cukinia - 18701 przepisów (strona:199/1247)

Spaghetti z cukinii z krewetkami, niskowęglowodanowy posiłek bogaty w kwasy omega 3. 117

zastąpione owocami morza takimi jak krewetki? Jest to bardzo dobre źródło kwasów omega 3 oraz charakteryzuje się bardzo niską zawartością rtęci. Składniki na 2 porcje: 3 małe i wąskie cukinie (około 700g) 150g krewetek 2 ząbki czosnku mała cebulka 2 łyżki śmietany creme fraiche chilli, kminek, sól, pieprz Sposób przygotowania: Cukinię obierz specjalną obieraczką do spaghetti. Możesz również cukinię obrać(...)zwykłą obieraczką do warzyw tworząc grube paski a la tagliatelle. Posól i odstaw na pół godziny. Następnie podsmaż cukinię na łyżce oleju rzepakowego przez około 5 minut aż lekko zmięknie. Nie robimy tego zbyt długo gdyż nie chcemy, żeby cukinia się rozpadła. Krewetki obierz i podsmaż na oleju z posiekaną cebulką oraz czosnkiem. Zalej śmietanką i dopraw solą, pieprzem, chilli

wysmienity
Placuszki z cukinii z ziołami i serem feta 117

młodsza, tym smaczniejsza. Można ja spożywać na surowo, smażyć jej kwiaty, gotować i piec. Jest niskokaloryczna, lekkostrawna i zawiera duże ilości witamin i minerałów. Mowa oczywiście o cukinii, inaczej zwanej kabaczkiem. warzywo to często stosowane jest w dietach odchudzających, odkwaszających i antyrakowych. powinni ją również pokochać wszyscy, którzy cierpią na wrzody żołądka, zgagę lub nadkwaśność, ze względu na działanie alkalizujące(...)Kupując cukinię, warto wybierać okazy nie dłuższe niż 30 cm o błyszczącej nieuszkodzonej i pozbawionej plam skórce. Mamy dla Was dzisiaj placuszki z cukinii z ziołami i serem feta. Szybki i łatwy sposób na letni obiad!   Placuszki z cukinii z ziołami i serem feta z dodatkiem sosu jogurtowo-czosnkowego Składniki: Placuszki: 700-750 g startej na tarce żółtej

Moja Mama Gotuje
Ciasto czekoladowe z cukinią i musem jabłkowym 140

Jaka grę prowadzi? Zapraszam Was gorąco do przeczytania kolejnego polskiego kryminału, napisanego w znakomitym stylu. http://www.lustrorzeczywistosci.pl/2015/03/kasacja-remigiusz-mroz-thriller.html A na deser pyszna wariacja czekoladowo-cukiniowa.  Ciasto czekoladowe Z cukinią i musem jabłkowym Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki orkiszowej lub owsianej 2 jajka 2 szklanki startej cukinii (2 duże cukinie lub 3 średnie) 3/4 szklanki brązowego cukru lub ksylitolu(...)gotowego musu) 1/2 łyżeczki cynamonu 3 kostki gorzkiej czekolady  Składniki na polewę: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka wody 3 łyżki płatków migdałowych Przygotowanie: Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na ćwiartki i pozbawiamy miękkiego miąższu z pestkami (chyba, że cukinie są małe i młode to nie ma musimy tego robić) a następnie ścieramy na drobnej tarce

Moja Mama Gotuje
Zielona pasta i basta 142

doczekać wiosny, ciepłych promieni słońca i zielonych liści na drzewach, a także pierwszych nowalijek. Zanim się jednak pojawią wprowadzam na swój talerz trochę zieleni w postaci pysznych warzyw: brokuła, cukinii oraz zielonego groszku.   ZIELONA PASTA  z GROSZKIEM, BROKUŁAMI I CUKINIĄ   Składniki: (na 2 porcje) makaron typu wstążki 1/2 małej cukinii 1/2 brokuła garść mrożonego groszku Hortex(...)przez 4-5 minut. Po tym czasie warzywa odcedzamy (zostawiamy 1/3 szklanki wody,w której gotowały się warzywa będzie potrzebna do pesto) i przelewamy je bardzo zimną wodą.  Cukinię myjemy i temperujemy temperówką do warzyw robiąc cukiniowy "makaron". Cukinię smażymy przez chwilę na rozgrzanej 1 łyżce oliwy. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. zielone pesto: Sałatę oraz szpinak myjemy

