które zaspokoi każdego głodomora, mimo iż w składzie nie ma mięsa. Feeria barw i mnóstwo witamin ze szczyptą pikanterii gryzącej w język - czegóż chcieć więcej? :-) Pikantne świderki z papryką, cukinią i cebulą PIKANTNE ŚWIDERKI Z PAPRYKĄ I CEBULĄ Na 4 solidne porcje: 8 łyżek oleju roślinnego 1 średnia cebula biała 1 średnia cebula czerwona(...)papryka żółta 1 papryka czerwona 1 papryka pomarańczowa 1 cukinia 1/2 łyżeczki chilli w płatkach 400 g makaronu świderki sól pieprz Cukinię oraz papryki myjemy i osuszamy. Cukinię kroimy w kostkę o boku około 1 cm. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i również kroimy w kostkę
peggiwkuchniDzisiaj kolejna propozycja na paprykę faszerowaną. Tym razem to papryka faszerowana mięsem, cukinią i kaszą jęczmienną. Danie idealne na obiad i imprezki. Można je bowiem przygotować wcześniej, a w odpowiedniej chwili tylko podgrzać. Składniki: 10 małych papryk 3 duże cebule 6 ząbków czosnku oliwa 500 g mielonej karkówki 2 czubate łyżeczki majeranku 2 czubate łyżeczki oregano 1 czubata łyżeczka(...)domowej Vegety (suszone warzywa i zioła) 1 płaska łyżeczka bazylii 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej 1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej pieprz sól 100 g kaszy jęczmiennej 700 g cukinii (cukinie kupujemy jak najmniejsze i mające zdrową, cienką skórkę) Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Gdy cebula zmięknie, dodajemy do niej pokrojony w drobną kostkę
Smak mojego domuOpcji przygotowania tej cukinii jest kilka. Możemy przyrządzić ją latem na grillu, zimą na grillu elektrycznym, w piekarniku, czy też jak ja na patelni grillowej i później ją zapiec w piekarniku. Z racji tego że robiłam szaszłyki z tego przepisu i miałam akurat uruchomiony piekarnik postanowiłam w między czasie cukinie przygotować na patelni grillowej i na koniec zapiec(...)serem w piekarniku. Składniki 1 średnia cukinia 1/2 opakowania sera typu feta kilka pomidorków koktajlowych kilka czarnych oliwek zioła prowansalskie pieprz oliwa/olej Cukinię kroimy w dość grube plastry. Patelnię grillową spryskujemy oliwą i rozgrzewamy. Na rozgrzaną patelnie układamy cukinię i grillujemy z obi stron aż pokarzą się charakterystyczne paski. Fetę kroimy w drobną kosteczkę, oliwki w paski a pomidorki rozkrawamy
Piekielna Kuchnia PatiSezon grillowy w pełni, grillujemy nie tylko mięsa, ryby, sery ale i warzywa które są rewelacyjne. Ja oprócz kukurydzy uwielbiam jeszcze cukinię grillowaną. Cukinia grillowana Składniki: - 2 duże cukinie - 1/4 pęczka natki zielonej pietruszki - oliwa z oliwek - 2 ząbki czosnku - sól - pieprz Przygotowanie: Cukinie myjemy, kroimy na równej grubości talarki i wkładamy do miski. Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy(...)cukinii, czosnek drobno kroimy i również dodajemy do cukinii. Przyprawiamy solą, pieprzem i oliwą z oliwek, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy i grillujemy z obu stron. Podajemy z grillowanym mięsem np. żeberkami. Życzę smacznego
Kulinarne życieKolejna propozycja na recycling obiadowy, przepyszne i aromatyczne wege kotlety z kaszy jaglanej i quinoa oraz chrupiącej cukinii i słodkiej marchewki. Kotlety idealne do pracy, do szkoły czy na kolację po ciężkim dniu. Doskonale smakują jako wege burgery z chrupiącą bułką i warzywami polane serowym dipem . WEGE KOTLETY Z KASZY Z CUKINIĄ I MARCHEWKĄ Składniki: 2 szklanki ugotowanej mieszanki kasz(...)jaglanej, quinoa i amarantusa (przepis na smaczną kaszę podałam tutaj ) 1 jajko 1 mała cukinia 1 duża marchewka garść poszatkowanej drobno pietruszki 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki otrąb 5 łyżek mąki ziemniaczanej sól morska świeżo mielony pieprz 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka kozieradki olej rzepakowy tłoczony na zimno do smażenia Przygotowanie: Wcześniej ugotowaną kaszę przekładamy
