Lubicie kwiaty cukinii? Ja uwielbiam, odkąd odkryłam, że można je jeść. W tamtym roku przedstawiłam kilka przepisów, w których można je wykorzystać. Tym razem postanowiłam przygotować risotto z kwiatami cukinii i żółtą cukinią. Koniecznie musicie zrobić je w domu! Składniki: 200 g ryżu do risotto 1 mała żółta cukinia 6-7 kwiatów cukinii 1 mała cebula(...)białego wina 1 l bulionu warzywnego 6 łyżek masła 10 dag Czytaj dalej... Artykuł Risotto z kwiatami cukinii pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakuprzepis przypomniał mi, że chciałam zrobić coś podobnego z cukinii. No i wreszcie mi się udało. Robienie "makaronów" nie było takie trudne jak się spodziewałam, a efekt końcowy był wyśmienity. Do "makaronu" dodałam dodatki proponowane w oryginalnym przepisie, no, użyłam kilku substytutów :) Proporcje dla 2 osób. 1 cukinia 2 pomidory 1 ząbek czosnku 90 gram pesto bazyliowego 100 gram(...)szynki w plasterkach 30 gram sera żółtego Cukinię umyć, przekroić na pół i wydrążyć. Powstałe łódeczki delikatnie ścinać obieraczką do warzyw wzdłuż boku tworząc długie i cienkie paski. Skroić w ten sposób całą cukinię. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce. Pomidory pokroić drobno. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szynkę pokroić w podłużne i cienkie kawałki. Na patelni rozgrzać
Czerwony GupikPlacki z cukinią i ziemniakami to prosty, pyszny letni obiad. Placki idealne dla tych, którzy za cukinią jednak nie przepadają, a chcieliby włączyć ją do diety ze względu na walory odżywcze. Placuszki smakują jak zwyczajne ziemniaczane, chociaż cukini i ziemniaków użyłam w proporcji 1:1. Na pewno dużo łatwiejsze do smażenia niż tradycyjne cukiniowe. Bardzo polecam(...)prostu pyszne! Jogurt z dodatkiem mięty jest świetnym dodatkiem do placków. Składniki: 4-5 ziemniaków 1 spora cukinia 1 cebula 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz 2-3 łyżki startego parmezanu smalec, olej do smażenia dodatkowo: jogurt grecki sok z cytryny odrobina miodu pieprz kilka gałązek mięty Wykonanie: cukinię przekroić wzdłuż na pół i wybrać cały gąbczsty środek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!unikalny sposób jak w tym przepisie . Nie jest ani zimna, ani ciepła. Ta sałatka nie wymaga chłodzenia czy czasu do odstawienia – od razu po zrobieniu nadaje się do jedzenia. Cukinię myjemy, zostawiamy warzywo w skórce. Kroimy cukinię na mandolinie na milimetrowej grubości plasterki. Pomidory parzymy, następnie hartujemy zimną wodą i obieramy ze skórki. Grubo ale równo kroimy, pozbywając się pestek(...)powinien być mocno wyczuwalny. Rozgrzewamy suchą grillową patelnię lub płytę grillową stawianą na palnik kuchenki, szykujemy płaski półmisek. Rozkładamy na nim część pokrojonych pomidorów. Po kolei grillujemy cieniutkie plastry cukinii. Tak cienkie plastry wystarczy grillować z jednej strony – u mnie zajęło to około 2-3 minut. Plastry mogą zostać surowe, ważne żeby pojawiły się na nich charakterystyczne brązowe przypieczone prążki
Karo in the KitchenCukinia jest u mnie ostatnio ciągle na tapecie. Z każdym następnym sprawdzonym przepisem, zdaję sobie sprawę, jak uboga w to warzywo była do tej pory moja kuchnia. Cukinia nie ma dominującego , narzucającego się smaku, więc świetnie nadaje się jako baza do wielu potraw, ale jednocześnie jej słodkawo-orzechowy posmak zawsze jest delikatnie wyczuwalny. Z łatwością można sprawić, że będzie cudownie(...)wymaga długiej obróbki cieplnej. Warzywo-ideał, pełne witaminy C, PP, B1 i karotenu. Dzisiaj moja propozycja to warstwowa zapiekanka, taka lasagna bez makaronu. Przygotujcie następujące składniki: 2-3 średnie cukinie 6 plastrów szynki konserwowej 6 plastrów szynki długodojrzewającej ok 150 g ulubionego sera, ja użyłam cheddar 100 g parmezanu 2 jajka przecier pomidorowy bułkę tartą oliwę sól, pieprz i zioła
