się wkrótce na blogu, tymczasem zeszło mi z jego dodaniem prawie dwa tygodnie. Sami widzicie jakie mam poślizgi hihi :) Nie ma żadnej historii ich powstania :P Ot- leżała wyrośnięta cukinia w piwnicy, to w końcu pasowało ją zużyć, a że gotowanego mięsa rosołowego też kilka porcji w zamrażarce zawsze jest, to połączyłam jedno z drugim. Sosu miało nie być(...)brakuje. Pieczarki były pod ręką- więc bach i jest! Gdybym robiła je teraz, podałabym zapewne z sosem paprykowym, który ostatnio zrobiłam. Pikantny więc fajnie ożywiłby ciut mdławy smak cukinii. No nie wiem jak Wy, ale dla mnie cukinia właśnie taka jest. Bez specjalnego "wyrazu". Koniec końcem wyszło całkiem smaczne danie, więc śmiało- korzystajcie! Składniki: 1 bardzo duża
Kuchnia w czekoladziePropozycja na ciasto kakaowe z cukinią, lekko wilgotne idealnie nadaje się do codziennej kawy. Znacznie różni się smakiem od czekoladowego ciasta z cukinią , które piekłam wcześniej. Składniki: (blacha 25x35) 6 jaj 2 szklanki cukru 1 szklanka oleju 3 i 1/2 szklanki mąki (użyłam Mąki Szymanowskiej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka(...)cynamonu 1 cukier waniliowy 2 łyżki kakao 3 szklanki startej cukinii (około 600g) Cukinię jeśli jest starsza i ma twardszą skórkę należy obrać i wydrążyć nasiona z środka. Młodą cukinię można zetrzeć na tarce o grubych oczkach razem ze skórką. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą jasną masę. Następnie stopniowo dolewać olej, a potem mąkę wymieszaną
talerz przyjemnościnaszprycowanych samą chemią. W większości domach, ketchupu nie używają dorośli a właśnie nasze dzieci. Dlatego może warto spróbować przekonać domowników do domowego ketchupu. Jak go zrobić? Ketchup na bazie cukinii – składniki 3 duże cukinie, 2 koncentraty pomidorowego, 0,5 szklanki octu 8% , 0,5 szklanki cukru, 0,5 szklanki sody, 0,5 szklanki soli, suszone zioła bazylia, pietruszka wg uznania(...)Ketchup na bazie cukinii – przepis Przepis jest bardzo prosty. Na początku musisz bardzo dokładnie umyć cukinie, jeżeli chcesz możesz je obrać. To już wedle uznania. Następnie zetrzyj je na tarce o dużych oczkach zasypując cukrem i odstaw do lodówki na około 6 godzin. Po upływie wyznaczonego czasu, zagotuj cukinię wraz z solą a następnie użyj blendera. Ponownie wszystko gotuj około
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!placków dawno nie jadłam. Poważnie. Mówią, że najlepszą przyprawą jest głód. Rzecz jednak w tym, że nie byłam jakoś specjalnie głodna, po prostu naszła mnie ochota na placki z cukinii, no to usmażyłam. A może odkryłam właściwy sposób smażenia? A może to czarnuszka, mięta i pietruszka (rym nie był zamierzony:) sprawiły, że poszłam po dokładkę, choć głodna nie byłam(...)siak placki wyszły mniamniuśne. Łapcie przepis!:) Składniki (na 2 porcje): 300g cukinii 1 duże jajko 1 kopiasta łyżka mąki sól pieprz ziołowy 1 łyżeczka czarnuszki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki gałązka mięty olej do smażenia sos jogurtowy: 150ml jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku sól pieprz świeżo mielony sok z cytryny do smaku (ok 1 łyżki) 2 łyżki posiekanego koperku
Obiad gotowypoza szarą. Dzisiejsze, weekendowe śniadanie w stylu slow food bardzo mi smakowało i uważam je za bardzo udane! Rozpoczęło się od tego, że zaplanowałam na dzisiaj omlet z cukinią i suszonymi pomidorami. Chciałam podać go z pieczywem, ale było tak jakoś za nudno. Powstała więc przepyszna i bardzo syta kanapka, z omlecikami, które wycięłam foremką do ciasteczek. Kanapkę(...)kanapek sałatą lodową. Kanapki pieczywa przed podaniem najlepiej opiec w tosterze, będą smaczniejsze! Nie warto wybierać złej jakości, bo przełoży się to na smak całości. Kanapka z omletem z cukinią i suszonymi pomidorami / około 6 kanapek Składniki: 1 mały chleb foremkowy, najlepiej razowy ze słonecznikiem 3 jajka 5 kawałków suszonych w oliwie pomidorów 1/2 małej cukinii 2 łyżeczki suszonego oregano
