Rolada z indyka faszerowana cukinią, suszonymi pomidorami i serem feta Składniki: ok 700g – 1 kg filetu z indyka 10dkg wędzonego boczku – w cienkich plasterkach Farsz: 1/2 cukinii 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka pietruszki 3-4 plasterki żółtego sera 50g sera feta 5 suszonych pomidorów z oleju 3 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami(...)rozcinamy w poprzek na duży płat *** *** Mięso rozbijamy tłuczkiem na około 1 centymetrowy płat i oprószamy delikatnie solą oraz pieprzem, a następnie nacieramy olejem ze słoika z suszonymi pomidorami *** *** Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Cebulę oraz czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle *** *** Następnie na patelnie dokładamy startą cukinię i całość podsmażamy przez kilka minut. Farsz studzimy
Blog z Apetytempołączenia smaków, a Was zachęcam do wypróbowania. Może Wam też posmakuje schab przyrządzony w ten sposób Składniki na 2 porcje: – 2 duże dobrze rozbite kawałki schabu – 120g cukinii – 60g sera żółtego (u mnie gouda) – 2 ząbki czosnku – 1/2 puszki mleczka kokosowego (razem z gęstą częścią) – 1 cebula czerwona – 2 łyżki musztardy miodowej(...)łyżeczka garam masali – 1/2 łyżeczki kurkumy – sól i pieprz wg smaku Cukinię i ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawić do smaku i wszystko dokładnie wymieszać. Cebulę pokroić w cienkie paski. Kotlety posmarować musztardą, na środek wyłożyć po dwie łyżki nadzienia (resztę nadzienia zostawić do smażenia) i ścisło i powoli zawinąć roladki
Smaki Arminedrastycznych rozwiązań, uważam, że dobra kolacja i świece działają cuda. I zdecydowanie wystarczą. Zatem poniżej przepis na kolację nie tylko dobrą, ale doskonałą. Marynowana w Martini cukinia jest świetnym pomysłem. Do tego polędwiczka w boczku z tymiankiem, grzybowy sos z ziołami i puree z musztardą francuską. Oczywiście, my kobiety, byśmy oszalały gdyby mężczyzna naszych snów zaserwowął nam kaszę jaglaną(...)pieprz, świeży tymianek masło do smażenia Puree z musztardą francuską: 3 ziemniaki 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka masła sól koperek Marynowana cukinia w Martini: marynata; szklanka wody, szklanka Martini, 1/2 szklanki cukru, szczypta soli cukinia koperek do dekoracji całego dania Polędwiczkę oczyszczam z błon, doprawiam solą i pieprzem
Mango Papajazarówno na obiad, jak i kolację. Do tego taki makaron doskonale się przechowuje, więc spokojnie możecie zabrać go jako posiłek do pracy. 200 g makaronu np. świderki 1 mała cukinia 5 plasterków szynki parmeńskiej 6 kawałków suszonych pomidorów w oliwie 0,5 łyżeczki tymianku Makaron wrzucamy do gotującej się wody. Gdy będzie al dente odcedzamy go i przelewamy zimną wodą(...)Cukinię kroimy na cienkie paseczki i podsmażamy przez około 5 minut na suchej, rozgrzanej patelni. Gdy cukinia jest gotowa przekładamy ją na talerz. Szynkę parmeńską kroimy w kostkę, pomidory w paseczki. Na patelnię, na której smażyliśmy wcześniej cukinię wlewamy odrobinę oleju i podsmażamy szynkę. Po chwili dodajemy pomidory, a na następnie cukinię. Doprawiamy tymiankiem i smażymy chwilę razem. Na koniec
Dieta bez mlekapast kanapkowych – różnorodność jest wskazana. Tworzymy kanapki z ulubionymi składnikami. U mnie jajko z rzodkiewką i sałatą, salami ze szpinakiem i pomidorkiem oraz szynka z ogórkiem i pietruszką. Cukinia z pastą bakłażanową i szczypiorkiem: cukinia, 1 ząbek czosnku, oliwa z oliwek, pasta Wawrzyniec z grillowanym bakłażanem, szczypiorek Zawijasy z cukinii są trochę bardziej pracochłonne, bo cukinię trzeba usmażyć(...)przepyszne. W połączeniu z pastą bakłażanową stanowią nieco orientalny akcent na stole. Ja ozdobiłam zawijasy szczypiorkiem, ale bez obaw – bez niego trzymają kształt równie dobrze. Cukinię kroimy na cienkie plasterki (wzdłuż warzywa). Podsmażamy z dwóch stron na oliwie z oliwek z dodatkiem całego ząbka czosnku, aż zmięknie. Każdy pasek cienko smarujemy pastą Wawrzyniec z grillowanym bakłażanem i zwijamy