Naturalna Kuchniazawiodłam się a fakt że warzywa były ciepłe sprawił że gorgonzola pokrojona w kostkę się lekko rozpuściła. Składniki (dla 2 osób) 1 garść rukoli 1 garść roszponki 1/2 średniej cukinii 1/2 bakłażana 6-8 pieczarek 100 g gorgonzoli piccante (dostępna na pewno w Lidlu) 3 łyżki słonecznika 1 łyżka sezamu 1/4 granatu sos balsamico olej z sezamu sól, pieprz(...)smarze do momentu zrumienienia obu. Z granatu wycinam ćwiartkę i wybieram owoce. Gorgonzolę kroje w kostkę- ważne by przygotować ją wcześniej aby położyć ją od razu na ciepłe warzywa. Cukinię kroje w dość cienkie plastry. Bakłażana obieram ze skóry (mi ona nie smakuje jeśli ktoś lubi albo nie ma czasu to może ten krok pominąć) kroimy
Piekielna Kuchnia Patipasztet z warzyw i tak dalej, ale podczas wpisywania tytułu wpisu zwróciłam uwagę na coś, co kazało mi sięgnąć po słownik. Jak właściwie powinno być: pasztet z cukini czy cukinii? Nie wystarczył mi fakt, że "cukini" zostało podkreślone na czerwono. Nie dało mi to spokoju, bo przecież wydawałoby się, że podobnie jest ze słowem dynia- dyni. Tutaj na jaw wyszło(...)Krzysztof Kolumb. W Polsce szybko zdobyła ona popularność, gdzie furorę zrobiła nie tylko jako składnik potraw, lecz także dzięki przekonaniu, że jej nasiona dodają wigoru w łóżku. Z cukinią sprawa przedstawia się inaczej. Otóż krewna znanej od wieków w Polsce dyni, została wyhodowana dopiero pod koniec XIX wieku we Włoszech. W dodatku z kabaczka! Sama nazwa także pochodzi z języka
Wrzosowa Polanadrogocennych bakterii. Chociaż kisić można wiele warzyw, a nawet owoców, nie wszystkie kiszonki zyskały aprobatę moich kubków smakowych. Na przykład kiszonym pomidorom mówię zdecydowanie "nie". Inaczej jest z cukinią. Tak naprawdę w smaku bardzo przypomina ogórki. Jeśli więc nigdy nie jedliście innych kiszonek niż te najbardziej popularne (czyli kapusta i ogórki), cukinia jest dobrym wyborem na pierwszy ogień kiszonkowych(...)eksperymentów. Potrzebne będą: - umyte, pokrojone cukinie (jeśli macie dużą cukinię, to wyrzućcie pestki) - czosnek - korzeń chrzanu - łodygi kopru - sól - woda To tradycyjny i najprostszy przepis na kiszenie. Cukinię włóż ciasno do dobrze umytych i wyparzonych słoików. Do każdego słoika dołóż 3 obrane ząbki czosnku, łodygę kopru włoskiego i około 3 cm obranego korzenia chrzanu grubości palca. W garnku zagotuj wodę
Smakuje zdrowoOstatnio bardzo często jem makaron z sosem pomidorowym, ponieważ jest to danie, którego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Tym razem jednak urozmaiciłam je, tworząc tagliatelle z cukinii . Dzięki temu danie nabrało nowego wyglądu, a dodatkowo stało się bezglutenowe :) Tworząc to danie inspirowałam się raw food, które to miałam okazję posmakować w praskiej restauracji. I chociaż nic tutaj nie jest(...)surowe, to z pewnością nacieszy oko i żołądek :) Tagliatelle z cukinii z sosem pomidorowym Składniki (na dwie osoby) duży pomidor 2 cukinie 3 małe marchewki natka pietruszki 3 łyżki przecieru pomidorowego cebula 2 ząbki czosnku gałąź selera naciowego przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, słodka papryka, czosnek granulowany łyżka sosu sojowego mała papryczka chilli (bez pestek) łyżka mąki łyżka margaryny
VegUlkagazetce "Moje gotowanie" to koniecznie chciałam go upiec. Byłam bardzo ciekawa efektu. Muszę Wam powiedzieć, że to ciasto mile mnie zaskoczyło, zarówno smakiem jak i konsystencją. Za sprawą cukinii jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. Ciasto jest także nie za słodkie. Przepis zmodyfikowałam do własnych potrzeb, zamiast śliwek w czekoladzie dodałam suszone śliwki, bo stwierdziłam, że ponad szklanka cukru(...)które uwielbiam. Aha i jeszcze orzechy włoskie zastąpiłam orzechami nerkowca, bo takie miałam w domu. Wszyscy się nim zachwycali i nie chcieli mi wierzyć, że w składzie jest cukinia :-). Ten "piernik" jest rewelacyjny w smaku. To moja propozycja na tegoroczne święta. Szczerze polecam ten przepis. Przesyłam Wam wirtualne buziaki :-). "PIERNIK" Z CUKINII. Składniki