Moja smaczna kuchniaPyszne, wegetariańskie kotlety ziemniaczane z cukinią to wyśmienity sposób na wykorzystanie niezjedzonych ziemniaków z dnia poprzedniego. Podajemy na gorąco, np z sosem pieczarkowym, koperkowym lub chrzanowym i buraczkami. Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 kg cukinii kilka gałązek natki pietruszki 100 g mąki pszennej jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej ząbek czosnku, papryka ostra, sól, pieprz bułka tarta Przygotowanie Ziemniaki przeciskamy(...)przez praskę. Cukinię obieramy, przekrawamy na pół, pozbawiamy ziaren i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Oprószamy solą i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie cukinię odciskamy z wody i przekładamy do ziemniaków. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąki, jajko i przyprawy. Całość wyrabiamy na jednolitą masę, z której formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce
e-PrzepisyKulinarneCukinia obrodziła, więc przetwory z niej idą całą parą. W połączeniu z innymi warzywami daje doskonałe smaki. Na początek ketchup z cukinii i pomidorów. Jeśli jeszcze nie robiliście to polecam, bo jest to naprawdę smaczny, domowy ketchup. SKŁADNIKI ok. 2 kg cukinii obranej i oczyszczonej z nasion ok 1 kg. cebuli 1,5 kg pomidorów 1/2 szklanki(...)łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka pieprzu 2 łyżki soli 3-4 łyżki cukru ok 6-8 ząbków czosnku gałązka oregano gałązka natki pietruszki kilka nasion gorczycy WYKONANIE Cukinię ścieramy na tarce, lekko. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do cukinii. Solimy ( 1 łyżka ) mieszamy i zostawimy na 1 godzinę. Po tym czasie odciskamy z nadmiaru
W kuchennym oknie EwyDzień dobry z samego rana! kto ma ochotę na nowy przepis... a przepis na... kto zgadnie? Był już keczup z cukinii, to tym razem zapraszam po sos do pizzy z wykorzystaniem cukinii, passaty pomidorowej oraz swoich ulubionych ziół. Składniki: 1,5 kg cukinii 2 średnie cebule 2 szklanki cukru 1 szklanka octu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki(...)łyżeczka pieprzu 1 butelka passaty pomidorowej Jamar sól szczypta lub dwie chilli 6 dużych ząbków czosnku zioła - bazylia, oregano, tymianek, odrobina melisy i rozmarynu, natka pietruszki Przygotowanie: Cukinię myjemy i wydrążamy środek z pestkami, ścieramy na tarce jak na placki ziemniaczane. Ja swoją starłam w urządzeniu elektrycznym na tak zwaną papkę. Cebulę kroimy w kostkę. Cukinię i cebulę
Życie zaczyna się w kuchniJedna z naszych ulubionych potraw z cukinii, czyli placki które z powodzeniem zastępują nam tradycyjne placki ziemniaczane. Na ogół podaję je na obiad z gulaszem węgierskim albo jako kolację lub przystawkę podczas spotkań z różnego rodzaju sosami np. z dipem czosnkowym i dużą ilością koperku Składniki na ok 10 sztuk: 600 g startej cukinii 100 g cebuli 1 duży ząbek(...)czosnku 3 jajka 100 g tłuszczu do smażenia: smalec, olej kokosowy , masło klarowane sól himalajska pieprz czarny curry 15 g koperku Cukinię umyć, poodcinać końce a następnie bez obierania zetrzeć na grubych oczkach tarki lub robota kuchennego. Wyłożyć na sitko, posolić i odstawić na 15-20 minut. Cukinię odcisnąć z nadmiaru wody. Można użyć również ręczników papierowych. Im mniej wody
Ola la LCHFNajlepsze w letnim sezonie kurki i cukinia, do tego szwajcarskie sery. Całość skomponowana w pyszną tartę! Koniecznie wypróbuj! Z #MyVictorinox siekałam, kroiłam, szalałam i się nie usiekałam ;) Składniki: CIASTO: 250 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 150 g masła lub margaryny roślinnej 1 jajko (s) szczypta soli Wszystkie składniki dokładnie posiekaj nożem lub rozdrobnij w malakserze, następnie szybko zagnieć(...)Nadmiar wykrój nożem. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Włóż do zamrażarki na 10 minut. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Piecz ciasto 30 minut aż nabierze złotego koloru. FARSZ: 100 g cukinii 200 g kurek 3 cebulki dymki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 350 ml śmietanki 18% 4 żołtka sól, pieprz 60 g sera Emmentaler 60 g sera Gruy
