lodówce. Zresztą kombinacji może być sporo, bo lodówki i szafki kuchenne są pełne rzeczy przeróżnych, z których może powstać całkiem smaczne połączenie. Składniki na 2 porcje: 2 szt. okrągłej cukinii 5 szt. rzodkiewek 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu słodkiego orientalnego (lub jasny sos sojowy) 100 g czerwonego ryżu (zamiennie może być każdy inny) 120 g sera mozzarella(...)czosnek niedźwiedzi, słodka papryka w proszku 1 łyżka oliwy bądź oleju dobrej jakości Wykonanie: Czerwony ryż opłukać pod zimną, bieżącą wodą i ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, przestudzić. Cukinie umyć, obciąć górę z ogonkiem odsłaniając jej środek. Miąższ wydrążyć małą łyżeczką i drobno pokroić. Rzodkiewkę pokroić w małą kostkę. Szalotkę, czosnek posiekać i poddusić na rozgrzanym oleju, na patelni
gutfutAromatyczne bułeczki, mięciutkie i wilgotne dzięki startej cukinii. Cukinia jest niewyczuwalna po upieczeniu. Do bułeczek dodajemy ulubione zioła, ciasto możemy również wzbogacić łyżką suszonych pomidorów. Długo zachowują świeżość, idealne na kanapki. Przepis z Domowej Cukierenki . Polecam! Bułeczki z cukinią Składniki na 10 sztuk: 630g mąki pszennej 300ml ciepłej wody 10g drożdży instant(...)drożdży świeżych) łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka ulubionych ziół suszonych (u mnie bazylia i oregano) 180g cukinii, startej na grubych oczkach ze skórką Wykonanie: Cukinię mieszamy z łyżeczką soli, odstawiamy na 15 minut, by puściła sok. Mąkę mieszamy z drożdżami instant (jeśli używacie drożdży świeżych najpierw trzeba zrobić rozczyn). Do mąki dodajemy
Smak mojej kuchniUpał, upał, upał. Przy takiej temperaturze nawet nie mamy ochoty na jedzenie lub wolimy coś lekkostrawnego. Dlatego u mnie dzisiaj przepis na lekkie, ale pożywne danie. Cukinie faszerowane kaszą jaglaną z kurczakiem i warzywami. Musimy niestety trochę czasu spędzić przy piekarniku, ale jeśli zrobimy od razu większą ilość to następnego dnia potrawę wystarczy tylko podgrzać. Zostałam ostatnio zasypana dobrodziejstwami(...)działki mojej Cioci dlatego w tym tygodniu będzie u nas duuużo warzyw :) Cukinia faszerowana kaszą jaglaną Składniki na 4 porcje: 4 średnie cukinie 1 podwójna pierś z kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 marchew 3/4 szklanki kaszy jaglanej kulka mozzarelli 2 łyżki świeżej natki pietruszki przyprawy: sól, pieprz, curry Wykonanie
Smak mojej kuchnizielonymi warzywami i czosnkiem. Taki obiad można przygotować w kwadrans i z pewnością jest to pożywny posiłek. Do dzisiejszego przepisu wykorzystałam moje warzywne zapasy czyli brokuły i ukochaną cukinię, która jest niewymagająca i taka pyszna! Już sama cukinią przesmażona na oliwie z czosnkiem to niebo w gębie! Makaron, który jest w przepisie otrzymałam jako prezent z podróży do Alzacji(...)takie prezenty najchętniej lubię otrzymywać. Makaron z cukinią i brokułami Składniki: 1 porcja makaronu średniej wielkości 1/3 cukinii 1/2 szklanki różyczek brokuła 1 ząbek czosnku 2 szczypty suszonego tymianku 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki oliwa z oliwek sól do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Cukinię kroimy w kostkę razem z czosnkiem. Na oliwie z oliwek
Moja smaczna kuchniaCarpaccio z cukinii to moja propozycja na rozpoczęcie wiosennego sezonu na otwartej przestrzeni. Idealna na śniadanie na tarasie, na ławce w parku, wszędzie tam gdzie słońce grzeje i dodaje nam energii. Czy wiesz, że codziennie wystarczy tylko 15 minut na słońcu, aby dostarczyć naszemu organizmowi tak cennej dla zdrowia witaminy słońca? Carpaccio z cukinii z orzechami włoskimi Składniki: 1/2 cukinii(...)garście orzechów włoskich 2 łyżeczki posiekanej natki z pietruszki oliwa z oliwek dobrej jakości lub olej arganowy sól do smaku Przygotowanie: Cukinię kroimy na cienkie plastry. Rozkładamy dookoła talerza. Orzechy siekamy i posypujemy cukinię. Całość skrapiamy oliwą z oliwek lub olejem arganowym. Doprawiamy do smaku. Posypujemy posiekaną natką z pietruszki. Carpaccio najlepsze jest z młodej, małej i chrupiącej cukinii
