Jedna z naszych ulubionych potraw z cukinii, czyli placki które z powodzeniem zastępują nam tradycyjne placki ziemniaczane. Na ogół podaję je na obiad z gulaszem węgierskim albo jako kolację lub przystawkę podczas spotkań z różnego rodzaju sosami np. z dipem czosnkowym i dużą ilością koperku Składniki na ok 10 sztuk: 600 g startej cukinii 100 g cebuli 1 duży ząbek(...)czosnku 3 jajka 100 g tłuszczu do smażenia: smalec, olej kokosowy , masło klarowane sól himalajska pieprz czarny curry 15 g koperku Cukinię umyć, poodcinać końce a następnie bez obierania zetrzeć na grubych oczkach tarki lub robota kuchennego. Wyłożyć na sitko, posolić i odstawić na 15-20 minut. Cukinię odcisnąć z nadmiaru wody. Można użyć również ręczników papierowych. Im mniej wody
Ola la LCHFporcję) - 2 łyżeczki oliwy z oliwek (ok. 10 g), - filet z piersi kurczaka (ok. 150 g), - suszony pomidor (ok. 20 g), - 2 plastry mozzarelli (ok. 30 g), - pół mniejszej cukinii (ok. 112 g), - ząbek czosnku, - pół woreczka kaszy bulgur (ok. 50 g), - przyprawy: sól, pieprz, kilka listków świeżej bazylii. Sposób przygotowania 1. Przygotowujemy marynatę: łyżeczkę oliwy łączymy z drobno posiekanymi(...)jednym końcu filetów z kurczaka układamy suszone pomidory, mozzarellę i zwijamy w roladki. 5. Roladki spinamy wykałaczkami i pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 20 min. 6. Cukinię kroimy w plastry, marynujemy w łyżeczce oliwy, wyciśniętym przez praskę czosnku, szczypcie soli i pieprzu. 7. Plastry cukinii grillujemy kilka minut. 8. Roladki podajemy z kaszą i grillowaną cukinią. Roladki caprese
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachCześć! Dziś chłodniejszy dzień więc zapraszam na curry z kalafiorem, zieloną i żółtą cukinią. Ostatnio uzależniłam się od cukinii. Cieszę się, że fala upałów już za nami i można delektować się takimi daniami jak moje ukochane curry! Składniki (3 – 4 porcje) 1/2 dużej główki kalafiora 1 średnia zielona cukinia 1 średnia żółta cukinia 1 średnia cebula(...)podania: ryż Wykonanie: Przygotuj składniki: cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Kalafiora opłucz i podziel na różyczki. Pomidory wraz z zalewą zmiksuj na gładką masę. Cukinie pokrój na mniejsze kawałki. Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę – do momentu aż się zeszkli. Dodaj czosnek, smaż 1 – 2 minuty ciągle mieszając. Dodaj cynamon, kolendrę, kurkumę, kumin
Moja pasja smakuSkładniki (na 1 porcję) - cukinia (mniejsza sztuka – ok. 225 g), - łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g), - ząbek czosnku, - pomidor (ok. 100 g), - pół mozzarelli (ok. 63 g), - przyprawy: sól, pieprz, oregano. Sposób przygotowania 1. Cukinię kroimy w plastry o grubości 1 cm. 2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. 3. Plastry cukinii rozkładamy na papierze i skrapiamy oliwą połączoną(...)wyciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli i pieprzu. 4. Na plastry cukinii nakładamy plastry pomidora i porwaną mozzarellę. 5. Mini pizze posypujemy oregano i pieczemy w 180 stopniach C ok. 20-25 min. Minipizze z cukinii są bogate w: - beta karoten (pochodzący z cukinii), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - likopen (pochodzący z pomidora), który przeciwdziała procesom starzenia się. Wartość odżywcza
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachPora obiadowa przed nami, więc na szybko podzielę się przygotowaną ostatnio zupką z cukinii. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding(...)Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Ekspresowa, bo praktycznie wszystko zrobił za mnie Tefal Companion. Do przygotowania użyłam dwóch rodzajów cukinii- zielonej i żółtej, którą spotkałam chyba dopiero któryś raz w życiu. Nigdy jej nie ma w sklepie, w którym najczęściej robię zakupy. Podałam ją z ziarnami dyni i chrupiącymi