coolinarnyporcję) - 2 łyżeczki oliwy z oliwek (ok. 10 g), - filet z piersi kurczaka (ok. 150 g), - suszony pomidor (ok. 20 g), - 2 plastry mozzarelli (ok. 30 g), - pół mniejszej cukinii (ok. 112 g), - ząbek czosnku, - pół woreczka kaszy bulgur (ok. 50 g), - przyprawy: sól, pieprz, kilka listków świeżej bazylii. Sposób przygotowania 1. Przygotowujemy marynatę: łyżeczkę oliwy łączymy z drobno posiekanymi(...)jednym końcu filetów z kurczaka układamy suszone pomidory, mozzarellę i zwijamy w roladki. 5. Roladki spinamy wykałaczkami i pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 20 min. 6. Cukinię kroimy w plastry, marynujemy w łyżeczce oliwy, wyciśniętym przez praskę czosnku, szczypcie soli i pieprzu. 7. Plastry cukinii grillujemy kilka minut. 8. Roladki podajemy z kaszą i grillowaną cukinią. Roladki caprese
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachCześć! Dziś chłodniejszy dzień więc zapraszam na curry z kalafiorem, zieloną i żółtą cukinią. Ostatnio uzależniłam się od cukinii. Cieszę się, że fala upałów już za nami i można delektować się takimi daniami jak moje ukochane curry! Składniki (3 – 4 porcje) 1/2 dużej główki kalafiora 1 średnia zielona cukinia 1 średnia żółta cukinia 1 średnia cebula(...)podania: ryż Wykonanie: Przygotuj składniki: cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Kalafiora opłucz i podziel na różyczki. Pomidory wraz z zalewą zmiksuj na gładką masę. Cukinie pokrój na mniejsze kawałki. Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę – do momentu aż się zeszkli. Dodaj czosnek, smaż 1 – 2 minuty ciągle mieszając. Dodaj cynamon, kolendrę, kurkumę, kumin
Moja pasja smakuSkładniki (na 1 porcję) - cukinia (mniejsza sztuka – ok. 225 g), - łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g), - ząbek czosnku, - pomidor (ok. 100 g), - pół mozzarelli (ok. 63 g), - przyprawy: sól, pieprz, oregano. Sposób przygotowania 1. Cukinię kroimy w plastry o grubości 1 cm. 2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. 3. Plastry cukinii rozkładamy na papierze i skrapiamy oliwą połączoną(...)wyciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli i pieprzu. 4. Na plastry cukinii nakładamy plastry pomidora i porwaną mozzarellę. 5. Mini pizze posypujemy oregano i pieczemy w 180 stopniach C ok. 20-25 min. Minipizze z cukinii są bogate w: - beta karoten (pochodzący z cukinii), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - likopen (pochodzący z pomidora), który przeciwdziała procesom starzenia się. Wartość odżywcza
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachPora obiadowa przed nami, więc na szybko podzielę się przygotowaną ostatnio zupką z cukinii. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding(...)Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Ekspresowa, bo praktycznie wszystko zrobił za mnie Tefal Companion. Do przygotowania użyłam dwóch rodzajów cukinii- zielonej i żółtej, którą spotkałam chyba dopiero któryś raz w życiu. Nigdy jej nie ma w sklepie, w którym najczęściej robię zakupy. Podałam ją z ziarnami dyni i chrupiącymi
Kuchnia w czekoladziemojej działce powoli startuje sezon na cukinie. Zastanawiałam się dzisiaj co by tu z niej zrobić na obiad:) Padło na zapiekankę. Cukinia nie jest w niej postacią pierwszoplanową. Wtapia się w pomidorowe tło wraz z makaronem i mięsem mielonym. Lecz razem smakują wybornie:) Składniki: 1 cebula 3 ząbki czosnku masło 0,5 kg mięsa mielonego 2 duże cukinie pomidory(...)puszce łyżka koncentratu pomidorowego opakowanie makaronu świderki żółty ser sól pieprz oregano bazylia Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. 2. Cukinie dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. 3. Cebulę oraz czosnek drobno kroimy. Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło, wrzucamy cebulę z czosnkiem. Dusimy do momentu zeszklenia. 4. Do cebuli i czosnku dodajemy mięso
la cuchara