Moja smaczna kuchniaPiękną cukinię kupiłam kilka dni temu. Nie za duża, chrupiąca i skórka nie za gruba. Idealna nawet na surowo! Dzisiaj wykorzystałam to warzywo do porannego śniadania z jajkiem. Powstał puszysty, żółciutki omlet z cukinią, która po upieczeniu pozostała chrupiąca i soczysta. Zapiekany omlet z cukinią i czosnkiem / 2 porcje Składniki: 1/3 cukinii 3 jajka 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka(...)posiekanej natki z pietruszki sól do smaku masło do wysmarowania formy Przygotowanie: Cukinię myjemy. Osuszamy. Kroimy na półplasterki. Małe naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Do miski wkładamy cukinię i plasterki obranego czosnku. Wbijamy jajka. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku. Masę przelewamy do żaroodpornego naczynia. Warzywa z jajkami zapiekamy w temp. 180 st. C. przez 20-30 minut. Omlet posypujemy posiekaną natką
Moja smaczna kuchniazastąpione owocami morza takimi jak krewetki? Jest to bardzo dobre źródło kwasów omega 3 oraz charakteryzuje się bardzo niską zawartością rtęci. Składniki na 2 porcje: 3 małe i wąskie cukinie (około 700g) 150g krewetek 2 ząbki czosnku mała cebulka 2 łyżki śmietany creme fraiche chilli, kminek, sól, pieprz Sposób przygotowania: Cukinię obierz specjalną obieraczką do spaghetti. Możesz również cukinię obrać(...)zwykłą obieraczką do warzyw tworząc grube paski a la tagliatelle. Posól i odstaw na pół godziny. Następnie podsmaż cukinię na łyżce oleju rzepakowego przez około 5 minut aż lekko zmięknie. Nie robimy tego zbyt długo gdyż nie chcemy, żeby cukinia się rozpadła. Krewetki obierz i podsmaż na oleju z posiekaną cebulką oraz czosnkiem. Zalej śmietanką i dopraw solą, pieprzem, chilli
wysmienitymłodsza, tym smaczniejsza. Można ja spożywać na surowo, smażyć jej kwiaty, gotować i piec. Jest niskokaloryczna, lekkostrawna i zawiera duże ilości witamin i minerałów. Mowa oczywiście o cukinii, inaczej zwanej kabaczkiem. warzywo to często stosowane jest w dietach odchudzających, odkwaszających i antyrakowych. powinni ją również pokochać wszyscy, którzy cierpią na wrzody żołądka, zgagę lub nadkwaśność, ze względu na działanie alkalizujące(...)Kupując cukinię, warto wybierać okazy nie dłuższe niż 30 cm o błyszczącej nieuszkodzonej i pozbawionej plam skórce. Mamy dla Was dzisiaj placuszki z cukinii z ziołami i serem feta. Szybki i łatwy sposób na letni obiad! Placuszki z cukinii z ziołami i serem feta z dodatkiem sosu jogurtowo-czosnkowego Składniki: Placuszki: 700-750 g startej na tarce żółtej
Moja Mama GotujeJaka grę prowadzi? Zapraszam Was gorąco do przeczytania kolejnego polskiego kryminału, napisanego w znakomitym stylu. http://www.lustrorzeczywistosci.pl/2015/03/kasacja-remigiusz-mroz-thriller.html A na deser pyszna wariacja czekoladowo-cukiniowa. Ciasto czekoladowe Z cukinią i musem jabłkowym Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki orkiszowej lub owsianej 2 jajka 2 szklanki startej cukinii (2 duże cukinie lub 3 średnie) 3/4 szklanki brązowego cukru lub ksylitolu(...)gotowego musu) 1/2 łyżeczki cynamonu 3 kostki gorzkiej czekolady Składniki na polewę: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka wody 3 łyżki płatków migdałowych Przygotowanie: Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na ćwiartki i pozbawiamy miękkiego miąższu z pestkami (chyba, że cukinie są małe i młode to nie ma musimy tego robić) a następnie ścieramy na drobnej tarce
Moja Mama Gotujedoczekać wiosny, ciepłych promieni słońca i zielonych liści na drzewach, a także pierwszych nowalijek. Zanim się jednak pojawią wprowadzam na swój talerz trochę zieleni w postaci pysznych warzyw: brokuła, cukinii oraz zielonego groszku. ZIELONA PASTA z GROSZKIEM, BROKUŁAMI I CUKINIĄ Składniki: (na 2 porcje) makaron typu wstążki 1/2 małej cukinii 1/2 brokuła garść mrożonego groszku Hortex(...)przez 4-5 minut. Po tym czasie warzywa odcedzamy (zostawiamy 1/3 szklanki wody,w której gotowały się warzywa będzie potrzebna do pesto) i przelewamy je bardzo zimną wodą. Cukinię myjemy i temperujemy temperówką do warzyw robiąc cukiniowy "makaron". Cukinię smażymy przez chwilę na rozgrzanej 1 łyżce oliwy. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. zielone pesto: Sałatę oraz szpinak myjemy