Kuchnia w czekoladziemojej działce powoli startuje sezon na cukinie. Zastanawiałam się dzisiaj co by tu z niej zrobić na obiad:) Padło na zapiekankę. Cukinia nie jest w niej postacią pierwszoplanową. Wtapia się w pomidorowe tło wraz z makaronem i mięsem mielonym. Lecz razem smakują wybornie:) Składniki: 1 cebula 3 ząbki czosnku masło 0,5 kg mięsa mielonego 2 duże cukinie pomidory(...)puszce łyżka koncentratu pomidorowego opakowanie makaronu świderki żółty ser sól pieprz oregano bazylia Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. 2. Cukinie dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. 3. Cebulę oraz czosnek drobno kroimy. Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło, wrzucamy cebulę z czosnkiem. Dusimy do momentu zeszklenia. 4. Do cebuli i czosnku dodajemy mięso
la cucharadomu. Dzisiaj przygotowałam przepyszny obiad, który idealnie nadaje się na upalne dni, zwłaszcza, gdy obok mamy schłodzoną wodę mineralną. Bazą obiadu jest soczysta polędwiczka wieprzowa, którą podałam z cukinią, a z ciekawości połączyłam składniki z czarnuszką. Jak się okazuje smacznie komponuje się nie tylko z chlebem czy serami. Polecam nawet tym, którzy podobnie jak ja, nie jedzą zbyt często(...)mięsa. Smażone polędwiczki wieprzowe z cukinią i czarnuszką / 2 porcje Składniki: 200 g polędwiczki wieprzowej 1/2 małej cukinii 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka czarnuszki 3 łyżki oleju rzepakowego sól do smaku Przygotowanie: Polędwiczkę myjemy. Osuszamy. Oczyszczamy i kroimy na podobnej grubości plastry. Mięso lekko rozbijamy dłonią. Cukinię kroimy na półplasterki razem z cebulą i czosnkiem. Na rozgrzanym
Moja smaczna kuchniaCukinia faszerowana soczewicą Przepisy z cukinią są o tyle wdzięczne, że można je wykonywać przez niemalże cały rok. Oczywiście najlepiej robić to w sezonie, gdy mamy dostęp do świeżej, polskiej cukinii. Cukinia faszerowana soczewicą to moja interpretacja dania z dzieciństwa, gdzie zamiast soczewicy było mięso. Dzisiejsza propozycja jest z pewnością o wiele zdrowsza i równie prosta do przygotowania. Porady: Jeśli(...)ewentualnie zastąpić część soczewicy świeżymi pieczarkami lub boczniakami. Chcesz uzyskać bardziej zbity farsz? Po prostu delikatnie go zmiksuj za pomocą blendera. Ja preferuję „luźniejszy” farsz. Kolor cukinii nie ma znaczenia. Ja miałem najbardziej popularną zieloną, ale możesz również użyć żółtej. Artykuł Cukinia faszerowana soczewicą pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
BlendmanPrzepis na leczo z cukinii, młodych warzyw i cieciorki! Zapowiadany nowy przepis na leczo! Leczo robię na bardzo wiele różnych sposobów, zazwyczaj w zależności od tego co mam akurat w lodówce, umonie nazywam to leczem, ale tak na prawdę zazwyczaj to różnego rodzaju gulasze warzywne. Przepis na prawdziwe leczo jest bardzo prosty: pomidory, papryka i cebula, które stanowią podstawę(...)potrawy. W Polsce leczo bez cukinii, to nie leczo! U mnie zazwyczaj też właśnie w leczo pojawia się cukinia, i nie tylko. Kilka dni temu robiłam to pyszne leczo, i podczas gotowania, wpadłam na pomysł aby dodać ugotowaną ciecierzycę. O niebiosa, jak dobrze, że mnie olśniło! Jakie to dobre! Sprawdźcie sami! SKŁADNIKI na największy garnek w domu ;-))) - 3 bardzo duże
SMYKWKUCHNIKruche tarty z nadzieniem z cukinii, kurczaka, zalane masą jajeczno-serową, doskonale smakują na ciepło, jak również na zimno. W takiej formie idealnie nadają się na weekendowy piknik, na świeżym powietrzu będą smakować najlepiej. SKŁADNIKI Ciasto: 6 tart o średnicy 10 cm 120 g mąki pszennej, 120 g mąki graham, 1 jajko, 10 dag margaryny Optima Omega3(...)łyżeczki soli, 1 łyżeczka suszonej bazylii, 1 łyżka wody Nadzienie: 1 upieczony lub usmażony filet z kurczaka, 1 cukinia, 1 mała cukinia, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, 3 łyżki śmietany 18%, 150 g twarożku ze szczypiorkiem, 3 łyżki startego sera żółtego, 2 łyżki margaryny Optima Omega3 WYKONANIE Ciasto : Składniki na ciasto szybko zagniatamy lub wyrabiamy przy pomocy robota. Rozwałkowujemy