Poezja smakuDynię można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Na przykład można zrobić z nich placuszki, tak dla odmiany dyniowe zamiast tradycyjnych ziemniaczanych. Placuszki dyniowe z cukinią składniki pół cukinii 1/4 dyni piżmowej 1/2 szklanki mąki 1 jajko 1 szklanka mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Placuszki dyniowe z cukinią wykonanie: Cukinię należy zetrzeć na tarce, posolić i zostawić na około(...)pół godziny aby puściła sok. Następnie odciskamy nadmiar wody. Trzemy na tarce o grubych oczkach dynię dodajemy do cukinii. Jajko mąkę, mleko i mąkę łączymy za pomocą trzepaczki tak aby nie było grudek. Doprawiamy solą, pieprze, ostrą, słodką papryką i curry. Dodajemy cukinię i dynię. Całość dokładnie mieszamy. Smażymy na patelni. Można podać na przykład z sosem czosnkowym (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Delusional TrineOpcji smakowych jest niezliczona ilość. Dla tych co chcą odejść od bolońskiej klasyki polecam zieloną rewolucję – warstwa groszku, niekoniecznie muszą być z boczkiem, kolejna ze szpinakiem i płaty cukinii, które działają zapiekankę co oszczędza ilość zużytych makaronowych płatów. Wszystko scala oczywiście kremowy beszamel i ciągnąca się mozzarella. Takiemu zestawieniu nie można się oprzeć. Składniki (na 4 porcje): 9 płatów(...)lazanii 1 średnia cukinia – moja była długości naczynia 400g szpinaku – u mnie duże liście, posiekane w średniej wielkości paski 200g mrożonego groszku 200g boczku lub szynki – można pominąć i zrobić wersję wege 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 1 kulka mozzarelli sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki
Smaczna Stronaproszku. W Polsce nieco odchodzi się od tego rozwiązania – zamiast smalcu stawia się na zdrowszą oliwę, a słonina zastąpiona zostaje kiełbasą. Co więcej, polskie leczo często wykorzystuje też cukinię, stąd potrawa ta nabiera bardziej francuskiego charakteru. Leczo z cukinią Przepisy na to danie różnią się w zależności do indywidualnych upodobań. W Polsce najczęściej leczo przygotowuje się z cukinią. Składniki(...)potrzebne na ten smakołyk to: 1 cebula, 3 papryki (najlepiej każda innego koloru), 2 średnie cukinie, pomidory w puszce (pokrojone na kawałki), ok. 300 g dobrej jakościowo kiełbasy, przyprawy: papryka w proszku, sól, pieprz do smaku. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oleju, a następnie dodać do niej pokrojoną w kostkę kiełbasę. Chwilę smażyć, po czym dorzucić paprykę
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWczoraj były roladki z dorsza, a dziś chcę podzielić się przepisem na roladki z cukinii z kurczakiem i mozarellą. Jeśli lubicie potrawy z cukinii z dodatkiem filetów z piersi kurczaka, to ten przepis jest dla Was. Polecam Składniki na 2 porcje: – 2 średnie cukinii – 200g fileta z piersi kurczaka – 4 ząbki czosnku – sól i pieprz(...)smaku – 1 łyżeczka oregano – 1 łyżeczka bazylii – 4 łyżki musztardy rosyjskiej – 150g twardej mozarelli – odrobina oliwy Umytą i osuszoną cukinię pokroić wzdłuż na plastry około 0,5 cm grubości. Blachę wyścielić papierem do pieczenia, posmarować oliwą, ułożyć plastry na papierze i oprószyć solą. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 5-7 minut