Bon appetit mon amie
cukinia faszerowana 190

Cukinia :) to świetne warzywo, które można wykorzystać w różnych potrawach :) Nigdy cukinia nie występuje sama :) zawsze ma dobre i  smaczne towarzystwo :) Żeby nafaszerować cukinię  musimy przygotować farsz i wyczyścić ją z nasion :) Farsz: mielone mięso, cebula, czosnek, ryż i ser :) przyprawy sól, pieprz  ...  Cebulę i czosnek dusimy, ryż gotujemy... Mięso smażymy i dodajemy przygotowany ryż, cebulę(...)czosnek, a na koniec przecier :) Tak przygotowany farsz jest gotowy do zjedzenia, ale napełniamy nim wydrążone cukinie :) Wstawiamy do piekarnika na 40-50 min/ 200 st. C ... Po takim pieczeniu mamy bardzo smaczne faszerowane cukinie :) Podajemy od razu lub potem  po podgrzaniu :)  Smacznego

chleba naszego
cukinia inaczej 132

Pomimo słabego lata cukinia rośnie w ogródku :) Cukinia niezwykle smaczna jest :) gdy dodamy to co lubimy :) Jak widać cukinię kroimy na małe wałki, wybieramy łyżeczką nasiona i napełniamy... Na spód dałem salami, potem trochę różności :) utartą młodą cukinię, pomidory posiekane,  Czosnek, cebulę, ser... Oczywiście sól, pieprz i zioła :) Na górze było miejsce na małe pomidorki... Jeszcze trochę sera(...)czasie serwujemy  na gorąco :)  Polecam ! Jest to pyszne danie i efektownie wygląda :)  Jeżeli jednak nie macie tyle czasu na zabawę cukiniową, to polecam placki z cukinii :)  Smacznego

chleba naszego
Placuszki z cukinii 112

Cześć Od dłuższego czasu leżały u mnie cukinie. Jakoś nie zdarzyła się okazja, żeby je wykorzystać. Ale w końcu i na nie przyszła kolej. Wyszedł z nich dzisiaj bardzo smaczny obiad. Może nie do końca trzymałam się przepisu Majki , ponieważ większość składników odmierzyłam „na oko”. Od siebie dodałam cebulkę. Mogę jednak z całą pewnością powiedzieć, że kiedyś jeszcze takie placuszki(...)zagoszczą na moim stole. Wyszły naprawdę pyszne – chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Placuszki z cukinii Przygotuj tarkę o dużych oczkach, nóż i deskę do krojenia, sitko, szklankę, patelnię, łopatki drewniane, miski, ewentualnie łyżkę. Przygotuj składniki: 3 cukinie, 2 jajka, 1 szklankę bulki tartej, żółty ser, 1/2 dużego pęczka ziół mieszanych: koperku, mięty, natki pietruszki, małą cebulę, sól, pieprz