słodki bratekOstatnio udało mi się przekonać moje dzieci do jedzenia cukini, co mnie bardzo cieszy, bo ja ją uwielbiam. Do tej pory dzieci jadły cukinię jedynie w postaci czekoladowego ciasta cukiniowego :) Dziś podam Wam przepis na cukinię faszerowaną w wersji dietetycznej. Nam bardzo smakowała i mam nadzieję, że Wam również posmakuje :) Składniki: 3 małe cukinie 250g mielonego mięsa drobiowego 60g kaszy(...)bulgur 1 cebula garść posiekanej natki pietruszki 50g startego żółtego sera 1/4 łyżeczki cząbru 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku sól biały pieprz Kaszę ugotować i wystudzić. Cukinię przekroić na pół i wydrążyć. To co zostało wydrążone zetrzeć na grubej tarce i zasolić, a jak puści soki odsączyć. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 1 łyżeczce oleju. W misce połączyć
kuchnia doskiSezon na moje ulubione warzywo trwa! Najlepsza cukinia jest malutka, ma błyszczącą skórę, bez żadnych uszkodzeń. Jest tak dobra, że można ją jeść na surowo! Do wszystkiego, ma naprawdę szerokie zastosowanie! Dzisiaj postanowiłam zrobić z niej placki, bardzo szybkie w przygotowaniu, ze składników, które zwykle mamy pod ręką. Placki są chrupiące, pięknie pachną, bo dodałam starty ząbek czosnku, tak smakuje(...)lato. Koniecznie usmażcie więcej, bo znikają za szybko! Placki z cukinii / około 8 średniej placków Składniki: 200 g cukinii 1 jajko 3 łyżki mąki 1 ząbek czosnku 2 łyżki mleka 4 łyżki posiekanego szczypiorku szczypta soli i pieprzu olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Z cukinii odcinamy oba końca. Cukinię o brany ząbek czosnku ścieramy na tarce na dużych
Moja smaczna kuchniaDużo osób zapomina o pewnym warzywku jakim jest pyszna cukinia! 🤔 Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością. Często wykorzystywana jest w kuchni jako "kubek" do faszerowania pysznościami w środku 🤗 i ja właśnie taką(...)pyszność dziś przygot owałam 😋 Składniki ✔️ 1 cukinia ✔️ 80 g mięsa mielonego (dałam indyka) ✔️ 30 g cebuli ✔️ 40 g pieczarek ✔️ 50 g sera żółtego ✔️ odrobina oliwy do polania ✔️ 50 g ryżu Przygotowanie: 1. Umyć dokładnie cukinie, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć łyżeczką środek aby powstała "łódka" 2. Cebule i pieczarki pokroić w kostkę, wymieszać razem z odsączonym z wody miąższem
Zdrowie i pysznie na talerzukukurydza złocista, wykorzystywana w kuchni do wielu potraw ale głównie do sałatek lub pizzy. Ja postanowiłam zrobić jeszcze jedną wersję placuszków z dodatkiem kukurydzy tym razem w połączeniu z cukinią. I wiecie co?! Jak zawsze okazał się to strzał w 10! Polecam wypróbować ;) A czy wiesz,że... Warzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego(...)Kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z Polskich Kujaw. Składniki: 1 duża cukinia lub 2 małe 1 cebula 5 czubatych łyżek mąki kukurydzianej 2 jajka 1/2 puszki kukurydzy konserwowej Bonduelle świeże zioła sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Cukinię myjemy, wydrążamy środek z pestkami jeśli są, jeśli jednak używamy młodej cukinii nie musimy nic wydrążać. Cukinię ścieramy
Życie zaczyna się w kuchniAlternatywa dla najlepszego ciasta marchewkowego - ciasto z cukinii. Jest delikatne w smaku, nie za słodkie, wilgotne i możecie je przygotować z różnymi dodatkami - żurawina, rodzynki, orzechy, wiórki kokosowe itp. Ciasto jest ciastem ciężkim i sycącym. Do tego wychodzi zarówno w wersji bezglutenowej jak i na zwykłej mące pszennej. Składniki: - 2 średnie cukinie - 2 szklanki mąki (pszennej, bezglutenowej(...)jajka - 0,5 - 3/4 szklanki cukru - 50-100 ml oleju - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2-3 łyżeczki cynamonu opcjonalnie: ulubione dodatki (orzechy, rodzinki, żurawina itp) Cukinię umyć i odkroić końcówki. Przygotowanie w Tefal CC: Cukinię zetrzeć w nakładce z malaksera na dużych oczkach. Zmienić ostrzę na ostrze do wyrabiania i dodać pozostałe składniki (oleju 50 ml). Ustawić obroty
CookYourself