PichceniomaniaPysznie, lekko, letnio - cukinia caprese jak ją nazywamy - świetne danie na upały :) SKŁADNIKI (na 2 porcje - 1 porcja 23 6 kcal) 1 średnia (lub 2 małe cukinie) 2 pomidor y duża kulka mozzarelli 1 ły żeczka oliwy z oliwek sól świeżo mielony pieprz kilka listków bazylii suszone oregano czosnek granulowany PRZY GOTOWANIE Cukinię myjemy i przekrawamy wzdłuż(...)Oprószamy przyprawami i skrapiamy oliwą. Wkładamy na 20 minut do piek arnika nagrzanego do 180 stopni ( z t ermoobiegiem). Mozzar ellę i pomidory kroimy w plastry. Układamy naprzemiennie na cukinii - jeszcze raz doprawiamy przyprawami (już bez czosnku i oliwy) . Z apiekamy około 10 minut, aż ser s ię rozpuści. Posypuje my posiekaną bazylią. Smacznego :) 1 porcja - 236 kcal
Moje Kuchenne Rewelacjegorąco :((. Ja to się nie nadaję na taką pogodę, no muszę sobie trochę ponarzekać he ;)). Ostatnio wiele przepisów z udziałem cukinii , no ja ją uwielbiam z resztą nie tylko ja. Dla mnie jest ona tak wdzięcznym warzywem, które pasuje i do ciasta na słodko i na wytrawnie, dopasuje się prawie do wszystkiego. Teraz sezon więc trzeba korzystać :-)). Tym razem zrobiłam(...)faszerowaną kaszą jaglaną , do tego kiełbaska (dla moich panów), przyprawy, cebula, czosnek i natka pietruszki. Lubię tak :-))). Miłego dzionka :-)) Składniki: 2 cukinie 1 szklanka kaszy jaglanej 3 kiełbaski śląskie natka pietruszki 1 cebula szalotka 2 ząbki czosnku wędzona papryka sól pieprz oliwa do posmarowania cukinii Cukinię myję, wydrążam środek (ja zawsze trochę z tego środka, tam gdzie nie ma pestek
kruche babeczkiskładniki: 2500 g cukinii, obranej 800 g cukru 2-4 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią (przepis tutaj ) 2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego wykonanie: Cukinię kroimy w grubszą kostkę. Przekładamy do dużego garnka, dodajemy cukier, kwasek cytrynowy oraz cukier z wanilią. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 12 godz. (cukinia puści sok). Po tym czasie całość gotujemy(...)przez ok. 15 – 20 min., od czasu do czasu mieszamy i sprawdzamy miękkość, aby nie rozgotować. Ugotowaną cukinie przekładamy do wyprażonych słoiczków, zalewamy sokiem. Zakręcamy słoiczki. Wstawiamy do garnka z wodą (dno wyścielone ściereczką) i zagotowujemy. Taką cukinię używamy jako dodatek np. do ciast, deserów zamiast ananasa Zapisz Zapisz
Domowy Smak JedzeniaSałatka z cukinii i kurczaka (i kilku innych składników) jest bardzo smakowita. Z tym nie mam najmniejszego problemu. Ale dlaczego jest letnia? W sensie pory roku oczywiście. Tutaj także nie mam wątpliwości, ale jak to ująć? Jest lekka i świeża. Prosty cytrynowy winegret działa orzeźwiająco. Kurczak może pochodzić z letniego grilla, a cukinia tylko teraz jest tak delikatna. A przy(...)okazji: kto tu jest ważniejszy? Czy jest to sałatka z cukinii i kurczaka, czy może odwrotnie? ;) Ja wybrałem pierwszą wersję. Bardzo lubię cukinię, a szczególnie najprostsze na nią sposoby wydają mi się warte upowszechnienia. Cieniutkie plasterki, zamarynowane krótko w cytrynie i oliwie, pozostają jędrne i świeże, pozbywając się tylko nadmiernej surowości. Idealnie łączą się z delikatnym smakiem kurczaka i szpinaku