blog.moje-pasje.info
Makaronowo-cukiniowe wstążki z fetą 130

Lekka i delikatna makaronowa sałatka z młodziutkimi cukiniami, fetą i pomidorkami koktajlowymi. Przyprawiona ziołami i oliwą z oliwek. Polecam!!! Składniki: opakowanie fety w kostkach w zalewie 10 dag makaronu wstążki 2 małe cukinie lub 4 malutkie cukinie(ok.10 cm) sól 20 dag pomidorków koktajlowych kilka gałązek natki pietruszki i szałwii świeże oregano(może być suszone) oliwa z oliwek sos balsamiczny(...)Wykonanie: Fetę osączyć z zalewy. Makaron ugotować w osolonej wodzie na pół twardo, odcedzić. Warzywa umyć. Cukinie pokroić wzdłuż w długie, cienkie plasterki. Większe, starsze cukinie zblanszować w osolonym wrzątku(3 minuty). Wyjąć, przelać zimną wodą, osączyć. Młodych, malutkich cukinii nie blanszować. Pomidorki pokroić na ćwiartki. Natkę i szałwię posiekać. Składniki sałatki wymieszać. Polać oliwą, kilkoma kroplami sosu balsamicznego. Dodać

Pysznie & Pięknie
Szybkie pierożki z ciasta francuskiego i KONKURS z Bonduelle 540

tradycyjny farsz, np. pieczarkowy. Ja chciałam jednak przełamać monotonnie świątecznego stołu czymś kolorowym i pełnym ożywiających kontrastów smakowych. Mój farsz nawiązuje więc do kuchni greckiej i składa się z cukinii połączonej z koperkiem, miętą, słoną fetą, pikantnym chilli oraz słodką chrupiącą kukurydzą. Sięgnęłam po kukurydzę Bonduelle, bo ma dobry skład. Jest bez GMO i jest naturalnie słodka - do zalewy(...)sylwestrowej. Będą także świetne jako dodatek do chrupania przy zupie - tradycyjnym barszczu, czy ulubionej zupie-krem. Polecam szczególnie do zupy brokułowej i pomidorowej.  Pierożki z ciasta francuskiego z cukinią, kukurydzą i fetą Składniki / na ok. 30 sztuk: 1 cukinia (ok. 400 g) 1 ząbek czosnku 1 papryczka chilli pozbawiona pestek oliwa 250 g kukurydzy z puszki Bonduelle

Chilli Czosnek i Oliwa
LECZO Z PATELNI W ZDROWSZEJ WERSJI 172

jedno z dań, które najbardziej kojarzy mi się z jesienią i moją kochaną babcią, która zawsze w chłodne dni robiła w dużym garze leczo, z dużą ilością papryki i cukinii. Jako małe dziecko nie lubiłam papryki, ale potem z czasem ją polubiłam. Często teraz do dań dodaję mnóstwo papryki, a zwłaszcza teraz kiedy dni są coraz zimniejsze.  Jest kilka(...)skończyło. :D  Składniki: papryka czerwona 1 szt. papryka żółta 1 szt. papryka zielona 1 szt. czosnek 2 ząbki por ok. 8 cm.  pieczarki 4 duże szt. cukinia 400 gram  filety z kurczaka 3 szt.  papryka ostra mielona 1 łyżeczka sól, pieprz do smaku bulion warzywny 300 ml.  przecier pomidorowy 1 łyżka pomidory w puszce

Kuchnia Paulettes
Warsztaty kulinarne z Inką i szefem kuchni Sebastianem Olma 145

pieczoną dynią, imbirem, kawą Inką i grzankami -  Smażony kalafior z morelami, kawą Inką i orzechem laskowym -  Łosoś z białą kaszą gryczaną w emulsji kawowej, cukinią i pesto ziołowym -  Ciasto marchewkowe z kawą Inką i sosem waniliowo -kardamonowym   Ponadto z grupą barmanów Rabarbary, przygotowaliśmy bardzo ciekawe napoje z dodatkiem kawy Inki, wiele z nich było(...)kalafiora, smażonego kalafiora, kawałki moreli, po czym wszystko posyp startym orzechem laskowym. 7.       GOTOWE! Łosoś z białą kaszą gryczaną w emulsji kawowej, cukinią i pesto ziołowym   Składniki na 5 porcji: ·          filet łososia, 700 g ·          biała kasza gryczana