Bon appetit mon amieCukinia :) to świetne warzywo, które można wykorzystać w różnych potrawach :) Nigdy cukinia nie występuje sama :) zawsze ma dobre i smaczne towarzystwo :) Żeby nafaszerować cukinię musimy przygotować farsz i wyczyścić ją z nasion :) Farsz: mielone mięso, cebula, czosnek, ryż i ser :) przyprawy sól, pieprz ... Cebulę i czosnek dusimy, ryż gotujemy... Mięso smażymy i dodajemy przygotowany ryż, cebulę(...)czosnek, a na koniec przecier :) Tak przygotowany farsz jest gotowy do zjedzenia, ale napełniamy nim wydrążone cukinie :) Wstawiamy do piekarnika na 40-50 min/ 200 st. C ... Po takim pieczeniu mamy bardzo smaczne faszerowane cukinie :) Podajemy od razu lub potem po podgrzaniu :) Smacznego
chleba naszegoPomimo słabego lata cukinia rośnie w ogródku :) Cukinia niezwykle smaczna jest :) gdy dodamy to co lubimy :) Jak widać cukinię kroimy na małe wałki, wybieramy łyżeczką nasiona i napełniamy... Na spód dałem salami, potem trochę różności :) utartą młodą cukinię, pomidory posiekane, Czosnek, cebulę, ser... Oczywiście sól, pieprz i zioła :) Na górze było miejsce na małe pomidorki... Jeszcze trochę sera(...)czasie serwujemy na gorąco :) Polecam ! Jest to pyszne danie i efektownie wygląda :) Jeżeli jednak nie macie tyle czasu na zabawę cukiniową, to polecam placki z cukinii :) Smacznego
chleba naszegoCześć Od dłuższego czasu leżały u mnie cukinie. Jakoś nie zdarzyła się okazja, żeby je wykorzystać. Ale w końcu i na nie przyszła kolej. Wyszedł z nich dzisiaj bardzo smaczny obiad. Może nie do końca trzymałam się przepisu Majki , ponieważ większość składników odmierzyłam „na oko”. Od siebie dodałam cebulkę. Mogę jednak z całą pewnością powiedzieć, że kiedyś jeszcze takie placuszki(...)zagoszczą na moim stole. Wyszły naprawdę pyszne – chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Placuszki z cukinii Przygotuj tarkę o dużych oczkach, nóż i deskę do krojenia, sitko, szklankę, patelnię, łopatki drewniane, miski, ewentualnie łyżkę. Przygotuj składniki: 3 cukinie, 2 jajka, 1 szklankę bulki tartej, żółty ser, 1/2 dużego pęczka ziół mieszanych: koperku, mięty, natki pietruszki, małą cebulę, sól, pieprz
blog.moje-pasje.infoLekka i delikatna makaronowa sałatka z młodziutkimi cukiniami, fetą i pomidorkami koktajlowymi. Przyprawiona ziołami i oliwą z oliwek. Polecam!!! Składniki: opakowanie fety w kostkach w zalewie 10 dag makaronu wstążki 2 małe cukinie lub 4 malutkie cukinie(ok.10 cm) sól 20 dag pomidorków koktajlowych kilka gałązek natki pietruszki i szałwii świeże oregano(może być suszone) oliwa z oliwek sos balsamiczny(...)Wykonanie: Fetę osączyć z zalewy. Makaron ugotować w osolonej wodzie na pół twardo, odcedzić. Warzywa umyć. Cukinie pokroić wzdłuż w długie, cienkie plasterki. Większe, starsze cukinie zblanszować w osolonym wrzątku(3 minuty). Wyjąć, przelać zimną wodą, osączyć. Młodych, malutkich cukinii nie blanszować. Pomidorki pokroić na ćwiartki. Natkę i szałwię posiekać. Składniki sałatki wymieszać. Polać oliwą, kilkoma kroplami sosu balsamicznego. Dodać
Pysznie & Pięknietradycyjny farsz, np. pieczarkowy. Ja chciałam jednak przełamać monotonnie świątecznego stołu czymś kolorowym i pełnym ożywiających kontrastów smakowych. Mój farsz nawiązuje więc do kuchni greckiej i składa się z cukinii połączonej z koperkiem, miętą, słoną fetą, pikantnym chilli oraz słodką chrupiącą kukurydzą. Sięgnęłam po kukurydzę Bonduelle, bo ma dobry skład. Jest bez GMO i jest naturalnie słodka - do zalewy(...)sylwestrowej. Będą także świetne jako dodatek do chrupania przy zupie - tradycyjnym barszczu, czy ulubionej zupie-krem. Polecam szczególnie do zupy brokułowej i pomidorowej. Pierożki z ciasta francuskiego z cukinią, kukurydzą i fetą Składniki / na ok. 30 sztuk: 1 cukinia (ok. 400 g) 1 ząbek czosnku 1 papryczka chilli pozbawiona pestek oliwa 250 g kukurydzy z puszki Bonduelle
Chilli Czosnek i Oliwa