zadanie-gotowaniefaszerowane cukinie Taki lekki warzywny posiłek da nam w letnie dni, nie tylko niezbędny zastrzyk pozytywnej energii, lecz także urzeknie swoim niecodziennym smakiem. składniki dla czterech osób 4 średnie cukinie 2/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, lub ryżu 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 g pieczarek 200 g ugotowanej czerwonej fasoli 1 opakowanie camemberta 1 papryka(...)czerwona 1 papryka zielona 2 pomidory 6 łyżek oliwy sól, pieprz dodatkowo natka pietruszki, świeża bazylia lub szczypior sposób przygotowania Cukinie przecinamy wzdłuż i usuwamy z nich miąższ łyżką, uważając, aby nie przedziurawić skóry Wnętrze cukinii smarujemy oliwą, lekko solimy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Na rozgrzaną patelnię wlewamy trzy łyżki
Miód i pieprzCukinia to warzywo idealne do faszerowania. Jeżeli znudziła się Wam wersja nadzienia z mięsem mielonym , to zachęcam do przygotowania cukinii zapiekanej z kaszą kuskus, marchewką oraz kawałkami udek z kurczaka. Składniki na 2-3 porcje: 2 duże cukinie 4 wyluzowane udka z kurczaka (bez kości i skóry) 1/2 szklanki kaszy kuskus 1 pomidor malinowy 1 marchewka 1-2 ząbki(...)pokrywką i poczekać, aż cała wrząca woda zostanie "wchłonięta". Udka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przyprawić solą oraz pieprzem. Całość polać 1 łyżką oleju i wszystko ze sobą wymieszać. Cukinię umyć, przekroić na pół i wydrążyć miąższ. Należy robić to delikatnie (np. za pomocą łyżeczki), aby nie przedziurawić cukinii. Uwaga: wydrążony miąższ nie będzie potrzebny do tego dania! Marchewkę obrać
UgotowaćCiasto bananowe piekłam, jednak zupełnie nie wiedziałam, czego mogę spodziewać się po cieście bananowo-cukiniowym. Zdecydowanie warto je wykonać, szczególnie teraz, kiedy cukinia zalewa nas z każdej strony. Ciasto w smaku baaardzo zaskakuje. Dzięki połączeniu bananów z orzechami włoskimi, ma niepowtarzalny smak. Warto do ciasta wybierać naprawdę dojrzałe banany, wręcz już brązowiejące. Jak widać na zbliżeniu, ja cukinii nie obierałam(...)Unikam jak tylko mogę obierania warzyw, bo skórka przecież też ma sporo witamin. Jeśli jednak zdecydujecie się obrać cukinię, Wasze ciasto będzie miało jednolity kolor, a cukinia nie będzie w nim w ogóle widoczna. Świetne w smaku, słodkie dzięki bananom, mimo dość małej ilości cukru. Mało dodajemy tu również tłuszczu. Myślę, że nawet będąc na diecie, czasami możemy pozwolić sobie
Mieszam w GarnkuJesteście na diecie ale coś Wam krzyczy „pizza”? Prawdę mówiąc, jedząc takie krążki z cukinii nie musicie mieć wyrzutów sumienia Takie dietetyczne pizze tudzież pizzerinki są idealną przekąską na imprezę, daniem na kolacje czy obiadowym. 3 składniki, 5 minut roboty i cieszycie się pyszną i zdrową przekąską. Jeśli jesteś na diecie low carb, to ten przepis jest właśnie(...)Ciebie Oczywiście, żeby podnieść tłuszcze w daniu, możesz dodać salami. Ja do posmarowania plastrów cukinii użyłam ajwaru, ale jeśli go nie macie, sprawdzi się również idealnie zwykły sos pomidorowy. Print Dietetyczne pizze- pizzerinki z cukinii window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Ingredients 1 średnia cukinia pół słoiczka ajwaru ostrego 200 g mozarelli przyprawy (sól, pieprz, oregano, bazylia itp) Instructions Cukinię myjemy
Mieszam w Garnkukurczaka to trochę inna wersja najzwyklejszych pulpetów. Ta jest bardziej elegancka, w sam raz na rodzinny obiad lub kolacj ę . Pulpet przełożyłam plastrami cukinii i marchwi, które wykorzystałam również do dekoracji. Smacznego :) SKŁADNIKI 750 gr mięsa mielonego z kurczaka 2 cukinie 2 marchewki 1 czerwona cebula(...)kostkę. Mięso mieszamy z cebulą, wyciśniętym ząbkiem czosnku, jajkiem, pokrojonym drobno szczypiorkiem i natką pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano. Cukinię i marchew kroimy w podłużne cienkie plastry . Na dno formy wykładamy 1/3 mięsa, po czym kładziemy plastry cukinii. Na cukinię
La grande e la piccola cuoca