Zakątek rozkoszy kulinarnychWikipedii: Cukinia– odmiana dyni zwyczajnej. Odmianę wyselekcjonowano we Włoszech i stąd pierwotna nazwa "cukinia" od włoskiego zucchina (tj. mała dynia). Na południowym wschodzie Polski popularność zdobyła nazwa kabaczek. W Polsce roślina jest uprawiana i znana pod obiema nazwami. Ponieważ uprawiane formy mogą różnić się znacznie, więc zależnie od nazwy pod jaką je otrzymano do uprawy, traktowane są nawet jako odrębne(...)gatunki. A dziś podróbka kotleta schabowego czyli cukinia w bułce tartej. Smak takiego kotleta jest świetny! Jest to lekka słodycz. Składniki: Cukinia 2 jajka 2 łyżki mleka bułka tarta sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cukinię umyć. Odkroić piętki a resztę skroić na plastry. Jajka rozmącać z mlekiem. bułkę tartą wymieszać z solą i pieprzem. Na rozgrzany olej
PychotkaaaBardzo smaczna, kolorowa sałatka do słoiczków na zimę. Jej głównym składnikiem jest oczywiście cukinia, ale prócz niej w sałatce znajduje się również cebula, 2 papryki (żółta i czerwona) oraz papryczka chilli. Sałatka jest bardzo wyrazista w smaku, ostra, kwaskowata, odrobinę słodka. Idealna jako dodatek do obiadu do wszelkiego rodzaju mięs. Polecam! Składniki: 1 kg cukinii 2 duże cebule 2 papryczki(...)chilli 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 1 łyżeczka gorczycy 3 łyżki cukru 150 ml octu winnego 2 łyżki soli Wykonanie: Cukinię myjemy, obieramy i kroimy w cieniutkie talarki (najlepiej zrobić to za pomocą szatkownicy lub na tarce, która ma otwór do cięcia warzyw na plasterki). Plasterki wkładamy do miski i zasypujemy solą. Dokładnie mieszamy. Przykrywamy talerzem i odstawiamy
MyCookBook.pldań z makaronem , które znajdziecie na blogu. Buon appetito! Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Kolorowe penne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Makaron razowy w natce pietruszki z białą fasolą Makaron ze szpinakiem,czosnkiem i serem(...)Makaron z serem twarogowym Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Mini penne rigate z ciecierzycą w pomidorach Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Penne z grillowanymi warzywami Spaghetti w pomidorach
Moja smaczna kuchniaPolecam dzisiaj bardzo zdrowe, smaczne, sycące danie w postaci placków z cukinii. Aby były zdrowsze dodałam do nich tartą marchewkę. Aby były zdecydowane w smaku wtarłam surową cebulę. Aby były pożywne, a zarazem lekkie użyłam bezglutenowej maki jaglanej oraz ziemniaczanej. Racuszki doskonale nadają się do śniadaniówki szkolnej, jako pyszny obiad do pracy lub jako szybka kolacja z rodziną. Idealne(...)wegetarian. Są bezglutenowe i bezmleczne. Smakują wyśmienicie z gęstym naturalnym jogurtem. Podczas przygotowania ciasta nie solę, ponieważ cukinia puści wtedy sok. Ciasto jest dzięki temu nierozwodnione, a placki są lekkie i nie chłoną tłuszczu. Solę dopiero na patelni. O właściwościach zdrowotnych cukinii pisałam tutaj . Placki z cukinii i marchewki Składniki: 1 niewielka cukinia 2 marchewki 2 jajka
Naturalna Kuchniaspecjalne życzenie, dzisiaj węgierskie Leczo. Choć oryginalnie, według węgierskiego tradycyjnego przepisu do Leczo nie dodaje się absolutnie cukinii i przygotowuje się je tylko z 3 warzyw: pomidorów, papryki i cebuli, w proporcji 1:1:1 plus przyprawy, to dzisiejsze życzenie było wyraźne, by do Leczo dodać jednak extra cukinię (na marginesie zwaną też kabaczkiem i mylnie brane za dwa różne(...)pręgowany. Ba, wcale nie musi być podłużny jak ogórek, bo hoduje się również odmiany okrągłe jak kule, specjalnie do faszerowania. Zależy od odmiany. Poniżej kilka odmian kabaczka vel cukinii z wyróżnienia zdjęcia nr. 4. To jest patison, aczkolwiek należący do tej samej rodziny co kabaczek/cukinia. Jak zwał, tak zwał. To tak jak z ziemniakami. Różnie wyglądają, różną mają barwę
Sztuka gotowania w/g Samiry