mięsa z indyka 10 suszonych pomidorów w oliwie ziołowej 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju pęczek natki pietruszki sól pieprz Dodatkowo: 1 kulka mozzarelli jogurt naturalny Przygotowanie: 1) Ryż ugotować według

Fitsweet.me
NADZIEWANA CUKINIA 150

Składniki: 1 cukinia 15 dag mięsa mielonego 3 pieczarki 1 pomidor  mozzarella 10 dag żółtego sera 4 łyżki śmietany sól rozmaryn papryka ostra pieprz ziołowy koperek Sposób wykonania: Przekroić cukinię na pół, następnie wydrążyć łyżeczką miękki miąższ, zostawiając 1 cm od skórki. Miąższ posiekać. Usmażyć mięso mielone na patelni. Pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju(...)podsmażonych pieczarek dodać pokrojonego w ćwiartki pomidora oraz posiekany miąższ z cukinii. Następnie przełożyć do patelni z mięsem mielonym. Dodać 4 łyżki śmietany i przyprawy do smaku. Następnie dodać starty ser i mieszać aż do roztopienia. Część sera zostawić do zapieczenia w piekarniku. Do połówek cukinii dodać pokrojoną mozzarellę i przygotowane nadzienie. Posypać startym serem. Piec w piekarniku

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Makaron lasagne ze szpinakiem i cukinią pod beszamelem 142

światło, sałata, pomidory i ilości sera feta nie do przejedzenia. Błyskać lubię w towarzystwie, szczególnie dobrym jedzeniem i szczerym u(śmiechem). Podobno donośnym. W czeluściach lodówki znalazłam szpinak, kawałek cukinii i natkę pietruszki. Zawsze w lodówce mam masło, mam czosnek i mam mleko. W spiżarni jest cały arsenał makaronów, kasz i mąk. Jak się okazało pole do popisu miałam ogromne(...)zabrałam się zatem do dzieła. A dziełem był makaron lasagne nadziewany szpinakiem duszonym z fetą, czosnkiem i natką pietruszki. Między poszczególne warstwy makaronu nakładałam plastry cukinii i polewałam beszamelem każdą warstwę i obficie wierzch. Wyszło z tego świetne danie po zapieczeniu, takie od którego oderwać się ciężko. Takie, przy którym ludzie milkną i zamiast plotkami, zajmują się jedzenie. Bezbłędnym, doskonałym

Mango Papaja
Zoodles czyli spagetti z cukinii z bazyliowym pesto 109

zawsze było moją ulubioną potrawą :-) Na szczęście moda na warzywne makarony zawitała i do nas.  Można je kupić gotowe ale oczywiście najlepiej wykonać samemu. Zoodles czyli spaghetti z cukinii Wykonanie samego warzywnego spaghetti jest bardzo proste. Najlepiej i najtaniej wykorzystać do tego obieraczkę typu julienne (koszt ok. 10 zł). Są też specjalnie do tego przeznaczone spiralne tarki(...)spiralizery ale one są dużo droższe (ponad 100 zł, te lepsze nawet ponad 200 zł). Początkowo próbowałam ciąć cukinie na paseczki ale wychodzą wtedy grube kluchy a nie spaghetti :-) Składniki do przygotowania zoodles z pesto: 2 małe cukinie (albo 1 duża) 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku 1/4 łyżeczki sproszkowanego chili 5 łyżek bazyliowego pesto (najlepiej samodzielnie przygotowane

Marta próbuje
Warzywa smażone na oleju rzepakowym 110

warzywa mogą być podstawą kremowej zupy, wystarczy dodać bulion i całość zmiksować.  Przygotowałam smaczne i naprawdę proste danie. To smażone na oleju rzepakowym warzywa takie jak ziemniaki, marchewka, cukinia z czosnkiem i pozostała kapusta włoska oraz cebula. Dodatek tymianku suszonego świetnie pasuje zwłaszcza do marchewki i ziemniaków, a słodka papryka dodaje koloru całemu daniu, podobnie olej rzepakowy, który(...)złoty kolor. Koniecznie wypróbujcie, bo szkoda, aby warzywa zmarnowały się! To doskonały dodatek do dań mięsnych, także tych z grilla. Smażone warzywa / 1 porcja  Składniki: 1/2 cukinii 1/2 marchewki 2 małe ziemniaki 1 ząbek czosnku mały kawałek kapusty włoskiej 1/4 cebuli 4 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżeczki słodkiej papryki Przygotowanie: Cukinię kroimy w grube ukośne

Moja smaczna kuchnia
Pełnoziarniste spaghetti z cukinią i szpinakiem 115

mamy zbyt wiele czasu na gotowanie, a mamy ochotę na makaron z pysznymi warzywami. Do dzisiejszego dania wybrałam makaron spaghetti, pełnoziarnisty i bardzo smaczny. Dodatkami do pasty są chrupiąca cukinią i młody szpinak zwany także baby. Jest i czosnek oraz olej rzepakowy. Prosto, smacznie i po włosku, bo tak najbardziej lubię jeść makrony! Wisienką na torcie będzie dodanie startego grana(...)padano lub parmezanu! Zapraszam na włoską ucztę w jakże deszczową weekend majowy. Pełnoziarniste spaghetti z cukinią i szpinakiem / 1 porcja Składniki: 1 porcja pelnoziarnistego spaghetti 1/2 cukinii 3 garście szpinaku baby 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Cukinię kriomy na ćwiartki, a następnie na plastry. Na oleju

Moja smaczna kuchnia