Smaki Arminewszystkich składników…robi się samo! Ponieważ staram się w pełni korzystać z sezonowych produktów, kupiłam dynię, kilka innych warzyw i ugotowałam kremowe, rozgrzewające, niezwykle jesienne curry. Dodałam brukselkę, cukinię, sporo świeżej kolendry, a także ciecierzycę, quinoa oraz nieco kaszy jęczmiennej. Obecnie panuje kulinarny trend na tzw. comfort food. Niech każdy z Was oceni, jak rozumieć to wyrażenie(...)prostu pyszne jedzenie, które „dobrze nam robi” i poprawia samopoczucie. Czyli pyszne jedzenie! Do swojego curry dodałam produkty, które lubię – bogatą w witaminę E brukselkę, cukinię pełną soli mineralnych, bogatą w wartości odżywcze dynię oraz ciecierzycę, kaszę quinoa oraz jęczmienną. Całość doprawiłam mleczkiem kokosowym, sporą dozą kolendry i przypraw, takich jak kmin rzymski, trawa cytrynowa i kurkuma
Raj dla Podniebieniaroku cukinia obrodziła, w chłodnym miejscu leży do dziś. Więc w ostatnim czasie cukinia bardzo często gości na naszym stole. Tym razem w formie "bigosu". Składniki; 1 średnia cukinia 2 cebule 4 pomidory 2 ząbki czosnku 5 parówek lub innej wędliny sól i pieprz do smaku liść laurowy i ziele angielskie ziarna słonecznika 2-3 łyżki oleju Przygotowanie(...)Cukinie myjemy, wydrążamy środek i kroimy w cienkie plasterki. Do garnka wlewamy odrobinę oleju, wrzucamy pokrojoną cebulę w piórka, chwilę smażymy. Następnie dorzucamy pomidory, pokrojone i obrane ze skórki. Dorzucamy liść i ziele angielskie. Chwilę dusimy. Parówki kroimy w plasterki, podsmażamy na rumiano na patelni. Cukinię wrzucamy do garnka, dolewamy odrobinę wody jeśli jest taka potrzeba. Doprawiamy do smaku. Gotujemy
Radość kipiąca uśmiechem.Piątkowa , pieczeń z cukinii Wiadomo , że w naszym kraju tak się już utarło , że piątek to dzień bezmięsny , postny . Nawet jeśli się już nie praktykuje wyniesionych z domu religii , to i tak z przyzwyczajenia , często właśnie w ten dzień robi się coś wegetariańskiego Pieczeń z cukinii jest wyśmienita na taki piątkowy obiad , można ja podać z dowolnym sosem , surówką(...)mizerią . Ja jako rodzinny kulinarny „odmieniec” wolę z jajkiem na twardo i sosem musztardowym… kombinacji jest wiele .. Polecam Składniki na dwie małe formy : 1 średnia cukinia , nie przerośnięta 2 ziemniaki 2 cebule, dość duże 2 łyżeczki świeżego ,siekanego majeranku 3 ząbki czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki mielonego kminku sól , pieprz
Ogrodnik w podróżyCukinia jest warzywem z rodziny dyniowatych. Jest niskokalorycznym warzywem o wszechstronnych możliwościach zastosowań. Składa się aż w 95% z wody, jednak ma niesamowite walory smakowe i odżywcze. Cukinia zawiera sporo cennego błonnika, witaminę C, witaminy z grupy B, potas, magnez i kwas foliowy. Ponadto cukinia jest lekkostrawna, szczególnie gotowana i duszona. Składniki: - jaja - 2 szt. - mąka orkiszowa(...)cukinia - (85 g) - cebula czerwona – ½ szt. (50 g) - serek wiejski (50 g) - pomidorki koktajlowe – 3 szt. (40 g) - masło klarowane– ½ łyżeczki (2 g) lub olej kokosowy Wykonanie: Cebulę i cukinię pokroić w plasterki, podsmażyć na maśle klarowanym. Dodać odrobinę soli himalajskiej (2 szczypty). Jaja roztrzepać z mąką. Masę jajeczną połączyć z podsmażoną cebulką, cukinią i przyprawami (pieprz cytrynowy, zioła kuchni
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasWrzesień to idealny czas na zupy krem, które uwielbiam ! Gęste, sycące i pełne wartości odżywczych a do tego niezwykle proste. U mnie króluje obecnie krem z cukinii, który polecam i Wam - poniżej przepis. Składniki: 2 duże cukinie 1,5 l bulionu - z warzywami, na których się gotował pieprz, sól oliwa ser tarty grana padano - do doprawienia 4 ząbki czosnku(...)gruszka bekon - cienkie plastry lub kiełbasa żywiecka cienko pokrojona - na chipsy Jak przygotować: Cukinie kroimy w kostkę. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cienko pokrojone plastry czosnku - ważne, aby nie przypalić czosnku, bo w konsekwencji stanie się gorzki. Po podsmażeniu czosnku, dodajemy cukinie, dodajemy sól. Cukinie podsmażamy ok 15 minut. Następnie dodajemy ją do bulionu. Gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy pieprz
dlaSmaQ