SMYKWKUCHNI
Fit lasagne z cukinią 185

Robiłam je naprawdę ekspresowo, bo wykańczał mnie głód, a pachniało tak niemiłosiernie pięknie, że aż ręka z aparatem nie raz zadrżała :) zaręczam, że smakuje lepiej niż wygląda, bo jak cukinia, sos pomidorowy, indyk i cała masa najbardziej aromatycznych przypraw może źle smakować? :) Dlatego smacznego! :) Składniki: - 3 spore cukinie - pół kilograma mięsa mielonego z indyka - puszka pomidorów - duża cebula - 6 ząbków(...)przypraw i ziół, dajcie tyle, aby Wam smakowało, ale nie ich nie żałujcie. Zioła są szczególnie ważne) Oliwę z oliwek mieszam z dwoma posiekanymi ząbkami czosnku, solą i oregano. Cukinię kroję na centymetrowe plastry, układam na blaszce wyłożonej papierem i smaruję z obu stron mieszanką przypraw i oliwy. wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem na 7 minut

Cook&Love
Zapiekanka z cukinii i mozzarelli 140

Szybka zapiekanka z jednym z moich ulubionych warzyw, czyli cukinią. Z dodatkiem mozzarelli, parmezanu i chrupiącej panierki przyrządza się bardzo łatwo i świetnie smakuje. Przepis z moimi zmianami pochodzi z książki „Moja kuchnia wege” Audrey Cosson—>KLIK. 2 średnie cukinie 150 g tartej mozzarelli 40 g tartego parmezanu łyżka oliwy sól i pieprz kruszonka: pół bułki(...)orzeszków piniowych 10 g startego parmezanu poł łyżeczki skórki startej z cytryny łyżeczka oliwy Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Cukinię myjemy i kroimy w plastry o grubości około 0,5 cm. Podsmażamy ją na oliwie aż zmięknie. W naczyniu żarodopornym układamy warstwę cukinii, mozzarelli i parmezanu. Posypujemy je solą i pieprzem i przygotowujemy w ten sposób kolejne warstwy. Bułkę wraz

Mienta blog
Ketchup z cukinii 232

się czy warto to z całą odpowiedzialnością mówię, że "warto bardzo".  Polecam ;) Przepis pochodzi od znajomej.  Zdjęcie kiepskiej jakości bo z telefonu.  Składniki: 1,5 kg cukinii 0,5 kg cebuli garść soli 400 g koncentratu 2 szklanki cukru 1 szklanka octu 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1 łyżeczka czarnego pieprzu Wykonanie: Cukinię należy wymyć, obrać ze skórki(...)wydrążyć nasiona, następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cukinię przełożyć do dużego garnka i zasypać garścią soli. Cebulę należy obrać i pokroić w pióra, dodać do cukinii, wymieszać, przykryć i pozostawić na całą noc.  Następnego dnia garnek z zawartością ustawiamy na kuchence i całość gotujemy przez około 30 minut bądź do czasu, aż cukinia i cebula się rozpadną

Krakowskie smaki Ani
#32. Jesienny kurczak 130

razu wiedziałam, co przygotuję. W ogrodzie znalazłam jeszcze kilka papryk, na strychu suszył się czosnek, od znajomej dostałam wielką paczkę suszonego na słońcu oregano z jej ogrodu, a cukinię skubnęłam babci. Przecier pomidorowy też własny, osobiście przecierany ;). Samo zdrowie! Ale w tej potrawie to jest tylko część "dbałości" ;). Uwielbiam połączenie kolorów, które tworzy się na talerzu - kojarzy się ze słoneczną(...)przeciśniętego przez praskę lub drobno posiekanego 2 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 6 małych lub 3 duże papryki - po 2 zielone, czerwone i białe lub żółte 1 średnia cukinia 200 g przecieru pomidorowego 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki suszonego oregano Przygotowanie: Filety kroję w cienkie, długie paski i marynuję w oleju wymieszanym z sosem sojowym i czosnkiem oraz imbirem

Kuchnia w szuwarach

Proponowane wyszukiwania